Newsroom : Iris Van Hoof (ex VandaVanda) zomert op Radio 2.
Begin volgende maand start hij heelwat zenders de zomerprogrammatie en zo ook dus bij Eén en Radio 2. Een programma dat deze zomer zal terugkeren is '1000 zonnen'. Vertrouwd en toch anders meldt de openbare omroep, korter en krachtiger, met alle ogen gericht op zon en zomer. Genieten, beleven, winnen, doen : dàt zijn de nieuwe sleutelwoorden tijdens dit nieuwe seizoen.
Met sterke verhalen van kleurrijke mensen laat '1000 zonnen' je horen, zien en voelen wat er in Vlaanderen te beleven valt. Een zonnige kijk op het leven van alledag. Elke dag is er wel een onderwerp dat 's ochtends al aan bod is gekomen in op Radio 2. En de radioversie van het programma zal vanaf maandag 02 juni eerstkomende gepresenteerd worden door Iris Van Hoof. Van Hoof maakte vroeger deel uit van VandaVanda, gevormd tijdens 'Popstars' (VT 4). In 2002 nam het vijftal deel aan 'Eurosong 2002', de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival. Tijdens de vierde en laatste voorronde eindigden ze met "All my love" op een vierde plaats. Twee jaar later, in 2004, nam de groep opnieuw deel aan de nationale selectie. Iris Van Hoof had de groep intussen verlaten en de vier overblijvende leden eindigden als Quatro met "Never say goodbye" tijdens de tweede voorronde opnieuw op een vierde plaats.
Iris was eerder ook te zien als presentatrice bij VT 4 en werkt sinds een aantal jaren bij Radio 2. Vorig najaar was ze nog één van de coaches tijdens 'Junior Eurosong 2007', de Belgische selectie voor het Junior Eurovisie Songfestival. (bron : Eén, Radio 2 ; foto en logo : Eén)
BELGRADO LIVE : meer dan 860.000 kijkers zien Ishtar de finale niet halen.
Gisterenavond vond in de Servische hoofdstad Belgrado de eerste halve finale plaats van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival. Voor het vierde jaar op rij mag ons land niet naar de finale van het jaarlijkse liedjesfestival die zaterdagavond zal worden gehouden.
Gemiddeld hebben 868.347 Vlamingen (marktaandeel : 36,60%) de twee uur durende show gevolgd en daarmee prijkt deze eerste halve finale op een tweede plaats na 'Mijn restaurant' (vtm) dat afklokte op 932.274 nieuwsgierige kijkers (marktaandeel 38,70%). Voorafgaand aan de eerste halve finale was er 'De rode loper'-special waarin onder meer Isthar werd gevolgd tijdens de voorbereidingen in de Servische hoofdstad en dat programma werd gevolgd door 854.551 kijkers (marktaandeel 38,10%), meteen goed voor een derde plaats in het overzicht van gisteren.
De halve finale van vorig jaar, op donderdag 10 mei 2007, werd gevolgd door 532.400 kijkers, met dien verstande dat het toen de Franstalige openbare omroep was die een kandidaat (The KMG's) mocht afvaardigen naar het liedjesfestival. Twee jaar geleden, in 2006, keken meer dan één miljoen Vlamingen naar de halve finale. Maar toen vertegenwoordigde Kate Ryan met "Je t'adore" ons land. In 2005 stuurde de Franstalige openbare omroep Nuno Resende naar de liedjeswedstrijd, wat ruim 600.000 Vlamingen nog kon boeien. Ook hij wist de finale toen niet te halen met "Le grand soir". (bron : CIM)
BELGRADO LIVE : VRT neemt ook in 2010 deel aan het Eurovisie Songfestival.
Bij vele landgenoten is de ontgoocheling groot, daags na de eerste halve finale van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival alwaar Ishtar, de Belgische inzending, zich niet wist te plaatsen voor de finale. Het is intussen van 2004 geleden dat ons land, en meer bepaald een Vlaamse inzending, nog eens in de finale stond van het jaarlijkse liedjesfestival. Die eer had zangeres Xandee toen te danken aan Urban Trad, die een jaar eerder met "Sanomi" een tweede plaats wist te versieren in de Letse hoofdstad Riga.
Maar voor zowel de ontgoochelden als de criticasters van het jaarlijkse liedjesfestival hebben we goed nieuws. Ook in 2010 zal de Vlaamse openbare omroep een kandidaat afvaardigen naar het Songfestival. Volgend jaar is het trouwens de beurt aan de Franstalige collega's van de RTBF om een inzending in te sturen.
"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat we niet teleurgesteld zijn" zegt Eén-woordvoerder Björn Verdoodt vandaag in Het Laatste Nieuws. "Vlaanderen heeft met Ishtar niet voor het meest evidente liedje gekozen. Maar we staan, ondanks de negatieve uitslag, nog altijd achter de groep. Het was en blijft een sprookje. Zoals je echter weet, durven sprookjes al eens een slecht einde hebben : we hebben de finale niet gehaald. Heel jammer."
"Hoe dan ook, we stellen onze toekomstige deelname aan het Eurovisie Songfestival niet in vraag. We gaan ervan uit dat we er in 2010 weer bij zullen zijn." vervolgt hij alsnog. Maar of dat via 'Eurosong', een nationale selectie, zal zijn daar worden op dit ogenblik geen uitspraken over gedaan.
Journalist Marc Coenegracht, ooit nog zelf lid van de vakjury tijdens 'Eurosong', vindt dat we niet met de vinger moeten wijzen naar Ishtar. "Lieve mensen, professionele vaklui, maar te wereldvreemd voor dit rariteitencircus." "Soetkin en Michel dachten met "O julissi" een leuke gimmick bij elkaar geschreven te hebben. Het Eurovisie Songfestival heeft echter allang niks meer met het songschrijven te maken."
Volgens Coenegracht is het een amalgaam van televisiespektakel, camp en kitsch, een hoogfeest van holebi's die met hoge eigendunk denken dat ze dit gebeuren in handen hebben. "En misschien is dat ook wel een beetje zo" vervolgt hij nog.
Ook de openbare omroep treft volgens de journalist geen schuld. De VRT heeft volgens hem in Belgrado meer dan prima werk afgeleverd. "Er werd gekozen voor een 'low-profile'-imago. Dat kon moeilijk ook anders, met professionele muzikanten als Ishtar. Die mensen moet je niet met hoedjes en gekke brillen laten rondlopen." Nog volgens Coenegracht was die rode jurk van Soetkin er al over.
Maar waar ligt de fout dan wel ? "De openbare omroep moet de 'Eurosong'-stal dringend uitkuisen. Er moeten nu wél hoogdringend maatregelen genomen worden om ons in de nabije toekomst voor zo'n smadelijke afgang te beschermen. Na de zoveelste buis, weet je het wel : stoppen met dat gedoe ! Doorgaan zou een belediging zijn. Nu niet ingrijpen zou vanwege de VRT-top hét signaal zijn dat men niet geeft om ons imago in het buitenland, maar dat enkel de kijkcijfers van 'Eurosong' belangrijk zijn."
Tot slot zegt de journalist nog dat de openbare omroep een frisse wind door de Vlaamse showbusiness moet jagen. "Geef talenten als Sandrine, Brahim, Geena Lisa het hele jaar de kans om hun talenten te ontwikkelen." Wordt ongetwijfeld vervolgd ! (foto : deredactie.be)
Belgrado live : Jamai Loman wil voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival.
Ook dit jaar is het Nederland niet gelukt om door te stoten naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Voor het vierde jaar op rij zal het land, net als ons land, niet van de partij zijn aanstaande zaterdag. Gisteren raakte bekend dat, ondanks de uitslag van dit jaar, de NOS ook volgend jaar zal deelnemen aan de - inmiddels - 54e editie van het jaarlijkse liedjesfestival.
Hij ziet het zelf nog niet gebeuren, maar als de vakjury en het echte orkest terugkomen, wil Jamai Loman volgend jaar best voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival. "Nu vind ik het festival minder interessant, omdat de gekste act de meeste kans lijkt te hebben." zei hij openhartig tijdens een chat bij de Nederlandse krant De Telegraaf.
De bijna 22-jarige zanger raakte bekend toen hij in 2003 deelnam aan de eerste reeks van 'Idols' ('Idool') en die winnend wist af te sluiten. Tijdens die eerste reeks van de talentenjacht nam onder meer ook ene Hind Laroussi deel, jawel dezelfde Hind die Nederland gisteren met "Your heart belongs to me" niet naar de finale van het Eurovisie Songfestival wist te loodsen. Zij eindigde tijdens 'Idols' op een derde plaats.
In 2004 maakte Jamai zijn musicaldebuut en zo schitterde hij reeds in 'Doornroosje', 'Hello Dolly' (samen met wijlen Jos Brink en Willeke Alberti, ESF 1994), 'Jesus Christ Superstar', "The Wiz' en dit jaar is hij te zien in de Nederlandse versie van 'Les Misérables'. Sinds vorig jaar heeft hij een relatie met Ron Link, deelnemer aan de tweede reeks van 'Idols' en ook succesvol als musicalacteur. Meer nieuws over Jamai Loman kan je op zijn website vinden. (foto : website Jamai)
Belgrado live : eerste halve finale bestbekeken programma in Nederland.
De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is in Nederland door 1.777.000 kijkers gevolgd (marktaandeel : 30,0%, kijkdichtheid : 11,9%). Dat heeft Stichting Kijkonderzoek eerder vanochtend bekendgemaakt. Daarmee is dit het best bekeken programma van gisteren. Voorafgaand aan die eerste halve finale, met zangeres Hind, was er toch ook al ruime belangstelling voor 'Hind in Belgrado' waarbij een blik gegund werd tijdens de voorbereidingen voor het jaarlijkse liedjesfestival. Dat programma staat met 1.002.000 kijkers (marktaandeel : 19,1%, kijkdichtheid : 6,7%) in het overzicht op een zesde plaats.
Gisteren raakte al bekend, dat ondanks het resultaat van dit jaar, Nederland ook volgend jaar van de partij zal zijn tijdens de 54e editie van het Eurovisie Songfestival. (foto : Alain Douit & Indrek Galetin, EBU)
Belgrado live : Ishtar had stiekem gehoopt op een finaleplaats.
Ishtar, de Belgische inzending voor het Songfestival, is "een beetje teleurgesteld" dat ze met hun nummer "O julissi" de finale niet gehaald hebben. "Stiekem hadden we daar wel op gehoopt", zei zangeres Soetkin Baptist vanmorgen op Radio 1 tijdens 'De ochtend' (luister hier).
Toch kan de groep het verlies verbazingwekkend goed relativeren. "Het was een fantastisch avontuur. We zijn hier nog een paar dagen. Voor ons was het gisteren het hoogtepunt. Onze prestatie op het podium was de beste sinds we in Belgrado waren en de zaal ging uit zijn dak", vat Baptist hun Songfestivalervaring samen.
"Ik denk dat ons niets te verwijten valt", voegt de zangeres eraan toe. "We hadden gehoopt op het verrassingseffect, maar met dit soort liedjes is het erop of eronder. Blijkbaar was het eronder." "Ishtar was er voor het Eurovisie Songfestival en zal er ook na het Eurovisie Songfestival blijven", denkt Baptist. "De enige teleurstelling is dat ik mensen teleurgesteld heb: de delegatie van de VRT, de fans", besluit Baptist. De groep blijft nog tot en met zondag in Belgrado en zal het festival zeker nog verder volgen.
Presentatrice Annelies Beck had ook een gesprek met journalist en festivalcommentator André Vermeulen die het had over een gok. Volgens Vermeulen heeft Ishtar het Songfestival niet nodig om hun ding te kunnen doen. Verder blijft hij er bij dat "O julissi" het beste nummer was dat ons land kon vertegenwoordigen. Met geen enkel ander nummer uit de nationale selectie hadden we het volgens hem beter kunnen doen. Verder zat André met zijn top tien voor de finale niet slecht, acht van de tien landen die hij zag doorgaan zitten effectief in de finale, aanstaande zaterdag. De enige landen die niet doorgaan uit zijn lijstje zijn België en Ierland, Finland en Polen gaan in hun plaats door. Hij had gedacht dat de zogezegde 'foert'stemmen naar Ierland zouden gaan maar hij denkt dat Finland nu die stemmen heeft gekregen. De grootste verrassing volgens hem is toch wel Polen, niemand had gedacht dat dit nummer zou doorstoten. Hij maakte de vergelijking met "My impossible dream" van de Nederlandse Glennis Grace die drie jaar geleden met hetzelfde soort nummer roemloos ten onder ging en in de halve finale bleef steken. Het feit dat Polen nu wel in de finale zit komt volgens hem dat de Polen de voorbije jaren over Europa zijn uitgezwermd en dus massaal op het thuisland hebben gestemd. Meer zal zaterdagavond na de finale duidelijk worden wanneer alle punten uit de halve finale zullen bekend zijn. (luister hier naar het interview met André Vermeulen). (bron : Radio 1, deredactie.be ; foto : deredactie.be)
Belgrado live : 'Ishtar weggespeeld door duivel en popdiva's' volgens de Vlaamse kranten.
De eerste teerlingen zijn geworpen en voor het vierde jaar op rij mag ons land niet naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Iedereen heeft wel zo zijn redenen waarom "O julissi" van Ishtargisterenavond niet mocht doorgaan. Ook de journalisten van de schrijvende pers hebben vandaag aandacht voor het grootste liedjesfestival ter wereld en wij zetten hieronder hun bevindingen op een rijtje en zij zagen dat de Europeanen opnieuw stemden voor show, kitsch en circus.
"We hebben alles gegeven"
Volgens Het Laatste Nieuws bracht Ishtar "een puntgave versie van "O julissi"", maar bleek "de concurrentie in de halve finale te sterk." De krant was vooral onder de indruk van "het verklede castraatduo Elnur & Samir" uit Azerbeidzjan, "de wulpse blondine Maria" uit Noorwegen, Dima Bilan uit Rusland en Griekenland : "een pittig ding met een sexy act".
Minder respect was er voor "de Poolse zonnebankmarina", "de vermoeiende Ierse kalkoen Dustin" en "een hemeltergend vals gezongen schlagerniemendalletje uit Andorra". Soetkin Baptist reageert in de krant : "Dit was ons beste optreden sinds we in Belgrado zijn aangekomen. We hebben echt alles gegeven en mogen onszelf niks verwijten."
Toch heeft Ishtar zich volgens de kranten niks te verwijten : "De outsider kreeg geen loon naar werken. De als steeds onberekenbare televoters hadden meer belangstelling voor glittergrieten en kwibussen dan voor echte artiesten", luidt het.
"De eerste halve finale illustreerde dat het Eurovisie Songfestival meer dan ooit een circus, een rariteitenkabinet is." Tussen de optredens van artiesten Finse hardrockers en Ierse kalkoen Dustin was "het aantreden van Ishtar een verademing. Geen aanstellers, maar muzikanten die gewoon zichzelf waren."
Zowel de Concentra-kranten als Het Laatste Nieuws menen dat de Rus Dima Bilan zijn status van superfavoriet waarmaakte.
"Kitschspektakel heeft geen finaleplaats voor Ishtar"
De krant De Standaard zag in Belgrado niet de sterkste van de twee halve finales. De krant ontwaarde enkele "waardige telgen van de grote kitschfamilie die het festival zo graag koestert" (Azerbeidzjan, Estland, Finland, Ierland en Griekenland).
Over Ishtar niets dan lovende woorden : "Soetkin Baptist swingde vlotjes langs haar mannen en vrouwen, het publiek zag een cello en fluiten en juichte graag genoeg mee." Ishtar werd volgens de krant gewoon overdonderd door "het graniet van Azerbeidzjan".
"Nerveus gezongen lied"
De Morgen is de enige krant die in een kort bericht kritiek heeft op de Belgische inzending : "Een zwakke act en een nerveus gezongen versie van het lied, in een verzonnen taal, konden het internationale publiek niet overtuigen." (bron : deredactie.be ; foto : Indrek Galetin, EBU)
'Sterren op de dansvloer' : opnieuw twee dansen waaronder de salsa.
Voor de achtste liveshow van 'Sterren op de dansvloer' (vtm) zijn de vier dansduo's de uitdaging aangegaan om de salsa onder de knie te krijgen én ze demonstreren elk ook nog een tweede nog niet gebrachte dans.
Met het vertrek van Bjorn De Wilde uit de wedstrijd komt er extra druk te liggen op de schouders van Antony Arandia, de benjamin van 'Sterren op de dansvloer'. De 'Sara'-acteur moet vanaf nu immers in zijn eentje de eer van de mannen hoog houden. In de achtste liveshow staat hij samen met Elke Vanelderen, Martine Jonckheere en Tiany Kiriloff voor de loodzware opdracht om zich dansend een weg te banen naar de top drie.
De dansduo's krijgen elk twee kansen om de vakjury en de dames en heren thuis van hun kunnen te overtuigen. Ze geven elk een salsa-demonstratie en maken daarnaast de dansvloer onveilig met een ballroom- of Latin-dans die ze nog niet eerder in de wedstrijd hebben gebracht.
De vier dansduo's zijn de uitdaging aangegaan om de salsa onder de knie te krijgen. Deze dans wordt voor het eerst in de wedstrijd gebracht en refereert naar een vermenging van informele dansstijlen waarvan de roots in de Caraïben, Latijns- en Noord-Amerika liggen. Er is een sterke Afrikaanse invloed zowel in de muziek als in de dans. Het ritme is meestal vrij snel en gaat samen met sensuele en subtiele heupbewegingen.
Hoewel de vermoeidheid genadeloos hard toeslaat, moeten de dansparen in de achtste liveshow ook een Standard- of Latin-dans demonstreren, die voor hen nieuw is en die ze dus vanaf nul hebben moeten inoefenen. Dit levert een mooie mix van stijlen, ritmes en emoties op.
Wij zetten alles hieronder op een rijtje en voegen er meteen de liedjes aan toe waarop de paren hun beste beentje zullen voorzetten :
* Antony & Leila : "Salsa" - Yuri Buenaventura (salsa) en "Bleeding love" - Leona Lewis (rumba). * Elke & Aerjen : "La vida es un carnaval" Celia Cruz (salsa) en "What you waiting for" - Gwen Stefani (tango). * Martine & Arman : "Une fille comme ça" - Dany Brillant (salsa) en "Suddenly I see" - KT Tunstall (quickstep). * Tiany & Guy : "Ran kan kan" - Tito Puente (salsa) en "5 months, 2 weeks, 2 days" - Louis Prima (jive).
De dansprestaties worden ook nu weer naar goede gewoonte in de studio besproken en beoordeeld door de juryleden Anouchka Balsing, Rony Daelmans, Davy Brocatus en Jan Geerts. De professionele juryleden en de kijkers hebben elk de helft van de punten in handen. In de resultatenshow, de zogenaamde 'Dance off', op vrijdag treden de twee paren die onderaan het klassement bengelen opnieuw aan. En dit keer krijgen de professionele juryleden het laatste woord. Zij beslissen welk koppel terugkeert in de volgende aflevering van 'Sterren op de dansvloer'. De 'Dance off' wordt een volwaardige show. Zo zullen de professionele dansers elke week hun kunsten demonstreren in een groepsdans en is er ruimte voor special acts. Meer nieuws krijg je ook op de site van het programma. (bron en foto's : vtm)
BELGRADO LIVE : Roemenië opent en Noorwegen sluit de finale af van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival.
Na afloop van de eerste halve finale, eerder op de avond, vond er een persconferentie plaats waar de tien finalisten op aanwezig waren. Tijdens die persconferentie is er ook geloot voor de volgorde van optreden tijdens de finale aanstaande zaterdag. De vijf rechtstreeks geplaatste landen, gastland Servië en de 'Big 4' (Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) hadden eerder al hun startplaats toegewezen en vanavond zijn daar dus nog de startplaatsen van de tien finalisten uit de eerste halve finale bijgekomen. Roemenië heeft de eer om de finale van de 53e editie van het jaarlijkse liedjesfestival te openen en Noorwegen mag het geheel afsluiten. Wij zetten alles hieronder alvast op een rijtje.
De overige plaatsen (03-09-11-12-13-14-15-16-17-18) worden ingenomen door de tien kandidaten die morgenavond, donderdag 22 mei, tijdens de tweede halve finale worden gekozen door de televoters en de vakjury. Na afloop van die tweede halve finale, tijdens de persconferentie, gebeurt dan de lottrekking om te bepalen welke startpositie die landen tijdens de finale zullen innemen. (bron : Eurovision.tv)
Beograd danas : vandaag de eerste 'dress rehearsals' voor de tweede halve finale.
Morgenavond vindt vanaf 21.00 in de Servische hoofdstad Belgrado de tweede halve finale plaats van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival. Vorige week hebben alle deelnemers twee repetities afgewerkt en vanaf vandaag moet ook het plaatje voor die tweede halve finale in elkaar gaan passen zodat we morgenavond een prachtige halve finale te zien gaan krijgen.
Voorafgaand aan die rechtstreekse uitzending vinden er vandaag nog twee generale repetities (dress rehearsals) plaats en ook morgennamiddag moeten de negentien deelnemers een allerlaatste repetitie afwerken op het festivalpodium in de Belgrade Arena (Beogradska Arena).
* Overzicht van de generale repetities voor de tweede halve finale(donderdag 22 mei):
DAG 11
Overzicht
15.00 - 17.00
1e generale repetitie 2e halve finale
21.00 - 23.00
2e generale repetitie 2e halve finale
De derde en laatste generale repetitie vindt morgennamiddag plaats tussen 14.00 en 16.00. (bron : Eurovision.tv)
Max Mutzke (21 mei 1981) is in het Duitse Krenkingen geboren als Maximilian Nepomuk Mutzke. In 2004 wint hij de talentenjacht 'Stefan sucht den Super-Grand-Prix-Star'. Deze wedstrijd werd georganiseerd door Stefan Raab, Songfestivaldeelnemer in 2000 met "Wadde hadde dudde da ?", tijdens zijn tv-show 'TV total'. Daarvoor maakte Max reeds deel uit van de funkgroep Project Five. De winnaar van deze wedstrijd mocht deelnemen aan de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival op voorwaarde dat het nummer in de Duitse Top 40 terechtkwam.
Met "Can't wait until tonight" (tekst en muziek : Stefan Raab) komt hij meteen binnen op de eerste plaats van de Duitse hitparade en op vrijdag 19 maart weet hij ook nog eens de nationale finale voor het Eurovisie Songfestival te winnen. Tijdens de finale van het jaarlijkse liedjesfestival, gehouden op zaterdag 15 mei in de Turkse stad Istanboel, weet Max een achtste plaats in de wacht te slepen. Begin 2005 komt zijn debuutalbum "Max Mutzke" op de markt en meteen komt hij vanuit het niets binnen op de eerste plaats van de Duitse albumhitparade. Een tweede album verschijnt in juni van 2007 en een derde album moet dit najaar in de platenzaken liggen. Meer over Max Mutzke kan je op zijn website vinden.
BELGRADO LIVE : België voor het vierde jaar op rjj niet in de finale van het Eurovisie Songfestival.
Ishtar, de Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival, heeft zich eerder op de avond dus niet kunnen plaatsen voor de finale van de liedjeswedstrijd. De eerst halve finale van het Eurovisie Songfestival vond plaats in de Beogradksa Arena in de Servische hoofdstad Belgrado.
België kwam als zesde aan de beurt. Ishtar maakte een zelfverzekerde indruk op het podium en alle groepsleden straalden. Van bij de eerste noten werd er enthousiast meegeklapt in de zaal. "Het was een goede versie", zei commentator André Vermeulen.
De groep werd echter niet gesmaakt door het televotende publiek en gaat niet door naar de finale. Sinds het systeem met de halve finales is ons land er nog nooit in geslaagd om genoeg stemmen te krijgen voor een finaleplaats. Ishtar, dat met "O julissi" nochtans een ongewoon liedje had, doorbreekt die trend niet.
Ook Ierland met de opvallende inzending Dustin de kalkoen viel niet in de smaak. Bij de tien finalisten zitten wel de hardrockact van Finland en het operanummer van Roemenië. Ook debutant Azerbeidzjan kon zich plaatsen. (bron en foto : deredactie.be)
BELGRADO LIVE : BELGIE EN NEDERLAND VOOR HET VIERDE JAAR OP RIJ NIET IN DE FINALE.
Vanavond waren, voor de eerste maal deze week, alle ogen gericht op de Servische hoofdstad Belgrado alwaar de eerste halve finale van het 53e Eurovisie Songfestival plaatsvond in een Beogradska Arena die jammer genoeg toch wel heelwat leegtes vertoonde. Nadat de negentien kandidaten hun nummer hadden gebracht was het de beurt aan de kijker om hun favoriet(en) door te sturen naar de finale die aanstaande zaterdag zal plaatsvinden. Net als vorig jaar duurde die televoting nu vijftien minuten en verder werd er gedurende dat kwartier tweemaal een overzicht gegeven van alle deelnemers. Het waren enkel de inwoners van de landen die vanavond aantraden die hun stem konden uitbrengen samen met de inwoners van Duitsland en Spanje (beiden rechtstreeks geplaatst voor de finale). De nationale omroepen van beide landen waren tevens verplicht om deze eerste halve finale rechtstreeks uit te zenden.
Na de intervalact was het dan aan presentatoren Jovana Janković en eljko Joksimović om de tien enveloppes te openen met de gelukkigen die zaterdag tijdens de finale mogen aantreden. Negen van die tien finalisten zijn gekozen door de kijkers thuis, via televoting, en de tiende kandidaat werd gekozen door de vakjury en is de hoogst geplaatste kandidaat in de uitslag van de vakjury die niet door de kijkers naar de finale wordt gestuurd.
De volledige uitslag van deze eerste halve finale zal aanstaande zaterdag, na afloop van de finale van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival, worden bekendgemaakt. Net als de voorbij drie jaar zullen we ons land en Nederland in die finale niet aan het werk zien. (foto : Eurovision.tv)
Belgrado live : wie zijn jullie finalisten voor de finale ?
De voorbije weken konden jullie je favorieten aanduiden in onze poll. Stemmen voor de kandidaten die deelnemen aan de tweede halve finale kan je nog tot donderdagavond maar zonet hebben we de poll voor de eerste halve finale afgesloten.
Hieronder krijg je de volledige uitslag en onze bezoekers zien ons land met vlag en wimpel doorstoten naar de finale, aanstaande zaterdag.
Straks, rond de klok van 23.00, weten we in hoeverre Europa onze bezoekers gevolgd heeft. Zoals hierboven aangehaald kan je nog stemmen in de poll voor de tweede halve finale tot donderdagavond. Na afloop van die tweede halve finale, wanneer we de volledige indeling kennen van de finale, start onze derde en laatste poll waarin we vragen wie er de 53e editie van het Eurovisie Songfestival volgens jou moet winnen.
BELGRADO LIVE : wat mag je vanavond tijdens de eerste halve finale verwachten.
Over iets minder dan drie uurtjes wordt in de Servische hoofdstad Belgrado het startschot gegeven voor de eerste halve finale van het 53e Eurovisie Songfestival. De drie generale repetities (dress rehearsals) zijn achter de rug en nu is het aftellen naar klokslag 21.00. Dit jaar zijn er tijdens het jaarlijkse liedjesfestival voor het eerst twee halve finales met telkens negentien kandidaten. Tien van hen stoten door naar de finale die aanstaande zaterdag, 24 mei, zal plaatsvinden. Het lot van de artiesten ligt ook dit jaar in handen van de kijkers thuis die door middel van televoting hun keuze kenbaar zullen maken. De top negen van die televoting plaatst zich rechtstreeks voor de finale, net als het eerste nog niet geplaatste land op het lijstje van de vakjury, die vanaf dit jaar tijdens de halve finale ook één kandidaat mag aanduiden.
Deze eerste halve finale wordt geopend met de Eurovisiehymne en dan komt een kinderkoor al zingend het podium op gevolgd door mannen (in witte pakken) die typische Balkanmuziek ten gehore zullen brengen. Dansers in de nationale kleuren van gastland Servië betreden daarna het podium en nadien is het dan de beurt aan het presentatieduo Jovana Janković en eljko Joksimović die het aanwezige publiek in de zaal en de kijkers thuis zullen begroeten. Na deze plichtsplegingen is het dan de hoogste tijd voor de negentien kandidaten die het vanavond waar zullen moeten maken. Na het optreden van Ishtar (zesde) en voor debutant Azerbeidzjan (zevende) is er een reclameblok. De landen die geen reclame uitzenden krijgen een sfeerbeeld van de gaststad en ook aan de tennisliefhebbers is gedacht want we krijgen Ana Ivanović te zien. Nadien komen de presentatoren terug op het podium om debutant Azerbeidzjan voor te stellen.
Tussen Polen (tiende) en Ierland (elfde) komt het duo opnieuw op het podium om de stemprocedure uit de doeken te doen. Opgelet : er kan pas gestemd worden nadat alle nummers de revue zijn gepasseerd en nadat het startschot voor de televoting gegeven werd.
Ook tussen het optreden van Rusland (achttiende) en Griekenland (negentiende) is er opnieuw plaats gemaakt voor een reclameblok en na het optreden van Griekenland, dat dus al laatste zal aantreden, komen de presentatoren opnieuw op het podium. Niemand minder dan tennisheld Novak Đoković, winnaar van de Australian Open eerder dit jaar, mag de televoting starten. Die duurt welgeteld vijftien minuten en er komen ook twee overzichten van de negentien nummers, met daartussenin een overzicht van Servische winnaars waaronder sportvedetten en de winnares van vorig jaar, Marija erifović. Als intervalact werd gekozen voor Slobodan Trkulja, Balkanopolis (Beovizija 2007) en het Metropole Orkest met het nummer "Nebo", hun inzending voor de nationale selectie van 2007. Nadien wordt er nog even overgeschakeld naar de 'green room' en worden de rechtstreeks geplaatste finalisten voorgesteld. En dan is het moment aangebroken waarop iedereen in spanning zit te wachten : het openen van de enveloppes en de bekendmaking van de tien finalisten. Tot slot geven we nog even mee dat de lottrekking voor de volgorde van optreden tijdens die finale zal bepaald worden tijdens de persconferentie, na afloop van de eerste halve finale. (bron en foto : Eurovision.tv)
Belgrado live : zelfs de Britse openbare omroep schenkt aandacht aan Ishtar.
De Britse openbare omroep BBC besteedt vandaag op haar website een artikel over de Belgische inzending van dit jaar, "O julissi". Journaliste Oana Lungescu had onder meer een gesprek met Michel Vangheluwe, de componist en tekstschrijver van het nummer, net voor hij samen met de rest van Ishtar afreisde naar Belgrado. Verder gaat ze in het artikel na over hoe ze in ons land denken over het nummer na de politieke tweestrijd tussen de Vlamingen en de Walen van de laatste maanden en over hoe het liedjesfestival de twee gemeenschappen kan samenbrengen.
Hieronder krijg je het volledige artikel (in het Engels) :
The Belgian entry for the Eurovision song contest, "O julissi" by the Flemish group Ishtar, is sung entirely in an invented language. Luckily, composer Michel Vangheluwe also speaks very good English. I found him practising his guitar at his home, a converted barn in the Flemish village of Sint-Lievens-Esse, just hours before he was to fly to the Serbian capital Belgrade where the band is to take part in Tuesday's semi-final.
Like all the members of Ishtar - named after the Babylonian goddess of love - Michel is a classically trained musician. His band could be described as Euro-trad rather than Euro-trash, as their repertoire consists of traditional and mediaeval love songs from all over Europe sung in the original, whether it is Icelandic, Estonian or Bulgarian. Michel has also written a few songs in languages that do not exist. But even he admits the lyrics of his latest offering do not trip off the tongue : "O julissi na jalyni, O julissi na dytini, O bulo diti non slukati, Sestrone dina katsu...".
Luckily, he will not be the one singing in Belgrade, but the fiery mezzo-soprano Soetkin Baptist. The only words that most people will understand are "kolosali krokodili" - possibly a reference to the band's mascot, a toy crocodile called Mr Croc. Other parts of the lyrics are inspired by Ukrainian and Serbian.
Linguistic squabbles
Although the song was not composed especially for Eurovision, some hope that the Slavic-sounding lyrics might appeal to viewers in the Balkans and the former Soviet Union who would not otherwise consider voting for Belgium. But that is not what Michel Vangheluwe had in mind. "When I composed the song, it reminded me of my childhood," he explains. "I was very touched, because I really felt the happiness and the joy of a child that doesn't have any problems. This is maybe why people understand the song even when they don't understand the words."
Michel says he did not want to make a point about Belgium's never-ending linguistic squabbles. On the contrary, he says, the imaginary language could be "a symbol for bringing people together". "Language nowadays can be a political issue, but it shouldn't," he adds. "Music is something that brings people together and whatever language you sing in, you get the message and that's the most important thing." As someone who has widely toured throughout Europe, Michel sees no problem with many communities living together in one country : "I feel Flemish, but I also I feel Belgian, I feel European. I also love the Balkans. I actually feel I have some Balkan blood !"
Rotating selection
In the local cafe, Ishtar's chances in Serbia are a hot topic for debate over a cold beer. "Belgium - 12 points !," shouts Georges, who has been following Eurovision for years. Another neighbour, Myriam, takes the lyrics to "O julissi" out of her bag and sings it with gusto. Others in the village have put up Ishtar posters in their windows.
Belgians seem to have a special talent for performing in invented languages. In 2003, the folk group Urban Trad came second with "Sanomi", the first time anyone had sung in an imaginary language at a Eurovision song contest. Urban Trad was the choice of the French-speaking broadcaster RTBF, which alternates in selecting Belgium's Eurovision entry with VRT from Dutch-speaking Flanders. This annual rotation system, together with the lack of national charts, means that one half of the country often cheers for a song the other half has never even heard.
Peter Vantyghem, music critic for the daily De Standaard in Brussels, says "O julissi" reached number one very fast in the Flemish charts, but has not even been released in French-speaking Wallonia. But, he points out, the same thing happened in 2003, when "Sanomi" did very well in the Francophone charts, but only became a hit in the Flemish charts after its Eurovision success. The press coverage of Ishtar also reflects that split.
While the band has gone almost unnoticed in the French-speaking press, De Standaard has almost daily reports from Belgrade following their progress. The highlight was the rehearsal where the singer's red and white dress slid down to reveal a black lace bra. But if Ishtar does well in Belgrade, Peter Vantyghem thinks it could all change : "I think suddenly their song would go from being a Flemish entry to a Belgian entry. If Ishtar wins, then Belgium will be united, at least for one evening !" But do not hold your breath. An online bookmaker rates Ishtar's chances of winning Eurovision as 100-1. (foto : Eén)
Newsroom : Bart Peeters, de Kreuners, Carlos Nuñez en Lemaire op 'Beleuvenissen 2008'.
Begin vorige maand berichtten we reeds dat men in Leuven deze zomer toe is aan de twintigste editie van 'Beleuvenissen'. Het festival vindt telkens op vrijdagavond plaats tijdens de eerste vier weken van de zomermaand. En dit jaar mogen ze dus twintig kaarsjes uitblazen. Achter de schermen waren de organisatoren druk doende om deze editie nog feestelijker te maken.
Vandaag werd het volledige programma bekendgemaakt en Bart Peeters (presentator 'Eurosong'), Carlos Nuñez, de Kreuners, Jo Lemaire (nationale selectie 1984) en Laurent Hounsavi (Benin) zijn enkele van de opvallende namen op de affiche van dit jaar.
Op vrijdag 04 juli staat alles in het teken van 'Beleuvenissen 20' met optredens van onder meer Bart Peeters, Slagerij van Kampen, Boogie & The Woogies en Bart Herman (Eurosong 1993). Vrijdag 11 juli is de folkavond met onder meer Carlos Nuñez (Spanje) en Red Cardell (Bretagne). De Special op vrijdag 18 juli biedt concerten van de Kreuners, Jo Lemaire, Udo & Born Crain en Sergio (ESF 2002). Tijdens de tropical-slotavond op vrijdag 25 juli concerteren onder meer Laurent Hounsavi (Benin) en La Banda XXI (Cuba). Het programma omvat verspreid over de vier avonden zo'n dertigtal namen. Gebarentolken zullen het optreden van Jo Lemaire en van Udo en Born Crain op het podium vertalen. Meer nieuws en een volledig overzicht krijg je op de website van Beleuvenissen. (bron : Belga ; logo : Beleuvenissen)
Belgrado live : Nederland ook in 2009 van de partij tijdens het Eurovisie Songfestival.
"Wat er ook gebeurt, Nederland doet volgend jaar weer mee met het Songfestival, zei NOS-directeur Gerard Dielessen eerder vandaag. Zangeres Hind moet vanavond als vijftiende deelnemer met "Your heart belongs to me" de Nederlandse eer verdedigen tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Belgrado.
"Ik ga er vanuit dat Hind de finale gaat halen, het nummer is kwalitatief goed en de act is stijlvol. Ik heb er groot vertrouwen in", aldus de NOS-directeur. "Het zou de discussie in Nederland ook een stuk makkelijker maken als we doorgaan." Als Hind doorgaat, staat ze zaterdag in de finale en dat zou dan voor het eerst sinds 2004 zijn dat Nederland nog eens in de finale staat van het jaarlijkse liedjesfestival. (bron : De Telegraaf)
Vandaag treedt Ishtar dus aan in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Negentien landen wagen tijdens die halve finale hun kans. De top negen van de internationale televoting plaatst zich voor de finale, net als het eerste nog niet geplaatste land op het lijstje van de vakjury.
Gisteravond stond er voor Ishtar nog een tweede dress rehearsal gepland om 21.00 en die is zeer goed verlopen. Alle kleine problemen die bij de vorige repetitie, gisterennamiddag, waren opgedoken zijn zo goed als van de baan. Het postkaartje in het introductiefilmpje werd al aangepast en zal in de het Nederlands en het Frans verschijnen.
Ishtar is op dit ogenblik al in de Beogradska Arena waar het allemaal gaat gebeuren. De groep werd geschminkt en de kledij werd aangetrokken. Van 14.00 tot 16.00 volgt de derde en laatste generale repetitie en daarna is het wachten tot vanavond. (bron en foto : Eén)
Belgrado live : ook Het Laatste Nieuws ziet ons land (nipt) doorstoten naar de finale.
Ook Het Laatste Nieuws ziet ons land vanavond (nipt) doorstoten naar de finale van de 53e editie van het Eurovisie Songfestival. Volgens reporter ter plaatse Jelle Brans gaan volgende tien landen aan het eind van de eerste halve finale door : Griekenland, Rusland, Israël, Roemenië, Noorwegen, Armenië, Slovenië, Finland, Bosnië-Herzegovina en ons land.
In vergelijking met het lijstje van Jan Claeys van Het Nieuwsblad zien we hier Armenië en Slovenië in de plaats komen van Ierland en San Marino. (foto : Eén)