Belgrado live : 'Eurosong 2010', geheel nieuwe opzet of blijft alles bij het oude ?
Gisteren berichtten we reeds dat de VRT in 2010 opnieuw de Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival zal gaan kiezen. Meteen is de roep om de selectieprocedure te wijzigen weer groot na het zoveelste deblace tijdens de jongste editie van het jaarlijkse liedjesfestival.
Vandaag licht delegatieleider Dries Verhaeghe in Het Laatste Nieuws al een tipje van de sluier na de uitschakeling van Ishtar want het lijkt er sterk op dat er toch een verandering zit aan te komen. Maar eerst komt Verhaeghe nog terug op het feit dat ons land voor het vierde jaar op rij niet in de finale zit van het grootste liedjesfestival ter wereld waarvan het in 1956 één van de zeven stichtende landen was.
"Na zo'n uitschakeling voel je je compleet machteloos, leeg ook" vertelt hij in de krant. "Gelukkig kan ik dat verlies nu beter plaatsen. In Athene wilde ik nog met alles stoppen. Het uitschreeuwen ook. Nu denk ik positiever. We moeten vooruit. Hoe kunnen we wél ooit de finale halen, is nu mijn vraag."
Maar hij voegt er meteen aan toe dat de opdracht uiterst moeilijk is. "Het is een variëteit in zotternij geworden. Terwijl ik dacht dat het om een Songfestival ging. Ik ben ook een grote voorstander voor het enkelvoudig sms-stemrecht. Dat gaat georganiseerd stemmen moeilijker maken. En het wordt tijd dat de Europese Televisie Unie (EBU) gaat ingrijpen. Dit festival zit inderdaad met problemen."
Maar hoe moet het nu met de selectie in 2010 ? 'Eurosong' zal volgens Verhaeghe in vraag worden gesteld. Dat werd ook in 2006, na de afgang in Athene, ook gedaan en dat zal ook voor de volgende selectie zo gebeuren. Wat al wel vaststaat is dat er opnieuw verschillende artiesten en nummers zullen zijn. "Maar misschien moeten we eerst voluit gaan voor liedjes en pas dan artiesten aanduiden. Ik droom zelf van een wedstrijd met songs en songschrijvers en onbekend talent." "Maar dat is een hoogstpersoonlijke droom" voegt Verhaeghe er nog aan toe. (bron : Het Laatste Nieuws)
Belgrado live : België wil aanpassingen aan televoting bij Songfestival.
Na de zoveelste teleurstellende vroege uitschakeling van de Belgische inzending op het Eurovisie Songfestival, wil de Belgische delegatieleider, Dries Verhaeghe, in Belgrado pogingen ondernemen om het reglement te veranderen.
De Belgen in de Servische hoofdstad zijn het roerend met elkaar eens : niemand van hen is in de fout gegaan. "We kregen alleen maar goede reacties, ook vanuit het buitenland. We krijgen veel sympathie", zei Michel Vangheluwe van Ishtar. Het enige wat dus tegenstak was de uitslag.
De vragen over het systeem van televoting doemen zoals gewoonlijk bij een tegenvallende uitslag dan ook weer op. "Je kunt het reglement proberen te veranderen, wat we ook hebben gedaan met onze vraag naar enkelvoudig stemrecht. Voor 'Eurosong' kan een telefoontoestel maar één keer stemmen ; voor het Eurovisie Songfestival twintig keer. Dat vertekent de uitslag. Een aantal landen treedt ons bij, maar we zijn nog een minderheid," zei Verhaeghe.
Velen stellen zich immers vragen bij de plaatsing van Polen voor de finale. Vermoed wordt dat de vele uitgeweken Polen in het buitenland daar voor iets tussen zitten. Sommigen zijn dan ook voorstander van het herinvoeren van het jurysysteem, zoals dat bijvoorbeeld deels het geval is bij het Junior Eurovisie Songfestival.
Dries Verhaeghe laat er ook geen twijfel over bestaan dat België ook volgend jaar opnieuw present zal zijn. Wanneer de VRT in 2010 opnieuw de Belgische organisatie verzorgt, wil ze grote namen uit de business trachten te overtuigen om hun bijdrage te leveren, waaronder ook songschrijvers uit het buitenland.
"Het is en blijft een lotterij", zegt Verhaeghe. "Stel dat het nummer van Azerbeidzjan in 'Eurosong' had gezeten. Hadden we het geselecteerd ? Geen denken aan. Het zou met de grond gelijk gemaakt zijn." (bron : Gazet van Antwerpen)
Belgrado live : Hind keert vandaag terug naar Nederland.
Het is de Nederlandse zangeres Hind, net als Ishtar, dinsdagavond niet gelukt om zich te plaatsen voor de finale van het Eurovisie Songfestival. "Aan haar vocale kwaliteiten en performance heeft het niet gelegen", vertelde commentator Cornald Maas na de bekendmaking van de finalisten. Maar ondanks het nieuwe puntensysteem en de opnieuw in het leven geroepen - vakjury was het lied "Your heart belongs to me" dus niet goed genoeg voor de finale. Hiermee is het de vierde keer op rij dat Nederland niet meedoet aan de eindstrijd van dit liedjesfestijn.
NOS-directeur Gerard Dielessen laat zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan. "We gaan gewoon door ! Nu we de finale niet hebben gehaald is het moeilijker plannen maken maar we hopen voor de zomer alle ideeën voor volgend jaar rond te hebben."
"Ongelooflijk. Ik heb wel een traantje gelaten..." bekende Hind na de uitslag. "Helemaal als je bedenkt dat een land als Azerbeidzjan wel door is. Bij nummer negen wist ik 'dit gaat niet meer lukken'. Toen hebben we elkaar even flink geknuffeld." Natuurlijk is de zangeres teleurgesteld maar zij blijft niet bij de pakken neerzitten. Gisterenavond trad ze in de Servische hoofdstad nog op met het Metropole Orkest. En vandaag gaat ze weer naar huis. "Ik heb in elk geval geleerd om voor een groot publiek op te treden. Ben ook erg dankbaar voor het enthousiasme van de Nederlanders in de zaal."
Commentator Cornald Maas kon eveneens zijn teleurstelling moeilijk verbergen. "Ik heb geen idee waar het aan ligt dat Hind de finale niet heeft gehaald. Het lag in ieder geval niet aan allure of aan haar vocale kunsten. Ik ben erg blij dat de echte kermisattracties, zoals de Ierse kalkoen, zijn afgestraft. Ik ben wel enigszins verrast dat Finland door is naar de finale. Dit optreden hebben we twee jaar geleden al gezien, maar dan veel beter." (bron : De Telegraaf)
Overmorgen zaterdag kennen we de opvolger(s) van de Servische zangeres Marija erifović maar voor het zover is vindt er vanavond nog een halve finale plaats zodat de finale kan doorgaan met vijfentwintig kandidaten. Net als vorig jaar is onze 'UROVISIE-W @ TCHER' van de partij en in tegenstelling tot vorig jaar belicht hij uit elke halve finale telkens vijf (willekeurige) nummers. Vandaag krijg je zijn overzicht van de tweede halve finale en zaterdag plaatst hij de rechtstreekse finalisten in de spotlights. Voor alle duidelijkheid en om misverstanden uit de weg te ruimen werden de nummers beoordeeld aan de hand van de videoclips en/of de live performance tijdens de nationale selectie.
De kamertemperatuur zal alvast beginnen stijgen voor de finalisten van de tweede halve finale. Deze poule puilt uit van de kwaliteit. Vooral bij de eerste deelnemers. Wat een verschil met de eerste halve finale afgelopen dinsdag. Maar eerst een paar uitzonderingen op deze regel.
Cyprus biedt ons met "Femme fatale" oubolligheid van het zuiverste water. De dame in mantelpak kan zingen, maar daar is echt alles mee verteld. Muziek en act komen uit de jaren stilletjes. Ik vergeef hen hun zonden en ze mogen vertrekken vanwaar ze kwamen. Salut.
Tsjechië stuurt een bloedmooie jongedame. Het liedje kun je vergelijken met een ananascake waarvan de deeg in de oven niet rijzen wil. En je weet echt niet hoe het komt. Zo ook met deze inzending. Een mooi deuntje, maar super cliché. De tekst valt wellicht te licht uit voor vanavond in deze 'zware' poule. Het kind haalt het niet zonder achtergrondkoor. Samenzang noemen ze dit in het vakjargon. Van de grond kom je dus niet echt met haar stem op de achtergrond.
Nog eens een Italiaans nummer op het Songfestival. Ik vind het de aangenaamste ballade in de wedstrijd. De zanger straalt en staat op het podium. Hij gelooft in het nummer en dat is super belangrijk. Hij zingt zo mooi als hij gebekt is en de muziek is hem op het lijf geschreven. De muziek bruist van intensiteit. Voor je het weet is het nummer aan z'n einde. Als dat geen goed teken is ?
Sensualiteit, superbeats en zangtalent. Daarvoor moeten we bij de Oekraïense inzending zijn dit jaar. Whaw, wat een uitstraling heeft deze schoonheid ! Het nummer is haar op 't lijf geschreven. De act zit vol energie en vraagt naar veel meer Zal terecht veel stemmen halen !
Mijn favoriet in deze poule is IJsland. Een song vol positiviteit. Een gast om op te bouwen. Hij staat op het podium en gelooft in eigen kunnen. Muziek en zang jaagt hij als wervelwind over de bühne. De intensiteit en interactie is enorm. De meisjes met hoge laarzen zingen niet alleen, maar gaan constant door de knieën. Niet vulgair, verre van. Dat noem ik flexibele artiesten. Ja, dit mijn leven en go for it. Iceland on the top !
Tot slot geven we de de eindrangschikking van de tweede halve finale mee volgens onze 'UROVISIE-W @ TCHER' :
BELGRADO LIVE : vanavond de tweede halve finale van het 53e Eurovisie Songfestival.
Vanavond, vanaf 21.00, zijn alle ogen opnieuw gericht op de Servische hoofdstad Belgrado alwaar de tweede halve finale van het 53e Eurovisie Songfestival zal doorgaan. Alles is ondertussen in gereedheid gebracht voor een wervelende show maar eer het zover is volgt er deze namiddag (14.00-16.00) een laatste generale repetitie. Dit jaar zijn er tijdens het jaarlijkse liedjesfestival voor het eerst dus twee halve finales met telkens negentien kandidaten. Eergisteren, dinsdag, vond de eerste halve finale reeds plaats en tien landen zijn inmiddels al zeker van een plaatsje in de finale. Voor het vierde jaar op rij nemen ons land en Nederland niet deel aan die finale. Ook vanavond stoten tien landen door naar de finale die overmorgenzaterdag, 24 mei, zal plaatsvinden. Het lot van de artiesten ligt ook dit jaar in handen van de kijkers thuis die door middel van televoting hun keuze kenbaar zullen maken.
Enkel de negentien landen die vanavond aantreden mogen deelnemen aan de televoting alsook Servië, het gastland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, twee landen van de 'Big 4', die verplicht zijn deze tweede halve finale rechtstreeks uit te zenden. De top negen van de televoting is meteen geplaatst voor de finale en als tiende land wordt daar het land aan toegevoegd dat het beste gerangschikt staat in de uitslag van de vakjury (back-upjury) en dat dus niet bij de televoters in de top negen eindigde.
Om vanavond goed ingelicht te zijn zetten we hieronder nog eens alle artiesten op een rijtje en wil je goed geïnformeerd voor de dag komen dan kan je op het land van je keuze klikken en alles nog eens rustig nalezen in de rubriek 'Dobro veče Beograde'.
* de negentien deelnemers aan de tweede halve finale :
01. IJSLAND : "This is my life" - Eurobandið. 02. ZWEDEN : "Hero" - Charlotte Perrelli. 03. TURKIJE : "Deli" - Mor ve Ötesi. 04. OEKRAINE : "Shady lady" - Ani Lorak. 05. LITOUWEN : "Nomads in the night" - Jeronimas Milius. 06. ALBANIE : "Zemrëm e lamë peng" - Olta Boka. 07. ZWITSERLAND : "Era stupendo" - Paolo Meneguzzi. 08. TSJECHIE : "Have some fun" - Tereza Kerndlová. 09. WIT-RUSLAND : "Hasta la vista" - Ruslan Alehno. 10. LETLAND : "Wolves of the sea" - Pirates Of The Sea. 11. KROATIE : "Romanca" - Kraljevi Ulice & 75 Cents. 12. BULGARIJE : "DJ, take me away" - Deep Zone & Balthazar. 13. DENEMARKEN : "All night long" - Simon Mathew. 14. GEORGIE : "Peace will come" - Diana Ghurtskaia. 15. HONGARIJE : "Candlelight" - Csézy. 16. MALTA : "Vodka" - Morena. 17. CYPRUS : "Femme fatale" - Evdokia Kadi. 18. FYROM : "Let me love you" - Tamara feat. Vrčak & Adrian Gaxha. 19. PORTUGAL : "Senhora do mar" - Vânia Fernandes.
De tweede halve finale komt vanavond rechtstreeks op het scherm en dit via het nieuwe digitale kanaal Eén+ en Nederland 1 tussen 21.00 en 23.00. Vlamingen die dus niet in het bezit zijn van een digitaal pakket wordt ten stelligste aangeraden om het geheel te volgen bij de Nederlandse collega's. Een herhaling van deze tweede halve finale krijg je overmorgen, zaterdag, op Eén tussen 10.00 en 12.00.
Vanavond is het voor negentien kandidaten het uur van de waarheid. Vanaf 21.00 vindt in de Servische hoofdstad Belgrado de tweede halve finale plaats van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival. Vorige week hebben alle deelnemers twee repetities afgewerkt en sinds gisteren past het plaatje zo goed als in elkaar zodat we vanavond hopelijk opnieuw een prachtige halve finale te zien gaan krijgen.
Voorafgaand aan die rechtstreekse uitzending vindt er vandaag nog één generale repetitie (dress rehearsal) plaats en vanavond is vanaf 21.00 het uur van de waarheid aangebroken voor de negentien deelnemers die dan het beste van zichzelf gaan geven op het festivalpodium in de Belgrade Arena (Beogradska Arena).
* Overzicht van de generale repetitie voor de tweede halve finale en de halve finale (donderdag 22 mei):
DAG 12
Overzicht
14.00 - 16.00
3e generale repetitie 2e halve finale
21.00 - 23.00
2e HALVE FINALE
Morgen vinden de eerste twee generale repetities plaats voor de finale, die overmorgen, zaterdag 24 mei, zal plaatsvinden met in totaal vijfentwintig kandidaten. (bron : Eurovision.tv)
'Sterren op de dansvloer' : Antony Arandia opnieuw aan de leiding.
Vanavond vond de achtste show plaats van de derde reeks van 'Sterren op de dansvloer' (vtm). Ditmaal brachten de koppels, net als de voorbije twee weken, twee dansen. De vakjury, bestaande uit Rony Daelemans, Anouchka Balsing, Jan Geerts en Davy Brocatus gaven ook nu weer deskundig commentaar en beoordeelden elke dansact. Tot een uur na de uitzending kunnen de kijkers hun keuze kenbaar maken en overmorgen, vrijdag, tijdens de zevende 'Dance off' worden bij de punten van de vakjury de punten gevoegd van de kijkers thuis en komen we te weten welke twee dansparen hun beste voetje opnieuw moeten voorzetten om zo in de wedstrijd te blijven.
* punten van de vakjury tijdens de achtste show (tussen haakjes de punten van Ronny, Anouchka, Jan en Davy) :
* Martine & Arman (salsa/quickstep) : 58 punten (7+8+8+8/6+7+7+7). * Tiany & Guy (salsa/jive) : 60 punten (8+8+8+8/6+8+7+7). * Antony & Leila (salsa/rumba) : 62 punten (8+8+9+8/8+7+7+7). * Elke & Aerjen (salsa/tango) : 56 punten (6+7+7+7/7+7+7+8). * omgezet geeft dit het volgende resultaat :
De zevende 'Dance off' van 'Sterren op de dansvloer' krijg je overmorgen, vrijdag, vanaf 21.15. Aan het einde van die show weten we wie als zevende danskoppel deze derde reeks zal moeten verlaten. Meer nieuws krijg je ook op de site van het programma. (bron en logo : vtm)
Newsroom : 'The last 5 years' met Jan Schepens en Ann Van den Broeck.
Volgende maand kan je in de Rode Zaal van het Antwerpse Fakkeltheater gaan kijken naar 'The 5 last years'. De musical vertelt het verhaal van de moeilijke relatie tussen Nathan en Sanne. Musicalsterren Jan Schepens (Eurosong 2002) en Ann Van den Broeck spelen de hoofdrollen in deze schitterende musical die geregisseerd wordt door Frank Hoelen. Een must voor elke theaterliefhebber !
Voorstellingen zijn er telkens op donderdag (05, 12, 19 en 26 juni), vrijdag (06, 13, 20 en 27 juni) en zaterdag (07, 14, 21 en 28 juni) en dit telkens om 20.30. Ook op de zondagen 15 en 22 juni zijn er voorstellingen en dit in de namiddag om 15.00. Kaarten kosten 20,00 (exclusief reserveringskosten) en kunnen telefonisch worden aangekocht via het nummer 03/232.14.69. Meer informatie krijg je ook hier. Tot slot geven we nog mee dat de musical ook door Vlaanderen trekt en dit vanaf woensdag 01 oktober aanstaande. (bron en foto : website 'The last 5 years')
BELGRADO LIVE : finale 54e editie Eurovisie Songfestival op zaterdag 16 mei 2009.
De EBU heeft de data voor de 54e editie van het Eurovisie Songfestival bekendgemaakt. Zonder tegenbericht zal de finale doorgaan op zaterdag 16 mei 2009. Ook volgend jaar zullen er twee halve finales plaatsvinden en die gaan door op dinsdag 12 en donderdag 14 mei. In welk land de volgende editie van het jaarlijkse liedjesfestival zal doorgaan, komen we aanstaande zaterdag rond de klok van middernacht te weten wanneer de winnaar van de 53e editie van het festival bekend zal zijn. (bron : Eurovision Nation)
Newsroom : Dalton Sisters nieuwste troef van Studio 100.
Ze hadden al Samson, K3 (Eurosong 1999) en Kabouter Plop, en daar komen nu de vier zingende zusjes van de Dalton Sisters (Junior Eurosong 2007) bij. Studio 100 wil met Laurine (13), Aurélie (12), Marie-Laure (11) en Marie-Hélène (9) de kinderharten veroveren.
Ervaring deden de zusjes al op tijdens 'Junior Eurosong' en in de Samson & Gert-film 'Hotel op stelten', waarin ze een figurantenrol speelden. De Dalton Sisters stellen hun eerste wapenfeit op maandag 23 juni aan Vlaanderen voor. Die dag verschijnt de eerste single van de zusjes. Een bijhorende clip wordt een weekje later opgenomen in Plopsaland in De Panne.
De groepsnaam Dalton Sisters is een speelse verwijzing naar de vier boevenbroertjes de Daltons in de Lucky Luke-strips. "Toen Marie-Hélène nog maar één jaar oud was, noemde de plaatselijke animator Gino uit het vakantiecentrum Zon en Zee ons al de Dalton-zusjes", klinkt het bij de meisjes. (bron : Het Nieuwsblad ; foto : websiteDalton Sisters)
Na 'Flikken', 'Thuis' en 'Familie' krijgt ook de populaire telenovelle 'Sara' een eigen evenement. Dat bericht vandaag de krant Het Nieuwsblad. In samenwerking met de stad Gent organiseert de commerciële omroep vtm op zaterdag 21 juni een 'Sara-dag' in de Gentse binnenstad. Het programma zit nog niet helemaal in elkaar, maar hoogstwaarschijnlijk komt er een zoektocht langs winkeletalages en een 'Sara-party'. Wie helemaal wild is van de televisieserie, kan het podium op voor een 'Sara-lookalikewedstrijd'. Enkele gelukkigen krijgen een preview van de allerlaatste aflevering van 'Sara' en je zal die dag in Gent ook acteurs uit de serie tegen het lijf lopen. 'Sara' is al de tweede televisieserie met een fandag in Gent. De Arteveldestad is al bijna tien jaar het toneel voor 'Flikkendag' die telkens in september doorgaat. (logo : vtm)
Tussen al het Songfestivalgeweld uit Belgrado door, zijn wij er op deze zonnige woensdag er met 'Een avondje uit in Nederland'. Ook vandaag bekijken we een aantal optredens en concerten die de komende weken en maanden in Nederland zullen plaatsvinden en zetten we die voor je op een rijtje.
Gisteren wist zangeres Hind Nederland niet naar de finale te loodsen van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival. Vanaf aanstaande dinsdag, 27 mei, pakt ze in eigen land de draad weer op van haar theatertournee en de komende weken kan je haar nog aan het werk zien in Leiden, Purmerend, Waalwijk, Lelystad, Leeuwarden, Den Helder en Rotterdam.
Wie een optreden van haar wil meepikken verwijzen we alvast naar haar website alwaar alle optredens terug te vinden zijn in haar 'agenda'.
Joop van den Ende Theaterproducties bracht na bijna twaalf jaar de beroemde musical 'Evita' terug naar de Nederlandse theaters. Deze titel is één van de bekendste musicals van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber die tevens grote theatersuccessen boekte met 'The phantom of the opera', 'Jesus Christ Superstar' en 'Cats'. Lloyd Webber schreef voor deze musical de wereldberoemde hit "Don't cry for me Argentina" (gezongen door Julie Covington). Speciaal voor de hitfilm met Madonna schreef Lloyd Webber het nummer "You must love me", dit nummer werd voor het eerst aan deze nieuwe eigen versie van 'Evita' toegevoegd.
In het AVRO-programma 'Op zoek naar Evita' ging men vorig najaar op zoek naar de vrouw die de hoofdrol voor haar rekening zou gaan nemen en het Nederlandse publiek koos massaal voor Brigitte Heitzer. Naast haar zien we Roberto de Groot (als haar man Juan Perón) en Stanley Burleson (als Che) aan het werk. Burleson verzorgde in 2000 de choreografie voor Linda Wagenmakers toen die met "No goodbyes" deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Drie jaar later maakte hij deel uit van de vakjury tijdens het Nationaal Songfestival.
'Evita' is nog te bekijken tot midden november in heelwat steden in Nederland en via deze link krijg je meer informatie over data en plaatsen waar de voorstelling wordt opgevoerd. Daar kan je meteen ook kijken hoe je kaarten voor één van de voorstellingen kan reserveren.
Wegens het enorme succes van de theatertour '40 jaar verliefd', van de Nederlandse zangeres Lenny Kuhr (ESF 1969), werd besloten om dit najaar deze tournee te hernemen.
Het volgende seizoen worden er alvast voorstellingen gepland in Amsterdam, Bergeyk, Borger, Delft, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, Den Hoorn, Doetinchem, Drachten, Enschede, Goirle, Gorinchem, Groningen, Harderwijk, Heiloo, Hellevoetsluis, Hoogeveen, Lelystad, Moergestel, Nieuw en St. Joosland, Ommen, Oosterhout, Oss, Panningen, Purmerend, Sassenheim, Schiedam, Soest, Someren, Son, Spijkenisse, Waalwijk, Weert en Winterswijk. We houden jullie alvast op de hoogte en anders hou je best de website van de zangeres in de gaten.
Newsroom : Iris Van Hoof (ex VandaVanda) zomert op Radio 2.
Begin volgende maand start hij heelwat zenders de zomerprogrammatie en zo ook dus bij Eén en Radio 2. Een programma dat deze zomer zal terugkeren is '1000 zonnen'. Vertrouwd en toch anders meldt de openbare omroep, korter en krachtiger, met alle ogen gericht op zon en zomer. Genieten, beleven, winnen, doen : dàt zijn de nieuwe sleutelwoorden tijdens dit nieuwe seizoen.
Met sterke verhalen van kleurrijke mensen laat '1000 zonnen' je horen, zien en voelen wat er in Vlaanderen te beleven valt. Een zonnige kijk op het leven van alledag. Elke dag is er wel een onderwerp dat 's ochtends al aan bod is gekomen in op Radio 2. En de radioversie van het programma zal vanaf maandag 02 juni eerstkomende gepresenteerd worden door Iris Van Hoof. Van Hoof maakte vroeger deel uit van VandaVanda, gevormd tijdens 'Popstars' (VT 4). In 2002 nam het vijftal deel aan 'Eurosong 2002', de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival. Tijdens de vierde en laatste voorronde eindigden ze met "All my love" op een vierde plaats. Twee jaar later, in 2004, nam de groep opnieuw deel aan de nationale selectie. Iris Van Hoof had de groep intussen verlaten en de vier overblijvende leden eindigden als Quatro met "Never say goodbye" tijdens de tweede voorronde opnieuw op een vierde plaats.
Iris was eerder ook te zien als presentatrice bij VT 4 en werkt sinds een aantal jaren bij Radio 2. Vorig najaar was ze nog één van de coaches tijdens 'Junior Eurosong 2007', de Belgische selectie voor het Junior Eurovisie Songfestival. (bron : Eén, Radio 2 ; foto en logo : Eén)
BELGRADO LIVE : meer dan 860.000 kijkers zien Ishtar de finale niet halen.
Gisterenavond vond in de Servische hoofdstad Belgrado de eerste halve finale plaats van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival. Voor het vierde jaar op rij mag ons land niet naar de finale van het jaarlijkse liedjesfestival die zaterdagavond zal worden gehouden.
Gemiddeld hebben 868.347 Vlamingen (marktaandeel : 36,60%) de twee uur durende show gevolgd en daarmee prijkt deze eerste halve finale op een tweede plaats na 'Mijn restaurant' (vtm) dat afklokte op 932.274 nieuwsgierige kijkers (marktaandeel 38,70%). Voorafgaand aan de eerste halve finale was er 'De rode loper'-special waarin onder meer Isthar werd gevolgd tijdens de voorbereidingen in de Servische hoofdstad en dat programma werd gevolgd door 854.551 kijkers (marktaandeel 38,10%), meteen goed voor een derde plaats in het overzicht van gisteren.
De halve finale van vorig jaar, op donderdag 10 mei 2007, werd gevolgd door 532.400 kijkers, met dien verstande dat het toen de Franstalige openbare omroep was die een kandidaat (The KMG's) mocht afvaardigen naar het liedjesfestival. Twee jaar geleden, in 2006, keken meer dan één miljoen Vlamingen naar de halve finale. Maar toen vertegenwoordigde Kate Ryan met "Je t'adore" ons land. In 2005 stuurde de Franstalige openbare omroep Nuno Resende naar de liedjeswedstrijd, wat ruim 600.000 Vlamingen nog kon boeien. Ook hij wist de finale toen niet te halen met "Le grand soir". (bron : CIM)
BELGRADO LIVE : VRT neemt ook in 2010 deel aan het Eurovisie Songfestival.
Bij vele landgenoten is de ontgoocheling groot, daags na de eerste halve finale van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival alwaar Ishtar, de Belgische inzending, zich niet wist te plaatsen voor de finale. Het is intussen van 2004 geleden dat ons land, en meer bepaald een Vlaamse inzending, nog eens in de finale stond van het jaarlijkse liedjesfestival. Die eer had zangeres Xandee toen te danken aan Urban Trad, die een jaar eerder met "Sanomi" een tweede plaats wist te versieren in de Letse hoofdstad Riga.
Maar voor zowel de ontgoochelden als de criticasters van het jaarlijkse liedjesfestival hebben we goed nieuws. Ook in 2010 zal de Vlaamse openbare omroep een kandidaat afvaardigen naar het Songfestival. Volgend jaar is het trouwens de beurt aan de Franstalige collega's van de RTBF om een inzending in te sturen.
"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat we niet teleurgesteld zijn" zegt Eén-woordvoerder Björn Verdoodt vandaag in Het Laatste Nieuws. "Vlaanderen heeft met Ishtar niet voor het meest evidente liedje gekozen. Maar we staan, ondanks de negatieve uitslag, nog altijd achter de groep. Het was en blijft een sprookje. Zoals je echter weet, durven sprookjes al eens een slecht einde hebben : we hebben de finale niet gehaald. Heel jammer."
"Hoe dan ook, we stellen onze toekomstige deelname aan het Eurovisie Songfestival niet in vraag. We gaan ervan uit dat we er in 2010 weer bij zullen zijn." vervolgt hij alsnog. Maar of dat via 'Eurosong', een nationale selectie, zal zijn daar worden op dit ogenblik geen uitspraken over gedaan.
Journalist Marc Coenegracht, ooit nog zelf lid van de vakjury tijdens 'Eurosong', vindt dat we niet met de vinger moeten wijzen naar Ishtar. "Lieve mensen, professionele vaklui, maar te wereldvreemd voor dit rariteitencircus." "Soetkin en Michel dachten met "O julissi" een leuke gimmick bij elkaar geschreven te hebben. Het Eurovisie Songfestival heeft echter allang niks meer met het songschrijven te maken."
Volgens Coenegracht is het een amalgaam van televisiespektakel, camp en kitsch, een hoogfeest van holebi's die met hoge eigendunk denken dat ze dit gebeuren in handen hebben. "En misschien is dat ook wel een beetje zo" vervolgt hij nog.
Ook de openbare omroep treft volgens de journalist geen schuld. De VRT heeft volgens hem in Belgrado meer dan prima werk afgeleverd. "Er werd gekozen voor een 'low-profile'-imago. Dat kon moeilijk ook anders, met professionele muzikanten als Ishtar. Die mensen moet je niet met hoedjes en gekke brillen laten rondlopen." Nog volgens Coenegracht was die rode jurk van Soetkin er al over.
Maar waar ligt de fout dan wel ? "De openbare omroep moet de 'Eurosong'-stal dringend uitkuisen. Er moeten nu wél hoogdringend maatregelen genomen worden om ons in de nabije toekomst voor zo'n smadelijke afgang te beschermen. Na de zoveelste buis, weet je het wel : stoppen met dat gedoe ! Doorgaan zou een belediging zijn. Nu niet ingrijpen zou vanwege de VRT-top hét signaal zijn dat men niet geeft om ons imago in het buitenland, maar dat enkel de kijkcijfers van 'Eurosong' belangrijk zijn."
Tot slot zegt de journalist nog dat de openbare omroep een frisse wind door de Vlaamse showbusiness moet jagen. "Geef talenten als Sandrine, Brahim, Geena Lisa het hele jaar de kans om hun talenten te ontwikkelen." Wordt ongetwijfeld vervolgd ! (foto : deredactie.be)
Belgrado live : Jamai Loman wil voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival.
Ook dit jaar is het Nederland niet gelukt om door te stoten naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Voor het vierde jaar op rij zal het land, net als ons land, niet van de partij zijn aanstaande zaterdag. Gisteren raakte bekend dat, ondanks de uitslag van dit jaar, de NOS ook volgend jaar zal deelnemen aan de - inmiddels - 54e editie van het jaarlijkse liedjesfestival.
Hij ziet het zelf nog niet gebeuren, maar als de vakjury en het echte orkest terugkomen, wil Jamai Loman volgend jaar best voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival. "Nu vind ik het festival minder interessant, omdat de gekste act de meeste kans lijkt te hebben." zei hij openhartig tijdens een chat bij de Nederlandse krant De Telegraaf.
De bijna 22-jarige zanger raakte bekend toen hij in 2003 deelnam aan de eerste reeks van 'Idols' ('Idool') en die winnend wist af te sluiten. Tijdens die eerste reeks van de talentenjacht nam onder meer ook ene Hind Laroussi deel, jawel dezelfde Hind die Nederland gisteren met "Your heart belongs to me" niet naar de finale van het Eurovisie Songfestival wist te loodsen. Zij eindigde tijdens 'Idols' op een derde plaats.
In 2004 maakte Jamai zijn musicaldebuut en zo schitterde hij reeds in 'Doornroosje', 'Hello Dolly' (samen met wijlen Jos Brink en Willeke Alberti, ESF 1994), 'Jesus Christ Superstar', "The Wiz' en dit jaar is hij te zien in de Nederlandse versie van 'Les Misérables'. Sinds vorig jaar heeft hij een relatie met Ron Link, deelnemer aan de tweede reeks van 'Idols' en ook succesvol als musicalacteur. Meer nieuws over Jamai Loman kan je op zijn website vinden. (foto : website Jamai)
Belgrado live : eerste halve finale bestbekeken programma in Nederland.
De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is in Nederland door 1.777.000 kijkers gevolgd (marktaandeel : 30,0%, kijkdichtheid : 11,9%). Dat heeft Stichting Kijkonderzoek eerder vanochtend bekendgemaakt. Daarmee is dit het best bekeken programma van gisteren. Voorafgaand aan die eerste halve finale, met zangeres Hind, was er toch ook al ruime belangstelling voor 'Hind in Belgrado' waarbij een blik gegund werd tijdens de voorbereidingen voor het jaarlijkse liedjesfestival. Dat programma staat met 1.002.000 kijkers (marktaandeel : 19,1%, kijkdichtheid : 6,7%) in het overzicht op een zesde plaats.
Gisteren raakte al bekend, dat ondanks het resultaat van dit jaar, Nederland ook volgend jaar van de partij zal zijn tijdens de 54e editie van het Eurovisie Songfestival. (foto : Alain Douit & Indrek Galetin, EBU)
Belgrado live : Ishtar had stiekem gehoopt op een finaleplaats.
Ishtar, de Belgische inzending voor het Songfestival, is "een beetje teleurgesteld" dat ze met hun nummer "O julissi" de finale niet gehaald hebben. "Stiekem hadden we daar wel op gehoopt", zei zangeres Soetkin Baptist vanmorgen op Radio 1 tijdens 'De ochtend' (luister hier).
Toch kan de groep het verlies verbazingwekkend goed relativeren. "Het was een fantastisch avontuur. We zijn hier nog een paar dagen. Voor ons was het gisteren het hoogtepunt. Onze prestatie op het podium was de beste sinds we in Belgrado waren en de zaal ging uit zijn dak", vat Baptist hun Songfestivalervaring samen.
"Ik denk dat ons niets te verwijten valt", voegt de zangeres eraan toe. "We hadden gehoopt op het verrassingseffect, maar met dit soort liedjes is het erop of eronder. Blijkbaar was het eronder." "Ishtar was er voor het Eurovisie Songfestival en zal er ook na het Eurovisie Songfestival blijven", denkt Baptist. "De enige teleurstelling is dat ik mensen teleurgesteld heb: de delegatie van de VRT, de fans", besluit Baptist. De groep blijft nog tot en met zondag in Belgrado en zal het festival zeker nog verder volgen.
Presentatrice Annelies Beck had ook een gesprek met journalist en festivalcommentator André Vermeulen die het had over een gok. Volgens Vermeulen heeft Ishtar het Songfestival niet nodig om hun ding te kunnen doen. Verder blijft hij er bij dat "O julissi" het beste nummer was dat ons land kon vertegenwoordigen. Met geen enkel ander nummer uit de nationale selectie hadden we het volgens hem beter kunnen doen. Verder zat André met zijn top tien voor de finale niet slecht, acht van de tien landen die hij zag doorgaan zitten effectief in de finale, aanstaande zaterdag. De enige landen die niet doorgaan uit zijn lijstje zijn België en Ierland, Finland en Polen gaan in hun plaats door. Hij had gedacht dat de zogezegde 'foert'stemmen naar Ierland zouden gaan maar hij denkt dat Finland nu die stemmen heeft gekregen. De grootste verrassing volgens hem is toch wel Polen, niemand had gedacht dat dit nummer zou doorstoten. Hij maakte de vergelijking met "My impossible dream" van de Nederlandse Glennis Grace die drie jaar geleden met hetzelfde soort nummer roemloos ten onder ging en in de halve finale bleef steken. Het feit dat Polen nu wel in de finale zit komt volgens hem dat de Polen de voorbije jaren over Europa zijn uitgezwermd en dus massaal op het thuisland hebben gestemd. Meer zal zaterdagavond na de finale duidelijk worden wanneer alle punten uit de halve finale zullen bekend zijn. (luister hier naar het interview met André Vermeulen). (bron : Radio 1, deredactie.be ; foto : deredactie.be)
Belgrado live : 'Ishtar weggespeeld door duivel en popdiva's' volgens de Vlaamse kranten.
De eerste teerlingen zijn geworpen en voor het vierde jaar op rij mag ons land niet naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Iedereen heeft wel zo zijn redenen waarom "O julissi" van Ishtargisterenavond niet mocht doorgaan. Ook de journalisten van de schrijvende pers hebben vandaag aandacht voor het grootste liedjesfestival ter wereld en wij zetten hieronder hun bevindingen op een rijtje en zij zagen dat de Europeanen opnieuw stemden voor show, kitsch en circus.
"We hebben alles gegeven"
Volgens Het Laatste Nieuws bracht Ishtar "een puntgave versie van "O julissi"", maar bleek "de concurrentie in de halve finale te sterk." De krant was vooral onder de indruk van "het verklede castraatduo Elnur & Samir" uit Azerbeidzjan, "de wulpse blondine Maria" uit Noorwegen, Dima Bilan uit Rusland en Griekenland : "een pittig ding met een sexy act".
Minder respect was er voor "de Poolse zonnebankmarina", "de vermoeiende Ierse kalkoen Dustin" en "een hemeltergend vals gezongen schlagerniemendalletje uit Andorra". Soetkin Baptist reageert in de krant : "Dit was ons beste optreden sinds we in Belgrado zijn aangekomen. We hebben echt alles gegeven en mogen onszelf niks verwijten."
Toch heeft Ishtar zich volgens de kranten niks te verwijten : "De outsider kreeg geen loon naar werken. De als steeds onberekenbare televoters hadden meer belangstelling voor glittergrieten en kwibussen dan voor echte artiesten", luidt het.
"De eerste halve finale illustreerde dat het Eurovisie Songfestival meer dan ooit een circus, een rariteitenkabinet is." Tussen de optredens van artiesten Finse hardrockers en Ierse kalkoen Dustin was "het aantreden van Ishtar een verademing. Geen aanstellers, maar muzikanten die gewoon zichzelf waren."
Zowel de Concentra-kranten als Het Laatste Nieuws menen dat de Rus Dima Bilan zijn status van superfavoriet waarmaakte.
"Kitschspektakel heeft geen finaleplaats voor Ishtar"
De krant De Standaard zag in Belgrado niet de sterkste van de twee halve finales. De krant ontwaarde enkele "waardige telgen van de grote kitschfamilie die het festival zo graag koestert" (Azerbeidzjan, Estland, Finland, Ierland en Griekenland).
Over Ishtar niets dan lovende woorden : "Soetkin Baptist swingde vlotjes langs haar mannen en vrouwen, het publiek zag een cello en fluiten en juichte graag genoeg mee." Ishtar werd volgens de krant gewoon overdonderd door "het graniet van Azerbeidzjan".
"Nerveus gezongen lied"
De Morgen is de enige krant die in een kort bericht kritiek heeft op de Belgische inzending : "Een zwakke act en een nerveus gezongen versie van het lied, in een verzonnen taal, konden het internationale publiek niet overtuigen." (bron : deredactie.be ; foto : Indrek Galetin, EBU)
'Sterren op de dansvloer' : opnieuw twee dansen waaronder de salsa.
Voor de achtste liveshow van 'Sterren op de dansvloer' (vtm) zijn de vier dansduo's de uitdaging aangegaan om de salsa onder de knie te krijgen én ze demonstreren elk ook nog een tweede nog niet gebrachte dans.
Met het vertrek van Bjorn De Wilde uit de wedstrijd komt er extra druk te liggen op de schouders van Antony Arandia, de benjamin van 'Sterren op de dansvloer'. De 'Sara'-acteur moet vanaf nu immers in zijn eentje de eer van de mannen hoog houden. In de achtste liveshow staat hij samen met Elke Vanelderen, Martine Jonckheere en Tiany Kiriloff voor de loodzware opdracht om zich dansend een weg te banen naar de top drie.
De dansduo's krijgen elk twee kansen om de vakjury en de dames en heren thuis van hun kunnen te overtuigen. Ze geven elk een salsa-demonstratie en maken daarnaast de dansvloer onveilig met een ballroom- of Latin-dans die ze nog niet eerder in de wedstrijd hebben gebracht.
De vier dansduo's zijn de uitdaging aangegaan om de salsa onder de knie te krijgen. Deze dans wordt voor het eerst in de wedstrijd gebracht en refereert naar een vermenging van informele dansstijlen waarvan de roots in de Caraïben, Latijns- en Noord-Amerika liggen. Er is een sterke Afrikaanse invloed zowel in de muziek als in de dans. Het ritme is meestal vrij snel en gaat samen met sensuele en subtiele heupbewegingen.
Hoewel de vermoeidheid genadeloos hard toeslaat, moeten de dansparen in de achtste liveshow ook een Standard- of Latin-dans demonstreren, die voor hen nieuw is en die ze dus vanaf nul hebben moeten inoefenen. Dit levert een mooie mix van stijlen, ritmes en emoties op.
Wij zetten alles hieronder op een rijtje en voegen er meteen de liedjes aan toe waarop de paren hun beste beentje zullen voorzetten :
* Antony & Leila : "Salsa" - Yuri Buenaventura (salsa) en "Bleeding love" - Leona Lewis (rumba). * Elke & Aerjen : "La vida es un carnaval" Celia Cruz (salsa) en "What you waiting for" - Gwen Stefani (tango). * Martine & Arman : "Une fille comme ça" - Dany Brillant (salsa) en "Suddenly I see" - KT Tunstall (quickstep). * Tiany & Guy : "Ran kan kan" - Tito Puente (salsa) en "5 months, 2 weeks, 2 days" - Louis Prima (jive).
De dansprestaties worden ook nu weer naar goede gewoonte in de studio besproken en beoordeeld door de juryleden Anouchka Balsing, Rony Daelmans, Davy Brocatus en Jan Geerts. De professionele juryleden en de kijkers hebben elk de helft van de punten in handen. In de resultatenshow, de zogenaamde 'Dance off', op vrijdag treden de twee paren die onderaan het klassement bengelen opnieuw aan. En dit keer krijgen de professionele juryleden het laatste woord. Zij beslissen welk koppel terugkeert in de volgende aflevering van 'Sterren op de dansvloer'. De 'Dance off' wordt een volwaardige show. Zo zullen de professionele dansers elke week hun kunsten demonstreren in een groepsdans en is er ruimte voor special acts. Meer nieuws krijg je ook op de site van het programma. (bron en foto's : vtm)