STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
18-09-2020
SENTE IN WEST-VLAANDEREN
LENDELEDE - Vandaag werd het terug een zonovergoten dag met een staalblauwe lucht, ideaal weer om er op uit te trekken. Lendelede ligt een eindje verder dan Ingelmunster dat we al geruime tijd elke maand aandoen bij de Aviflorastappers. Vandaag was het een eigen initiatief voor een verkenning midden een land- en tuinbouwstreek, wel spijtig dat een aangeduide veldweg om een of andere reden was afgesloten. Zo kwam ik plots terecht in Sente en begreep aanvankelijk niet dat ik nu in het Meetjeslandse Sint-Laureins terecht was gekomen, even later bleek dat er in zuid-West-Vlaanderen er écht een dorp is dat deze naam draagt.
Sente is de plaatsnaam en Sint-Katharina de parochienaam en ligt op het grensgebied van Kuurne, Heule (Kortrijk) en Lendelede. De Sint-Katharinakerk zelf staat op het grondgebied van Kuurne.
INGELMUNSTER - Aviflorastappers - Vandaag was voor de vierde keer terug een te smaken wandelinitiatief, ook tijdens deze corona-tijden. Bovendien was het heden een weertje om van te snoepen, een aangename warme temperatuur afgewisseld met een verfrissend windje. Door het aanbod van de vijf met pijlen voorziene afstanden kon men zelf genoeg combineren om er een persoonlijke wandeling van te maken, van kort tot heel lang.
Foto rechts: rechts de nieuw aangelegde Brigandsbrug over het Kanaal Roeselare-Leie, links ziet men nog het vroegere tracé van de op- en afrit van de oude brug. Tussen in kwam een nieuw appartementsgebouw.
Foto links: het Kanaal Roeselare-Leie, richting Izegem.
SINT-MARIA-AALTER (Aalter) - Langs de spoorlijn Brussel-Oostende is men al geruime tijd bezig met het aanleggen van een 3de en 4de spoor. Het was reeds bij een wandeling in 2016 dat we plots voor een omweg dienden te zoeken, omwille van de aanleg van een voet- en fietstunnel (foto boven) onder de spoorlijn. Ondertussen is die in gebruik maar werkt men verder met de aanleg van de ondergrond van de sporen, het bouwen van bruggen en tunnels.
Onder: dit belet niet dat - de vooral bij pendelreizigers en toeristen bekende - lijn nog altijd druk bezet is, ook met goederenverkeer zoals hier richting binnenland met een lading nieuwe wagens.
SCHAAPJES OP HET DROGE TUSSEN AALTER EN KNESSELARE
AALTER-BRUG (Aalter) - Het liep vandaag langs een rustig pad - tussen Aalter-Brug en Hoekestraatbrug (Knesselare) - waarvan de start wat verborgen lag achter de KMO-zone. Ergens halfweg passeerde ik een kleine zwaaikom (onder) op de plaats waar de huidige en de oude vaart ei zo na samenkomen en waarvan de laatste na WO II zijn functie verloor. Op een wat bredere strook langs het "nieuwe" kanaal wordt de dijk door schapen begraasd.
MOERBRUGGE-BRUG (Oostkamp) - Foto genomen op genoemde brug met een blik richting Brugge. Links van de vaart ligt een recent geasfalteerde weg (onder) die de wandelaars en fietsers naar de West-Vlaamse hoofdstad leidt. Rechts is het een aarden en vooral rustiger weg maar niet over de ganse afstand te betreden.
Gedurende deze ganse "corona-periode" heb ik ondertussen de volledig oever van het kanaal bewandeld van bij de kruising met de Schipdonk in Merendree (Deinze) tot Brugge. Rest me de vraag of dit kanaal echt veel wordt bevaren? Ik heb mijn twijfels dat het telkens momentopnamen zijn geweest!
ALLERHEILIGEN * (Zwalm) - Als we goed ingelicht waren dan stonden we aan de vooravond van een na-zomertje en dit was die dag al goed voelbaar, ook op die momenten dat de zon even achter de wolken ging schuilen. Op stap in twee bubbels gingen de ene richting Rijtmeersen om langs Welden (Oudenaarde) terug te keren. De andere bubbel ging het "gevecht" aan met de Sint-Maria-Latem-berg. Nagenieten kon nog altijd buiten en dit is ook meegenomen in deze corona-tijd. Op de foto de in het wild levende paarden in de Rijtmeersen langs de Schelde.
* het dorp noemt Nederzwalm, de parochie Allerheiligen. De kerk en parochie heeft geen specifieke patroonheilige maar wel Allerheiligen. De jaarlijkse kermis aldaar heeft dan ook plaats op Allerheiligen.
STEENBRUGGE (Brugge) - Vandaag stapte ik langs het laatste traject - van het uit Gent komende kanaal - vanaf Steenbrugge tot bij de ring van de stad Brugge. Op het voet- en fietspad waren het vooral recreatieve fietsers genietend van de zon en de blik op de vaart met enkel wat zondagse plezierbootjes. Mijn keerpunt lag aan de Concertzaal op het Zand na een doortocht door het Koning Albert I-park, bijna onherkenbaar door de aan gang zijnde ingrijpende werken. Naast de heraanleg van het park komt er een uitbreiding van de ondergrondse parkeergarage goed voor 635 wagens, met een ondergrondse verbinding naar deze van het Zand nabij het Concertgebouw. Op mijn terugtocht naar Steenbrugge nam ik de andere kant van kanaal Gent-Brugge met een korte passage door het Lappersfortbos, thans een natuurgebied dat jaren geleden fel werd gecontesteerd omwille van het verdwijnen ervan.
MIDDELBURG (Maldegem) - Op weg naar dit dorp diende ik even de grens over de steken om via Eede (Sluis) vervolgens Middelburg te bereiken. Meteen mijn eerste "buitenlandse" uitstap sedert begin maart. Deze Maldegemse deelgemeente ligt op de grens met Nederland en zijn bekendste inwoners was Pieter Bladelin (1408-1472), die meerdere vooraanstaande functies uitoefende bij de hertogen van Bourgondië. Van zijn kasteel is niets meer overgebleven maar hij ligt nog altijd begraven in het koor van de Sint-Petrus en Pauluskerk (foto boven). Terug keren deed ik langs het Schipdonk- en het Leopoldskanaal, eigenlijk een voortzetting van eerdere wandelingen in deze covid-periode.
Onder: een beeld vastgelegd van op de Leestjesbrug (weg Maldegem-Knokke). Links het Schipdonkkanaal (Stinker) en rechts het Leopoldskanaal (Blinker).
OESELGEM (Dentergem) - Na wat minder goed weer was het vandaag een uitstekende dag bij de wandeling langs de (oude) Leie tussen Oeselgem, Zulte en Olsene. Langs rustige wegen, uiteraard geen auto's en nu de vakantie afgelopen is ook weinig fietsers. Op de foto links boven een afgesneden arm van de Leie, rechts diezelfde Leie-arm (iets verderop) op een plaats waar alle water is verdwenen en waar nu een weide ligt met grazende koeien. De brug van eertijds is blijven liggen en eronder huist nu de plaatselijke petanqueclub.
Onder: de doortocht van de N43 (Gent-Kortrijk) in het centrum van Zulte. Niet exact op dezelfde plaats, maar het geeft een beeld van wat het eens was.
URSEL - Op de middag was het flink aan het regenen en het leek even van lange duur te worden. Na het nieuws van 13 uur werd het plots droger en voorspelde men een korte periode van opklaringen. De Tourrit was nog maar net gestart en de aankomst was maar pas voorzien rond de klok van 18 uur. Dan maar even de wandelschoenen aantrekken voor een rondje eigen omgeving. Ook anderen hadden het zo gezien en in het Bellemdreefken vlogen me enkele Okra-wielertoeristen voorbij om richting Ursel te trekken, met droog weer maar met veel wind. Trouwens op het moment dat ik dit onderschrift aan het schrijven was, was het weer van dat.
SMALLE DOODLOPENDE BAANTJES EN WERKEN IN GROOT DEINZE
NEVELE (Deinze) - Vandaag startte ik terug in Hansbeke maar ging meer richting Landegem, langs trage wegen en landbouwwegen waarvan er eentje doodliep op de snelweg E40. Alsook een stuk langs de spoorweg Gent-Brugge met de opgesomde werken in Hansbeke. Daar bovenop is men ook bezig met onderhoudswerken aan het bestaande hoogspanningsnet. Op sommige plaatsen zijn zware platen aangebracht dwars door de velden om tot bij de pylonen te geraken.
Op de foto is er een extra beveiliging gebouwd teneinde dat de hoogspanningsdraden bij de werken niet kunnen raken aan die van de spoorweg zelf.
HANSBEKE (Deinze) - In de media was er sprake dat de werken aan de omleidingsweg of de Julius Nieuwlandweg ver ten einde liepen. En dit was vandaag te merken want er hing een sterke geur van warme asfalt in het dorp, dichter bij gekomen bleek men bezig met het gieten van van de rijvakken richting tunnel. Eens de omleidingsweg in gebruik komt wordt de huidige overweg gesloten en komt er een voet- en fietstunnel. Langs de spoorlijn zelf is men druk bezig met de verbinding tussen Gent en Brugge van twee op vier sporen te brengen. Op de beelden telkens de Sint-Petrus en Paulus van Hansbeke, het geeft een idee van hoever tunnel en huidige overweg uit elkaar liggen.
GOTTEM (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Het was pas van rond nieuwjaar 2020 geleden dat we er startten, toen de huidige crisis nog op ons moest afkomen. Het was een eigen initiatief van het Gentse Voetvolk, nu in een organisatie van de genoemde Deinzese club die op voorhand enkele afstanden uittekende en van pijlen voorzag (rechts). Enkele paden waren gemeenschappelijk met ons eerste bezoek, maar het grootste deel liep heden richting Dentergem waar wij naar Grammene stapten. In een ondergrond met veel winterse modder maar nu een half jaar later omgevormd tot een uitgedroogde natuur. Maar ook hier en nu vielen terug de uitgestrekte meersen en grasweiden op met de starende koeien kijkend naar de wandelaars. En zoals in elk centrum van de deelgemeenten in Deinze is er de mondmaskerplicht.
URSEL - Vandaag was het wisselend weer met weinig zon maar vooral met veel wind en lichte regen. Na de middag klaarde het zowaar wat uit en werden de sluizen even gesloten, zodat een wandeling in de eigen omgeving rap was gepland.
Foto: tussen de gebouwen in langs de Brugstraat in Aalter kijkt deze enorme koe de voorbijgangers toe. Rechts een zicht op het "verre" Ursel met de toren van de Sint-Medarduskerk.
SCHIPDONKKANAAL - Vandaag was het een stuk warmer dan gisteren in Ingelmunster, vandaar dat ik koos voor een tocht die grotendeels in de schaduw kon verlopen. En waar kan dit beter dan langs het Schipdonkkanaal met zijn dubbele rijen bomen nagenoeg langs het ganse traject. Het was een vervolg van de stukken die ik al eerder deed sedert het begin van de corona-crisis, vandaag van Veldekensbrug (N499 Ursel-Eeklo) naar Balgerhoeke. Heen en terug goed voor 9 km in totaal langs een kanaal dat niet meer als handelsweg wordt gebruikt.
Op de foto: de Jachthaven Nieuwendorpe bij de drukbezochte Koetshoeve want de fietsers die waren onderweg niet te tellen.
INGELMUNSTER - Aviflorastappers - Vandaag werd de laatste wandeling van het drieluik onder de voeten geschoven. Het waren drie met pijlen voorziene omlopen, ter vervanging van de maandelijkse tochten in deze West-Vlaamse gemeente. Heden liep het naar de wijk Wante met de gelijknamige maar gesloten herberg, het lokaal van wielrenner Yves Lampaert. Bij een ideaal weertje en niet te vergelijken met de hittegolf van vorig week. Maar eens op een terras in het centrum van de gemeente kwamen de dreigende wolken gevolgd door de regen. Een mooi initiatief van een club die al zoveel geeft aan zijn leden en deelnemers.
Op de foto een passage langs het Kanaal Leie-Roeselare ter hoogte van de Ringbrug.
ZULTE - Vandaag was het de bedoeling een wandeling van begin februari over te doen en een passage in een KMO-zone voor een stuk te knippen om zodoende wat langer langs de Leie te stappen. Maar dit is niet geluk. Gestart onder een stralende zon kwamen er opeens donkere wolken opsteken met veel gerommel in de verte, iets wat we aanvankelijk wegwuifden. Maar we hadden pech en konden wat later keren met hier en daar wat schuilen voor de pittige buien. Was de wandeling wat kort dan duurde de nabeschouwing wat langer.
Op beide foto's links telkens het café Brouwerhuis met op de zwart-wit foto de tijd toen de brouwerij nog actief was. De autobussen laten vermoeden dat er toen nog tal van bedrijfsbezoeken waren, tenware het voor het vervoer van de werknemers was.
URSEL (Aalter) - Vandaag was het eindelijk eens gewoon zomerweer, een stuk minder heet dan de vorige dagen maar nog warm genoeg voor een aangename wandeling. Ik startte aan eigen deur tussen de patatten en een lange televisienamiddag. Op een zonnig parcours met soms wat bewolking en plots boven het hoofd een klein wolkje dat even voor spelbreker speelde. De waterdruppels maakten in de maïsvelden meer lawaai dan het eigenlijk was, gepaard gaande met de herkenbare geur van de eerste regen op een stofferige weg.
Boven: grazende koeien langs het Kanaal Gent-Brugge-Oostende.
Onder: nabij het Heilig Kruisbeeld in de Vrekkemstraat zijn de vallende bladeren - door de aanhoudende droogte - al goed zichtbaar.
URSEL (Aalter) - Een ganse namiddag in de zetel blijven plakken omdat wandelen in die hitte bijna onmogelijk was. Maar tegen de avond kwamen er toch een aantal wolkenvelden, gelukkig geen regen maar wel nog altijd een warme wind met nog 30 graden in de schaduw. Het was al tegen de klok van zeven dus nog net tijd genoeg voor een wandeling van een uurtje met start en aankomst bij mijn eigen kot. Op de foto het Buntstraatje dat parallel loopt met de Vrekkemstraat, heden een uitgedroogde landweg midden de maïsvelden, in de verte nog net de toren van de Sint-Medarduskerk van Ursel.
Het valt trouwens op dat de bladeren van de maïs nu al beginnen te verdrogen van de geweldige hitte.
KNOKKE-OP-HET-VASTE-LAND - Volgens de weervoorspellingen stonden we woensdag nog net voor een nakende hittegolf. Achter de weelderige hagen en verspreide bosjes was de warmte vandaag al heel voelbaar. Wat werd afgewisseld met een licht verkwikkend briesje, eens in het open landschap of boven op een lichte kuitenbijter. We waanden ons in Knokke aan Zee. Onderweg de vele stoppelvelden of wat nog rest van de dit jaar vroeg geoogste graangewassen. Een graanschuur voor West-Vlaanderen en het Land van Mortagne als het ware.