Speciale noden voor teamsporters
Training
Voor vele teamsporters is er een groot verschil in energiebehoefte gedurende het seizoen en buiten seizoen. Wanneer dit niet goed wordt opgevolgd bestaat het gevaar voor een toename van het lichaamsvet tijdens langere rustperiodes. Het opnieuw opladen van energie is belangrijk om te recupereren van de wedstrijd en van de individuele en gemeenschappelijke work-outs tussen de matchen. Vaak wordt enkel aandacht besteed aan de voeding de dag voor een wedstrijd of enkel aan de laatste maaltijd voor de wedstrijd. Maar door de dagelijkse zware eisen van de trainingen is het nodig om gedurende heel het seizoen de energie- en koolhydraatinname af te stemmen op de sport.
Omdat in het trainingsprogramma van de teamsporter vaak een zwaar krachttrainingsprogramma wordt ingeschakeld (of om tegemoet te komen aan de groeispurt) wordt heel wat aandacht besteed aan de eiwitaanvoer in de voeding. Toch mag niet vergeten worden dat de totale energie-inname, de inname van koolhydraten en de timing van de maaltijden en snacks alsook de vochtinname belangrijker zijn dan enkel en alleen de eiwitinname.
In teamsport worden vaak zeer grote vochtverliezen gemeten en sommige spelers zijn zich zelfs niet bewust van het feit dat ze gedehydrateerd zijn, of erger nog
zien het als een middel om gewicht kwijt te raken of als een middel om gehard te zijn tegen warmte. Sporten aan een hoge intensiteit betekent vochtverlies (zelfs bij koele temperaturen) en indien dit niet wordt aangevuld, betekent het ook prestatieverlies. Specifieke aandacht moet gaan naar rehydratatie bij warmte en zeker wanneer beschermkledij wordt gedragen
Tijdens de match
De competitie zal meestal tijdens het weekend plaatsvinden, maar op topniveau speelt men dagelijks en zelfs verschillende malen per dag. Het herstel via de voeding moet aangepast worden aan de speelkalender. Uitputting van de energievoorraad is niet ondenkbaar voor teamsporten die langer dan 60 minuten duren en in het bijzonder voor spelers die op een positie spelen die niet statisch is. Het eten van een koolhydraatrijke voeding en het innemen van extra koolhydraten tijdens en na de inspanning heeft duidelijk zijn nut bewezen voor teamsporters. Een betere sportvoeding zorgt er niet alleen voor dat de spelers sneller en langer kunnen lopen in de tweede helft van een match, maar ook mentaal is men beter in vorm (strategisch inzicht). Een match wordt vaak gewonnen in de laatste minuten en vermoeide spelers zijn dan vatbaarder voor kwetsuren.
Voedingsstrategieën voor teamspelers
Teamsporters hebben nood aan dezelfde voeding als duuratleten, en dit niet alleen tijdens de wedstrijdperiode, maar het hele jaar rond.
De volgende richtlijnen kunnen van pas komen:
Het kan een goede strategie zijn om koop- en kookklassen te organiseren voor de jongere spelers. Dit om op jonge leeftijd een goede attitude aan te leren en om zich zo ten volle als een goede atleet te kunnen ontwikkelen. Voor jongere atleten die voor het eerst voor zichzelf moeten zorgen (internaat) is het niet zo eenvoudig om hierin een goede lijn te vinden en om zich niet te laten leiden door allerlei nepdiëten.
De maaltijd voor de wedstrijd kan best samen gebruikt worden. Dit is dan meteen een goede gelegenheid om gezamenlijk een evenwichtige maaltijd te gebruiken en om de moraal op te krikken (en eventueel nog wat tactische besprekingen te houden). Best in buffetvorm zodat iedere speler zijn individuele noden en voorkeuren kan kiezen.
Er zijn diverse momenten (afhankelijk van de sport) waarop het mogelijk is om bij te tanken (te drinken) tijdens het sporten. Bijvoorbeeld aan de zijlijn, tijdens breaks, tijdens blessuretijd,
). Wees creatief en tracht om de atleten zo vaak mogelijk te laten drinken tijdens het sporten.
Na de wedstrijden of training is het belangrijk om opnieuw op te laden. Eerst voldoende koolhydraten en voldoende vocht innemen !).
Ideeën voor herstelmaaltijden
Brengen ongeveer 50 g koolhydraten aan en zijn een goede eiwitbron.
250-350 ml yoghurtdrank
60 g ontbijtgranen + melk + een vrucht
200 ml yoghurt + suiker + granenreep
1 broodje met kaas en sla + 300 ml fruitsap
150 g pizza met dikke korst veel groenten en geen vette vulling zoals salami of extra kaas
1250-625 ml dorstlesser (4 tot 8 % Koolhydraten)
Dit zijn slechts voorbeelden; voor individuele planning zie sportvoedingsdeskundige.
28-11-2007 om 00:00
geschreven door stwike 
|