STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
14-02-2021
NET VOOR DE DOOI MAAR WEL HEEL KOUD IN SENTE
SINT-LAUREINS - Roal Benti - Ondanks de aangekondigde "temperatuurstijging" was het nog behoorlijk koud in de besneeuwde en vooral boomloze polders bij de grens met Nederland. De start verliep langs het Leopoldkanaal waar de deelnemers het voetveer (foto) dienden te gebruiken om de overkant met de uitgestrekte polders te bereiken. Op de foto het voetveer met op de achtergrond het Godshuis en de Sint-Laurentiuskerk van Sente.
NEVELE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - In januari was het verzamelen geblazen in Vinkt, deze maand werd het Nevele. Alhoewel verzamelen, noemt het vrij starten op een aangeduide plaats waar de wandelkaarten hangen en de tochten starten. In Nevele was dit langs het Schipdonkkanaal bij een school waar verleden jaar ongeveer op hetzelfde tijdstip één van de laatste grote clubwandelingen werd georganiseerd. De 11 km van vandaag liep richting Landegem om na een rondje Vosselare terug bij het kanaal te belandden en eens over de voetgangersbrug te eindigen.
URSEL (Aalter) - De voorspelde sneeuwval viel al bij al nog goed mee. En even na de middag waren de kleinte baantjes in de verste uithoeken van Ursel al sneeuwvrij en goed berijdbaar. Wel kwam uit een ongunstige richting een matige en vooral koude wind.
En nee ik ben niet naar Parijs geweest, of naar café Parijs want die is niet open.
Links onder het Bellemdreefken en rechts de Hoge Ganzenkleit.
FIJNE DAG VOOR EEN NIEUWE WINTERPRIK IN SINT-MARIA-AALTER
SINT-MARIA-AALTER (Aalter) - Vandaag werd het terug zo een uitgelezen dag: droog en zacht weer, geen wind te bespeuren en misschien de laatste voor een terug aangekondigde winterprik. De wandeling in dit kerkdorp verliep in twee lussen: door de bossen van het Hooggoed enerzijds en het stiltegebied Schuurlo anderzijds. Het Hooggoed was en is in deze coronatijden zo populair zodat men de parking vooral tijdens de weekends diende te sluiten omwille van de drukte, niet alleen op de parking maar vooral in de bosdreven.
Op de foto deze unieke uitbating en hoeve van het Domein Schuurlo, misschien een idee voor eens de corona-perikelen achter de rug liggen. Ook onderweg - op een andere plaats - of hoe een gratis yoga-les er eventueel kan uitzien.
KNESSELARE (Aalter) - Lachende Wandelaars - "Het scheelde een vest" zeggen ze bij ons. Vandaag was dit goed te merken in tegenstelling tot zondag toen het bij momenten bitter koud was. Gestart met motregen klaarde het uit en de zon deed zowaar moeite om te prikken door het wolkendek. Gestart in de deelgemeente Knesselare liep het richting Sint-Joris-ten-Distel, niet langs de korte gebruikelijk weg. Maar via een lange omweg nabij Aalter-Brug om vervolgens naar de Beernemse deelgemeente te trekken waar ook het keerpunt lag. Onderweg veel modder, hoe kan het anders gezien de vele regen van de laatste dagen. Maar ook een mooi stuk langs de trekweg (foto) beneden op de dijk van het Kanaal Gent-Brugge.
Op de foto de trekweg langs het kanaal bij de brug die Knesselare met Beernem verbindt. Bij de Sint-Joriskerk zie je een glimp van het café waar we (januari 2017) nog startten voor een wandeling met 't Voetvolk.
MEIGEM / POESELE / VINKT (Deinze) - Vandaag op stap in een driehoek gevormd door deze kleine deelgemeenten, aanvankelijk met wat zon maar vooral met een koude noordoostenwind. Een vlak en landelijk gebied met uitsluitend verharde en vooral moddervrije landbouwwegen op een corona-zondag en in een periode dat het zware landbouwtuig net als de dieren op stal staan. Het is ook nagenoeg een stiltegebied temeer al deze wegen enkel voor plaatselijk verkeer worden gebruikt en waar men omwille van de schaarse bewoning en de kale velden ook maar weinig beschutting vindt. Ook voor de stappers die ik tegen kwam en gestart waren in Vinkt en net als ik hun keerpunt hadden in Poesele.
Foto: de Poekebeek in haar winterbedding die samen met het bruggetje en het baantje de grens vormen met Lotenhulle (Aalter) en de andere Deinzese deelgemeenten Meigem en Vinkt.
MEETJESLAND - Maandenlang heeft vooral één weerman gesmeekt om meer regen en vooral grondwater, en nu blijken de weergoden hem verhoord te hebben. En dat het nat werd is meer dan duidelijk zelfs bij de meeste fervente wandelaars en stappen die bepaalde paden en wegels vermijden omwille van de vele modder. Laarzen zijn eigenlijk meer op hun plaats, maar toch kiezen de meeste stappers nog voor de stevige wandelschoenen. Ondertussen overal te lande ook ondergelopen meersen, overgelopen stilstaande grachten en vlot stromende beken. En volgens onze weermannen mag er nog wat meer vallen nu het toch bezig is, met de bedoeling het grondwater aan te vullen en vooral vast te houden. Moet niet gezegd dat op de foto rechts de waterpompen constant bezig waren om het overtollige water weg te houden bij het graven van die immense beerput.
URSEL (Aalter) - Links een monument ter herinnering aan het oude vliegveld. Een fel contrast met heden waar enkel zich nog een wat verharde weg slingert tussen weiden en velden, met nu de immense stilte zeker op deze droge maar zwaar bewolkte namiddag. Rechts de ingang tot wat een reserveparking - op het huidige Nato-vliegveld - zou moeten worden, als gevolg van de enorme files die men verwacht(te) van de definitieve Brexit. De beslissing voor deze parking werden genomen door de hogere overheid, maar is tot heden nog niet gebruikt voor dit gestelde doel.
Ondertussen lees ik in de media dat de parking binnenkort definitief dicht gaat. Zonder dat er ook maar één vrachtwagen er geweest is.
AALTER-BRUG (Aalter)- Vandaag een zonnige wandeling op een boogscheut van thuis, langs het Kanaal Gent-Brugge. Namelijk dat stukje tussen het genoemde kerkdorp en de brug nabij Hoekestraat (Knesselare). De ondergrond had blijkbaar de tijd genomen om wat uit te drogen, al hangt het ook wel af van de samenstelling ervan om er al dan niet een modderig brij van te maken. En zoals je ziet worden de dijken begraasd door ezels en geiten, in een afgesloten gedeelte - maar wel toegankelijk voor wandelaars - van draad en hekken.
Rechts een origineel vogelkastje van vijf verdiepingen, voor vogels zonder hoogtevrees. De bedenker en eigenaar noemt het een vogelhotel.
SINT-MARIA-HOREBEKE (Horebeke) - Hanske de Krijger - De start lag bij de Tissenhovemolen op de grens van Mater (Oudenaarde) met een parcours dat liep via Korsele en de beide Horebeke's. En of het geregend had de laatste dagen was meer dan duidelijk langs de niet verharde wegen. Had het een organisatie geweest met meer dan duizend passanten dan had men zeker die stukken moeten schrappen. Zeker daar waar het een smalle paadjes betrof tussen twee prikkeldraden in, waar laarzen beter waren geweest dan onze traditionele wandelschoenen en de prikkeldraad zowaar een houvast was.
NIEUWE WONINGEN OP DE PLAATS VAN DE SINT-JOZEFSKERK OP DE BELLEBARGIE
BELLEBARGIE / WAARSCHOOT (Lievegem) - Op de weg tussen Waarschoot en Lembeke (Kaprijke) passeert men het gehucht Bellebargie, waarin 1958 een kerk werd opgericht naast het nog altijd bestaande schooltje. Deze Sint-Jozefskerk werd enkele jaren terug afgebroken en ondertussen vervangen door een woonwijk. De klok uit de toren staat heden tentoongesteld in de voortuin van de school.
Toen de Sint-Ghislenuskerk van Waarschoot in de oudejaarsnacht van 2001 op 2002 in brand werd gestoken deed dit kerkje tot 2007 dienst als noodkerk.
DOOMKERKE (Ruiselede) - Molenstappers Ruiselede - Elk jaar was het in Doomkerke een drukste van het jewelste op hun jaarlijkse wandeling. Nu slechts amper - om gekende reden - enkele auto's van wandelaars bij de start aan Zaal 't Haantje. Ook de naam van de wijk die na oprichting van de parochie (1876) - door E.H. Carolus Doom (1797-1884) - beter bekend werd onder de naam Doomkerke. Na de sneeuwellende van gisteren kwam even die van de modder, althans op de smalle paadjes waar geen uitwijken mogelijk was. Maar daarnaast ook bredere en drogere paden door de bossen van de Gulke Putten (Natuurpunt), maar ook de gebruikelijke wegen met ook daar weinig verkeer.
Op de foto rechts de Disveldwegel (Trage weg) met links de Sint-Caroluskerk van Doomkerke.
DE SNEEUW WAS ONS TE VLUG AF TUSSEN VINKT EN POESELE
VINKT (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Een organisatie van dezelfde club van een week geleden, toen ging het richting Aarsele (Tielt) vandaag lag het keerpunt in Poesele. Drie uur eerder gestart dan gepland om de aankondigde sneeuwbuien voor te zijn. Wat aanvankelijk wel lukte maar bij laatste stuk toch niet aan ontsnapten. En met wat matige wind en de temperatuur tegen het vriespunt voelde het echt winters, zeker als de wind tegen stond. Wat meermaals gebeurde in het warrige stratenpatroon tussen Poesele en Vinkt. Op de foto rechts de Poekebeek bij de grens van Deinze (Vinkt) en Aalter (Lotenhulle).
BELLEM (Aalter) - De wegen waren normaal te berijden met uitzondering van die stukken die wat beschutting vonden achter hagen en gevels. De velden en bermen lagen echter er nog wit bij, te wachten op nog meer sneeuw die werd beloofd voor vannacht en morgen. Maar het was dan toch heerlijk wandelen met dit tijdelijk droge weer en de thermometer nagenoeg tegen het nulpunt. Op de foto de werken aan de lijn Brussel-Oostende ter hoogte van Bellem waar de nieuw aangelegde perrons geleidelijk aan vorm krijgen, ook bij deze koude was men druk in de weer.
GENIETEN VAN DE ZON AAN DE PROVINCIEGRENS TUSSEN DEINZE EN TIELT
VINKT (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Voor deze club is het niet moeilijk een startplaats te vinden op eigen bodem want de stad Deinze kent niet minder dan 17 dorpen en gemeenten. Het goede weer zorgde ervoor dat de parking aan de Bartholomeuskerk van Vinkt nagenoeg vol stond met auto's. Waarvan de eigenaars op verschillende momenten waren gestart voor o.a. een tocht door het zonnige landschap tussen Kanegem en Aarsele (beiden deelgemeenten van het West-Vlaamse Tielt) ofwel met bestemming Poesele. Geen drukte maar toch wandelaars verspreidt over meerdere parcoursen met daartussen ook veel wielertoeristen van allerlei pluimage die er de Oost- en West-Vlaamse zuivere lucht kwamen opsnuiven.
Foto boven: de Artemeersmolen (Poeke/Aalter) en verder ziet men de Mevrouwmolen (Kanegem/Tielt). Onder: de Leiestraat in Vinkt bij de grens met Aarsele.
EEN BEETJE ZON EN WAT LICHTE REGEN IN SINT-JAN (WINGENE)
SINT-JAN (Wingene) - Een beetje zon en wat lichte regen waren de ingrediënten op het wandelmenu deze namiddag. Voor een tocht richting het al even rustige dorp Schuiferskapelle (Tielt), waar mijn keerpunt lag bij de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk. Tussen beide leefgemeenschappen geen grote "steenweg" maar wel wat smallere en verkeersarme asfaltbaantjes die bijna uitsluitend worden gebruik door wat plaatselijke verkeer en landbouwers. Op beide foto's telkens de Johannes de Doperkerk van het gelijknamige (start)dorp.
DOOR CORONA EN LOCKDOWN BIJNA GEEN KAT TE BESPEUREN IN BRUGGE
STEENBRUGGE (grens Assebroek en Oostkamp) - Vandaag gestart aan de brug van Steenbrugge liep het richting stad om te keren bij het Concertgebouw. Langs het Kanaal Gent-Brugge wat stappers, joggers en fietser die op deze mistroostige namiddag toch naar buiten waren gekomen. Maar de anders bruisende stad Brugge leek wel leeg gelopen op enkele wandelaars na. Hier te zien op het nagenoeg lege Zand op de vooravond van de start van een nieuw werkjaar, althans voor sommigen.
Rechts: het pad langs het kanaal richting Brugge. De leegstaande huizen rechts zullen moeten wijken bij het rechttrekken van de kanaalbocht nabij de nieuw aan te leggen brug van Steenbrugge.
URSEL (Aalter) - Een nieuw jaar en naar gelang de interpretatie - de discussie niet waard - ook het begin van een nieuw decennium, maar toch eentje met een start om nooit meer te vergeten. Tafelen in groot familieverband kon niet maar wel aperitieven in een kleinere bubbel, al was het maar om het oude achter zich te laten. Een goede reden om er na de middag en met weinig eten er op uit te trekken voor een fikse wandeling, richting de brug van Bellem om dan langs Aalter-Brug huiswaarts te keren. Ondanks de beperkingen heb ik onderweg toch maar weinig fietsers en wandelaars gezien in tegenstelling tot de andere vrije dagen.
Foto: café Den Overzet bij het kanaal Gent-Brugge waar tot 2008 een veerdienst lag, tussen het café en de schuur gaat het via de Vrekkemstraat naar Ursel.
MERENDREE (Deinze) / ZOMERGEM (Lievegem) - Deze laatste dag van 2020 was meteen ook de afsluiter van een bijzonder wandeljaar. Dit jaar geen busreizen naar de andere kant van België of onze klassieke meerdaagse - een traditie sinds 1992 - die niet kon doorgaan. En dit om een reden waarvan we bij het uiten van de nieuwjaarswensen van 2020 nog niet het flauwste vermoeden hadden. In de eerste lockdown dienden we ons te beperken tot onze eigen dorp en met de huidige beperkingen kon toch nog een ruimer omgeving verkend worden. Toch twee positieve bedenkingen: men leerde de eigen streek beter kennen dan ooit te voren en de pandemie heeft er eveneens voor gezorgd dat velen de wandelsport hebben ontdekt. Maar hoe dan ook hunkeren we allen naar het normaal van voorheen en niet naar het nieuwe normaal.
Op de foto telkens het Sas van Merendree, bij de kruising van de het kanaal Gent-Brugge met het Schipdonkkanaal (Deinze-Heist aan zee).
BEERNEM - Wandelclub Beernem - Vandaag terug een parcours met pijlen voorzien door deze West-Vlaamse club. Alhoewel Beernem wordt doorkruist door de E40, het Kanaal Gent-Brugge en de spoorlijn Oostende-Brussel zijn er nog tal van rustige wandelwegen gelegen tussen velden en meersen. Op de wat afgelegen wijk de Gevaerts - bij een afgesneden bocht van het kanaal - lijkt de komst van te hoge windmolens van het goede te veel. En dat ze hoog zijn kan men zien op het afgeregende bord ergens langs de weg, waar men de vergelijking maakt met o.a. de Halletoren van Brugge. Rechts een mooie opstelling bij het binnenkomen van Beernem naar aanleiding van oud en nieuw.