We steken die avond, na een
korte uitleg, de handen uit de mouwen en zonder tegenslag ga je naar huis met
een portie zuurkool in wording OF met wat chutney. Meebrengen: - 1 weckbokaal van 1.5 of 2
liter en/of confituurpot voor chutney - 2 rubberen dichtringen - 2 halve cirkels in beuken-
of esdoornhout (9 cm diameter) Spreek
eventueel een handige echtgenoot of buur aan
- 1 houten blokje van 3 x 4
x 5 cm, om de zaak aan te drukken.
De afdichtringen en de
houten blokjes dienen afgekookt te worden om ze steriel te maken. Kan eventueel
ter plaatse. De rest zoals bio witte kool, kruiden, receptje
wordt voorzien
door VELT.
Chutney Voor wie iets nieuw wil
leren kennen hebben we een leerrijke demo om ook dit zelf te fabriceren.
Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en
Pakistaanse keuken.
In de landen van oorsprong
wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke
smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo een chutney bevat geen conserveermiddelen,
omdat het direct na bereiding wordt gegeten.
Aan een basis van een
vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde,
gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden gebruikt
zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp
vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.
Praktisch Kleine vergoeding om de
kosten te dekken zal ter plaatse afgerekend worden. Vaatje (Grote Snijderstraat 97,
Lebbeke), 19u30
PS: er zullen op de avond 4 potten
met houten plankjes en blokjes ter beschikking zijn (dus voor vier deelnemers,
dit tegen kostprijs).
02-11-2008 om 10:57
geschreven door Velt Dendermonding
|