STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
31-07-2021
DORPENTOCHT IN HOREBEKE
SINT-MARIA-HOREBEKE (Horebeke) - De Randstappers - Alhoewel het weder zeer wisselvallig was konden we het toch droog houden, wat gedruppel niet te na gesproken. De club had gekozen voor een lussensysteem die de stappers bracht naar de drie dorpen van Horebeke (de beide Horebeke's en Korsele) op een golvend parcours of op de kasseien van de Haaghoek. Op de foto links de Ketse die Sint-Kornelius met Sint-Maria verbindt, met zicht op de Sint-Korneliuskerk. Rechts de meer dan rijpe velden die wachten op de passage van de loonwerker.
Uiterst rechts: In ontelbare aantallen op de wegen te zien bij alle wandelingen: de coloradokever. Komende uit o.a. de staat Colorado (VS) werd die vanaf 1935 een echte plaag in de landbouw, vooral bij de aardappelteelt. Heb vader nog horen vertellen dat die voor WO II handmatig werd geplukt van de aardappelplant en vernietigd.
VOSSELARE (Deinze) - In Deinze kan men de wandelaars een tijdje zoet houden, zeker als men de 17 dorpen één voor één wil verkennen. Vandaag werd Vosselare uitgekozen voor een wandeling richting Bachte-Maria-Leerne met een passage langs het kasteel van Ooidonk en de oude Leie-arm nabij Bachte. Langs het parcours deze verlaten en vervallen boerderij uit 1871. Op een eerdere wandeling - richting Meigem - zag ik ook dit originele huisnummer.
'T VELD ARDOOIE / MEULEBEKE - We arriveerden met regen in het Provinciaal Domein 't Veld dat gelegen is in Ardooie bij de grens van Meulebeke. Maar eens de schoennestels aangespannen klaarde het uit en werd het een tocht met strakke wind als bondgenoot onder een hemel van bewolking en zon. Maar hoe dan ook het bleef droog en dat betekende al veel in de huidige tijden van plenzende regenbuien. Napraten deden we op het buitenterras van de Keunepupe waar het omliggende bos ons beschermde tegen de wind.
Onder: de Sint-Antoniuskerk van Paduakerk in 't Veld, maar dan in Meulebeke.
DE TASSCHE (Ardooie) - Gitse wandelclub 'Voetje voor Voetje' - 843 dln. - Na enkele weken van inactiviteit werkt dit BLOG gelukkig terug, dus ook hier een nieuwe start. Net zoals ik reeds startte in twee Aktiviawandelingen: eerst in Ingelmunster (bij de Aviflorastappers) en eergisteren zaterdag in Ardooie. De Tass(ch)e is een wijk die ligt op de grens van Ardooie met Roeselare, de plaats van de start voor een wandeling die liep langs de grens van Kachtem (Izegem). De foto toont rechts de feestzaal in de Tassche waar de start lag voor de 843 deelnemers. De zaal staat op de plaats van de in 1968 gebouwde maar in 2015 afgebrande Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangeniskerk, eerder was de kerk in 2014 ontwijd om dienst te doen als ontmoetingscentrum. De moderne klokkentoren bleef staan als getuige van het recente verleden.
ZINGEM (Kruisem) - 't Voetvolk - Deze middag namen we ook in Zingem de wandeldraad weer op, de laatste pré-coronawandeling startte in maart 2020 bij café Sportpaleis het clublokaal van de betreurde wielrenner Arthur Decabooter (1936-2012). Vandaag zagen we dat het café tegen de vlakte lag in afwachting van een nieuw project (onder). In 2020 was het in de regen, vandaag bleef het ondanks de dreiging droog. Een deel van de groep ging vandaag kijken hoe het zat met de opgehaalde schotbalken in Asper, maar ook de andere stappers trokken richting Schelde. Ondanks de regen over nagenoeg droge wegen, zonder modder dus dan ook geen reden om er bij te gaan liggen. Eigenlijk was het snoepje van een wandeling, volgens sommige is Zingem de groene long aan de Schelde en bij de kerk het Paradijs.
NA EEN JAAR TERUG OP STAP MET HET VOETVOLK IN VURSTE
VURSTE (Gavere) - 't Voetvolk - 43 dln. - Na een gedwongen onderbreking en nagenoeg één jaar na onze laatste wandeling in het Bakkershof werd door onze club terug verzamelen geblazen nu in Vurste bij het Tirolerhof. Het weer dreigde aanvankelijk als spelbreker te spelen met de plensbuien voor en op de middag maar gelukkig klaarde het uit en bleef het de ganse wandeling droog boven het hoofd maar niet onder de voeten. In twee groepen werd gestapt langs de Oude Schelde met de gekanaliseerde versie, om net voor het einde door het kasteeldomein van Borgwal te stappen. - (foto's Elie en Roger)
LEMBEKE (Kaprijke) - Met af en toe wat regendruppels, meer zon, soms wat bewolking en maar met vooral een aangename temperatuur waren alle ingrediënten aanwezig voor een verkwikkende wandeling. Op de foto een hoop steengruis als restant van het net afgebroken klooster en rusthuis Sint-Jozef uit 1877, met op de achtergrond de kloosterkapel uit 1906 die een nieuwe functie krijgt en de Sint-Gilliskerk van Lembeke.
Foto links boven: de Westermolen in de Windgatstraat, een toepasselijke straatnaam.
WAARDAMME (Oostkamp) - Vandaag was het laatste schooldag van een merkwaardig schooljaar, maar ook de start van vakantie voor hen en een wandeling voor ons met minder goed weer. We startten in het café Wara voor een tocht door velden en bossen met veel modder onder de voet voor de tijd van het jaar.
Wara verwees aanvankelijk naar het riviertje dat het dorp passeert en de oudste naamvorm van het dorp werd. Later kwam er een dam bij het riviertje en werd het Waardamme. Op de foto het gebouw dat dienst deed als gemeentehuis (1962-1976) tot de fusie, maar eerder als pastorie (18de eeuw tot 1957), ingepland net voor de Sint-Blasiuskerk. Rechts een beeld van een recente brug over de diezelfde Rivierbeek in het ruime Kampveld bij Waardamme.
URSEL (Aalter) - Eens de maand mei voorbij staat de natuur in volle bloei en groei. Niet alleen de vruchten op de velden, maar ook minder bekende planten en bloemen langs grachtkanten, het kanaal Gent-Brugge en weggetjes. In een tijd waar er meer aandacht en respect is voor die stukjes natuur om alles langer - in tijd en groei - te laten evolueren eer het gemaaid wordt. Naast de landbouwers, het gemeentebestuur van Aalter zijn ook andere organisaties actief bezig met onze natuur en dit was meer dan duidelijk gedurende de tocht onder een bewolkte hemel.
LEMBEKE (Kaprijke) - De zon had in de voormiddag enkele zwakke pogingen gedaan maar op de middag bleef het wolkendek gesloten. Eens in Lembeke bleef het bewolkt maar toch ook gelukkig droog. Op de foto heeft men een kijk op Lotus Bakeries en de Sint-Gilliskerk.
Onder: een stal in opbouw, het steekt blijkbaar op geen meter.
NEVELE/POESELE (Deinze) - De langste dag van het jaar ligt net achter ons en we naderen stilaan het einde van de eerste helft van het jaar. Ook hier ergens tussen Poesele en Nevele, waar het vandaag een tijdje duurde eer de zon er doorbrak. In tegenstelling tot vorig jaar viel er gelukkig reeds meer regen en deed de natuur zijn werk. De graanvelden bij de Sint-Laurentiuskerk van Poesele zijn stilaan aan het rijpen en de aardappelen staan in bloei. Regen en zon zorgden voor een wereld van verschil met de gewassen van een week geleden.
WAARDAMME (Oostkamp) - Westtoer - De wandelroute in het 238 ha grote Kampveld - en zich uitstrekt richting Hertsberge - is een echte verademing. Nagenoeg het ganse parcours is onverhard en loopt door een wirwar van kaarsrechte dreven maar ook smallere paadjes door de bossen, bloemenvelden, stukken landbouw. Bij het dorp zelf - waar de start ligt - is een speelzone voor kinderen en liggen tal van houtsculpturen (onder). Op de foto links boven een nieuw aangelegde brug over de Rivierbeek (sic).
STRIJPEN (Zottegem) - Wandelclub Egmont Zottegem - Deze club had - zoals altijd - een gevarieerd parcours uitgestippeld, maar dat we in volle zomer nog door de modder dienden te stappen daar hadden we geen rekening mee gehouden. Zoals op de smalle paadjes tussen het Mijnwerkerspad en Sint-Goriks-Oudenhove. Een dorp in slaap, maar de versiering laat vermoeden dat het er zondag heel wat drukker zal zijn aan en bij de Sint-Gorikskerk op het Kruiswaterplein, tijdens de match tegen Portugal.
Foto links boven: wil ons verwittigen als het voetbal gedaan is.
MEIGEM (Deinze) - Tussen Meigem en die andere deelgemeente Nevele ligt parallel met het Schipdonkkanaal een groene long. Heden met wat doorgroeide paden maar ook een keurig aangelegde Finse piste. Op de foto één van die paden met rechts het Schipdonkkanaal richting Nevele.
PETEGEM-AAN-DE-LEIE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - De wandeltocht startte aan het zorgcentrum De Kattebeek gelegen bij de gelijknamige beek, een kronkelende riviertje dat stroomt door een uit te kluiten gewassen verkaveling, opgebouwd tijdens de laatste decennia. Veel bewoning onderbroken met wat groen en onderling verbonden met fiets-, voetpaden, verkeersarme straten en bruggetjes over de Kattebeek. Na een doortocht langs de ondertussen rijpende korenvelden belandden we in een steeds uitbreidende KMO-zone gelegen tussen de Gaverse- en de Oudenaardsesteenweg. Ook daar weer wat onderbrekingen van groen, paden en waterpartijen.
VURSTE (Gavere) - 't Voetvolk - Onze eerste wandeling op de kalender - na de lange coronastop - is maandag 5 juli. Net vandaag - op de warmste dag van het jaar - deden we de verkenning voor deze wandelnamiddag. De twee groepen (6 en 10 km) zullen starten aan het Tirolerhof en brengt hen naar het natuurgebied de Kriephoek. Die ligt - in de zomer wat verscholen - in de oksel van de Oude Scheldearm waarbij de wandelaars langs een smal pad door de hoge begroeiing trekken. De gekanaliseerde Schelde is nabij, alsook de "berg" van Semmerzake om te eindigen in het park van het kasteeldomein Borgwal.
MEIGEM (Deinze) - Vandaag was het heerlijk stappen in deze kleine Deinse gemeenschap, niet té warm en soms wat overtrokken. Het zou wel eens een sterk contrast kunnen zijn met de dag van morgen waar er zeer warm weer wordt voorspeld en we richting Vurste (Gavere) trekken. Op de foto telkens de straat Berg die vertrekt bij de Sint-Niklaaskerk. Het toenmalige gemeentehuis werd afgebroken, de baan werd verbreed en rechts daar van kwam een parking bij de kerk. De molen is er ook sinds 1918 niet meer, en de straatnaam Berg was ook niet toevallig. Het huis links (met vlag) is nog hetzelfde, waarvan de hoekdeur werd dichtgemetseld.
Onder: niet alleen in Meigem maar ook elders ziet men meermaals deze oude woningen, meestal naast een recenter huis. Wat overblijft wordt dan gebruikt als berging of stal.
BENTILLE - Is een kerkdorp op de grens van Sint-Laureins met Kaprijke, waarvan de Sint-Eligiuskerk (onder) intussen een andere bestemming heeft gekregen, ze dient onder meer voor de turnlessen van de plaatselijke school. Het is ook een mooie uitvalbasis om richting de kreken te stappen en een tocht langs het Leopoldkanaal er bij te nemen. Onderweg passeerde ik een uitloper van de Boerekreek (links), waar ik tussen de takken in een inkijk had richting Sint-Jan-in-Eremo met zijn watertoren. De streek is ook bekend voor de vlasverwerking (foto rechts).
TUSSEN NEVELE EN LANDEGEM LANGS HET SCHIPDONKKANAAL
LANDEGEM (Deinze) - Deze voormiddag was het eerder grijs dan zomers weer, maar na de middag klaarde het geleidelijk aan uit en werd het ideaal weer om te gaan stappen. Vandaag nog maar eens langs het Schipdonkknaal tussen Landegem en Nevele en terug. Vertrokken langs de Vaart Rechts en eens onder de brug E40 door ligt links de Oude Kale, een riviertje dat zijn betekenis verloor na het graven van het naastliggende kanaal. Op de terugweg langs de Vaart Links onder meer dit wat atypisch terras, was helaas niet open.
SCHELDERODE (Merelbeke) - Afspreken in Schelderode is altijd een beetje thuiskomen, zeker na zo een lange periode om de gekende reden. We zijn er al meermaals gestart, we houden er onze vergaderingen en worden er steeds gastvrij ontvangen. Onze woensdagbubbel verdeeld in twee groepjes trok de Scheldemeersen in tussen Kwenenbos en Melsen met schitterende weer en genietend van de zonovergoten Scheldevallei. Zoals in de Putten met heden een uitgedroogde weg dwars door een gebied dat fungeert als een stille getuige van de vroegere steenbakkerijen waar de gekende Scheldesteen vorm kreeg. De passage op de Scheldedijk zelf zorgde dan voor de nodige verkoeling dicht bij het water en onder het gebladerte van de bomen.