STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
20-06-2021
EEN STUKJE LAND VAN NEVELE
MEIGEM (Deinze) - Tussen Meigem en die andere deelgemeente Nevele ligt parallel met het Schipdonkkanaal een groene long. Heden met wat doorgroeide paden maar ook een keurig aangelegde Finse piste. Op de foto één van die paden met rechts het Schipdonkkanaal richting Nevele.
PETEGEM-AAN-DE-LEIE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - De wandeltocht startte aan het zorgcentrum De Kattebeek gelegen bij de gelijknamige beek, een kronkelende riviertje dat stroomt door een uit te kluiten gewassen verkaveling, opgebouwd tijdens de laatste decennia. Veel bewoning onderbroken met wat groen en onderling verbonden met fiets-, voetpaden, verkeersarme straten en bruggetjes over de Kattebeek. Na een doortocht langs de ondertussen rijpende korenvelden belandden we in een steeds uitbreidende KMO-zone gelegen tussen de Gaverse- en de Oudenaardsesteenweg. Ook daar weer wat onderbrekingen van groen, paden en waterpartijen.
VURSTE (Gavere) - 't Voetvolk - Onze eerste wandeling op de kalender - na de lange coronastop - is maandag 5 juli. Net vandaag - op de warmste dag van het jaar - deden we de verkenning voor deze wandelnamiddag. De twee groepen (6 en 10 km) zullen starten aan het Tirolerhof en brengt hen naar het natuurgebied de Kriephoek. Die ligt - in de zomer wat verscholen - in de oksel van de Oude Scheldearm waarbij de wandelaars langs een smal pad door de hoge begroeiing trekken. De gekanaliseerde Schelde is nabij, alsook de "berg" van Semmerzake om te eindigen in het park van het kasteeldomein Borgwal.
MEIGEM (Deinze) - Vandaag was het heerlijk stappen in deze kleine Deinse gemeenschap, niet té warm en soms wat overtrokken. Het zou wel eens een sterk contrast kunnen zijn met de dag van morgen waar er zeer warm weer wordt voorspeld en we richting Vurste (Gavere) trekken. Op de foto telkens de straat Berg die vertrekt bij de Sint-Niklaaskerk. Het toenmalige gemeentehuis werd afgebroken, de baan werd verbreed en rechts daar van kwam een parking bij de kerk. De molen is er ook sinds 1918 niet meer, en de straatnaam Berg was ook niet toevallig. Het huis links (met vlag) is nog hetzelfde, waarvan de hoekdeur werd dichtgemetseld.
Onder: niet alleen in Meigem maar ook elders ziet men meermaals deze oude woningen, meestal naast een recenter huis. Wat overblijft wordt dan gebruikt als berging of stal.
BENTILLE - Is een kerkdorp op de grens van Sint-Laureins met Kaprijke, waarvan de Sint-Eligiuskerk (onder) intussen een andere bestemming heeft gekregen, ze dient onder meer voor de turnlessen van de plaatselijke school. Het is ook een mooie uitvalbasis om richting de kreken te stappen en een tocht langs het Leopoldkanaal er bij te nemen. Onderweg passeerde ik een uitloper van de Boerekreek (links), waar ik tussen de takken in een inkijk had richting Sint-Jan-in-Eremo met zijn watertoren. De streek is ook bekend voor de vlasverwerking (foto rechts).
TUSSEN NEVELE EN LANDEGEM LANGS HET SCHIPDONKKANAAL
LANDEGEM (Deinze) - Deze voormiddag was het eerder grijs dan zomers weer, maar na de middag klaarde het geleidelijk aan uit en werd het ideaal weer om te gaan stappen. Vandaag nog maar eens langs het Schipdonkknaal tussen Landegem en Nevele en terug. Vertrokken langs de Vaart Rechts en eens onder de brug E40 door ligt links de Oude Kale, een riviertje dat zijn betekenis verloor na het graven van het naastliggende kanaal. Op de terugweg langs de Vaart Links onder meer dit wat atypisch terras, was helaas niet open.
SCHELDERODE (Merelbeke) - Afspreken in Schelderode is altijd een beetje thuiskomen, zeker na zo een lange periode om de gekende reden. We zijn er al meermaals gestart, we houden er onze vergaderingen en worden er steeds gastvrij ontvangen. Onze woensdagbubbel verdeeld in twee groepjes trok de Scheldemeersen in tussen Kwenenbos en Melsen met schitterende weer en genietend van de zonovergoten Scheldevallei. Zoals in de Putten met heden een uitgedroogde weg dwars door een gebied dat fungeert als een stille getuige van de vroegere steenbakkerijen waar de gekende Scheldesteen vorm kreeg. De passage op de Scheldedijk zelf zorgde dan voor de nodige verkoeling dicht bij het water en onder het gebladerte van de bomen.
HANSBEKE (Deinze) - Net als bij de vorige wandelingen was het genieten van het warme maar nog milde weer, wat zon afgewisseld door lichte en kortstondige bewolking. Ook de dieren genoten er blijkbaar van tijdens hun middagpauze. En net als op vele andere plaatsen stonden er overal en in veelvoud de klaprozen.
VROEGER SPOREN - STRAKS WANDELEN TUSSEN KAPRIJKE EN BASSEVELDE
KAPRIJKE - Vandaag ben ik wat verder gestapt op de voormalige spoorlijn 55a die al een halve eeuw buiten gebruik is, maar thans dienst doet als fiets- en voetpad. Ook bekend als de Fietssnelweg F423 die eveneens Eeklo met Zelzate zal verbinden net als de trein destijds. Tussen de Wauterstraat in Kaprijke en het centrum van Bassevelde (Assenede) dient nog een stuk aangelegd te worden over een afstand van 2,6 km en de aangebrachte gele borden bevestigen dat het sluitstuk binnenkort gerealiseerd zal worden. Boven enkele fraaie beelden van het stuk tussen het dorp van Kaprijke - met de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk - en de genoemde Wauterstraat.
Onder: de nog ontbrekende schakel tussen de Wauterstraat in Kaprijke (links) en het Dorp van Bassevelde (rechts).
POESELE / NEVELE / VOSSELARE (Deinze) - Vandaag heel wat frisser weer plus wat motregen bij de start, wat me niet kon weerhouden voor een tocht door het Land van Nevele. Sinds 2019 een onderdeel van Oost-Vlaamse stad Deinze. Op de foto rechts de Sint-Laurentiuskerk waar de start lag voor een wandeling door een streek waar men meermaals de kronkelende Poekebeek kon waarnemen. Links een diertje dat men normaal in de platte vorm herkent maar hier ongehinderd zijn gang kon gaan, toeval of niet want in die straat waren er wegenwerken. Onder een bocht in de Poekebeek tussen Poesele en Nevele.
HERTSBERGE (Oostkamp) - Het bleef aangenaam stappen ook op de momenten dat de zon echt haar werk deed, want het grootste deel van de knooppuntenwandeling liep door een bosrijk gebied. Eens vertrokken achter de Sint-Janskerk was het aanvankelijk wat villa's bekijken in grote en soms strak afgelijnde percelen. Daarna werd de diameter van de knooppuntenwandeling wat groter en tekende die zich meer af langs de rand van het bosrijke maar woonarme gebied met meerdere kronkelende paadjes. Maar ook wat brede kaarsrechte wandelpaden alsook boomrijke en licht verharde fietswegen tot bij de grens van Wildenburg (Wingene). De terugweg lag bij de parking van het Bulskampveld en eens wat meerdere kaarsrechte dreven waren aangesneden belandde de stapper terug in Hertsberge.
INGELMUNSTER - Aviflorastappers - Natuurlijk waren de pijltjes weg, we zijn ondertussen in de maand juni beland en mei ligt net achter de rug. Geen nood Roger had de eerder gepubliceerde kaart netjes afgeprint, ikzelf had een eerdere wandeling uit de lade gehaald en die stapten we af in de omgekeerde richting. En of het warm was, tot voor kort klaagden we over dat het te nat en te koud bleef. Vandaag liepen we door een uitgedroogde natuur en liep de thermometer tot ver in de twintig graden. Volgende week kunnen we met onze bubbel terug binnen in de horeca en dit is geleden van oktober.
KAPRIJKE - Zondag of niet, vandaag was er veel verkeer van landbouwmachines en tractors op de wegen en velden. Landbouwers en loonwerkers waren druk in de weer voor het binnenhalen van het afgereden gras (onder). En net als gisteren waren er terug veel fietsers op weg naar nergens, gewoon voor de ontspanning een rondje rijden in de streek. Op het Plein waren uiteraard de terrassen druk bezet en op het grasgedeelte waren gezellige bubbels ingericht (boven).
FIETSERS VAN ALLERLEI SLAG LANGS DE KANALEN IN MERENDREE
MERENDREE/HANSBEKE (Deinze) - Vandaag op stap bij de plaats waar de kanalen Gent-Brugge en de Schipdonk elkaar kruisen. Op de eerste mooie lentedag zoals we in maart al enkel dagen als voorgift hadden gekregen, zodat vandaag de lichte kledij uit de kast mocht worden gehaald voor de parade van de witte benen. Veel fietsfanaten van afgetrainde lichamen op een tijdritfiets tot wat oudere mensen op een elektrische fiets met daartussen een weelderige schakering van tweewielers en kledij. De wandelaars daarentegen waren duidelijk in de minderheid.
Links: koeien bij het Kanaal Gent-Brugge tussen Hansbeke en Merendree-Sas.
Rechts: de Schipdonkplas, een afgesloten gedeelte zonder functie nu in beheer door Natuurpunt.
KNOKKE (Zwevegem) - Na enkele Oost-Vlaamse woensdagwandelingen trokken we vandaag op tegenbezoek naar het West-Vlaamse Knokke. Het bleef nagenoeg droog, wat te verwaarlozen gedruppel niet te na gesproken. In tegenstelling tot het weer was het aan de uitgestrekte, groeiende maar nog groene graangewassen te zien dat we in de maand mei waren. En natuurlijk waren er de vergezichten, want na regen komen de opklaringen die zorgen voor de zuivere lucht ontdaan van de minste mistvorming.
Links werd er geposeerd aan de Sint-Pietersbrug (1892) gelegen over een oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk. (foto Roger)
Rechts loopt het gezelschap op de voormalige spoorlijn 83 die Kortrijk met Ronse verbond van 1869 tot 1960.
NEVELE (Deinze) - Op het keerpunt van deze tocht door het Land van Nevele stak ik via de voetbrug het Schipdonkkanaal over, die zorgt voor de verbinding tussen de Langemunt (richting Vosselare) en de Kortemunt (kant Sint-Mauritiuskerk). Volgende maand wordt deze afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar die de naam Lovelingbrug zal krijgen. Genoemd naar de gezusters en schrijfsters Rosalie (1834-1875) en Virginie (1836-1923) Loveling, welke de tantes waren van de schrijver Cyriel Buysse (1859-1932). Bij het einde van de wandeltocht voor de verandering een plensbui, de zoveelste op rij de laatste dagen.
Foto links: was de tijd toen de genoemde straten nog verbonden waren met een gewone verkeersbrug.
EEKLO - Alhoewel het niet zo ver ligt van mijn thuisbasis - en er al veel over is geschreven in allerlei media - werd het vandaag mijn eerste bezoek aan de Huysmanhoeve ook wel Groot Goed genoemd. Ook hier een geschiedenis die enkele eeuwen teruggaat, tal van verbouwingen kende en verschillende functies had. De laatste familiale bewoners en die er nagenoeg twee eeuwen bleven was de familie Huysman, vandaar de naam die in het Meetjesland meer weerklank heeft dan Groot Goed. Heden is het eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen en door de poort heen ziet men de verbouwingen aan de schuur. Heden lag het er verlaten bij omwille van de geldende beperkingen en het wisselvallige en vooral nat weer.
Onder: dezelfde gebouwen gezien van op de binnenplaats.
URSEL (Aalter) - Na het middag en nog voor de start van een namiddag tv-kijken klaarde de lucht eindelijk uit, een gelegenheid om even een uurtje naar buiten te trekken in de eigen omgeving. Gisteren heerste er op de uitgedroogde velden en door de harde stormwind een heuse zandstorm. Door de regen van deze morgen en vannacht was het zand geblust en lagen de weiden er nog groener bij dan aan de andere kant van de heuvel. De plek waar ook de koeien genieten van de middagrust.
SINT-MARTENS-LEERNE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Deze club had gekozen om te starten - met zijn meerdere omlopen - aan de drukke rotonde nabij de Sint-Martenskerk voor een afwisselende Leiewandeling. We liepen langs en over de Leie en door de dorpen van de beide Leerne's. Onder meer langs het Gustaaf De Smetpad, genoemd naar één van de vele schilders die zijn inspiratie gingen halen in de mooie landschappen bij de meanderende rivier die er richting Gent trok. Napraten konden we in de Ooidonkdreef in Sint-Maria-Latem, het was net opgehouden met regenen en de temperatuur gepast om het er een tijdje uit te houden. Links een halte bij de historische poort in de dreef richting kasteel. (foto Remi)
Onder: enkele beelden van de tijd toen het rondpunt bij de Sint-Martenskerk er nog niet lag. De huizen op de foto links waren rechts reeds afgebroken.
EEKLO - De "spoor"-wandeling van zaterdag werkte zo inspirerend dat ik besloot om er vandaag nog een stukje bij aan te breien. Het grootste stuk van de twee uur durende tocht liep op het fiets- en wandelpad dat werd aangelegd op de voormalige spoorlijn 55A tussen Zelzate en Eeklo. De spoorweg kwam er in 1871 en werd voor de reizigers gesloten in 1950, de sporen zelf werden uitgebroken in 1971 en enkele decennia later kwam er het recreatieve pad.
Op de foto links een spoorwachterswoning in de bekende stijl zoals er nog veel staan in België. Op de plaats waar heden het pad de Oostveldstraat nog altijd kruist, de autoweg die je van Eeklo naar Lembeke brengt. Ook de Romeinse Wegel (rechts) is een deel van het fietspad.