Niet alleen de vele trainingsuren zijn nodig om aan de start te geraken van een wedstrijd als deze. Ook qua voeding moeten de nodige regels in acht genomen worden om niet uitgeblust te raken. Ik haal mijn inspiratie uit de macrobiotiek. Sinds mijn tweede rugoperatie in 2002 eet ik "gematigd" macrobiotisch. Dat wil zeggen dat ik de basisprincipes aanhoud maar toch af en toe zondig... Volle rijst, bancha thee, rijstmelk, umeboshi pruimen, miso, azuki bonen en af en toe zeewier staan bijna dagelijks op het programma. Suiker en vlees zijn er nooit bij. In de aanloop naar onze wedstrijd heb ik veel overlegd met Dirk Baelus ( www.seazen.eu ). Dirk bewees dat je met macrobiotische voeding enorm hoge eisen kunt stellen aan je lichaam. Hij won dit jaar zowel de Ironman van Japan als die van Neerpelt. Sportdranken en energierepen met snelle suikers staan niet op ons programma. Wel produkten met volle granen, peulvruchten en complexe suikers als rijststroop, maïsstroop of tarwestroop, veel groentes en sojaprodukten; Dirk ontwikkelde onlangs zelf een volledig macrobiotische sportreep op basis van rijstmeel, miso, shoyusojasaus en ume. Ik test die repen momenteel uit en ze zijn niet alleen lekker maar geven ook lang energie en helpen tegen verzuring. Nu die spullen nog naar Nieuw Zeeland krijgen....
We gaan onze laatste zware trainingsweken in. Deze week staan er nog fietstrainingen op van 120km, 90km, 60km en 160 km. Looptrainingen van 20km,8km,6km en 30 km zwemtrainingen van 3,5km, 3,7km en 2,5 km Als de sneeuw niet vlug verdwijnt, zal er weer veel op de rollen moeten gefietst worden... Maar ja, het kort nu toch af!
Beste mensen, momenteel zijn wij ijverig aan het werk om onze triatlon in Taupo tot een goed einde te brengen. Trainen, trainen, trainen...is de boodschap. Op deze blog kan u de volgende weken het verhaal volgen van Jan en de Lucky's in Nieuw Zeeland.