Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
23-01-2010
OLA OLYMPIA: Glijdende stenen
Curling? Is dat olympisch? Nog nooit gezien? Nog nooit beoefend? De ouderen onder ons kennen wel allemaal de Vlaamse volkssport krulbollen. Wel, curling kunnen we nog het best vergelijken met deze sport. Ook het petanquespel komt aardig in de buurt. Het doel is om de bijna 20kg wegende steen op een ijsbaan naar een doel te laten glijden. De steen die het dichtst bij het doel ligt, scoort punten. Een spel bestaat uit 10 rondes, 'ends' genaamd. Twee teams van vier spelers nemen het tegen elkaar op. Per end laten de spelers acht stenen glijden, twee per persoon dus.
Het valt moeilijk in te schatten wie in het curlen de grootste kans maakt op de olympische titel. In december kroonden Zweden, bij de mannen, en Duitsland, bij de vrouwen, zich tot Europees kampioen, telkens met Zwitserland als tegenstander in de finale. Opmerkelijk is dat China in Vancouver voor de eerste keer deelneemt, bij de mannen en de vrouwen.
Namen zeggen ons weinig in deze best gezellige sport. De Zwitser Markus Eggler (brons in 2002), de Canadees Kevin Martin (zilver in 2002 en goud in 2006) en de Brit David Murdoch (wereldkampioen) kan je altijd spelen in de gokkantoren. Bij de vrouwen zetten we een stip naast de Zweedse Anette Norberg en de Zwitserse Mirjam Otto. Ook België beschikt over een team en vertoeft in de middenmoot van de B-landen, een heel eind verwijderd dus van olympische roem.
Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.
Belgen sneuvelen vroeg op 500 meter op EK shorttrack
Op de tweede dag van het EK shorttrack in het Duitse Dresden hebben de Belgische deelnemers -net als vrijdag- opnieuw geen rol van betekenis kunnen spelen. Geen van de drie Belgen kon zich op de 500 meter plaatsen voor de kwartfinales. De twee Belgische mannen (Timothy Dewispelaere en Maarten Slembrouck) werden beiden uitgeschakeld in hun voorrondereeks. Anne-Sophie Davreux stootte dankzij een snelste verliezende tijd wel door naar de reeksen, maar daarin werd ze als op een na traagste van haar reeks uitgeschakeld. Vrijdag speelden de drie Belgen ook al een figurantenrol op de 1.500 meter. Zondag staan de 1.000 meter en de afsluitende 3.000 meter (finale) op het programma.
Seppe Smits wordt zesde op WB halfpipe in Stoneham:
Snowboarder Seppe Smits is zesde geworden op de WB-manche halfpipe in het Canadese Stoneham. Voor de 18-jarige Belg, die eerste reserve is voor de Olympische Winterspelen, is het zijn beste WB-resultaat tot dusver. Kevin Bronckaers werd negende. De overwinning ging naar de Finse WB-leider Janne Korpi. Bij de vrouwen haalde de Chinese Cai Xuetong het.
Tanja Frieden kan olympische titel snowboardcross niet verdedigen
De 33-jarige Zwitserse Tanja Frieden zal haar olympische titel in de snowboardcross niet kunnen verdedigen op de Olympische Winterspelen in Vancouver. De Zwitserse liep tijdens de wereldbekermanche in het Canadese Stoneham een blessure op. Het nieuws werd door de Zwitserse Skifederatie (Swiss-ski) bekendgemaakt. "De scheur in de achillespees is zo erg dat een deelname aan de Olympische Winterspelen in Vancouver uitgesloten is voor de titelhoudster", meldt Swiss-ski na een onderzoek in Zürich. Frieden, die ook last heeft van een ontwrichte schouder, wordt vandaag geopereerd aan de achillespees.
22-01-2010
Belgen overleven reeksen 1.500 meter niet op EK shorttrack
Op de eerste dag van het EK shorttrack in het Duitse Dresden zijn de drie Belgische deelnemers uitgeschakeld in de reeksen van de 1.500 meter. Timothy Dewispelaere en Maarten Slembrouck finishten in hun reeks allebei als vijfde. Bij de vrouwen werd Anne-Sophie Davreux vierde in haar reeks. Alleen de top twee van elke reeks en de twee (bij de mannen) of vier (bij de vrouwen) snelste verliezende tijden plaatsten zich voor de halve finales. Belgiës enige kanshebber op een medaille, Pieter Gysel gaf verstek voor het EK. Hij bereidt zich in Canada voor op de Olympische Winterspelen van volgende maand in Vancouver. Zaterdag wordt in Dresden de 500 meter afgewerkt, zondag de 1.000 meter en de 3.000 meter (finale).
Goud voor Plushenko, Van der Perren is 11de, Hendrickx 20ste op het EK
De Rus Evgeni Plushenko is in het Estse Tallinn Europees kampioen kunstschaatsen bij de mannen geworden. Hij haalde het met een totaal van 255,39 punten voor de Zwitser Stephane Lambiel (238,54 ptn) en de Franse titelverdediger Brian Joubert (236,45 ptn). Voor Plushenko is het de zesde Europese titel, de eerste sinds hij na zijn olympisch goud in Turijn 2006 een sabbatperiode inlaste. Kevin Van der Perren, die na de korte kür van woensdag elfde stond, verzamelde 127,76 punten in de vrije kür, bijna 20 punten minder dan zijn persoonlijk record (145,78). In totaal behaalde de bronzen medaillewinnaar van het EK van 2007 en 2009 195,48 punten (pr 219,36 ptn), goed voor de elfde plaats. De 17-jarige Jorik Hendrickx, die 19de stond, kreeg voor zijn vrije kür 102,36 punten, ruim boven zijn persoonlijk record (93.19). Ook met zijn totaalscore, 161,06 punten, brak hij zijn persoonlijk record (146.32). In de eindstand strandde Hendrickx op de twintigste plaats.
21-01-2010
Ronny Ackermann (Noordse combinatie) zegt af voor Vancouver
De Duitser Ronny Ackermann, viervoudig wereldkampioen noordse combinatie, heeft donderdag bekendgemaakt dat hij wegens zijn aanhoudende slechte vorm afzegt voor de komende Winterspelen in Vancouver. De 32-jarige Ackermann, eindlaureaat van de Wereldbeker in 2002, 2003 en 2008, had nog altijd de Duitse criteria niet gerealiseerd (tenminste één keer top-15 in een WB-manche). Zijn beste resultaat was de 16de plaats afgelopen weekend in het Franse Chaux-Neuve, in afwezigheid van de beste Duitsers en Finnen. Ackermann hoopte in Vancouver voor het eerst olympisch kampioen te worden. Tot nu toe heeft hij drie zilveren medailles op zijn palmares (in de landencompetitie in 2002 en 2006, en in de sprint in 2002).
Tsjechische delegatie voor Vancouver is 88 man sterk
Het Olympisch Comité van Tsjechië heeft de namen bekendgemaakt voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. De delegatie bestaat uit 88 atleten. Dat is een plaatselijk record. Cross-country skiër Lukas Bauer en snelschaatster Martina Sablikova zijn de meest uitgesproken favorieten op een (gouden) medaille. Alpineskiester Sarka Zahrobska, wereldkampioene slalom in 2007, zit eveneens in de selectie. Veel wordt ook verwacht van het 23-koppige ijshockeyteam, mét gewezen NHL vedette Jaromir Jagr. Vier jaar geleden in Turijn veroverde Tsjechië brons in deze sport. Het was één van de vier medailles die Tsjechië meebracht uit Italië in 2006.
19-01-2010
Belgische tweevrouwsbob past voor WB-manche in Igls
Elfje Willemsen en Eva Willemarck nemen volgend weekend niet deel aan de wereldbekermanche en Europees kampioenschap bobslee in het Oostenrijkse Igls. Willemsen heeft last van een voetblessure en wil geen risico nemen met de Spelen in het vooruitzicht. De Belgische tweevrouwsbob is zo goed als zeker geplaatst voor de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver. De top 12 van de ranglijst mag naar de Spelen en België is negende. In de wereldbekerstand is Willemsen 23ste met 544 punten. Op 25 januari beslist het Belgisch Olympisch Comité of Eva Willemarck Elfje Willemsen als remster vergezelt naar de Spelen. Het bobsleeën voor vrouwen in Vancouver staat op 23 en 24 februari op het programma.
Karen Persyn wordt vierde in Zagreb
Karen Persyn is dinsdag vierde geworden in de FIS-slalom in het Kroatische Zagreb. Onze 26-jarige landgenote was bijna 2 seconden trager dan de Sloveense winnares Ula Hafner. Op 26 februari vertegenwoordigt Persyn ons land in de slalom op de Winterspelen in het Canadese Vancouver.
18-01-2010
OLA OLYMPIA: Vikingen veroveren Vancouver
Cross-country, of simpelweg langlaufen, is misschien wel één van de meest veeleisende sporten. Mannen en vrouwen verdelen in Vancouver twaalf keer goud (individueel, in team, in de klassieke of de vrije stijl). De sprint en de lange afstand (30 km voor vrouwen, 50 km voor mannen) worden gelopen in de klassieke stijl. Team sprint en 10 km (vrouwen), 15 km (mannen) behoren tot de vrije stijl. In de achtervolging (15 km voor vrouwen, 30 km voor mannen) en de estafette (4x5 km voor vrouwen, 4x10 km voor mannen) mag er gecombineerd worden.
Het verschil tussen de klassieke en de vrije stijl zit em in het lopen. Bij de klassiekers zetten de atleten zich voornamelijk af met de ski, ondersteund door de stokken. Ze glijden in twee sporen. De vrije stijl is een vorm van schaatstechniek, waarbij stokken niet altijd gebruikt worden. Er wordt zijwaarts afgezet.
Het mag duidelijk zijn dat de Noren de grote slokop worden in Vancouver. De tijden van Björn Daehlie liggen al enige tijd achter de rug, maar de Vikingen zullen cross-countryland veroveren. Bij de vrouwen valt het nog mee. Het is vooral uitkijken naar Marit Bjoergen. De Zweedse vrouwen, onder aanvoering van Charlotte Kalla en Anna Haag, worden te duchten tegenstanders. Finland speelt wellicht de kaart van Aino-Kaisa Saarinen, Rusland komt met de één of andere ook mee op de podia. De Poolse Justyna Kowalczyk zou wel es roet in het eten kunnen gooien bij al die meiden uit het Hoge Noorden. Misschien kan oudgediende, Kristina Smigun-Vaehi uit Estland -dubbele olympische kampioene van Turijn in 2006- nog één keer hoge toppen scheren.
Wie de Noorse mannen van goud wil houden, zal meer dan goeie papieren nodig hebben. Petter Northug jr., Ola Vigen Hattestad, John Christian Dahl, om het bij drie te houden, zouden wel es enkel de kruimels voor de tegenstand kunnen overlaten. Tegenstand moet er komen van de Zweed Marcus Hellner en de Rus Nikita Kriukov. Vincent Vittoz voert een sterk Frans blok aan. Duitsland kan misschien nog verrassen met Tobias Angerer.
Neen, geen landgenoten in de cross-country. Enkele jaren terug hadden we nog ene Pascal Parmentier, die nooit op de Spelen geraakte, maar wel internationaal zijn ding deed. Het wordt wellicht wachten op de junioren Gael en Gaetan Mathy. Maar als er geen land is, is er ook geen weg.
Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.
17-01-2010
Karen Persyn niet naar tweede reeks op WB in Maribor
Karen Persyn klokte zondag in de WB-manche slalom in het Sloveense Maribor de 59ste tijd in de eerste reeks, onvoldoende voor startrecht in de tweede reeks, enkel voorbehouden aan de beste 30. Met 58"93 finishte ze ruim anderhalve seconde van de 30ste plaats. De Oostenrijkse Marlies Schild zette met 53"29 de snelste tijd neer in de eerste reeks. De 26-jarige Persyn neemt volgende maand deel aan de Winterspelen in het Canadese Vancouver.
15-01-2010
Bart Mollin wint FIS-slalom in Innerkrems
Bart Mollin heeft vrijdag de FIS-slalom gewonnen in het Oostenrijkse Innerkrems. De 28-jarige Mollin, snelste in de eerste en tweede in de tweede reeks, won met een totaaltijd van 1:31.36, n met respectievelijk 62 en 82 honderdsten voorsprong op de Slovenen Tomaz Velecic en Jan Debeljak. Kai Alaerts, donderdag winnaar van de eerste FIS-slalom in Innerkrems, werd vrijdag vierde op 94 honderdsten, en Jerke Van den Bogaert, al zeker van een plaats op de komende Winterspelen in Vancouver, legde beslag op de zesde plaats, op 1:18 seconde van Mollin. Mollin werd donderdag in de eerste FIS-slalom in Innerkrems gediskwalificeerd in de tweede manche.
Zwitser Gregor Stähli geeft verstek voor Winterspelen Vancouver
De Zwitser Gregor Stähli, regerend wereldkampioen skeleton, heeft verstek gegeven voor de komende Winterspelen in Vancouver door een dijblessure. De 41-jarige Stähli heeft drie wereldtitels (1994, 2007, 2009) en twee bronzen olympische medailles (2002, 2006) op zijn palmares. De Zwitser blesseerde zich eind november tijdens de WB-manche van Lake Placid, maar lijkt toch nog geen punt te zetten achter zijn carrière.
OS 2010 - Rogge: "Zero tolerance tegenover doping in Vancouver"
De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Jacques Rogge heeft de zero tolerance-politiek van het IOC tijdens de Spelen in Vancouver bevestigd. Rogge herinnerde eraan dat het IOC tijdens de voorbije edities niet aarzelde om streng op te treden. Hij verwees naar Salt Lake City in 2002, toen betrapte langlaufers hun medailles moesten afgeven, en de acties van de Italiaanse carabinieri in Turijn in 2006, die medicijnen en materiaal voor bloedtransfusies vonden in het chalet van de Oostenrijkse langlauf- en biathlondelegatie. "We hanteren heel duidelijk een politiek van nultolerantie" dankzij een "reeks maatregelen die toelaten om valsspelers te ontmaskeren", verklaarde Rogge. "Onze strategie zal gebaseerd zijn op onverwachte controles buiten competitie en op gerichte controles", vervolgde hij. Rogge benadrukte ook de "cruciale" rol van informatie van de internationale federaties. "Als we een atleet zien verdwijnen en vervolgens op het laatste moment opnieuw opduiken, dan proberen we te weten waarom. Als we een atleet plots beter zien presteren en dit ons niet natuurlijk lijkt, als we verdachte bloedwaarden opmerken, dan zullen we dit onderzoeken", zo was de IOC-voorzitter duidelijk. Rogge wees er ook nog op dat de stalen acht jaar bewaard worden, wat nieuwe analyses toelaat als er nieuwe tests voor verboden producten ontwikkeld zouden worden, zoals het geval was na de Spelen in Peking.
Zwitserse skiester Lara Gut haakt af voor Winterspelen
Lara Gut, goed voor twee keer zilver op het WK skiën vorig jaar, neemt niet deel aan de Winterspelen in Vancouver. Dat meldde haar vader. De jonge Zwitserse heeft niet meer geskied sinds ze begin dit seizoen geblesseerd raakte. De 18-jarige Gut werd drie maanden geleden geopereerd aan de rechterheup in het universitair ziekenhuis in Bern. "Het is jammer genoeg officieel. We wisten dat de Spelen halen moeilijk zou worden. De voorbereidingstijd is te kort. Lara, die vorige week op controle ging, zal begin februari opnieuw op de latten staan", aldus Pauli Gut, die ook trainer en manager van zijn dochter is. Lara Gut blesseerde zich eind september 2009 tijdens een training met haar Zwitserse ploeggenoten in Saas-Fee, in het kanton Valais. Haar landgenote Dominique Gisin, zondag geopereerd aan de rechterknie, moet ook al verstek geven voor Vancouver. Gut werd op het wereldkampioenschap in Val d'Isère tweede in de afdaling en in de super-combiné. In een wereldbekerwedstrijd haalde ze drie keer het podium, waarvan een keer het hoogste schavotje.
14-01-2010
Kai Alaerts eerste, Karen Persyn derde in slalom Innerkrems
De uitslag van de slalom van donderdag in het Oostenrijkse Innerkrems. Mannen: 1. Kai Alaerts (Bel) 1:31.56 . Tomaz Velecic (Sln) 1:31.56 3. Noel Baxter (GBr) 1:31.83 5. Jeroen Van Den Bogaert (Bel) 1:32.32 11. Xan Alaerts (Bel) 1:34.72 diskwalificatie in de tweede run: Bart Mollin (Bel)
Gezien het uurverschil zullen er wellicht weinig landgenoten naar de Olympische Winterspelen kijken. Voor het bobsleeën zouden sommigen misschien wel eens een uitzondering kunnen maken. Een prachtig Belgisch verhaal zorgt ervoor dat ons landje een bobteam afvaardigt naar Vancouver. Voor de prijzen gaan we er niet meedoen, maar alleen al uit sympathie voor de meisjes blijven we maar wat langer op of staan we wat vroeger op. Wie deed dit nog niet voor die tennissende meiden? Bobslee gaat een stuk sneller, dus, niet twijfelen.
Voor de vrouwen is de tweebob het enige nummer om een olympische titel te pakken in het bobben. De strijd om het goud zal wellicht gaan tussen de Duitse en Amerikaanse teams. De Duitse Sandra Kiriasis is al jaren top, maar zij moet wellicht haar landgenote en nieuwe toptalent, Cathleen Martini het meest vrezen. Zijn de Duitsers dan zo zegezeker? Neen, want de Verenigde Staten zullen met Shauna Rohbock en Erin Pac voor het nodige weerwerk zorgen. En dan hebben we het nog niet over de thuisrijdsters. Helen Upperton en Kaillie Humphries kunnen voor eigen volk eeuwige roem verwerven.
In tegenstelling tot de vrouwen kunnen hun mannelijke collegas ook in de vierbob terecht. De Duitser Andre Lange is al jaren de toonaangevende figuur en hij wil zijn carrière beëindigen met een olympische titel. Maar dan moet hij wel afrekenen met de Amerikaan Steven Holcomb. Het verhaal van Holcomb ligt nu al klaar in Hollywood. Hij was succesvol, maar een oogziekte gooide roet in het eten. Zelfs in die mate dat hij niet meer op het zicht, maar op het gevoel ging sleeën. Een vroegtijdig einde van zijn carrière leek nabij, maar door een operatief ingrijpen kon Holcomb opnieuw zien en hij maakt nu, na de wereldtitel vorig jaar, kans op de olympische bekroning. Naast Lange en Holcomb zullen de Let Janis Minins en de Canadees Lyndon Rush de te kloppen mannen worden.
Lange en Holcomb kunnen ook in de tweebob uit de voeten. We tippen echter op de Zwitsers. Ivo Ruegg en Beat Hefti gaan snel en met grote regelmaat naar beneden dit seizoen. De Duitsers Karl Angerer en Thomas Florschuetz, met naast hen de Rus Alexander Zubkov, zijn de andere podiumkandidaten. Of kan het Canadese monument Pierre Lueders nog één keer stunten?
Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.
13-01-2010
Karen Persyn haalt tweede manche niet in Flachau
Karen Persyn heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede manche van de wereldbekerwedstrijd slalom in het Oostenrijkse Flachau. Onze landgenote eindigde in de eerste manche pas als 59ste op 82 deelneemsters, op bijna zes seconden van de Duitse Susanne Riesch. Favorietes Lindsey Vonn en Anja Pärson kwamen ten val en mochten net als Persyn niet deelnemen aan de tweede manche.
Toegegeven, biathlon is wellicht mijn favoriet onder de wintersporten. De combinatie van langlaufen en schieten, met daarrond een schitterende ambiance in het publiek. En ja, zoals wielerliefhebbers of voetbalfans hun idool hebben, heb ik er ook ééntje in het biathlon: de Noor Ole Einar Bjoerndalen.
Maar liefst tien olympische titels zullen er in Vancouver verdeeld worden in het biathlon, netjes verdeeld over mannen en vrouwen. De biatleten kunnen hun kunsten tonen in de sprint (10km mannen en 7,5km vrouwen), achtervolging (12,5km mannen en 10km vrouwen), lange afstand (20km mannen, 15km vrouwen), massastart (15km mannen en 12,5km vrouwen) en tot slot de estafette (4x7,5km mannen en 4x6km vrouwen). Het spreekt voor zich dat ik Bjoerndalen naar voren draag als kanshebber voor verschillende medailles. De Noor zal het vooral moeten doen op de kortere afstand en samen met zijn landgenoten in de estafette. Hij langlauft als geen ander, maar durft wel eens wat missers te laten optekenen bij het schieten. De tegenstand zal er in de eerste plaats komen van Bjoerndalens landgenoten, met op kop Emil Hegle Svendsen. De Russen vormen een sterk blok met Evgeny Ustyugov, Maxim Tchoudov, Ivan Tcherezov en andere Nikolay Kruglovs. De Amerikanen hebben met ene Tim Burke misschien wel een verrassende kampioen in huis en Oostenrijk komt, na alle dopingschandalen uit het verleden, met Dominik Landertinger ook opnieuw piepen. Frankrijk is sterk in de breedte en met hen moeten we rekening houden voor de estafette.
Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar het Zweedse duo Helena Jonsson en Anna-Carin Olofsson-Zidek. Zoals altijd zullen ook zij rekening moeten houden met de Russinnen. Olga Medvedtseva, Olga Zaitseva, Svetlana Sleptsova, Anna Bogaliy-Titovets zijn namen die alleen al bij het lezen de nodige angst inboezemen. Hopelijk houden zij het deze keer wel clean. Met de Witrussische Darya Domracheva en de Slovaakse Anastasiya Kuzmina tippen we nog enkele outsiders op een titel. Maar we mogen vooral de Duitse meiden niet vergeten. Jarenlang spelen zij de hoofdrol in het vrouwenbiathlon en ze zijn telkens op de afspraak bij grote confrontaties. Dit seizoen vielen ze nog niet echt op. Misschien over hun top of pieken naar Vancouver? Wie zal het zeggen? Toch ben ik haast zeker dat Kati Wilhelm, Martina Beck of Andrea Henkel op het podium staat. Is het niet individueel dan absoluut als team.
Neen, geen landgenoten in Vancouver voor deze prachtige sport, hoewel het geslacht Langer nu al enkele jaren startrecht heeft in de wereldbekerwedstrijden. Zwaar til ik er niet aan. Het zal pas echt rillen wanneer Ole Einar Bjoerndalen het goud pakt.
Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.