STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
15-11-2014
OEDELEM ONDER EEN WISSELVALLIGE HEMEL
OEDELEM (Beernem) - 34 dln. - De omloop van de Oedelemberg diende men niet te letterlijk te nemen, het betrof enkel een tweetal hellingen die in de Tour zeker geen notering zouden krijgen. Gestart onder een wisselvallige wolkenveld konden de twee groepen eindigen onder een heldere hemel die op dat moment reeds overging in de vallende avond. Voor de rest het vlakke land van Sijsele en Oedelem. Zelfs Egypte werd aangedaan maar dit zou verwijzen naar de aanwezigheid van zigeuners (Gypsy) decennia geleden.
Foto onder: het hoekhuis links was onze startplaats in Oedelem, de Klimop in vroegere tijden.
MACHELEN-AAN-DE-LEIE (Zulte) - 816 dln. (24) - De derde wandeldag op rij kon evenveel keer verlopen in een zonovergoten decor. Ook in Machelen waar het parcours via het Leie-kanaal richting Deinze liep. Op een feestdag (11/11) mag er al iets beters op tafel komen, zoals bij deze runderen hier met hun wachtbordje voor hun neus. Het wachten duurde hier wel heel lang.
Op de foto onder: de Sint-Michiel-, Cornelius- en Ghislenuskerk in Machelen-aan-de-Leie, in 1919 en 2014.
AALTER - 891 dln. (23) - Een mooie zonovergoten herfstwandeling in en rond Aalter, door het Loveld naar Bellem en langs vele andere verkavelingen terug naar de aankomstplaats. Op de foto de Warande in het centrum van Aalter, centraal de romp van de Teerlingmolen uit 1862.
BALEGEM (Oosterzele) - 1.877 dln. (46) - De wandelclub het Land van Rhode bracht de deelnemers van de 19 km naar het Zottegemse dorpje Oombergen. Daar werd een lus afgewerkt naar Hillegem (Herzele) om na de tweede koffie door het herfstlandschap terug te keren naar de parochiezaal van Balegem. Onderweg een stralend maar laag zittende zon, tegen de middag wat bewolking maar gelukkig bleef het droog.
HOOGLEDE - 373 dln. (6) - De Warden Oom Stappers hadden weinig geluk door het slechte weer, vooral in de voormiddag. Na de middag klaarde het echter op en brak de zon eventjes door. Meteen goed voor een fikse wandeling richting Gits (foto) en terug.
SLUIS (Nederland) - Niet direct wandelen maar wel een dagje slenteren. Even België ontvluchten in moeilijke sociale tijden, alhoewel het in Nederland zeer waarschijnlijk niet anders is.
KWAREMONT (Kluisbergen) - 953 dln. (11) - Op het wachtbordje lag een mooie kronkelende aanloopstrook op beton- en kasseiwegen op een bedje van graszoden, maar als voorgerecht kregen we onverwacht de Paterberg (foto) tussen de kiezen. De hoofdschotel was tot de rand gevuld en verzorgd met vooral droge en wat hellende wegen door het frisse landschap. Het dessert was heuse bocht rondom het dorp én met nog een fikse klim, misschien lag de Kwaremont open. Voor een exotisch toetje trokken we richting Berchem.
MENDONK (Gent) - 35 dln.- Inderdaad een minder bekende deelgemeente van de stad Gent, samen met Desteldonk en Sint-Kruis-Winkel gelegen in de Gentse Kanaalzone. Toch hadden Gerard en Erwin nog een hele brok natuur gevonden waar men nog de rust kon vinden. Moeilijk in te schatten was de regen wat fel contrasteerde met het "zomerweer" van twee dagen eerder. Aanvankelijk nog te harden maar op het einde van de 10 km hadden we toch af te rekenen met een heuse plensbui. Nakaarten konden we in een nagelnieuw en uniek ingericht restaurant.
MERENDREE (Nevele) - 1.810 dln. (53) - Na de traditionele Allerheiligen-verplichtingen van 1 november trokken de meeste wandelfanaten richting Merendree én ondanks de tijd van het jaar nog in korte broek. De wandeling zelf liep grotendeels richting Landegem, door het Land van Nevele, de vallei van de Oude Kale, door de streek van priester-dichter Basiel De Craene (1880-1956) en door het dorp van collega-wandelaar Filip en echtgenote.
Wat me het meest gedurende de tocht opviel waren de voormalige oude boerderijen. Soms verlaten en vervallen maar veelal stemmig en waardevol gerestaureerd, soms door eigenaars die denken dat de chocolademelk komt van bruine koeien. Buitenbeentjes Landegem kon er door de zon (de warmste 1/11 sinds 1901) en de grote opkomst zich in de handen wrijven met deze letterlijke en figuurlijke Hoogdag.
Op de foto onder: de Sint-Blasius- en Sint-Margarethakerk van Landegem: links de kerk voor WO I, midden tijdens het interbellum en rechts de nieuwe kerk van 1961.
GIJZELBRECHTEGEM (Anzegem) - 826 dln. (5) - De vier gevarieerde lussenwandelingen lieten de deelnemers kennismaken met de ruime omgeving van deze gemeente. Ik nam drie lussen voor mijn rekening onder een stralende en nog warme zon. Ongewoon als men zag dat mensen op de kerkhoven van Gijzelbrechtegem en Kaster de graven aan het opkuisen waren of bloemen aan het plaatsen. Op de foto de gloednieuwe lagere school met de toepasselijke naam De Verrekijker in de Blaarhoekstraat.
Gijzelbrechtegem (Grijsloke) is ook een deelgemeente van Anzegem, waar de Sint-Jan-de-Doperkerk op 16 oktober 2014 jammer genoeg in de vlammen op ging.
D'HOPPE (Vloesberg) - Een uniek landschap van bossen en weiden geflankeerd op de heuvels van en rond de taalgrens. Diep uitgesneden holle wegen getooid in een groot kleurpalet van vallende bladeren. Ware het niet van de terugkerende regen, de bezwete kleren onder de regenjas en het ontbreken van enkele wegwijzers, vooral het laatste vormde een probleem. De modder moest men er bijnemen, het is trouwens herfst. Maar we komen terug, zeker weten.
SNELLEGEM (Jabbeke) - 1.073 dln. (3) - De 18 km-tocht bracht de deelnemers door een bosrijk gebied met onder meer het Vloethemveldbos, de deelgemeente Zerkegem en op de grens met Zedelgem. Onderweg ook vele maar grotendeels leeg geplukte chrysantenvelden. Net als gisteren was het heden ook een zonnige dag en dit een week voor Allerheiligen.
Foto boven: de Boerenmolen. Onder: binnenkoer van 't Oosthof. Beiden in Snellegem.
ZILLEBEKE (Ieper) - 305 dln. (2) - Bij de start in een school in Zillebeke hadden de deelnemers de keuze uit 3 lussen. We kozen voor 2 stuks. De 7 km bracht de wandelaars rond de Zillebeekvijver en door de Verdronken Weiden. De tweede lus van 6 km leidde ons tot en door de Palingbeek, een uitgegraven maar nooit voltooid kanaal. Beide lussen zijn bekende sites voor de deelnemers aan de Vierdaagse van de IJzer.
Op de foto vier torens van Ieper: het Belfort (Lakenhalle), de Sint-Petruskerk, de Sint-Jacobskerk en de voormalige kathedraal - maar heden - Sint-Martinus- en Sint-Niklaaskerk. Ieper was een zelfstandig bisdom van 1559 tot 1801.
SINT-MICHIELS-BRUGGE - 845 dln. - De deelnemers aan de verschillende tochten startten in de Katholieke Hogeschool Vives, genoemd naar de Spaanse humanist Juan Luis Vives (1493-1540). Eens de stedelijke rand van Brugge verlaten lagen de West-Vlaamse bossen voor de voeten. Maar toch met het nodige verkeerslawaai van de snel- en invalswegen, en dit op een zondagmorgen. Maar toch waren de wandelaars verwonderd over het grote bos-areaal nabij de stad Brugge, met de kastelendomeinen van Tillegem, Tudor en Beisbroek met de Volkssterrenwacht (foto boven).
Foto onder: Het Provinciehuis van West-Vlaanderen in Sint-Andries (Brugge).
KASTEL (dorp in Moerzeke, zelf een deelgemeente van Hamme) - 25 dln. - De wandeling in Kastel kon terug rekenen op een record, niet wat de deelname betrof maar wel met de temperatuur. Een zomerse dag met 24 graden op 18 oktober, volgens het KMI is het 100 jaar geleden. De wandelingen voerde ons langs de Schelde, overstromingsgebieden in aanleg, bosjes en kleine poelen. Men zou er zowaar het noorden verliezen, zeker als men weet dat Kastel zich genesteld heeft in een bocht van de brede Schelde.
Op de foto de Sint-Amanduskerk van Sint-Amands aan de Schelde. Dit mooie dorp is gelegen in de provincie Antwerpen, want de rivier vormt de grens met Oost-Vlaanderen. Foto onder: de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk van Mariekerke.
OOMBERGEN (Zottegem) - 1.251 dln. - Oombergen is waarschijnlijk de klassieker onder onze wandelingen. Verschillende keren wordt dit dorp gekozen als startplaats of als rustpost, zelfs van meerdere clubs. Vandaag was onverwacht een zonnige dag in een voettocht die ons in Sint-Lievens-Houtem bracht. Onder meer over een oude spoorlijn (tramlijn Gent-Geraardsbergen) en langs de Sint-Lievenskapel die bekend is als eeuwenoud bedevaartsoord. Op de foto een beeld van gisteren maar ook een van decennia geleden. De omgeving is veranderd, het gerenoveerde huis en kapel is blijkbaar gebleven.
DEINZE - 1.370 dln. - De start lag andermaal in het Sportstadion van SK Deinze met een keuze aan verschillende afstanden, die de wandelaars liet kennismaken met het stadscentrum en de verste uithoeken van Petegem-aan-de Leie. De terugtocht liep via een kronkelend parcours door het recreatie- en dierenpark De Brielmeersen, vroeger in stadsbezit en sedert kort onder de vleugels van de provincie Oost-Vlaanderen. Daar onder meer deze mooie miniatuur-watermolen.
Foto onder: tegenover de startplaats staan (stonden) de torens van Dossche Mills. Verleden jaar nog in de mist, dit jaar afgebroken en plaats geruimd voor blijkbaar nieuwe projecten. (http://www.dosschemills.com)
STASEGEM (Harelbeke) - 1.130 dln. - Dit dorp ligt zowat geprangd tussen de steden Kortrijk en Harelbeke met zijn wirwar aan wegen, spoor- en kanaalbruggen. Waar geen kat haar kleintjes in terug vindt, laat staan Stasegem. Ondanks dit alles is dit kerkdorp een mooie uitvalbasis voor een fikse wandeling in en door de Gavers.
Het West-Vlaams provinciaal en mooi uitgebouwd recreatiedomein gelegen rondom een kunstmatig meer (62 ha). Uitgegraven grond die nodig was voor de aanleg van de E17. Naast de stappers en joggers ook veel dagjesmensen. Wel niet op een mooie Pinksterdag, maar toch in de zon.
In de voetsporen van de Franse Brigade Marinefuselliers (2)
TIELT - 631 dln. - Ook in deze West-Vlaamse stad was er een halte (zie onderstaand bericht), maar ook een plaatselijke omloop. Die bracht de wandelaars van het Generaal Maczekplein in het centrum van de stad naar de Poelberg (voetvolk 2013) en terug. De 17 km-deelnemers kregen de mooi pas aangelegd Meikensbossen voor de voeten geschoven, naast het vele groen en grasvelden ook de pas aangeplante struiken en bomen. Tegen dat we terug in het centrum van Tielt waren kwamen de eerste stappers uit Aalter ook aan, om dan morgen naar Torhout te vertrekken. Tielt wordt trouwens altijd herinnerd aan Den Grooten Oorlog want het hoofdkwartier (4.Armee) van de Duitsers was er gevestigd in volle stad.
FOTO ONDER: De Sint-Annakapel (uit 1864) in Dentergem. Diende ooit een parochiekerk te worden, maar werd het nooit.