STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
10-03-2021
DROOG MAAR FRIS IN NEVELE
NEVELE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Het was al van lang voor nieuwjaar geleden dat we gingen stappen met onze traditionele woensdag-wandelbubbel, nu kon het terug na de uitbreiding van de contactbubbel (buiten) tot 10 personen. Eventjes leek dat onze afspraak in het water zou vallen maar we hebben het gelukkkig toch droog kunnen houden, alhoewel er een vrij harde en frisse wind stond. De pas aangelegde Finse piste bracht ons naar Meigem om nadien op de landelijke wegen terug naar Nevele te stappen en langs het Schipdonkkanaal terug te keren.
Op de foto links het pad langs de Poekebeek richting centrum Nevele. Rechts op de Finse piste richting Meigem.
ZONNEGEM (Sint-Lievens-Houtem) - Burchtstappers Herzele - De naam van het dorp werkt uitnodigend en de zon was inderdaad van de partij. Maar een geluk ook want eens die wat verscholen zat achter een wolkje werd het behoorlijk fris. Kon niet anders want deze morgen stonden de buitenslapers behoorlijk wit aangekleed. Eens de gemeentelijke sportvelden gerond liep het op enkele meter na langs de E40, met aan de overzijde van de snelweg het dorp met de merkwaardige naam Vlekkem. De start lag in de hof van de voormalige pastorie waar de vroeg ontluikende lente al goed zichtbaar was (rechts).
Terug in Zonnegem liep de weg langs de vroegere Brouwerij Rubbens - eerder Brouwerij De Zon genaamd - die net een eeuw (1870-1970) actief was. Van de familie Rubbens werden er twee leden burgemeester van Zonnegem.
BEERNEM - Wandelclub Beernem - Tussen de patatten en het tv-gebeuren met de witte stofferige wielerstraten in Italië in, ben ik er nog even op uitgetrokken naar het naburige Beernem. Onder een stralend zon en een frisse wind liep het ook hier vooral langs aardewegen, al dan niet met gravel verhard. Maar tevens door het Bevershoutsveld (rechts) met zijn kaarsrechte populierendreven aangelegd in een dambordpatroon. Maar ook de plaats waar in 1382 de Gentenaars en de Bruggelingen vochten in de Slag om het Bevershoutsveld.
LAATSTE DAG VAN DE LENTEPRIK IN DE WINTER IN BAVEGEM
BAVEGEM (Sint-Lievens-Houtem) - Land van Rhode - Normaal starten we met deze club in Balegem (Oosterzele), deze keer was het in Bavegem. Een wat minder bekend dorp alhoewel we met 't Voetvolk er waren in augustus 2012. Gisteren was het meteen de laatste dag van een heerlijke lenteprik in de nadagen van deze winter. Langs en over wat uitgedroogde modderwegen zonder van ploeteren te spreken én een zonnetje dat er al de deelnemers al vlug deed aan herinneren dat men wat te warm was gekleed. Men diende niet eens te kiezen voor een lange afstand, want ook de 10 km bracht de stappers zowel in Vlierzele als in Letterhoutem.
Op de foto links de 150 jaar oude maar net gerestaureerde gemeentelijk bakoven bij de Sint-Onkomenakerk in Bavegem.
Rechts in de verte de Sint-Fledericuskerk van Vlierzele. (en jawel Fledericus en niet Fredericus)
RUISELEDE - Alhoewel deze West-Vlaamse gemeente grenst aan Aalter kon ik me niet herinneren er ooit gestart te zijn, met uitzondering van de kerkdorpen Kruiskerke en Doomkerke. Vandaag was het terug zo'n zonnige dag, dus niet geschikt om binnen te blijven. Ik dacht altijd dat de Poekebeek ontsprong aan het Poekekasteel en zo naar Nevele liep, maar niets is minder waar. Ook in Ruiselede - dat aan de andere kant van Poeke ligt - passeert men meerdere keren dit nu terug rustig stromend beekje. Zoals hier in de Kruiswegestraat met in de verte de Knokmolen in de gelijknamige straat.
Links: een gedeelte van een voormalig bakhuis dat volledig overgroeid is.
POESELE (Deinze) - De Beiaardstappers - Leek me eerst wat onwaarschijnlijk maar toch wel, want De Beiaardstappers is een nieuwe club die in Poesele werd opgericht in het coronajaar 2020. Ze plannen eind mei een gevarieerde wandelevenement, maar in afwachting zaten ze niet stil en organiseerden ze een wandelroute met vrije start. Die lag bij het fraaie voetbalcomplex van FC Poesele, vlak achter de stijlvolle gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk. Een kerk die inderdaad sinds 1981 is uitgerust met een beiaard en 15 klokken bevat. De wandeling zelf liep in noordelijke richting tot vlak bij de E40 waar de stappers keerden bij het verleden jaar geopende ecoduct. Een parcours langs smalle landwegen onder een stralende winterzon boven de licht bevroren ochtendlijke akkers. Was het niet zo warm als een week geleden het was toch een te genieten zondag.
Op de foto de Lentakkerstraat (Lotenhulle - Aalter) op de grens met Poesele, jawel een foto uit eigen gemeente.
BELLEM (Aalter) - De wandeling in Bellem die start aan de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk brengt de deelnemers via een ommetje langs het Kanaal Gent-Brugge om dan net niet tot in Hansbeke te stappen. Op de weg naar het Markette wordt de spoorweg overgestoken om dan na een rondje Kranepoel terug naar het dorp te lopen. Ook in Bellem heeft men de nodige maatregelen genomen om de padden een veilige oversteek te laten maken. Op de foto's kan men zien hoe de diertjes uit het bos langs een doek naar een centraal punt worden gebracht en via een tunneltje onder de baan naar de Kranepoel kunnen trekken.
LEMBEKE (Kaprijke) - Te beginnen bij de min van verleden week tot de plus van heden en men komt uit op een verschil van tegen de 20 graden. Toen diende men zich nog dik in te duffelen, vandaag zaten de Lembekenaars hier en daar te zonnen op een bankje tegen de muur. Onderweg meerdere wandelaars en vooral fietsers die hun winterkleren (even) hadden geruild voor iets lichters. Aan de Westermolen, niet toevallig in de Windgatstraat werd de pic-nic-tafel benut door een fietsend viertal voor een babbel en om iets te nuttigen. Hier geen drukte zoals in de spoorwegstations of op de dijk aan de zee, maar een zee aan ruimte. Op de foto de Sint-Gilliskerk gezien dwars door de kasteeldreef.
LANGS EEN FINSE PISTE EN DE POEKEBEEK DOOR MEIGEM EN NEVELE
MEIGEM (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Ook deze wandeling startte eigenlijk in Nevele, maar bracht de deelnemers naar Meigem dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werd geteisterd. Het wandelparcours liep zowel heen als terug parallel met het Schipdonkkanaal dat grotendeels buiten het gezichtsveld bleef. De heenweg liep door en op de Finse piste langs de Vaart Noord (foto rechts) en terugweg bracht de stappers onder meer langs het Poekebeekpad (links), het smalle kasseistrookje dat langs de boord van de beek ligt. Op de achtergrond telkens de Sint-Mauritius en Gezellenkerk van Nevele.
SINT-LAUREINS - Roal Benti - Ondanks de aangekondigde "temperatuurstijging" was het nog behoorlijk koud in de besneeuwde en vooral boomloze polders bij de grens met Nederland. De start verliep langs het Leopoldkanaal waar de deelnemers het voetveer (foto) dienden te gebruiken om de overkant met de uitgestrekte polders te bereiken. Op de foto het voetveer met op de achtergrond het Godshuis en de Sint-Laurentiuskerk van Sente.
NEVELE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - In januari was het verzamelen geblazen in Vinkt, deze maand werd het Nevele. Alhoewel verzamelen, noemt het vrij starten op een aangeduide plaats waar de wandelkaarten hangen en de tochten starten. In Nevele was dit langs het Schipdonkkanaal bij een school waar verleden jaar ongeveer op hetzelfde tijdstip één van de laatste grote clubwandelingen werd georganiseerd. De 11 km van vandaag liep richting Landegem om na een rondje Vosselare terug bij het kanaal te belandden en eens over de voetgangersbrug te eindigen.
URSEL (Aalter) - De voorspelde sneeuwval viel al bij al nog goed mee. En even na de middag waren de kleinte baantjes in de verste uithoeken van Ursel al sneeuwvrij en goed berijdbaar. Wel kwam uit een ongunstige richting een matige en vooral koude wind.
En nee ik ben niet naar Parijs geweest, of naar café Parijs want die is niet open.
Links onder het Bellemdreefken en rechts de Hoge Ganzenkleit.
FIJNE DAG VOOR EEN NIEUWE WINTERPRIK IN SINT-MARIA-AALTER
SINT-MARIA-AALTER (Aalter) - Vandaag werd het terug zo een uitgelezen dag: droog en zacht weer, geen wind te bespeuren en misschien de laatste voor een terug aangekondigde winterprik. De wandeling in dit kerkdorp verliep in twee lussen: door de bossen van het Hooggoed enerzijds en het stiltegebied Schuurlo anderzijds. Het Hooggoed was en is in deze coronatijden zo populair zodat men de parking vooral tijdens de weekends diende te sluiten omwille van de drukte, niet alleen op de parking maar vooral in de bosdreven.
Op de foto deze unieke uitbating en hoeve van het Domein Schuurlo, misschien een idee voor eens de corona-perikelen achter de rug liggen. Ook onderweg - op een andere plaats - of hoe een gratis yoga-les er eventueel kan uitzien.
KNESSELARE (Aalter) - Lachende Wandelaars - "Het scheelde een vest" zeggen ze bij ons. Vandaag was dit goed te merken in tegenstelling tot zondag toen het bij momenten bitter koud was. Gestart met motregen klaarde het uit en de zon deed zowaar moeite om te prikken door het wolkendek. Gestart in de deelgemeente Knesselare liep het richting Sint-Joris-ten-Distel, niet langs de korte gebruikelijk weg. Maar via een lange omweg nabij Aalter-Brug om vervolgens naar de Beernemse deelgemeente te trekken waar ook het keerpunt lag. Onderweg veel modder, hoe kan het anders gezien de vele regen van de laatste dagen. Maar ook een mooi stuk langs de trekweg (foto) beneden op de dijk van het Kanaal Gent-Brugge.
Op de foto de trekweg langs het kanaal bij de brug die Knesselare met Beernem verbindt. Bij de Sint-Joriskerk zie je een glimp van het café waar we (januari 2017) nog startten voor een wandeling met 't Voetvolk.
MEIGEM / POESELE / VINKT (Deinze) - Vandaag op stap in een driehoek gevormd door deze kleine deelgemeenten, aanvankelijk met wat zon maar vooral met een koude noordoostenwind. Een vlak en landelijk gebied met uitsluitend verharde en vooral moddervrije landbouwwegen op een corona-zondag en in een periode dat het zware landbouwtuig net als de dieren op stal staan. Het is ook nagenoeg een stiltegebied temeer al deze wegen enkel voor plaatselijk verkeer worden gebruikt en waar men omwille van de schaarse bewoning en de kale velden ook maar weinig beschutting vindt. Ook voor de stappers die ik tegen kwam en gestart waren in Vinkt en net als ik hun keerpunt hadden in Poesele.
Foto: de Poekebeek in haar winterbedding die samen met het bruggetje en het baantje de grens vormen met Lotenhulle (Aalter) en de andere Deinzese deelgemeenten Meigem en Vinkt.
MEETJESLAND - Maandenlang heeft vooral één weerman gesmeekt om meer regen en vooral grondwater, en nu blijken de weergoden hem verhoord te hebben. En dat het nat werd is meer dan duidelijk zelfs bij de meeste fervente wandelaars en stappen die bepaalde paden en wegels vermijden omwille van de vele modder. Laarzen zijn eigenlijk meer op hun plaats, maar toch kiezen de meeste stappers nog voor de stevige wandelschoenen. Ondertussen overal te lande ook ondergelopen meersen, overgelopen stilstaande grachten en vlot stromende beken. En volgens onze weermannen mag er nog wat meer vallen nu het toch bezig is, met de bedoeling het grondwater aan te vullen en vooral vast te houden. Moet niet gezegd dat op de foto rechts de waterpompen constant bezig waren om het overtollige water weg te houden bij het graven van die immense beerput.
URSEL (Aalter) - Links een monument ter herinnering aan het oude vliegveld. Een fel contrast met heden waar enkel zich nog een wat verharde weg slingert tussen weiden en velden, met nu de immense stilte zeker op deze droge maar zwaar bewolkte namiddag. Rechts de ingang tot wat een reserveparking - op het huidige Nato-vliegveld - zou moeten worden, als gevolg van de enorme files die men verwacht(te) van de definitieve Brexit. De beslissing voor deze parking werden genomen door de hogere overheid, maar is tot heden nog niet gebruikt voor dit gestelde doel.
Ondertussen lees ik in de media dat de parking binnenkort definitief dicht gaat. Zonder dat er ook maar één vrachtwagen er geweest is.
AALTER-BRUG (Aalter)- Vandaag een zonnige wandeling op een boogscheut van thuis, langs het Kanaal Gent-Brugge. Namelijk dat stukje tussen het genoemde kerkdorp en de brug nabij Hoekestraat (Knesselare). De ondergrond had blijkbaar de tijd genomen om wat uit te drogen, al hangt het ook wel af van de samenstelling ervan om er al dan niet een modderig brij van te maken. En zoals je ziet worden de dijken begraasd door ezels en geiten, in een afgesloten gedeelte - maar wel toegankelijk voor wandelaars - van draad en hekken.
Rechts een origineel vogelkastje van vijf verdiepingen, voor vogels zonder hoogtevrees. De bedenker en eigenaar noemt het een vogelhotel.
SINT-MARIA-HOREBEKE (Horebeke) - Hanske de Krijger - De start lag bij de Tissenhovemolen op de grens van Mater (Oudenaarde) met een parcours dat liep via Korsele en de beide Horebeke's. En of het geregend had de laatste dagen was meer dan duidelijk langs de niet verharde wegen. Had het een organisatie geweest met meer dan duizend passanten dan had men zeker die stukken moeten schrappen. Zeker daar waar het een smalle paadjes betrof tussen twee prikkeldraden in, waar laarzen beter waren geweest dan onze traditionele wandelschoenen en de prikkeldraad zowaar een houvast was.
NIEUWE WONINGEN OP DE PLAATS VAN DE SINT-JOZEFSKERK OP DE BELLEBARGIE
BELLEBARGIE / WAARSCHOOT (Lievegem) - Op de weg tussen Waarschoot en Lembeke (Kaprijke) passeert men het gehucht Bellebargie, waarin 1958 een kerk werd opgericht naast het nog altijd bestaande schooltje. Deze Sint-Jozefskerk werd enkele jaren terug afgebroken en ondertussen vervangen door een woonwijk. De klok uit de toren staat heden tentoongesteld in de voortuin van de school.
Toen de Sint-Ghislenuskerk van Waarschoot in de oudejaarsnacht van 2001 op 2002 in brand werd gestoken deed dit kerkje tot 2007 dienst als noodkerk.