STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
16-12-2014
OP STAP MET DE AVIFLORASTAPPERS TE INGELMUNSTER
INGELMUNSTER - 1.179 dln. - (9) - De Oost-Vlaamse wandelclub Egmont Zottegem heeft in West-Vlaanderen zijn tegenhanger: nl. de Aviflorastappers Ingelmunster. Ze organiseren elke maand een wandeling met het verschil dat men in West-Vlaanderen telkens op dezelfde plaats start, maar toch goed voor telkens duizend wandelaars. Onderweg 2 rustposten en wie in 2014 zeven keer deelnam ontving gisteren een fles wijn.
De decembertocht liep over vier verschillende gemeenten want naast Ingelmunster zagen we tevens de grensborden van Izegem (Emelgem), Ardooie en Meulebeke. Een echte tuinbouwstreek en de geur van prei en de reeds gerooide kolen hing nog over de velden. Op de foto de doortocht in het provinciaal domein 't Veld.
LOPPEM (Zedelgem) - 2.299 dln. (10) - Het zonovergoten Vlaanderen lag zondagochtend onder een rijmtapijt, de buiten slapende auto's hadden voor de eerste maal hun wit kleed aangetrokken. Licht vriesweer maar door het ontbreken van de wind en eens goed ingeduffeld was het toch gezellig koud op deze rustige en vredige zondagmorgen. De omloop liep dwars door het kasteeldomein van Loppem (foto), dat van de Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië en van de Sint Andriesabdij van Zevenkerken. Drie domeinen die allen hun poorten hadden opengezet.
Foto onder: voor hen die nog niet wisten dat het straks Kerstmis is.
LEMBEKE (Kaprijke) - 36 dln. - Verleden week deden we verkenning in de Lembeekse bossen onder een heerlijke winterzon. Vandaag een week later hadden we geluk en konden we genieten van rustig weer, in tegenstelling tot gisteren vrijdag die een dag was van regen en wind. Ondanks alles viel het nog erg mee wat de modder betreft, een bewijs dat een bos een echte spons is die veel water kan opslorpen. Hier een beeld van de Antwerpse Heirweg, een deel van een historische weg die ooit Antwerpen met de stad Eeklo verbond. Op de foto de groep in het voetspoor van Freddy, iets verder op de groep onder leiding van Remi.
TIEGEM (Anzegem) - We hadden zeker niet het weer dat ze hadden voorspeld, maar een welgekomen zonovergoten dag en daardoor dito landschappen. Een wandeling in en rond Tiegem met onderweg de Sint-Arnoldus-bedevaartplaats op een parcours van enkel goed begaanbare wegen. Naast de traditionele weggetjes waren het meestal geplaveide voetpaadjes die ons onder de voeten werd geschoven. Terecht een stapsteentjeswandeling genoemd.
URSEL (Parijs) - 25 dln. - Wandeling door het Meetjesland in een organisatie van Okra-Ursel in samenwerking met Okra Midden-Vlaanderen. Ondanks het spijtige weer konden we toch de verste uithoeken van onze Pierlalagemeente laten zien. Toeval of niet maar toch waren er 3 't Voetvolkwandelaars (Gent) aanwezig.
OEDELEM (Beernem) - 1.056 dln. (1) - Nagenoeg dezelfde wandeling als drie weken geleden (andere club) die de deelnemers bracht naar het noordelijk deel van de deelgemeente. Nadat we bijna alle centrumstraten hadden doorlopen, ging het verder via de Kleiberg naar de open velden en aanpalende bosjes tussen Oedelem en Sijsele. Na nauwelijks één zonnige dag werden we terug ondergedompeld in die sombere dagen, kenmerkend voor het eindejaar.
Foto onder: deze woning lag ook langs het parcours, maar de foto dateert van deze zomer. Van originaliteit gesproken: het geeft schaduw in de zomer, beschutting bij regen en het produceert vooral milieuvriendelijke energie.
LEMBEKE (Kaprijke) - 5 dln. - Midden de Lembeekse Bossen ligt deze Antwerpse Heirweg, een stuk van de verbinding tussen Antwerpen, Eeklo en Brugge. Op de foto een bijna kaarsrechte dreef tijdens een zonovergoten dag in december. Het gaf het unieke parcours - dat door Freddy werd uitgetekend - nog meer glans. Wie en wat is hier sinds de middeleeuwen al gepasseerd? Een uniek stuk van 500 meter dan nooit verhard is geweest in tegenstelling tot de rest die gewoon in het dagelijks wegennet is opgenomen. Archeologisch onderzoek bevestigde dat de weg niet dateert uit de Romeinse tijd maar wel sinds de middeleeuwen werd gebruikt, ondanks de naamgeving.
Het gevloek en gesakker omwille van vastgereden en gebroken wielen van boerenkarren en herenkoetsen is in de loop der eeuwen al lang verstomd. Het heeft plaats gemaakt voor het geluid van de vogels, het gebabbel van de wandelaars, joggers en de fietsers.
WILDENBURG (Wingene) - 39 dln. - Na enkele decennia (dropping en wandeling) waren we teruggekeerd naar dit kerkdorpje halfweg tussen Beernem en Wingene. Een streek die vooral bekend was en is om zijn kastelen en waar men nu bezig is aan de bouw van modernere versies ervan. Het dorp zelf is gelegen in de uitgestrekte Bossen van Vlaanderen met dreven als eindeloze kathedralen, met onder de voeten een zacht en veelkleurig bladertapijt.
Wildenburg ofwel de Sint-Jorisparochie is heden gelegen langs een drukke regionale weg, een fel contrast met enkele decennia geleden. De Sint-Joriskerk, in 1860 door familie van der Bruggen als familiekapel opgericht. In 1897 werd de kapel een parochiekerk.
URSEL - 1.885 dln. (128 Flora) - De Pierlalagemeente lag onder een mistlaag, maar nog altijd beter dan regen. Op deze door omstandigheden wazige foto boven (vlnr): het huidige en uitbreidende rusthuis, de kleuterklasjes van weleer, het klooster met bejaardentehuis en school uit 1859 en helemaal rechts het jeugdhuis waar een rustpost was voorzien.
Onder de startplaats van de wandeling:De gemeentelijke feestzaal was vroeger de lagere jongensschool, de koer werd een parking. Enkel de eik bleef staan als stille getuige van generaties spelende en studerende kinderen. Links een foto met de kinderen geboren in 1976.
DIKKELE (Zwalm) - Een uitzonderlijke einde novemberwandeling in Dikkele, een kleine leefgemeenschap ver weg van alle grote verkeerswegen. Het parcours liep in de richting van het vier-gemeenten-punt Dikkele (Zwalm), Velzeke (Zottegem), Dikkelvenne (Gavere) en Scheldewindeke (Oosterzele). Kale velden zonder beschuttende bomen tussen de maïsstoppels en hopen wachtende (suiker)bieten (de Franse term wordt blijkbaar aldaar gebruikt: betteraves). Op de foto een algemeen zicht op Dikkele - bij valavond - waar één van de wandelaars zijn wiegje stond. Terugkijken op deze zonnig namiddag gebeurde in het ondertussen bereikbare Schelderode (Merelbeke), althans op de rustdagen.
Onder: voormalige gemeenteschool van Hundelgem voor jongens met huis van de hoofdonderwijzer, volgens kadasterarchief daterend van circa 1856, als dusdanig in gebruik tot 1973, van 1964 tot de fusie van 1970 ook in gebruik als gemeentehuis.
d'HOPPE (Vloesberg) - 4 dln. - Een aan te raden 14-km-wandeling (met een kortere variant) langs de taalgrens met een parcours door het Waalse en Vlaamse landsgedeelte. Veel hellende stukken met op de toppen unieke vergezichten. Dit dachten we toch want het was een al mist, zodat men de anders zo richtinggevende radar nergens kon bespeuren. De omloop is blijkbaar in kaart gebracht door de het Waals en Vlaams Gewest en dit is letterlijk te zien door het gebruik van elk hun eigen bordjes (T4 - 14 km).
Een route die ook liep langs deze goed in de natuur verdoken oude woning (foto boven), maar toch bekend door stappers en mountainbikers. Net zoals deze holle weg.
BASSEVELDE (Assenede) - 1.509 dln. (149) - Bassevelde was dicht of ver genoeg om het driedaagse vierluik van dit weekend af te sluiten. Door het vlakke Meetjesland richting Boekhoute. Een wat eigenaardig parcours waarbij grote stukken van de heen- en terugweg op hetzelfde traject liepen. Gelegenheid om alles vanuit een andere hoek te bekijken of wat andere bekende wandelfanaten te groeten.
Op de foto boven: een prachtige hoevewoning in een straat met een wat lugubere naam: Doodhoek.
Op de foto onder: de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Bassevelde.
Eerste tocht van de Vierkunststedentrofee in Brugge
BRUGGE BY NIGHT - 1.910 dln. (167 Florastappers - 1ste plaats) - "Brugge by Night" is de eerste in de reeks naast Gent, Oudenaarde en Kortrijk. Gestart in de eet- en feestzaal van een middelbare school liep de wandeling langs de nauwe straatje van Brugge, maar ook langs het eerder rustige Zand. Een fel contrast met de Grote Markt waar de Kerstmarkt pas was geopend en waar de jongeren hun energie kwijt raakten op de ijspiste. Dus als straks de stroom wordt afgeschakeld kan men nog altijd komen schaatsen op een of andere ijspiste, zelfs bij 10 graden boven Celcius.
--------------------
Tweede tocht van de Vierkunststedentrofee - Florastappers Gent
Afspraak in Gent - 13 december 2015 - 14u30 tot 20u30
LICHTERVELDE - 954 dln. (9) - Bij het naar ginder rijden was de dashboard-kerstboom verlicht. Nee nog geen kerstversiering maar wel het lampje dat aanduidde dat het amper 4 graden "warm" was, gelukkig is de zon er na de middag nog komen door priemen. De wandelliefhebbers kwamen samen in het OC De Schouw, de enige restant van een brouwerij aldaar. Onderweg de Mahieuskapel waarvan de toren bijna even groot is als het bidplaatsje zelf. En langs de kant twee merkwaardige beelden: een hond met katogen én of hoe men aan sluikstorten toch een meerwaarde kan geven.
BOTTELARE (Merelbeke) - 1.553 dln. (144) - De afspraak was in een gedateerde turn-/toneelzaal van een bekende school (foto onder) in het centrum van Bottelare. De weg liep via het Gentbos en enkele woonwijken naar het achterzaaltje van de Sint-Henricuskerk van Kwenenbos, met onderweg nog een halte in de Esdreef. Het tweede luik bracht ons verder langs landelijke en onverharde wegen. Gelukkig bleven we van al te veel modder gespaard. Onderweg de Schelderomolen in Schelderode (foto boven).
OEDELEM (Beernem) - 34 dln. - De omloop van de Oedelemberg diende men niet te letterlijk te nemen, het betrof enkel een tweetal hellingen die in de Tour zeker geen notering zouden krijgen. Gestart onder een wisselvallige wolkenveld konden de twee groepen eindigen onder een heldere hemel die op dat moment reeds overging in de vallende avond. Voor de rest het vlakke land van Sijsele en Oedelem. Zelfs Egypte werd aangedaan maar dit zou verwijzen naar de aanwezigheid van zigeuners (Gypsy) decennia geleden.
Foto onder: het hoekhuis links was onze startplaats in Oedelem, de Klimop in vroegere tijden.
MACHELEN-AAN-DE-LEIE (Zulte) - 816 dln. (24) - De derde wandeldag op rij kon evenveel keer verlopen in een zonovergoten decor. Ook in Machelen waar het parcours via het Leie-kanaal richting Deinze liep. Op een feestdag (11/11) mag er al iets beters op tafel komen, zoals bij deze runderen hier met hun wachtbordje voor hun neus. Het wachten duurde hier wel heel lang.
Op de foto onder: de Sint-Michiel-, Cornelius- en Ghislenuskerk in Machelen-aan-de-Leie, in 1919 en 2014.
AALTER - 891 dln. (23) - Een mooie zonovergoten herfstwandeling in en rond Aalter, door het Loveld naar Bellem en langs vele andere verkavelingen terug naar de aankomstplaats. Op de foto de Warande in het centrum van Aalter, centraal de romp van de Teerlingmolen uit 1862.