STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
11-04-2021
SCHRAAL WEER - TYPISCH VOOR APRIL - OOK DIT JAAR
URSEL/AALTER-BRUG/BELLEM (Aalter) - Na enkele dagen had ik vandaag terug de wandeldraad opgepikt voor nog maar eens een kanaalwandeling van Aalter-Brug naar Bellembrug en terug. Weinig sportievelingen op de baan en dit was niet te verwonderen want het was bij wijlen een koude oostenwind, zoals veelal in april moeten we dit schrale weer er bijnemen.
In Aalter-Brug staat al sinds 1972 een monument ter ere van de Poolse slachtoffers van de Eerste Poolse Pantersdivisie, die onder leiding van generaal Stanisław Maczek (1892-1994) Aalter bevrijdde van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de foto rechts het recent gebouwde magazijn van de zuivel-fabrikant FrieslandCampina, de omvang van dit gebouw kan men best inschatten als men naar de deuren op de zijkant kijkt.
URSEL/AALTER-BRUG/KNESSELARE (Aalter) - Wat we vandaag op weergebied kregen was bijna niet te geloven en in fel contrast met dat van vorige week. Wind, korrelhagel en sneeuw maar gelukkig bleef het tussen 12 en 2 droog, een uitstekende gelegenheid om hier te plaatse de schoenen aan te trekken en de koude natuur in te trekken. En dat het lekker droog bleef is te zien op beide foto's langs het smalle paadje net naast het water van het Kanaal Gent-Brugge ter hoogte van Hoekestraatbrug (Knesselare).
Onder: het pleintje bij de Sint-Godelievekerk (Aalter-Brug), links in 2015 toen de magazijnen van Meubelenfabriek Sturzo er nog stonden, heden staan er twee appartementsgebouwen in opbouw.
NA HET WARMTERECORD VAN MAART WERD HET PLOTS HEEL WAT KOUDER
URSEL/BELLEM (Aalter) - Verleden week ging ik woensdag nog wandelen met korte broek, een fel contrast met gisteren maandag toen een wintervest en dito muts geen overbodige luxe was. Koude wind maar op dat moment gelukkig nog droog om een flinke bocht te nemen langs het kruis van Hoetsel (Zomergem) en verder te ronden langs het kanaal Brugge-Oostende. Nabij Bellem-brug deze afrastering van Natuurpunt, het begin van een lange strook richting Aalter waar men bij gelegenheid kan wandelen tussen de grazende schapen. Twee generaties geleden werd de lager gelegen trekweg - in de zomer - gebruikt als fietspad, lang voor de tijd van het wielertoerisme en het mountainbiken.
LEMBEKE (Kaprijke) - Op deze kille middag startte ik in Lembeke, maar het grootste deel van de voettocht liep op het grondgebied van Eeklo met in de verte steeds de Sint-Vincentiuskerk en de watertoren bij de Peperstraat. Eigenlijk de landbouwzone van Eeklo, een stad die de fusies van 1977 en 2019 aan zich zag voorbij gaan. Eerst liep het parcours langs wat landbouwbedrijven om nadien de smalle betonbaantjes tussen de velden in te trekken. Lopend tussen de windmolens en wat hoogspanningslijnen met in de verte de E34 die Zeebrugge met Antwerpen verbindt. De foto is genomen in de straat Kattelare met tussenin het eerder genoemd bidhuis van Eeklo.
OEDELEM (Beernem) - Wandelclub Beernem - Vandaag nog maar eens naar Oedelem getrokken waar men al vlug constateerde dat het weder een stuk kouder was dan gisteren. Toen het nog kon met de korte broek en in t-shirt, vandaag was het al geheel wat anders. In de media is er dikwijls discussie over de open ruimten in Vlaanderen, die zijn gelukkig nog wel. Dit weet iedere wandelaar die door Vlaanderen trekt en hier tussen Oedelem en Maldegem des te meer, uitgestrekte velden en weilanden waar vandaag de matige wind een koud gevoel naliet.
Op de foto een gerestaureerde hoeve in de Ruweschuurstraat in Oedelem.
URSEL (Aalter) - Vandaag diende men al een goed excuus te hebben om binnen te blijven en dit was te zien. Wel wat minder wandelaars maar des te meer veel fietsers van allerlei pluimage en met een variaties aan fietsen, van wat ouderen met een elektrische fiets tot jongere mountainbikers die de uitgedroogde en wat stofferige modderwegen uittestten. Rechts op de foto een net aangeplant aardappelveld en links een nieuw vogelnestkastje van de hand van Natuurpunt die hier en daar hoog zijn opgesteld tegen eventueel ongewenst bezoek.
BELLEM (Aalter) - Het spoorwegstation in Bellem en de gelijkgrondse overweg werd al decennia geleden afgebroken respectievelijk gesloten. Door de huidige verbreding van de lijn Brussel-Oostende van 2 naar 4 sporen kwam er de nu pas geopende nieuwe voetgangers- en fietstunnel en moet de bestaande hoger gelegen autoweg - iets verder - verbreed en verhoogd worden. En of de zon van de partij was is te zien aan bovenstaande beelden, met rechts de duiventoren bij het kasteel van Bellem.
Foto links onder: de trap en helling naar de tunnelkoker rechts.
Foto rechts onder: de bestaande brug wordt aangepast aan de nieuwe noden, ook de nu verwijderde aanloopstroken worden onder handen genomen.
HANSBEKE (Deinze) - Beiaardstappers Poesele - Deze recent opgerichte vereniging heeft de smaak te pakken en trok dit keer naar Hansbeke waar de stappers meerdere afstanden werden aangeboden, met start in het dorp bij de spoorlijn Gent-Brugge. Nu is het wel een heel rustig dorp sinds de aanleg van een ringweg (met tunnel) buiten het centrum en die de naam Julius Nieuwlandweg kreeg, naar de in 1878 geboren Hansbekenaar. Hij was priester, botanicus en scheikundige en de mee-ontdekker van het synthetisch rubber neopreen. Samen met zijn ouders emigreerde hij reeds in 1880 naar Amerika waar hij de rest van zijn leven doorbracht, werkte en meermaals werd onderscheiden. Hij overleed er in 1936.
Midden: waar vroeger de overweg lag komt nu een tunnel voor het trage verkeer en de toegang tot de perrons.
AALTER - Lachende Wandelaars - De "corona-wandeling" voor de maand maart van de Aalterse stappers liep grotendeels langs de spoorweg Gent-Brugge, richting de deelgemeente Sint-Maria-Aalter. De grondwerken - voor de verbreding van 2 naar 4 sporen - zijn grotendeels voltooid en genivelleerd zodat ze klaar liggen voor de aanleg van de eigenlijke sporen. Een landmeter wist te vertellen dat hij al sinds 2014 werkzaam is langs de genoemde lijn en de einddatum is nog niet in zicht. Op de foto de perrons in Sint-Maria-Aalter, de andere foto bij de zwaaikom in Aalter geeft aan dat Pasen niet ver meer af is.
KRUISHOUTEM (Kruisem) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Het was pas de derde keer dat we terug met 4+ konden starten en stappen. Maar nog tijdens de heenreis richting Kruishoutem hoorden we op de radio, dat het vanaf volgende week terug met maximum 4 personen zal moeten. Nu net het weer terug beter wordt is het alweer naar af. Vandaag was het echt genieten in de zonnige Vlaamse Ardennen, waarbij de 10 km liep tot in Wannegem. Onderweg deze QR-codes waar men kon luisteren naar het gezang van de leeuwerik, maar zoals net gezegd mooie liedjes duren niet lang.
OOSTVELD - Wandelclub Beernem - Oostveld is een kerkdorp in Oedelem, op zijn beurt een onderdeel van Beernem. Deze woongemeenschap ligt weg van alle drukke wegen, te bereiken bij een afslag halfweg langs de baan die Knesselare met Oedelem verbindt. De stappersroute liep tot net bij de grens van Knesselare (Aalter) maar ook voor een stuk door Groot Burkel, dat tot de gemeente Maldegem behoort.
Een stiltegebied dat wordt doorkruist door kaarsrechte al dan niet verharde en met bomen omzoomde wegen. Een patroon dat waarschijnlijk nog dateert van 13de eeuw toen dit heidegebied er in cultuur werd gebracht en waarvan hier en daar nog wat boerderijen de stille getuigen zijn. Want echt veel bewoning is er niet te vinden wel weiden, akkers en wat bossen. Onderweg wel een stuk van de Oude Bruggeweg, een gedeelte van de weg die in de middeleeuwen Gent met Brugge verbond.
BEVERE (Oudenaarde) - Hanske de Krijger - Vandaag werd het een sombere dag en ook nog behoorlijk koud met de wind die uit het verkeerde gat blies. Niet alleen bij het water van de Donk maar ook op de kale "hoogvlakte" tussen de spoorweg en het dorpje Moregem met de Sint-Pietersstoelkerk als herkenningspunt. Gelukkig konden de deelnemers wat beschutting en warmte vinden in de beslotenheid van het witte dorp op een leeg terras, netjes uit de wind en met een kop warme koffie. Fel contrast aan de Donk waar de drukte van weleer plaats had gemaakt voor een sombere indruk, niet alleen door het weer maar ook door de huidige omstandigheden.
SCHUIFERSKAPELLE (Tielt) - Watewystappers Tielt - In het verleden waren we wel al eens te gast bij deze club, zoals in Tielt, Egem en het genoemde dorp. Vandaag werd het een zonnig dag, maar langs de vooral open velden was het eerder koud door de stevige bries die de wandelaars deed herinneren dat de winter nog net niet voorbij was. De voettocht liep tot bij de Tieltse Ringlaan bij het Sint-Andriesziekenhuis (rechts), langs een vijver waar ook vandaag de hengelaars hun geliefkoosde hobby beoefenden. Voor hen en de stappers was het - goed gekleed - genieten van de zon.
POEKE (Aalter) - Door de gemeentefusies (2019) met de gemeente Aalter bleef de uitstap naar Poeke een activiteit op eigen bodem. Een dorp dat voor inwoners van Ursel het minst bekend is omwille van zijn "verre" ligging. Een verplichte oefening is altijd een tocht door het kasteeldomein waar tevens de Poekebeek vloeit nabij het omwalde kasteel zelf. Het ganse domein is trouwens onlangs verkocht door de gemeente Aalter aan de Vlaamse Gemeenschap voor één symbolische euro. Op de foto links één van de vele dreven nabij het kasteel en rechts de Vinktsestraat die je via de Knokstraat naar het centrum van Poeke brengt.
INGELMUNSTER - Aviflorastappers - Waar is de tijd dat de kantine van de plaatselijke voetbalclub eivol zat, de ringweg volledig afgelijnd was met geparkeerde auto's van de wandelaars en er op de inschrijvingstabel soms tot 1.500 stappers stonden. Fel contrast met heden: amper enkele wagens op een natte parking en de ogen afwachtend gericht naar een dreigende hemel. Vandaag werd er gestart en geëindigd met regen, maar de grootste tijd bleef het gelukkig droog en de zon deed zelfs een schuchtere poging.
Links: langs de Devebeek op weg naar Meulebeke, met in de verte de Sint-Amanduskerk.
Rechts: oude wandelschoenen niet wegdoen, maar nuttig recycleren.
E40-CARPOOL PARKING NEVELE (Deinze) - Minder wind en vooral droog maar wel even fris dan gisteren, een ideaal moment om kort op de middag eens twee uur van de buitenlucht te genieten. Bekend terrein want de vorige keer was het nog tussen de maïsvelden, om maar te duiden dat het er nu geheel wat kaler uit zag. Onderweg meerdere wandelaars in de tegengestelde richting, die waren gestart in Hansbeke in een organisatie van de Beiaardstappers uit Poesele. Terug thuis was er nog gelegenheid om te genieten van twee wielerwedstrijden, met de nodige spanning maar ook wat dramatiek.
URSEL (Aalter) - Met dat stormachtig weer met af en toe wat regen was het niet in te schatten waar en wanneer het kon beginnen plenzen, vandaar deze korte wandeling in eigen buurt. Met vooral harde wind(vlagen) en een wisselend wolkendek zonder te weten of men het droog kon houden. Uiteindelijk viel nog best mee maar had wel onderweg een korte hagelbui, gelukkig op dat moment met de wind in de rug.
Voor de vogels op de foto was het vandaag blijkbaar een feestdag.
NEVELE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Het was al van lang voor nieuwjaar geleden dat we gingen stappen met onze traditionele woensdag-wandelbubbel, nu kon het terug na de uitbreiding van de contactbubbel (buiten) tot 10 personen. Eventjes leek dat onze afspraak in het water zou vallen maar we hebben het gelukkkig toch droog kunnen houden, alhoewel er een vrij harde en frisse wind stond. De pas aangelegde Finse piste bracht ons naar Meigem om nadien op de landelijke wegen terug naar Nevele te stappen en langs het Schipdonkkanaal terug te keren.
Op de foto links het pad langs de Poekebeek richting centrum Nevele. Rechts op de Finse piste richting Meigem.
ZONNEGEM (Sint-Lievens-Houtem) - Burchtstappers Herzele - De naam van het dorp werkt uitnodigend en de zon was inderdaad van de partij. Maar een geluk ook want eens die wat verscholen zat achter een wolkje werd het behoorlijk fris. Kon niet anders want deze morgen stonden de buitenslapers behoorlijk wit aangekleed. Eens de gemeentelijke sportvelden gerond liep het op enkele meter na langs de E40, met aan de overzijde van de snelweg het dorp met de merkwaardige naam Vlekkem. De start lag in de hof van de voormalige pastorie waar de vroeg ontluikende lente al goed zichtbaar was (rechts).
Terug in Zonnegem liep de weg langs de vroegere Brouwerij Rubbens - eerder Brouwerij De Zon genaamd - die net een eeuw (1870-1970) actief was. Van de familie Rubbens werden er twee leden burgemeester van Zonnegem.
BEERNEM - Wandelclub Beernem - Tussen de patatten en het tv-gebeuren met de witte stofferige wielerstraten in Italië in, ben ik er nog even op uitgetrokken naar het naburige Beernem. Onder een stralend zon en een frisse wind liep het ook hier vooral langs aardewegen, al dan niet met gravel verhard. Maar tevens door het Bevershoutsveld (rechts) met zijn kaarsrechte populierendreven aangelegd in een dambordpatroon. Maar ook de plaats waar in 1382 de Gentenaars en de Bruggelingen vochten in de Slag om het Bevershoutsveld.