Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
15-02-2010
Vrouwen klagen over aangepaste rodelbaan
De aangepaste olympische rodelpiste in Whistler zorgt voor heel wat onvrede bij de vrouwelijke atleten. "Dit is geen vrouwenstart, het is een start voor kinderen", verwoordde de Duitse Natalie Geisenberger, tweede in de wereldbekerstand, het algemene gevoel van onvrede dat leeft over de nieuwe startlijn. Deze werd na het dodelijke ongeval op training van de Georgiër Nodar Kumaritashvili omlaaggebracht naar het juniorenplatform. "We hebben de hele zomer getraind en nu zijn zelfs de snelste vertrekkers traag. Dit is echt niet om mee te lachen", aldus nog Geisenberger.
Twee Russen krijgen startverbod voor te hoge bloedwaarden
Twee Russische noordse skiërs hebben een startverbod van vijf dagen gekregen op de Olympische Winterspelen in Vancouver. Dat deelde de Internationale skifederatie zondag mee. De twee vertoonden bij bloedproeven een te hoge hemaglobinewaarde. Vanaf 17 februari mogen ze weer in actie komen. Niyaz Nabeev miste zo wel de noordse combinatie, Kaspar Kokk kan maandag niet aan de 15 kilometer skilopen meedoen. De schorsing mag niet als straf beschouwd worden. De atleten moeten "om gezondheidsredenen" langs de kant blijven. Ze zullen een nieuwe bloedtest moeten ondergaan voor ze weer in competitie mogen komen. De afgelopen vier dagen werd er bij 304 atleten een bloedtest afgenomen. Op de eerste dag van de Spelen werden er ook al 70 dopingcontroles uitgevoerd. Die bleken allemaal negatief, net als de 796 controles die in de aanloop naar de Spelen gebeurden.
Vader van verongelukte rodelaar stelt baanconstructeurs verantwoordelijk
De vader van de Georgische rodelaar Nodar Kumaritaschvili, die vrijdag op de eerste dag van de Winterspelen in Vancouver om het leven kwam, vindt dat de constructeurs van de rodelbaan in Whistler verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn zoon. "Ze hadden nooit een baan mogen bouwen, die zo snel is, dat is hun grote fout", verklaarde David Kumaritaschvili. De beelden van het ongeval heeft vader Kumaritaschvili niet gezien. "Ik kan en wil de laatste ogenblikken van mijn zoon niet op televisie bekijken." Nodar Kumaritaschvili zal een van de komende dagen in zijn geboorteplaats Bakuriani begraven worden. Daar zal ook een rodelbaan gebouwd worden die zijn naam zal dragen en waarop dan jaarlijks een herdenkingswedstrijd georganiseerd zal worden.
De Amerikaan Apolo Anton Ohno mag zich voortaan de meest gemedailleerde shorttracker uit de olympische geschiedenis noemen. Dankzij de tweede plaats die hij zaterdag in Vancouver behaalde op de 1.500 meter, heeft Ohno nu zes keer olympisch eremetaal op zijn palmares. Geen enkele shorttracker doet beter. Met twee plakken van elke kleur totaliseert Ohno (27) zes medailles, veroverd op de olympiades van Salt Lake City in 2002 (2), Turijn in 2006 (3) en Vancouver (1). Tot zaterdag deelde hij het record met vijf andere shorttrackers, van wie geen enkele nog actief is.
OLA OLYMPIA: Surfen in de sneeuw
De meest talentvolle wintersporter in ons land vertoeft momenteel niet in Vancouver. De jonge Seppe Smits is nu al wereldtop in het snowboarden, maar omdat hij van de internationale federatie geen quota-plaats kreeg, moet hij zijn olympische droom nog vier jaar uitstellen.
Sinds Turijn 2006 telt het snowboarden op de Spelen drie disciplines. De meest simpele is de snowboardcross. Met een aantal atleten van een helling racen, lekker wedstrijdje tegen elkaar. De favorieten opnoemen in deze sport is niet te doen. Veel te onvoorspelbaar. Van geen enkele ex-medaillewinnaar hoor je nog iets in het wereldcircuit. We schuiven toch maar de Fransman Pierre Vaultier naar voren. De Canadese vrouwen Maelle Rieher en Dominique Maltais dragen -samen met de Noorse Helene Olafsen en de Zwitserse Mellie Francon- onze voorkeur weg bij het zwakke geslacht.
Halfpipe is de tweede discipline in Vancouver. Stel je een ondergesneeuwde skateramp voor. De rijders oefenen sprongen uit, beoordeeld door een jury. Seppe Smits stond dicht bij deelname, helaas. Het duel voor de olympische titel wordt beslecht tussen een aantal naties. Voor Frankrijk krijgen we Arthur Longo en Aluan Ricciardi, Finland doet het met Janne Korpi en Antti Autti, de Chinezen Yiwei Zhang en Xiaeye Zong zorgen voor de Aziatische inbreng en thuisland Canada stelt zijn hoop op Justin Lamoureux en Jeff Batchelor. Bij de vrouwen genieten de Chinese meisjes een lichte voorkeur. Vooral Zhifeng Sun en Xu Chen moeten het gaan doen.
In de parallelreuzenslalom, de derde discipline, nemen de boarders het tegen elkaar op in twee met elkaar parallel lopende slalompistes. Onder een vorm van afvalling, elk één keer op beide pistes, komt men uiteindelijk tot een finale. Voor onze Nederlandse buren wordt het absoluut uitkijken naar Nicolien Sauerbreij, die heel dicht bij een eerste Nederlandse snowboardmedaille staat. De Oostenrijker Andreas Prommegger is de te kloppen man in de race rond de poortjes.
Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.
Shorttracker Gysel wordt derde in B-finale 1.500m
Shorttracker Pieter Gysel is zaterdag op de Olympische Winterspelen in Vancouver als derde gefinisht in de B-finale van de 1.500 meter. Hij moest alleen de Canadees Charles Hamelin en de Italiaan Nicola Rodigari voor zich dulden. In de totaalstand eindigde Gysel (29) als negende. De overwinning in de A-finale was voor de Zuid-Koreaan Lee Jung-Su. De Amerikaanse vedette Apolo Anton Ohno pakte de zilveren medaille, het brons ging naar zijn landgenoot J.R. Celski.
De top zes en heel misschien een medaille: dat was de ambitie, een negende plek het resultaat: voor shorttracker Pieter Gysel werd de 1500 meter niet wat hij ervan verwacht had, maar echt ontgoocheld reageerde de 29-jarige Leuvenaar niet. "Dat is shorttrack hé: niet te voorspellen", vertelde hij. "Maar eerlijk is eerlijk: ik had niet mijn allerbeste benen vandaag. Dat is goed gebleken in de halve finale. Het zit in shorttrack soms in een klein hoekje: je moet risico's nemen en het hangt het niet alleen van jezelf af, maar ook van anderen. Ik ben negende in de wereldbeker: ik denk dat de plaats die ik hier haal ongeveer de plaats is waar ik thuishoor. Op een goeie dag doe ik het beter, maar vandaag zat er niet veel meer in denk ik", analyseerde Gysel ietwat gelaten zijn eerste wedstrijddag. "Ik vind dat ik het helemaal niet slecht heb gedaan. Ik ben geen 19 meer en weet hoe moeilijk het is om te presteren op toernooien als deze. Het heeft gewoon niet mogen zijn. Ik ga daar niet zielig over doen."
Gysel komt in Vancouver nog in actie op de 1000 en 500 meter, afstanden waarop hij een plaats in de top-8 vooropstelde. Stelt hij die ambities nu bij? "Neen", klinkt het vastberaden. "Met het oog op die andere wedstrijden zal ik nu gaan bekijken wat er nog beter kon: technisch zal ik hier en daar wat moeten sleutelen en de ijscondities zijn moeilijk. Ik denk dat ik me daar nog iets beter kan aan aanpassen. Maar de vorm is algemeen goed. Ik heb gewoon net iets te veel moeten geven in mijn halve finale. Ik was net niet efficiënt genoeg. Ik zie geen enkele reden waarom ik op de 1000 meter niet voluit voor mijn kansen zou kunnen gaan. Top acht blijft de ambitie.
Belgisch delegatieleider Eddy De Smedt toonde zich zaterdagavond best tevreden over de prestatie van shorttracker Pieter Gysel op de 1500 meter. "Je kan niet ontgoocheld zijn als je ziet op welke manier Pieter hier heeft geschaatst", vertelt De Smedt. "Hij heeft elke keer het beste van zichzelf gegeven. We hebben vandaag een erg strijdvaardige Pieter Gysel aan het werk gezien.. Pieter is gegaan voor de A-finale, maar het is een B-finale geworden. Ik zie hem liever op deze manier negende worden, dan dat hij zevende wordt omdat de rest van de deelnemers in de B-finale is gevallen. Je moet het totaalplaatje bekijken: Pieter is met zijn 29 jaar één van de oudsten in het circuit en ook het feit dat er meer Koreanen, Canadezen en Amerikanen aan de start komen, maakt deze sport veel intenser dan een paar jaar geleden. Er zijn nu gewoon veel meer toppers. Neen, ik ben best tevreden. Dit mag Pieter de komende dagen nog tonen. Ik kijk nu al uit naar zijn volgende wedstrijden", besluit De Smedt. Op woensdag 17 februari schaatst Gysel de reeksen van de 1000 meter. Drie dagen later, op zaterdag 20 februari, staan de halve finales en de finale op het programma. Op de 500 meter is het wachten tot 24 (reeksen) en 26 februari.
Lichte blessure voor Kevin Van der Perren
Kevin Van der Perren heeft er zijn eerste officiële training in Vancouver op zitten. De 27-jarige Ninovieter toonde zich achteraf tevreden, maar sukkelt wel met een lichte scheenbeenblessure, zo vertelde hij. "Ik heb niet alles laten zien omdat ik wat last heb van mijn rechterscheenbeen. Geen erg hoor, gewoon een lichte overbelasting. Ik word goed behandeld. Dit zou geen invloed mogen hebben op mijn wedstrijd." Waar Van der Perren zaterdag veel meer last van had, is het felle licht in het Pacific Coliseum. "Ongelooflijk storend is dat. Op een gegeven moment was ik volledig gedesoriënteerd. Dat wordt wennen. Straks moet ik nog met een zonnebril het ijs op."
Van der Perren mocht vrijdag tijdens de openingsceremonie al voor de tweede keer de Belgische vlag dragen en daar genoot hij zaterdag nog van na. "Ik vond het echt super", klinkt het. "Vier jaar terug in Turijn voelde ik me wat onwennig, maar nu heb ik er met volle teugen van genoten. Ik vond deze show trouwens de beste van de drie die ik al meemaakte. De sfeer in de Belgische groep was ook optimaal. Alleen het lange wachten voor de start van de ceremonie is er teveel aan. Dat kruipt echt in de kleren."
Let Silovs doet het in twee verschillende sporttakken
De Let Haralds Silovs zal in Vancouver de eerste atleet uit de olympische geschiedenis zijn die in twee verschillende sporttakken op dezelfde dag aan de start komt. Zaterdag neemt de 23-jarige deel aan de 5.000 meter in het Richmond Oval en enkele uren later start hij als shorttracker in de 1.500 meter. Dat betekent dat Silovs na zijn wedstrijd in het Richmond Oval het einde van de wedstrijd niet zal kunnen afwachten en in allerijl naar het Pacific Coliseum moet vertrekken. "Voor hem is deze combinatie ideaal", aldus zijn Nederlandse coach Jeroen Otter. Silovs komt uit een sportfamilie: zijn moeder was kunstschaatser, zijn vader was mountainbiker. Terwijl deze combinatie bij heel wat mensen de wenkbrauwen doet fronsen, zal de Europese kampioen shorttrack volgens de Duitse trainer Bart Schouten op veel respect kunnen rekenen. "Wie denkt dit te kunnen, moet heel goed zijn." De kwalificatie voor zijn olympische deelname was een feit na de wereldbekerwedstrijden in Calgary en in Salt Lake City. Hij behaalde er zijn persoonlijke besttijden.
Eerste goud in Vancouver is voor schansspringer Simon Ammann
De eerste gouden medaille op de Olympische Winterspelen in Vancouver is voor schansspringer Simonn Amann. Op de gewone schans kreeg de 28-jarige Zwitser zaterdag 276,5 punten voor sprongen van 105 en 108 meter. Het zilver ging naar de Pool Adam Malysz (269,5 ptn/103,5 en 105 m), het brons naar de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer (268,0 ptn/101,5 en 106,5 ptn). Het is het derde olympische goud voor Amann. In 2002 was hij in Salt Lake City de beste van de gewone en van de grote schans.
Mogelijk ook reuzenslalom voor Jerke Van den Bogaert
Jerke Van den Bogaert komt in Vancouver mogelijk ook in actie op de reuzenslalom. De 30-jarige Belg, die op 27 februari net als Bart Mollin de slalom skiet, is door het BOIC ook ingeschreven voor de reuzenslalom van 23 februari. Of Van den Bogaert ook effectief zal starten, zal echter pas op het laatste moment worden beslist, zo vertelt delegatieleider Eddy De Smedt. "Veel zal afhangen van hoe de voorbereiding van Jerke verloopt", aldus De Smedt. "Als hij de goede vorm te pakken heeft, mag hij wat ons betreft starten." Jerke Van den Bogaert zelf is alvast vragende partij voor de dubbel. "Het kan mijn prestatie op de slalom alleen maar ten goede komen", klinkt het. "Het zou een voordeel zijn indien ik al even van de wedstrijdomstandigheden kon proeven. Als de trainingen goed verlopen en mijn conditie optimaal is, zou ik graag starten", aldus Van den Bogaert, die de voorbije weken wel wat sukkelde met zijn rug. "Niets dramatisch hoor, gewoon wat overbelasting. Onderzoeken in het ziekenhuis hebben geen letsels aan het licht gebracht. Ik word hier elke dag stevig onder handen genomen door kinesist Tom Verhoeven en ben er vrij gerust in: mijn rug zal niet voor problemen zorgen."
Medailleceremonies: de nieuwe geldkoe van de organisatoren
Wie in Vancouver diep in zijn zakken tast voor een ticket voor pakweg het kuntschaatsen of het snowboarden, houdt best nog een extraatje achter de hand als hij ook de eigenlijke medailleceremonie wil bijwonen. Medailles worden in Vancouver immers niet uitgereikt op de plaats waar ze gewonnen worden, maar in een overdekt stadion waar - in Vancouver althans - tot 55.000 mensen kunnen plaatsnemen. De medailleceremonies worden iedere avond opnieuw heuse minishows met klank- en lichtspel naar analogie met de openings- en sluitingsceremonie. Het gebeuren wordt muzikaal omkaderd door internationale kleppers als INXS, Stereophonics en Nelly Furtado. Tickets voor één avond zijn te koop vanaf 22 dollar.
De medailleceremonies zijn een uitvinding van Salt Lake City, dat in 2002 uitpakte met de Medals Plaza. De ceremonies komen vooral tegemoet aan die sporters die hun medaille in het verleden ergens hoog in de bergen om de nek gehangen kregen en nadien vaak haast anoniem naar hun olympisch dorp verdwenen. Ze zijn ook een godsgeschenk voor de persmeute die vaak noodgedwongen in de perszaal moet blijven. De journalisten krijgen 's avonds de kans om de medaillewinnaars uitgebreid te interviewen en te fotograferen. Turijn kopieerde het concept vier jaar later naar zijn Piazza Castello, maar Vancouver gaat dus nog een stap verder en vraagt nu voor het eerst ook geld om het evenement te kunnen bijwonen. Het initiatief werd eerst op hoongelach onthaald, maar als straks blijkt dat het flink wat geld in het laatje bracht (en dat lijkt aardig te zullen lukken), krijgen we binnen vier jaar in het Russische Sotchi vast meer van hetzelfde.
Wie op droog zaad zit of vindt dat hij al genoeg heeft uitgegeven kan nog altijd uitwijken naar één van de vele 'supporterhomes' waar geen inkomgeld wordt gevraagd: Rusland, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland... nagenoeg allemaal hebben ze in Vancouver hun eigen stek waar medaillewinnaars uitgebreid gevierd worden. Het bekendste voorbeeld is wellicht het Holland Heineken House, waar avond na avond duizenden Nederlanders en bezoekers uit andere landen compleet uit de bol gaan op muziek van sfeermakers als Jan Smit, Guus Meeuwis en Marco Borsato.
Belgische bobsleevrouwen blijven sereen bij dood Georgische rodelaar:
De Belgische bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Eva Willemarck hebben het nieuws over de dood van de Georgische rodelaar Nodar Kumaritaschwili sereen opgevat. Dat zegt delegatieleider Eddy De Smedt. "Dit is een jammere zaak voor de familie van de overledene en de Georgische delegatie, maar voor onze meisjes verandert dit weinig. Ze hebben het nieuws sereen opgevat en blijven gefocust op hun competitie", aldus De Smedt. "We hebben het er vrijdag voor de openingsceremonie even over gehad, maar de coaches van ons bobsleeteam willen de meisjes op dit moment vooral afschermen."
Elfje Willemsen en Eva Willemarck trainden in oktober van vorig jaar twee weken op de baan. "Tegen 140 kilometer per uur komt de baan met een geweldige snelheid op je af", vertelde Willemsen daarover nog net voor haar afreis naar Vancouver. "Het kleinste foutje kan fataal zijn. Vergelijk het met een auto-ongeluk: hoe groter de snelheid, hoe groter de gevolgen. Als pilote moet je reactiesnelheid ook op de baan afgesteld zijn. Het zal dan ook een voordeel zijn dat we de baan toch al een twintigtal keer zijn afgedaald." Willemsen en Willemarck komen in actie op 23 en 24 februari.
13-02-2010
Mannelijke rodelaars nemen vrouwenstart
Het rodelen voor mannen op de Olymische Spelen in Vancouver zal zaterdag van start gaan op de plaats waar ook de vrouwen starten. Dat besliste de jury van de rodelfederatie ten gevolge van het tragisch ongeval van de Georgiër Nodar Kumaritashvili. De baan is voor de mannen normaliter 1.379 lang, die voor vrouwen 1.202 meter. Er zijn nu twee bochten minder en de eindsnelheid ligt lager. Het rodelen start zaterdag om 2 uur met twee runs. De laatste twee runs worden zondag afgewerkt.
Afdaling bij de mannen van zaterdag minstens 2 dagen uitgesteld
De afdaling bij de mannen op de Winterspelen van Vancouver, geprogrammeerd op zaterdag in Whistler, is minstens twee dagen uitgesteld. Oorzaak zijn de sneeuw- en regenval en de zachte temperaturen, waardoor de staat van de piste onvoldoende goed is. Tegen maandag wordt een verbetering van de omstandigheden verwacht. De supercombiné bij de vrouwen, geprogrammeerd op zondag, was eerder al uitgesteld. De trainingssessies in het skiën begonnen al woensdag, maar in drie dagen tijd kon er slechts één gechronometreerde test, donderdag bij de mannen, plaatsvinden.
Rodelfederatie: "Piste niet oorzaak van dodelijk ongeval"
De Internationale rodelfederatie (FIL) heeft na het dodelijk ongeval van de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili de rodelpiste in Whistler aan een grondig onderzoek onderworpen. Daaruit blijkt dat het dodelijk ongeval van de Georgiër niet te wijten was aan een onregelmatigheid van de piste. Dat maakten de federatie en de organisatoren van de Winterspelen bekend. Na het bekijken van de video's van het ongeluk werd vastgesteld dat de Georgiër te ver in bocht nummer 16 was gekomen en daarna de controle over zijn slee had verloren, hoewel hij duidelijk nog geprobeerd heeft om zijn traject aan te passen. Uit veiligheidsmaatregelen zal de muur aan de bewuste bocht wel verhoogd worden en zal het ijs aangepast worden. "Die maatregelen komen er om spijtige ongevallen als dit, hoewel het zeldzaam is, te vermijden."
Openingsceremonie is opgedragen aan verongelukte Georgiër
Met een drie uur durende openingsceremonie is vrijdagavond in het Canadese Vancouver de XXIste olympische winterolympiade officieel geopend. De ceremonie, die werd opgedragen aan de verongelukte Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili, begon om 18 uur lokale tijd met een eerbetoon aan de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Canada. Aansluitend volgde de intrede van de delegaties, met voor België kunstschaatser Kevin Van der Perren als vlaggendrager. Naar traditie kreeg Griekenland als bakermat van de Olympische Spelen de eer om als eerste land zijn delegatie voor te stellen. Pakkend was de luid toegejuichte intrede van Georgië, waar alle delegatieleden een rouwband droegen ter nagedachtenis van hun verongelukte landgenoot. Nadat alle delegaties, met organisator Canada als laatste, het stadion hadden betreden, volgde een feeërieke show waarin onder andere het multiculturalisme van Canada gesymboliseerd werd. Ook was er veel plaats voor muziekspektakel en traden enkele bekende artiesten als Nelly Furtado en Bryan Adams op.
Om 20u31 Canadese tijd verklaarde de Canadese gouverneur-generaal Michaëlle Jean de olympiade officieel voor geopend. IOC-voorzitter Jacques Rogge drukte daarvoor de wens uit dat de atleten zich als rolmodellen voor de jeugd zouden gedragen en vroeg hen 'neen' te zeggen tegen doping en valsspelen. Op het einde van de ceremonie werd de olympische vlag gehesen en, na een minuut stilte voor Nodar Kumaritashvili, de olympische eed gezworen en het olympisch vuur ontstoken. Die eer viel te beurt aan de Canadese ijshockeylegende Wayne Gretzky, de beste speler aller tijden. Hij werd bijgestaan door schaatsster Katrina LeMay Doan, basketballer Steve Nash en skiester Nancy Greene.
Georgische rodelaar na zwaar ongeval overleden
De Georgische rodelaar Nodar Kumaritaschwili is vrijdag in Vancouver om het leven gekomen. De 21-jarige Kumaritaschwili vloog in een bocht met een snelheid van 140 kilometer per uur uit de baan tijdens de trainingen op de eerste dag van de Olympische Winterspelen. Hij kwam tegen een metalen paal van de dakconstructie terecht. Kumaritaschwili was buiten bewustzijn, zijn gelaat zat onder het bloed. Toegesnelde artsen probeerden hem meteen te reanimeren. Na acht minuten werd hij naar het ziekenhuis afgevoerd, maar ook daar kon hulp niet meer baten. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een atleet om het leven komt tijdens de Winterspelen. De Zwitser Nicolas Bochatay stierf in 1992 tijdens de Spelen in het Franse Albertville. De skiër botste tijdens de opwarming met een voertuig. Bovendien ging het om een demonstratiewedstrijd en niet om een officiële competitie. In 1964, enkele dagen voor de start van de Spelen in het Oostenrijkse Innsbruck, stierf de Australische skiër Ross Milne tijdens een training. Ook de Britse rodelaar Kazimierz Kay-Skrzypeski stierf in 1964 na een ongeval enkele dagen voor de Spelen.
Kumaritaschwili was niet de enige atleet die de slee niet in bedwang kon houden. Ook de Italiaanse favoriet Armin Zöggeler, de olympische kampioen van 2002 en 2006, kwam in de problemen. De olympische baan in Whistler is de snelste en spectaculairste ooit gebouwd. Er werden echter al snel vraagtekens bij de veiligheid geplaatst. Donderdag smakte de Roemeense Violeta Stramaturaru al tegen de ijswand. Zij was korte tijd bewusteloos. De organisatoren hebben nog verscheidene aanpassingen gedaan om de piste veiliger te maken, maar het heeft dus niet mogen baten.
Volgens Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, is het overlijden van Kumaritaschwili "een tragedie". "Dit is een tragedie die een schaduw werpt over de openingsdag van de Olympische Spelen in Vancouver", zei de Belgische IOC-voorzitter in een eerste reactie. "Onze gedachten gaan uit naar de familie, vrienden en collega's van de atleet. De hele olympische familie is geschokt door deze tragedie. Het is een trieste dag. Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe we ons nu voelen", aldus nog Rogge, die er aan toevoegde dat het IOC "alles in het werk stelt om de Georgische delegatie bij te staan."
Ondanks het dodelijke trainingsongeval van een van zijn atleten, doet Georgië toch mee aan de Olympische Winterspelen. Dat maakte de Georgische minister van Sport Nikolos Rurua vrijdagavond bekend op een persconferentie. Georgië overwoog zich terug te trekken van de Spelen uit eerbetoon aan rodelaar Nodar Kumaritashvili. "Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2008 werd Georgië bezet door Rusland. Ook toen bleven we op het toernooi en wonnen we nog verschillende medailles. Onze sporters hebben respect voor de olympische gedachte en willen deelnemen aan de competities. Ze zullen hun prestaties opdragen aan hun overleden kameraad", aldus de Georgische sportminister.
Op de Olympische Winterspelen in Vancouver zal de voor zondag geplande supercombiné voor vrouwen niet kunnen plaatsvinden. Door de slechte weersomstandigheden vrijdag op de piste in Whistler konden voor de tweede dag op rij immers geen trainingen worden afgewerkt. De regels bepalen dat de deelneemsters minimaal één keer moeten hebben getraind op de olympische piste. Donderdag moest de oefensessie ook al worden afgebroken. Volgens de organisatie staat het nog niet vast wanneer de afdaling en slalom wel kunnen plaatsvinden.
OLA OLYMPIA: Kramer vs Kramer
Bij onze noorderburen slaat bij elk groot sportevenement de gekte toe. Deze keer zal het niet anders zijn. In tegenstelling tot België zijn Nederlanders wel thuis in een winterse discipline. Sinds jaar en dag zijn de Nederlandse snelschaatsers wereldtop. Op deze Spelen staat Oranje als één blok achter hun schaats(t)ers en niet in het minst achter het icoon Sven Kramer. Kramer is hot, wordt weken voor de Spelen afgeschermd van de pers en is klaar om Nederlands grootste marketingprodukt te worden. Op de lange afstanden, 5000m en 10000m, is de rijzige Fries de torenhoge favoriet. De enige die hem kan verslaan, is wellicht hijzelf. Zijn dichtste opponenten worden normaliter Kramers landgenoot Bob de Jong, de Rus Ivan Skobrev en de Noor Havard Bökko. Een goeie Enrico Fabris kan er een Italiaans feestje van maken. Sven Kramer is zo goed dat hij ook op de 1500m tot de podiumkandidaten mag gerekend worden. Op die afstand heeft het er wel alle schijn van dat de Amerikaan Shauni Davis de olympische titel pakt. Iets wat hij op de 1000m misschien nog eens overdoet. Dit brengt ons bij de strijd om de landentitel. Een strijd tussen Nederland en de Verenigde Staten lijkt niet meer dan normaal. De sprint wordt, als iedereen rechtblijft, een kolfje naar de hand van de Koreanen.
Bij de vrouwen ligt het allemaal wat breder, opener. Lange afstand zou voor de Tsjechische Martina Sablokova moeten zijn, maar daar is nog zoiets als de thuisrijdsters uit Canada. Op de middellange afstanden behoren Kristina Groves en Christine Nesbitt tot de absolute favorieten, hoewel daar ene Ireen Wüst op de loer zal liggen. De Nederlandse staat er telkens op grote kampioenschappen. De sprint wordt een duel tussen de Duitse Jenny Wolf en de Chinese Beixing Wang.
Onze Kris Schildermans gaan we missen. De Limburger kwam net iets te kort om zich te kwalificeren, maar in het land der kampioenen, Nederland dus, weten ze hem te smaken. Afspraak over vier jaar dus. Ook dan met Mr. Kramer.
Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.
12-02-2010
IOC bevestigt sportstatuut van cricket, powerboat en muurklimmen
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in Vancouver definitief cricket en muurklimmen erkend als sport, maakte IOC-communicatiedirecteur Mark Adams bekend. Ook powerboat kreeg het statuut toegekend. "Het zijn nu erkende federaties (...). Dat kan beschouwd worden als een eerste stap" naar de opname als olympische sport "als ze het wensen", aldus Adams. Het statuut van erkende sport wordt toegekend aan sporten die geen deel uitmaken van het olympisch programma, maar voldoen aan bepaalde eisen van het IOC, zoals een consequente politiek ten voordele van de jeugd of inzake doping.