STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
29-08-2021
LANGS DE BOORD VAN DE WESTERSCHELDE
GROEDE (Sluis) - Met de woensdagstappers liep het dit keer langs de boorden van de Westerschelde en door de aangrenzende Groese Polders. Een waterrijk - zeker dit jaar - gebied met meerdere fiets- en voetpaden die op en neer lopen over en langs de zeedijk. Met inhammen en beken waarvan het groen door de wind een wuivende indruk naliet. Of tussen de amper vreemd kijkende schapen die voorbijgaand volk blijkbaar al gewend waren. Na de regen kwam de zon en dit was te zien aan het volk op en rond de dijk. En van tijd de voeten onder de tafel maakte de gezelligheid nog groter. Mooi initiatief.
Op de foto rechts: bij de Westerschelde, aan de overkant Vlissingen.
VANDAAG EEN DAG ZOALS WEINIGEN DIT JAAR - SINT-LIEVENS-ESSE
SINT-LIEVENS-ESSE (Herzele) - De Burchtstappers Herzele - 937 dln. (19) - Vandaag werd het een dag om van te genieten, warm maar ook niet te warm. Dus ideaal om te gaan stappen in de Vlaamse Ardennen, een dag zoals we er deze zomer (waarschijnlijk) geen tien zullen gepresenteerd krijgen. Daarbij kwam nog dat de Burchtstappers alle paden en wegels hadden uitgezocht om de cirkel rond te maken en waarbij in het bos soms nog wat modder te bespeuren viel. De tocht liep voor de meesten naar die andere deelgemeente Woubrechtegem om dan terug te keren langs een even afwisselend en door de zon overgegoten natuur.
Onder: brouwerij Van den Bossche in de schaduw van de Sint-Martinuskerk van Sint-Lievens-Esse.
RUISELEDE - De Molenstappers Ruiselede - 1.554 dln. (26) - De wandelsport begint terug op volle toeren te draaien, zoals gisteren zondag bij de Molenstappers waar er meer dan 1.500 deelnemers naar de Molengemeente afzakten. En dit ondanks het minder goeie weer, tot de middag bleef het nagenoeg droog maar de activiteit verliep toch onder een dreigende hemel.
Tot 1988 diende het verkeer tussen Aalter en Tielt (N37) zich door het dorp te wringen. Zoals op de foto links langs het gemeentehuis en de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Vanaf 1988 kwam de ringweg omheen de gemeente en werd de smalle kronkelende doorgang ontlast. Met het huidige verkeer is het niet meer denkbeeldig, vooral door de groei van het vrachtwagenverkeer.
Tussen de oude en nieuwe weg kwamen er enkele verkavelingen met een KMO-zone en een nieuwe woonzone tot stand. Dicht daarbij toch nog deze oudere en fraaie woning, wat atypisch met de rest van de omgeving.
OVERMERE-DONK (Berlare) - 't Voetvolk - 51 dln. - Vandaag zaterdag was één van de weinig te genieten dagen tussen de vele koude en natte periodes van deze rotzomer. Het parcours langs de turfputten - nabij de grootste turfput namelijk het Donkmeer - lijken wel eindeloos door de vele paden en weggetjes die door dit bosrijk gebied lopen. Ondertussen is dit stuk natuur voor de leden van 't Voetvolk geen onbekende omgeving meer mede door de eerdere startplaatsen in Berlare, Overmere en Uitbergen. En door het goede weer was er een ruime opkomst op het terras bij het nagelnieuwe café, ver weg van drukke verkeersaders maar wel in de rust tussen de bossen en weiden. (foto's Elie en Roger)
RUISELEDE - Vandaag was ik blijkbaar - onwetende - enkele dagen te vroeg in Ruiselede bij een individuele wandeling. Op de Markt bij de Onze Lieve Vrouwkerk en het statige gemeentehuis stond alles keurig en netjes opgesteld rond de foorattracties die er uiteraard nog passief bijlagen. Op het kermisprogramma staat zondag ook een Aktivia-wandeling in een organisatie van de Molenstappers. Niet vreemd die clubnaam want Ruiselede is ook bekend als het Molendorp. Op de foto de Knokmolen in de gelijknamige straat.
AALTER-BRUG (Aalter) - Wandelen is natuurlijk altijd te voet, tenware men traag fietsen daar ook bijrekent. Hier zeker omdat het kerkdorp makkelijk te bereiken is te voet van huis uit, alhoewel men dit traject normaal met de auto doet. Het dorp dat een grote transformatie doormaakt door de bouw van appartementen en woningen op de plaats waar vroeger het houtverwerkend bedrijf Sturzo stond (links). Ondertussen zijn er eveneens herstellingswerken op de N44 ter hoogte van Aalter-Brug.
Links: de Sint-Godelievestraat was destijds dé verbindingsweg van Aalter-Centrum richting Ursel en Eeklo, waar achter de rug van de fotograaf de brug over het Kanaal Gent-Brugge lag.
Rechts: de N44 richting Aalter-Centrum en de verkeerswisselaar aldaar.
OOSTERZELE - Land van Rhode - 1.192 dln. (40) - De start situeerde zich buiten het dorp in zaal Amb8 binnen een KMO-zone dicht bij de N42. Maar de rest van het parcours had weinig met KMO's te maken en bracht de meer dan 1.000 stappers langs de kleinste en meest uitgedroogde paadjes door het Land van Rode. Voor ons liep het richting Scheldewindeke en al was het niet de eerste keer dan nog waren er meerdere onbekende weggetjes tussen patatten- en maïsvelden, om nadien wat te rusten in de dorpsschool bij het klooster Tota Pulchra in volle restauratie. Alhoewel het een matige zomer wordt genoemd, was het vandaag het meest heerlijke weer om te stappen.
Boven rechts de ruime velden vol "stinkers" met op de achtergrond de Sint-Gangulfuskerk van Oosterzele.
Onder het genoemde klooster (2021 en 2017) in volle restauratie, links is al meer veranderd.
NATUUR EN PLAFONEERLATJES IN SINT-JORIS-TEN-DISTEL
SINT-JORIS-TEN-DISTEL (Beernem) - De berm langs het kanaal Gent-Brugge-Oostende is deze tijd een veelkleurig met bloemen bezaaid stukje natuur. Dichte begroeiing beneden (rechts) bij het water tot op het moment dat men er niet meer door kan en aangewezen bent op het hoger, droger en minder met distels en netels begroeide weg. Ook daar een fraai open zicht van Knesselare (Aalter) tot Sint-Maria-Aalter (Aalter) en tussendoor de passage van dit oudere maar gerestaureerde bootje. Dat dienst doet als toeristenbootje tussen de provinciale hoofdsteden Gent en Brugge. Links een standbeeld van een lattenkliever waarvoor Sint-Joris en de streek bekend was, of de arbeidsintensieve productie van "plafoneerlatjes".
INGELMUNSTER - Aviflorastappers - 870 dln. - De tweede wandeling na corona en zoals veelal de laatste tijd met regen. Verleden maand liep het richting Meulebeke, vandaag naar Izegem met een tussenhalte in Emelgem. Het Kanaal Leie-Roeselare lag dan ook centraal op het parcours met links een zicht richting Izegem vanop de brug in Emelgem. Rechts: vanop de brug in Izegem heeft men een kijk op de rustpost op de hoek van de Brugstraat waar enkele decennia geleden een kleinschaligere brug over het kanaal lag.
TUSSEN DE REGENVLAGEN IN TUSSEN LEMBEKE EN OOSTEEKLO
OOSTEEKLO (Assenede) - Tussen dit dorp en Lembeke (Kaprijke) kan men nog echt genieten van wandelen in alle rust. Meestal geasfalteerde baantjes met weinig of geen verkeer of bewoning. Wel uit de kluiten en moderne landbouwbedrijven en maar ook oude en nostalgische hoevetjes. Rechts de stoel van Oosteeklo in het kader van een zomerse actie in Assenede.
GRAMMENE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - 1.266 dln. (33) - Deze wandeling midden in de zomer is een klassieker onder de tochten. De start lag in Grammene en liep naar die andere deelgemeente Wontergem. Vroeg gestart konden we het gelukkig droog houden en begon het pas te plenzen eens het eindpunt bereikt.
Op de foto links de pas geplaatste picknicktafel bij een molensteen die recent werd gerecupereerd nabij de voormalige Melkerij Sint-Macharius, die trouwens later werd opgericht op de grond van de molen. Het houtgedeelte en de wieken van de molen uit 1855 brandde af in 1892 en werkte nadien verder als stoommaalderij tot in 1917. De gebroeders en wielrenners Lucien (1892-1980) en Jules (1901-1950) Buysse werkten er in hun jonge jaren als molenaarsknecht. Lucien won later de Ronde van Frankrijk in 1926, vandaar dat de molensteen en tafel bij zijn eerder opgericht standbeeld werden geplaatst.
Rechts de Vondelbeek bij haar loop onder de spoorweg Deinze - De Panne.
EEKLO - Huysmanhoeve - Voor de meesten was het de eerste kennismaking met deze toeristische trekpleister in de hoofdstad van het Meetjesland. Een verzamelplaats voor toeristen, wielerfanaten en stappers. Daarnaast bekleed deze eeuwenoude site een centrale plaats in het beheer en uitbouw van het streektoerisme onder de auspiciën van de provincie Oost-Vlaanderen. Voor ons de plek om de streek te verkennen tot in Kaprijke met een oversteek via de voetgangersbrug over de E34. Eens terug kan men er in alle gemoedelijkheid genieten uit een keuze aan streekproducten. Op de foto rechts even pauzeren bij de ingangspoort, het oudste gedeelte van de boerderij. - (Foto Roger).
DONKMEER (Overmere/Berlare) - 't Voetvolk - Gisteren op verkenning voor een wandeling eind deze maand, nabij maar deze keer niet rond het Donkmeer. Maar wel langs de turfputten, dreven, paadjes en nabij het water. Het Donkmeer is trouwens zelf een turfput en een restant van een Schelde-meander die duizenden jaren geleden is afgesneden. Op de foto links een van de vele dreven die we onder de voeten krijgen, rechts het ponton in het Donkmeer met een nieuwe publieksruimte en een podium. Deze ligt recht tegenover de grotere publiekstribune, heeft alles te maken met de coronacrisis.
PUYENBROECK (Wachtebeke) - 't Voetvolk - Alhoewel we nog niet konden spreken van hoogzomer werd het vandaag toch wel een te genieten dag in Wachtebeke. Was het op de afgesproken plaats net iets te druk, dan was er genoeg ruimte bij de uiteindelijke startplaats. Wat leidde tot wat misverstanden maar eens vertrokken werden het twee wandelingen één van 7 en één van 10 km die volledig in het domein bleven en de stappers bracht langs de verste uithoeken van het bos. Met passages langs het dierenpark, de kippenrennen, naast maar niet op de klimtouwen maar vooral door en langs een verscheidenheid van wat de natuur ons te bieden had. Nadien was het genieten op het ruime terras bij een aangename temperatuur buiten aan het meer met zicht op de roeibootjes. (foto Elie)
SINT-MARIA-HOREBEKE (Horebeke) - De Randstappers - Alhoewel het weder zeer wisselvallig was konden we het toch droog houden, wat gedruppel niet te na gesproken. De club had gekozen voor een lussensysteem die de stappers bracht naar de drie dorpen van Horebeke (de beide Horebeke's en Korsele) op een golvend parcours of op de kasseien van de Haaghoek. Op de foto links de Ketse die Sint-Kornelius met Sint-Maria verbindt, met zicht op de Sint-Korneliuskerk. Rechts de meer dan rijpe velden die wachten op de passage van de loonwerker.
Uiterst rechts: In ontelbare aantallen op de wegen te zien bij alle wandelingen: de coloradokever. Komende uit o.a. de staat Colorado (VS) werd die vanaf 1935 een echte plaag in de landbouw, vooral bij de aardappelteelt. Heb vader nog horen vertellen dat die voor WO II handmatig werd geplukt van de aardappelplant en vernietigd.
VOSSELARE (Deinze) - In Deinze kan men de wandelaars een tijdje zoet houden, zeker als men de 17 dorpen één voor één wil verkennen. Vandaag werd Vosselare uitgekozen voor een wandeling richting Bachte-Maria-Leerne met een passage langs het kasteel van Ooidonk en de oude Leie-arm nabij Bachte. Langs het parcours deze verlaten en vervallen boerderij uit 1871. Op een eerdere wandeling - richting Meigem - zag ik ook dit originele huisnummer.
'T VELD ARDOOIE / MEULEBEKE - We arriveerden met regen in het Provinciaal Domein 't Veld dat gelegen is in Ardooie bij de grens van Meulebeke. Maar eens de schoennestels aangespannen klaarde het uit en werd het een tocht met strakke wind als bondgenoot onder een hemel van bewolking en zon. Maar hoe dan ook het bleef droog en dat betekende al veel in de huidige tijden van plenzende regenbuien. Napraten deden we op het buitenterras van de Keunepupe waar het omliggende bos ons beschermde tegen de wind.
Onder: de Sint-Antoniuskerk van Paduakerk in 't Veld, maar dan in Meulebeke.
DE TASSCHE (Ardooie) - Gitse wandelclub 'Voetje voor Voetje' - 843 dln. - Na enkele weken van inactiviteit werkt dit BLOG gelukkig terug, dus ook hier een nieuwe start. Net zoals ik reeds startte in twee Aktiviawandelingen: eerst in Ingelmunster (bij de Aviflorastappers) en eergisteren zaterdag in Ardooie. De Tass(ch)e is een wijk die ligt op de grens van Ardooie met Roeselare, de plaats van de start voor een wandeling die liep langs de grens van Kachtem (Izegem). De foto toont rechts de feestzaal in de Tassche waar de start lag voor de 843 deelnemers. De zaal staat op de plaats van de in 1968 gebouwde maar in 2015 afgebrande Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangeniskerk, eerder was de kerk in 2014 ontwijd om dienst te doen als ontmoetingscentrum. De moderne klokkentoren bleef staan als getuige van het recente verleden.
ZINGEM (Kruisem) - 't Voetvolk - Deze middag namen we ook in Zingem de wandeldraad weer op, de laatste pré-coronawandeling startte in maart 2020 bij café Sportpaleis het clublokaal van de betreurde wielrenner Arthur Decabooter (1936-2012). Vandaag zagen we dat het café tegen de vlakte lag in afwachting van een nieuw project (onder). In 2020 was het in de regen, vandaag bleef het ondanks de dreiging droog. Een deel van de groep ging vandaag kijken hoe het zat met de opgehaalde schotbalken in Asper, maar ook de andere stappers trokken richting Schelde. Ondanks de regen over nagenoeg droge wegen, zonder modder dus dan ook geen reden om er bij te gaan liggen. Eigenlijk was het snoepje van een wandeling, volgens sommige is Zingem de groene long aan de Schelde en bij de kerk het Paradijs.
NA EEN JAAR TERUG OP STAP MET HET VOETVOLK IN VURSTE
VURSTE (Gavere) - 't Voetvolk - 43 dln. - Na een gedwongen onderbreking en nagenoeg één jaar na onze laatste wandeling in het Bakkershof werd door onze club terug verzamelen geblazen nu in Vurste bij het Tirolerhof. Het weer dreigde aanvankelijk als spelbreker te spelen met de plensbuien voor en op de middag maar gelukkig klaarde het uit en bleef het de ganse wandeling droog boven het hoofd maar niet onder de voeten. In twee groepen werd gestapt langs de Oude Schelde met de gekanaliseerde versie, om net voor het einde door het kasteeldomein van Borgwal te stappen. - (foto's Elie en Roger)