STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
28-08-2020
HANSBEKE IS EEN GROTE BOUWWERF
HANSBEKE (Deinze) - In de media was er sprake dat de werken aan de omleidingsweg of de Julius Nieuwlandweg ver ten einde liepen. En dit was vandaag te merken want er hing een sterke geur van warme asfalt in het dorp, dichter bij gekomen bleek men bezig met het gieten van van de rijvakken richting tunnel. Eens de omleidingsweg in gebruik komt wordt de huidige overweg gesloten en komt er een voet- en fietstunnel. Langs de spoorlijn zelf is men druk bezig met de verbinding tussen Gent en Brugge van twee op vier sporen te brengen. Op de beelden telkens de Sint-Petrus en Paulus van Hansbeke, het geeft een idee van hoever tunnel en huidige overweg uit elkaar liggen.
GOTTEM (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Het was pas van rond nieuwjaar 2020 geleden dat we er startten, toen de huidige crisis nog op ons moest afkomen. Het was een eigen initiatief van het Gentse Voetvolk, nu in een organisatie van de genoemde Deinzese club die op voorhand enkele afstanden uittekende en van pijlen voorzag (rechts). Enkele paden waren gemeenschappelijk met ons eerste bezoek, maar het grootste deel liep heden richting Dentergem waar wij naar Grammene stapten. In een ondergrond met veel winterse modder maar nu een half jaar later omgevormd tot een uitgedroogde natuur. Maar ook hier en nu vielen terug de uitgestrekte meersen en grasweiden op met de starende koeien kijkend naar de wandelaars. En zoals in elk centrum van de deelgemeenten in Deinze is er de mondmaskerplicht.
URSEL - Vandaag was het wisselend weer met weinig zon maar vooral met veel wind en lichte regen. Na de middag klaarde het zowaar wat uit en werden de sluizen even gesloten, zodat een wandeling in de eigen omgeving rap was gepland.
Foto: tussen de gebouwen in langs de Brugstraat in Aalter kijkt deze enorme koe de voorbijgangers toe. Rechts een zicht op het "verre" Ursel met de toren van de Sint-Medarduskerk.
SCHIPDONKKANAAL - Vandaag was het een stuk warmer dan gisteren in Ingelmunster, vandaar dat ik koos voor een tocht die grotendeels in de schaduw kon verlopen. En waar kan dit beter dan langs het Schipdonkkanaal met zijn dubbele rijen bomen nagenoeg langs het ganse traject. Het was een vervolg van de stukken die ik al eerder deed sedert het begin van de corona-crisis, vandaag van Veldekensbrug (N499 Ursel-Eeklo) naar Balgerhoeke. Heen en terug goed voor 9 km in totaal langs een kanaal dat niet meer als handelsweg wordt gebruikt.
Op de foto: de Jachthaven Nieuwendorpe bij de drukbezochte Koetshoeve want de fietsers die waren onderweg niet te tellen.
INGELMUNSTER - Aviflorastappers - Vandaag werd de laatste wandeling van het drieluik onder de voeten geschoven. Het waren drie met pijlen voorziene omlopen, ter vervanging van de maandelijkse tochten in deze West-Vlaamse gemeente. Heden liep het naar de wijk Wante met de gelijknamige maar gesloten herberg, het lokaal van wielrenner Yves Lampaert. Bij een ideaal weertje en niet te vergelijken met de hittegolf van vorig week. Maar eens op een terras in het centrum van de gemeente kwamen de dreigende wolken gevolgd door de regen. Een mooi initiatief van een club die al zoveel geeft aan zijn leden en deelnemers.
Op de foto een passage langs het Kanaal Leie-Roeselare ter hoogte van de Ringbrug.
ZULTE - Vandaag was het de bedoeling een wandeling van begin februari over te doen en een passage in een KMO-zone voor een stuk te knippen om zodoende wat langer langs de Leie te stappen. Maar dit is niet geluk. Gestart onder een stralende zon kwamen er opeens donkere wolken opsteken met veel gerommel in de verte, iets wat we aanvankelijk wegwuifden. Maar we hadden pech en konden wat later keren met hier en daar wat schuilen voor de pittige buien. Was de wandeling wat kort dan duurde de nabeschouwing wat langer.
Op beide foto's links telkens het café Brouwerhuis met op de zwart-wit foto de tijd toen de brouwerij nog actief was. De autobussen laten vermoeden dat er toen nog tal van bedrijfsbezoeken waren, tenware het voor het vervoer van de werknemers was.
URSEL (Aalter) - Vandaag was het eindelijk eens gewoon zomerweer, een stuk minder heet dan de vorige dagen maar nog warm genoeg voor een aangename wandeling. Ik startte aan eigen deur tussen de patatten en een lange televisienamiddag. Op een zonnig parcours met soms wat bewolking en plots boven het hoofd een klein wolkje dat even voor spelbreker speelde. De waterdruppels maakten in de maïsvelden meer lawaai dan het eigenlijk was, gepaard gaande met de herkenbare geur van de eerste regen op een stofferige weg.
Boven: grazende koeien langs het Kanaal Gent-Brugge-Oostende.
Onder: nabij het Heilig Kruisbeeld in de Vrekkemstraat zijn de vallende bladeren - door de aanhoudende droogte - al goed zichtbaar.
URSEL (Aalter) - Een ganse namiddag in de zetel blijven plakken omdat wandelen in die hitte bijna onmogelijk was. Maar tegen de avond kwamen er toch een aantal wolkenvelden, gelukkig geen regen maar wel nog altijd een warme wind met nog 30 graden in de schaduw. Het was al tegen de klok van zeven dus nog net tijd genoeg voor een wandeling van een uurtje met start en aankomst bij mijn eigen kot. Op de foto het Buntstraatje dat parallel loopt met de Vrekkemstraat, heden een uitgedroogde landweg midden de maïsvelden, in de verte nog net de toren van de Sint-Medarduskerk van Ursel.
Het valt trouwens op dat de bladeren van de maïs nu al beginnen te verdrogen van de geweldige hitte.
KNOKKE-OP-HET-VASTE-LAND - Volgens de weervoorspellingen stonden we woensdag nog net voor een nakende hittegolf. Achter de weelderige hagen en verspreide bosjes was de warmte vandaag al heel voelbaar. Wat werd afgewisseld met een licht verkwikkend briesje, eens in het open landschap of boven op een lichte kuitenbijter. We waanden ons in Knokke aan Zee. Onderweg de vele stoppelvelden of wat nog rest van de dit jaar vroeg geoogste graangewassen. Een graanschuur voor West-Vlaanderen en het Land van Mortagne als het ware.
URSEL (Aalter) - Deze middag trok ik richting Kanaal Gent-Brugge en dit was al een hele tijd geleden. En dit was te zien aan de natuur en vooral de velden. De hoge maïspartijen belemmerden nu nog het zicht, de graangewassen waren al richting schuur én de aardappelen werden ook al machinaal uit de grond gehaald. Het enige dat niet veranderd was, waren de nog gedeeltelijk gevulde witte wijnflessen die her en der vermoedelijk uit de auto werden geworpen. Van een of andere notoire dronkaard die ze niet volledig binnen krijgt tijdens de rit of die ze overboord gooit eens hij/zij de thuisbasis nadert. De gemeentedienst Aalter Proper ruimt die regelmatig op, maar er is blijkbaar geen doen aan.
Foto: tussen de maïsvelden in de Gottebeekstraat is een aardappelrooimachine op weg naar het volgende veld.
LAARNE - Wandelclub Pasar Vlaanderen - De genoemde club is ook mee gegaan in een nieuw initiatief tijdens deze corona-crisis, namelijk het op voorhand uitstippelen van wandelingen met vrije start over een ruime periode. Ook dit keer langs vooral rustige landbouwwegen die er nu stofferig bijlagen en er weinig merkbaar was van de lichte regen van de nacht voordien. Het meest opvallend was ook vandaag de dreef tussen het kasteel en de kerk van Laarne, fel gekleurd door de ontelbare vioolbloemen aan de rand van dit pad. Tegen de grens met Destelbergen passeerden we ook de paardenmelkerij (onder), waar men liep tussen de paardenweiden en het geweld van de jonge veulens.
Boven: de kaarsrechte kasteeldreef (ong. 750 meter) gezien vanop de binnenkoer van het kasteel, met in de verte de Sint-Machariuskerk.
ASTENE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - Het tweede gedeelte van de wandeling in Astene kreeg zijn beslag ten noorden van de N43, richting het Sashuis om verder te stappen tot aan het keerpunt bij de overzet Bathio. Alhoewel het woensdag was leek het meer op een zomerse zondagnamiddag, het kon niet anders want het was verlof met echt zomers weer plus het feit dat velen kozen in België te blijven omwille van de pandemie. En dit was te zien aan de gevulde terrassen zoals aan het Sashuis, Vosselare-put en aan De Wachtzaal in Astene en des te meer aan de vele wandelaars en fietsers onderweg.
Op de foto de veerboot (zelfbediening) over een oude arm van de Leie nabij Bachte-Maria-Leerne. Onder: het sas en sashuis van Astene.
BALGERHOEKE (Eeklo) - Vandaag heb ik mijn kanaaltocht langs de Schipdonk verdergezet, of beter mijn bruggentocht. Eens de auto geparkeerd ging het richting Rapenbrug die nog voorbij de Celiebrug ligt, een oefening van een tweetal uur. Een zondagse bezigheid - in deze crisistijd - is blijkbaar fietsen geworden, en de wandelaars van eerder dit jaar zijn tevens op de fiets gesprongen. Wat ik niet wist was dat de rechteroever - tussen de genoemde oversteken - gedeeltelijk niet toegankelijk was, zodat wandelaars een klein ommetje langs Moerhuize dienden te maken om terug langs de boorden te geraken. Op de foto onder de Rapenbrug midden het vele groen.
Boven: de Oosthoekbrug op de grens van Maldegem met Sint-Laureins maar dan over het Leopoldskanaal. Iets verder lopen de beide vaarten (Schipdonk en Leopoldskanaal) naast elkaar richting Kust. De Oosthoekbrug is nog één van de weinige Baileybruggen in ons land.
ASTENE (Deinze) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - In analogie met de Aviflorastappers in Ingelmunster organiseert - nog tot eind juli - de Wandelclub Natuurvrienden Deinze een met pijlen voorziene wandeling. Geen klassieke organisatie met startplaats, controlepost of een uitgeruste eindpost. Maar dit jaar omwille van de corona-crisis dus enkel de voor hen bekende gele/rode pijlen (waarvan er geen enkele mankeerde). Gestart in Astene met mondmasker, want dit is verplicht over het ganse grondgebied van Deinze, liep het grootste deel van het gevarieerd parcours door het "Goed te Parijs of het Stadsbos Deinze" (55 ha), een gebied waar de natuur zijn volle gang kan gaan met weilanden, hooivelden, ontelbare bloemensoorten en dichte bosjes van struiken en boompjes. Met daartussen de nu droge en vooral afgemaaide graswegen. Onderweg zelfs een heus vleermuizenhotel (onder) volledig geïsoleerd van alle drukte en lawaai. Met een speciale dank voor de parcoursmeesters die het pijlenbestand goed in het oog moeten houden.
URSEL (Aalter) - Het was geleden van het begin van de corona-crisis dat ik nog in eigen gemeente ging wandelen. Daarna kwam de versoepeling en de wandelaars verruimden hun horizonten, maar voor hoelang nog nu de burgemeesters in opbod zijn om zoveel mogelijk mensen een mondkapjes te verplichten? Nationaal was het nochtans duidelijk en hoorde ik gisteren een tweetal ministers zeggen dat het juist gezond was om buiten in de natuur te gaan wandelen zonder dat hebbeding. Tot de gemeenten met hun regeltjes kwamen eerst in de winkelstraten, dan in de centrumstraten, vervolgens in de deelgemeenten en tenslotte vanaf wanneer men zijn kot verlaat. Met uitzondering van de sporters, en soms zijn de wandelaars daar blijkbaar ook niet bij. De eersten mogen zweten en spuwen de anderen zweten achter hun mondkapje.
NEDERZWALM (Zwalm) - Eens half juli kan men écht spreken van zomer, ook vandaag maar met een wat mildere temperatuur afgewisseld met een verkoelend briesje. Tijd om de oogst binnen te halen en dat kon men zien aan de rijpe graanvelden, we zagen wel de loonwerkers nergens bezig maar toch met hun maaidorsers op weg naar de eerste velden. Onze twee uren tocht bracht ons langs of door de dorpen Sint-Maria-Latem, Meilegem, Beerlegem en Paulatem op verkeersarme wegen met een gevarieerde ondergrond. Uiteraard hadden we Zwalm zelf op ons schema, vandaag van de IJzerkotmolen tot de Biestmolen.
MAKKEGEM (Schelderode/Merelbeke) - 't Voetvolk - Vandaag was het amper de tweede wandeling tijdens deze corona-crisis. Een ontmoeting die volledig in het teken stond van de veiligheidsmaatregelen zoals afstand, maskers en bubbels. Achter het onderwerp van de gesprekken hoefde je niet te raden, te meer de meesten elkaar voor het eerst in lange tijd terug zagen én nog een beetje onherkenbaar waren door de veel gedragen maskers. En we hadden geluk want een mistige voormiddag kreeg een zonnig vervolg. Eddy had een gevarieerd parcours op kaart gezet, enerzijds door het Bruin- en Makkegembos en anderzijds tussen de rijpende velden rondom Baaigem. Nadien was het genieten van koffie of iets sterker, pannenkoeken én nog altijd buiten op het zonnig terras van 't Bakkershof. De weergoden waren ons gunstig gezind, want bij regen had het op organisatorisch vlak een ander paar mouwen geweest. Vraag blijft hoe we dit in de wintermaanden gaan aanpakken?? (Foto's Elie V. en Roger F.)
CELIEBRUG (grens Maldegem met Sint-Laureins) - De brug (boven) op de grens van de twee gemeenten is de eerste brug stroomafwaarts komende van Balgerhoeke (Eeklo). Ook hier te bereiken langs een geasfalteerd pad op de linkeroever, de rechteroever daarentegen is een gewone aardeweg die naast het landbouwverkeer ook wordt gebruikt door mountainbikers en wandelaars.
Onder de spoorwegbrug over het Schipdonkkanaal, een stuk spoorweg van de oorspronkelijke verbinding Dampoort Gent-Eeklo-Brugge. Heden nog enkel in dienst van Gent tot Eeklo. Het stuk op de foto - in Balgerhoeke - wordt enkel nog bereden door het Stoomcentrum van Maldegem voor toeristische ritjes tot Eeklo.
DREIGENDE WOLKEN EN NA EEN PLENSBUI BLEEF HET DROOG IN INGELMUNSTER
INGELMUNSTER - Aviflorastappers - Tot eind augustus zijn er geen Aktivia-activiteiten, althans niet op de klassieke manier met start en aankomst in een overvolle zaal. "Niet bij de pakken blijven zitten" moet men gedacht hebben in Ingelmunster, waarschijnlijk een typisch West-Vlaamse reflex. Daarom namen ze het initiatief omlopen te voorzien met hun gekende gele pijlen. Met vrije start en een parcours uitgesmeerd over meerdere afstanden. De kortste liepen tot in Emelgem, de iets langere tot in Izegem. Hadden we bij de start nog een heuse plensbui dan bleef het nagenoeg droog ondanks de dreigende wolken. Voor een groot deel wandelden we het langs de boorden van het Kanaal Leie-Roeselare en de er naast liggende Mandel. En waar er iets open was kon men zelf een halte inlassen zoals in het Kasteeldomein Blauwhuis (foto).
Na maanden van afwezigheid zagen we dat de nieuwe Dorpsbrug open was.
BALGERHOEKE (Eeklo) is een kerkdorp binnen deze Oost-Vlaamse stad. Eeklo heeft trouwens geen deelgemeenten en liet de fusiegolven van 1977 en 2019 aan zich voorbij gaan. Dit dorp ligt langs de oude weg van Eeklo naar Maldegem, bij een spoorlijn die enkel nog wordt gebruikt door het Stoommusem van Maldegem en het aan het Schipdonkkanaal dat niet meer geschikt is voor grootschalig goederenvervoer. Een kanaal dat iets verder buiten het centrum op zijn beurt wordt gekruist door de snelweg E34 (Antwerpen-Knokke), met een brug (foto onder) die in lengte het veelvoud is van de breedte van het kanaal. De staat van het aldaar onderliggende terrein zal er waarschijnlijk ook een rol hebben gespeeld.
Boven: de Sint-Antonius van Paduakerk van Balgerhoeke bij het Schipdonkkanaal. Een dorp dat door zijn ligging in de oorlog zwaar werd geteisterd.