Dit is de blog van Velt afdeling Dendermonding (regio Dendermonde-Lebbeke-Buggenhout). Op deze blog komen de nieuwsbrieven van onze afdeling en worden de activiteiten aangekondigd. Waar mogelijk zal je ook een verslagje of een foto terugvinden.

Komende activiteiten:

8 oktober 2009 - 19.30u
Aardappel- en buitentomatenteelt door Etienne Raemdonck
locatie : 't Vaatje, Grote Snijdersstraat 97, Lebbeke
info : Ray Verneirt - 052/411343
 
28 november 2009 -
Ledenfeest en statutaire vergadering
locatie : 't Vaatje, Grote Snijdersstraat 97, Lebbeke
verdere info volgt






Meer info over Velt op www.velt.be
Contact: velt92@hotmail.com
Velt Dendermonding

10-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plantenmarkt Opdorp met voedselteam en Velt Biobabbel

Op zondag 29 maart staat het voedselteam afdeling Buggenhout op de plantenmarkt te Opdorp, samen met hun groentenproducent Boerderij De Loods (van 10 tot 17 u). Er is een BIOBABBEL met Peter De Rijck, lesgever van Velt om 11 u en 15 u in de grote tent voor de kerk. Hij geeft er een korte voorstelling over ecologische voeding, biologische landbouw, bioboerderij De Loods (groenten- en fruitpakketten ed) en koken met vergeten groenten (recepten worden meegegeven).

Er is ook informatie over de werking van het voedselteam met een voorstelling van de verschillende producenten en proevertjes van bioboerderij De Loods.

10-03-2009 om 21:51 geschreven door Velt Dendermonding


30-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zadenactie
Zoals ieder jaar is er weer de enige echte bio-zaden actie van Velt (zie Seizoenen of www.velt.be).
En zoals ieder jaar verwachten we weer problemen bij het bestellen via e-mail (veiligste manier is nog altijd bestelling op papier doorgeven).
DAAROM: STUUR AUB EEN COPY VAN UW BESTELLING RECHTSTREEKS NAAR: frans _ deblock apestaart hotmail . com
 
let op de underscore, alles in kleine letters en alles aan mekaar geplakt. Frans zal u antwoorden bij ontvangst & verwerking van uw gegevens. Bewaar eveneens een copy van uw bestelling op schijf.

30-11-2008 om 21:48 geschreven door Velt Dendermonding


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorlopig jaarprogramma 2009

­     14-2 : Zaden en hulpmiddelen bedeling bij Frans De Block, Korte Haagstraat,  St-Gillis D.

­     14-3 : Snoeien bij Fans  Franckaert, Oud Kerkhofstraat, Grembergen.

­     21-3 : Snoeien bij Jan Mertens, Hemelstraat, St-Gillis D, kleinfruit

­     04-4 : Seizoensactiviteiten in de tuin bij Marc De Geest, St-Maartenstraat, Denderbelle

­     18-4 : Koken met tuin- en wilde kruiden, door Vera Vanhouwe

­     09-5 : Insektenwandeling met Ruben Meert

­     30-5 : Open tuinen bij Fons Peirlinckx, Dries, Denderbelle

­     16-5 : Seizoensactiviteiten in de tuin bij Ray Verneirt, Fortstraat, Lebbeke

­     27-6 : Seizoenactiviteiten in de tuin bij Frans De Block, Korte Haagstraat, St-Gillis D.

­     21-9 : Biomarkt op de terreinen van ‘t VAATJE

­     8-10 : Aardappel & buitentomaten door Etienne Raemdonck

­     28-11 : Ledenfeest onder een of andere vorm.




30-11-2008 om 21:42 geschreven door Velt Dendermonding


08-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten chutney
Op de kookles (workshop zouden we moeten zeggen) op 6 november werden drie chutneys gemaakt en werd het maken van zuurkool gedemonstreerd. Hieronder de recepten van de chutney's.

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo een
chutney bevat geen conserveermiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten.
Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden gebruikt zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Seb ki catni - Appelchutney

Bijna elke soort appel kan hiervoor gebruikt worden. Neem wel stevige, rijpe appels en geen appels die te groot en melig zijn. Dit recept kan ook gebruikt worden om chutney te maken van andere soorten fruit zoals perziken, pruimen, abrikozen, mango’s, guava’s, kruisbessen en bramen.

1 kg appels
2 eetl. ghee
1 theel. geraspte gember
2 kaneelstokjes van 5 cm
1/2 theel. anijszaad
5 kruidnagelen
2 gedroogde Spaanse pepers (als je graag srtaf hebt, fijnmaken)
1/2 theel. kurkuma
4 eetl. water
4 eetl. bruine suiker of rietsuiker

De appels wassen en schillen en het klokhuis verwijderen. Snij ze daarna in kleine stukjes.
Verhit de ghee in een pan. Als de ghee begint te roken strooit u er de gember, kaneelstokjes, Spaanse pepers, kruidnagelen en anijs in. Bak de specerijen onder goed roeren tot het anijszaad na ongeveer 30” seconden bruin wordt. Voeg daarna meteen de kurkuma toe en vervolgens de stukjes appel. Bak de appels tot ze bruin beginnen worden. Gier er dan het water bij.
Doe een deksel op de pan en laat de chutney 15’ doorkoken, terwijl u er vaak in roert. Als de appels zacht zijn, stampt u ze fijn. Voer de suiker toe, draai de vlam hoger en blijf roeren tot de chutney dik begint te worden.

Am ki catni - Mangochutney

4 eetl. (mout)azijn
1 of 2 Spaanse pepers of 1/2 theel. verdroogde verpulverde pepers als je het
graag straf hebt
6 kruidnagels
6 peperkorrels
1theel. geroosterd komijnzaad
1/2 theel. uienzaad
zout naar smaak
175 gr rietsuiker
450 gr groene (onrijpe) mango, geschild en in blokjes gesneden
1 stukje verse gember, 5 cm lang, in dunne plakjes
2 teentjes knoflook, geperst
ev. dunne schil van 1 sinaasappel of citroen

Verhit de azijn, pepers, kruidnagels, peperkorrels, komijnzaad, uienzaad, zout en suiker in een pan en laat dit mengsel zachtjes koken tot de smaak van de specerijen in de azijn trekt - ca. 15’ op een laag vuur.
Voeg mango, gember, knoflook en ev. citrusschil toe. Laat alles sudderen tot de mango papperig is en de azijn grotendeels verdampt is. Laat de chutney afkoelen en giet hem in gestileerde potten. De smaken worden sterker als je de chutney enkele dagen laat rusten.

Tamatar ki catni - Tomatenchutney

2 eetl. mosterdolie
1 eetl. mosterdzaad
5 Spaanse gedroogde pepers
2 kopjes tomaten, gepeld in in stukjes
1/2 kop bruine (riet)suiker
1/2 kop rozijnen, in water geweekt
2 theel. zout

Verhit de mosterdolie in een pan. Als de olie begint te roken van het vuur nemen en laten afkoelen. Zet de pan opnieuw op het vuur maar matig van temperatuur en voeg het mosterdzaad toe en de pepers tot die van kleur veranderen.
Voeg de tomatenbrokjes toe en laat alles goed inkoken tot de tomaten papperig worden. Voeg daarna de suiker, rozijnen en zout toe. Roer alles goed tot de suiker volledig is opgelost. Laat inkoken tot de chutney begint dik te worden.

08-11-2008 om 21:40 geschreven door Velt Dendermonding


02-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf zuurkool en chutney maken - donderdag 6 nov 19u30

We steken die avond, na een korte uitleg, de handen uit de mouwen en zonder tegenslag ga je naar huis met een portie “zuurkool in wording” OF met wat chutney.
 
 Meebrengen:
- 1 weckbokaal van 1.5 of 2 liter en/of confituurpot voor chutney
- 2 rubberen dichtringen
- 2 halve cirkels in beuken- of esdoornhout  (9 cm diameter) Spreek eventueel een handige echtgenoot of buur aan …
- 1 houten blokje van 3 x 4 x 5 cm, om de zaak aan te drukken.

De afdichtringen en de houten blokjes dienen afgekookt te worden om ze steriel te maken. Kan eventueel ter plaatse. De rest zoals bio witte kool, kruiden, receptje … wordt voorzien door VELT.

Chutney
Voor wie iets nieuw wil leren kennen hebben we een leerrijke demo om ook dit zelf te fabriceren. Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken.

In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo een chutney bevat geen conserveermiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten.

Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden gebruikt zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Praktisch
Kleine vergoeding om de kosten te dekken zal ter plaatse afgerekend worden.
Vaatje (Grote Snijderstraat 97, Lebbeke), 19u30

PS: er zullen op de avond 4 potten met houten plankjes en blokjes ter beschikking zijn (dus voor vier deelnemers, dit tegen kostprijs).

02-11-2008 om 10:57 geschreven door Velt Dendermonding


01-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste les beginnerscursus

 Drie belangrijke tips:

  1. Ook lesgever Jos Van Hoeck had in zijn beginjaren weinig of geen opbrengst! Dus: laat u niet ontmoedigen door een slecht resultaat de eerste jaren. Tuinieren moet je leren door ervaring en het zal zeker beteren (zozeer zelfs dat Jos nu “heel Wichelen en omliggende straten” van groenten kan voorzien).

  2. Doorschieten van spinazie, venkel, broccoli, sla en vele anderen wordt vaak veroorzaakt doordat de planten ooit een groeistilstand gehad hebben. Remedie: verspenen! (en zorgen voor goede groeiomstandigheden natuurlijk)

  3. Veel mislukkingen zijn te wijten aan een gebrek aan regelmaat!! Ga regelmatig in uw tuin (dagelijks of om de twee dagen, ook bij slecht weer). Voor ‘den modernen mensch’ misschien niet altijd eenvoudig, maar duidelijk superbelangrijk.


FAVORIETE ZADENSELECTIE VAN JOS VAN HOECKE

Andijvie: Bobby van Somers of N°5 van De Bolster
beiden goed opbrengende bladandijvie
Wallon: krul-andijvie
Boon(Stok) Pastoral, Fortex
Saxa heeft een lang seizoen
Chinees boontje fijne structuur (hotelboontje)
Courgette Black beauty van Somers
1 plant geeft genoeg opbrengst voor klein huishouden
Erwt (sluimer-) Norly planten begin April
Heraut idem; vragen wat fosfor in de grond (vruchten)
Groenlof Pain de sucre; eenvoudige teelt; goede opbrengst
Venkel Fino van De Bolster
Herfstvenkel
Wortel Flakese
Broccoli Groene Kalabese
Purple Queen
Savooi Vertus
Westlandse Putjes
Rode kool Langendijker bewaar, groeit breed uit
Witte kool idem
Prei Winterprei van Luik.
Ook te zaaien in feb, uitplant juni oogst juli
Zaai laat april, uitplant juni, oogst december
Radijs Cherry Bell; redelijk zacht
Saxa, weinig blad
Rode biet neem rond type zoals Kogel2
Selder Taluttah of Groene Pascal
Sla Suzanne; Hilde (groen & geel)
Batavia = krokanter
Meikoningin; vroege uitzaai kan ook laat
Spinazie Scherpzaad = vroege uitzaai (feb)
Rondzaad = uitzaai 2° week april
Tomaat Matina in serre
Roma = buitentomaat, veel vlees, minder sappig
goed voor diepvries (soep en puree)
Pijpajuin White Lisbon
Zaaiajuin Rijnsburger: mooie, witte ronde ui
Noord Hollandse

01-11-2008 om 00:00 geschreven door Velt Dendermonding


11-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ledenfeest 30 november 12u30

Wij beginnen ons LEDENFEEST met een aperitief om 12.30 uur, daarna, rond 13.uur een fantastisch BREUGELBUFFET! Met alles erop en eraan. Zowel frisse als warme delicatessen zullen onze tong strelen, ook fijne dessertjes ... Aan slechts 18 eurokes !

Dan is het aan onze voorzitter (a.i.), met name de FRANS, om de statutaire vergadering te leiden, het nieuw jaarprogramma uit de doeken te doen en te vragen wat onze leden zoal willen meemaken in 2009 ... Een kasverslagje hoort er natuurlijk ook bij.

Daarna doen we opnieuw een kwiske, kort en amusant, een vraag of 10. MET een LEUKE doevraag. Zorg alvast dat je een creatieveling erbij hebt !!!

Inschrijven ten laatste tegen 14 november door overschrijving van 18 euro per persoon naar ons VELT nummer 001-0589470-77. Met vermelding: ledenfeest en aantal deelnemende personen !!
Vrienden en familie zijn uiteraard ook welkom, hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Waar: t Vaatje

11-10-2008 om 21:42 geschreven door Velt Dendermonding


07-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeten groenten - donderdag 23 okt 19u30

We hebben allemaal graag een ruim assortiment groenten en vruchten in onze tuin. Velen zijn lekker, mooi maar … zo ver uitgeselecteerd dat ze heel wat verzorging vragen. Met al die verleidelijke assortimenten zouden we de eenvoudige maar ook lekkere groenten van vroeger vergeten.

Onbekend is onbemind en daar wil de spreker van de avond, Herman De Waele uit Geraardsbergen, wat aan doen. Waarom zijn ze vergeten, verdwenen of niet meer geliefd? Waarom zouden we er nu wél terug aandacht aan besteden?

Er wordt een overzichtje gegeven van wat er mogelijk is via een selectie uit zowat alle gewassengroepen. De jarenlange tuinervaring van Herman staat borg voor een leerrijke en interessante avond.

We verzamelen in ’t Vaatje (Grote Snijderstraat 97, Lebbeke) om 19:30. Leden € 2; niet leden € 4.

07-10-2008 om 22:01 geschreven door Velt Dendermonding


12-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duurzame voeding
Tips en info rond duurzame voeding (mens- en milieuvriendelijk eten): www.etenisweten.be

12-09-2008 om 09:51 geschreven door Velt Dendermonding


08-09-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief zomer 2008

(nog aan te vullen!)

08-09-2008 om 21:54 geschreven door Velt Dendermonding


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Activiteiten september-oktober 2008
Donderdag 11 september 19u30 in 't Vaatje (Grote Snijderstraat 97, Lebbeke)
Nateelten in onze tuin

Zondag 21 september
Bio- en groentenmarkt
Dit jaar georganiseerd door de milieudienst en de compostmeesters van Lebbeke
Locatie: oude gemeenteschool Wieze

Donderdag 23 oktober 19u30
Vergeten groenten
leden €2, n-leden €4

08-09-2008 om 21:48 geschreven door Velt Dendermonding




Archief per week
  • 31/08-06/09 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 24/11-30/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 08/09-14/09 2008


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs