Een 26-jarige man wilde een kopje koffie. Hij deed water in een kop
En zette dit in de micro om te verwarmen (iets wat hij al talloze malen daarvoor had gedaan).
Op hoeveel minuten hij de timer zette is niet gekend, maar hij wilde dat het water zou koken.
Wanneer hij het eindsignaal hoorde, nam hij het kopje uit de micro.
Hij keek in het kopje en zag dat het water niet borrelde, maar plotseling
"spoot" het omhoog in zijn gezicht.
Het kopje bleef intact, maar al het hete water was in zijn gezicht
gevlogen als een gevolg van de opgebouwde energie.
Zijn hele gelaat staat vol blaren, en hij heeft 1ste en 2de graadsbrandwonden waaraan hij mogelijk littekens zal overhouden. Het
is ook mogelijk dat hij het zicht in zijn linkeroog gedeeltelijk verloren is.
In het ziekenhuis vertelde de dokter die hem verzorgde, dat dit een
Vrij vaak voorkomend ongeluk is, en dat water op zichzelf nooit zou mogen
Opgewarmd worden in een microgolfoven.
Als water op deze manier wordt opgewarmd, zou er iets in het kopje moeten
Geplaatst worden om de energie te verspreiden, zoals bv. Een roerhoutje,
Of een theezakje, etc... (niets van metaal uiteraard).
Het is evenwel veel verstandiger om water op te warmen in een waterkoker!
General Electric's zegt hierover het volgende:
Water en andere vloeistoffen die in een microgolfoven tot koken worden
Gebracht, zullen niet altijd borrelen wanneer zij het kookpunt bereiken.
Ze kunnen zelfs superverwarmd geraken, en totaal niet borrelen.
De superverwarmde vloeistof zal uit de kop omhoogborrelen wanneer deze
verplaatst wordt, of wanneer er een lepeltje of een theezakje in wordt geplaatst.
Om te voorkomen dat dit gebeurt, en om verwondingen te voorkomen, mogen
vloeistoffen nooit langer dan 2 minuten per kop verwarmd worden.
Na het opwarmen laat je het kopje best 30 seconden in de micorgolfoven
Staan vooraleer het te verplaatsen of er iets in te doen.
Een leraar wetenschappen had er nog het volgende over te zeggen:
Ik heb dit al eerder zien gebeuren. Het wordt veroorzaakt door een
Fenomeen dat superverwarmen wordt genoemd. Het kan gebeuren telkens als
Water wordt verwarmd, en in het bijzonder als het kopje nieuw is, of
Wanneer een kleine hoeveelheid water wordt verwarmd (minder dan een halve
Kop).
Wat dan gebeurt is dat het water sneller opwarmt dan dat er bubbels kunnen
gevormd worden.
Als het kopje erg nieuw is, heeft het aan de binnenkant nog geen
oppervlakkige krasjes die een plek voorzien om bubbels te laten ontstaan.
Als er zich geen bubbels kunnen vormen om wat van de hitte te laten
ontsnappen die zich heeft opgebouwd, dan blijft de vloeistof opwarmen tot
voorbij zijn kookpunt.
Gewoonlijk wordt daarna de vloeistof in het kopje verplaatst of geroerd,
Wat een voldoende schok is om snel bubbels te laten ontstaan die dan de
superhete vloeistof laten borrelen wat soms zelfs leidt tot een omhoogschieten van de vloeistof.
De snelle vorming van bubbels is tevens de reden waarom koolzuurhoudende
dranken spuiten wanneer de fles wordt geopend na te zijn geschud.
Ik heb dit doorgestuurd om zoveel mogelijk mensen hiervoor te verwittigen, en onnodige ongelukken te vermijden. Misschien doen jullie dit ook wel?