Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
22-07-2009
Uitslagen van de Belgen op de derde dag van het EJOF
TURNEN De Belgische meisjes hebben net als de jongens een dag eerder knappe prestaties neergezet in de kwalificaties. Julie Croket plaatste zich als zevende voor de allroundfinale van donderdag en vrijdag neemt ze deel aan drie toestelfinales (sprong, grond, balk). In de landencompetitie eindigden Croket, Antje Van de Velde en Eline Vandersteen op de tiende plaats.
JUDO Jérémie Bottieau (-66 kg) en Lola Tielemans (-57 kg) zijn allebei als zevende geëindigd. Bottieau won in de eerste ronde met drie yuko's van de Nederlander Biekmann en haalde het een ronde later met yuko van de Oekraïner Hryhortsov. Vervolgens ging hij met dezelfde score onderuit tegen de Griek Moustopoulos. In de herkansingen won hij zijn eerste kamp met yuko van de Sloveen Marincic, maar een ronde later werd hij met ippon verslagen door de Serviër Ciganovic.
Tielemans won haar eerste partij met ippon van de Azerbeidzjaanse Huseynova en een ronde later klopte ze de Française Abdelmoumni na beslissing van de scheidsrechters. Daarna bleek de Poolse Szymczak te sterk (ippon), waardoor ook Tielemans naar de herkansingen moest. Daar won ze met ippon van de Wit-Russische Darozhkina, maar ze moest nadien haar meerdere erkennen in de Israëlische Zlochenko (ippon).
VOLLEYBAL De Belgische meisjes hebben in groep A met 3-1 verloren van Duitsland. Ondanks deze nederlaag plaatst het team van coach Julien Van de Vyver zich wel voor de halve finales van donderdag. Door het afhaken van Italië zaten er maar drie landen in groep A. Duitsland en België hadden hun eerste partij allebei met 3-0 gewonnen van Nederland en speelden om de groepszege. De Duitsers begonnen het best aan de partij en wonnen de eerste twee sets met 25-20 en 25-21. België herpakte zich in de derde set, die het makkelijk naar zich toe trok (11-25). In de vierde set stonden de Belgische meisjes op een bepaald moment zes punten voor, maar in een spannende slotfase gaven ze de set en de wedstrijd alsnog uit handen. België eindigt zo als tweede in de groep, na Duitsland en voor Nederland. Tegen wie het in de halve finales uitkomt, is nog niet bekend.
De jongens zijn uitgeschakeld na 3-0 verlies tegen Rusland. Daardoor eindigen ze als vierde en laatste in hun groep en ze spelen donderdag een plaatsingswedstrijd tegen de derde uit groep A. Wie dat wordt, is nog niet bekend. België had maandag met 3-0 verloren van Servië en dinsdag met 3-2 gewonnen van gastland Finland. Tegen de Russen moest dus gewonnen worden om door te stoten naar de halve finales. Rusland haalde het al bij al echter vrij makkelijk. De setstanden na 71 minuten spelen waren 25-19, 25-17 en 25-21.
ATLETIEK Tarik Moukrime is ten val gekomen in de finale van de 1500 meter. De 17-jarige Moukrime, die bij de favorieten hoorde, lag in de laatste bocht van de laatste ronde in kansrijke positie, maar werd toen ten val gebracht door een andere atleet. Hij had pijn aan de elleboog en werd voor alle zekerheid naar het ziekenhuis overgebracht, maar daar werden geen breuken vastgesteld. Bij de meisjes legde Zenobie Vangansbeke beslag op de zevende plaats.
Stef Vanhaeren en Katrijn Boone lopen de finale van de 400 meter horden. De 17-jarige Vanhaeren (AC Kapellen) won zijn reeks in 52"25, de snelste tijd van alle finalisten. Ook de 17-jarige Boone (HAC) won haar race (1'02"74). Zij klokte de zevende tijd van alle finalistes. De finales worden donderdag gelopen.
Julien Watrin (AC Dampicourt) en Imke Vervaet (RC Gent) stootten makkelijk door tot de halve finales van de 200 meter. Bij de jongens won Watrin, die een dag eerder al zilver pakte op de 100 meter, makkelijk zijn reeks in 22"11, goed voor de vijfde tijd van alle halvefinalisten. Bij de meisjes finishte Vervaet als tweede in haar reeks (24"71). Zij klokte de derde tijd van alle halvefinalisten.
Sander Maes kwalificeerde zich voor de finale van het hoogspringen. In de kwalificaties werd hij tweede met 1m99. Hij sprong foutloos over 1m90, 1m95 en 1m99.
Quentin Kebron is uitgeschakeld. Hij eindigde als tiende in de halve finales van de 800m in 1'54"59. Dorien Van Diest was hetzelfde lot beschoren door haar 12de tijd in de halve finales van de 100m horden (14"01).
WIELRENNEN Boris Vallee, Martijn Degreve en Rob Leemans hebben geen rol van betekenis gespeeld in de finale van het criterium, dat over 20 ronden van 1,7 km gereden werd. Ze wisten zich in de voormiddag wel alledrie te plaatsen voor de A-finale, maar daar braken ze geen potten. Leemans maakte deel uit van de omvangrijke kopgroep die voor het goud spurtte, maar strandde op de 23ste plaats. Vallee en Degreve finishten niet. Het goud was voor de Brit Joshua Papworth, die sneller was dan zijn landgenoot Jonathan Dibben en de Tsjech Ondrej Rybin. Donderdag wordt de wegrit gereden, op een zware omloop over 64 km.
BASKETBAL De Belgische meisjes hebben voor een prestatie van formaat gezorgd. Ze wonnen hun derde en laatste groepswedstrijd met 64-39 van Spanje en plaatsen zich daardoor als groepswinnaar voor de halve finales. België wist voor de match al waar het aan toe was. Spanje had Turkije met 60-56 verslagen, terwijl België er met 70-61 van verloren had, en de Spaanse meisjes hadden Polen dinsdag nog met 112-29 verpletterd. Om door te stoten naar de halve finales moest België daardoor met minstens zeven punten verschil winnen (om tweede te worden, en met 15 punten verschil om als groepswinnaar te eindigen). Het team van coach Daniel Goethals begon met een zoneverdediging aan het duel tegen Spanje. "Ik had gezien dat Spanje het daar tegen Turkije ook enorm moeilijk mee had. Mijn team heeft bijzonder goed geluisterd en bijna perfect gespeeld. Verdedigend klopte alles als een bus en de Spanjaarden raakten er niet door. Met een schitterende organisatie, een geweldige prestatie van Emma Meesseman (27 punten en 15 rebounds) en een hecht collectief hebben we dit voor mekaar gebracht. Dit is een zege van het collectief", vond coach Goethals. België speelt donderdag om 18u de halve finale tegen Zweden. De andere halve finale gaat tussen Frankrijk en Turkije.
TENNIS An-Sophie Mestach en Elke Lemmens hebben zich geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel. Julien Cagnina en Joseph Van Dooren zijn uitgeschakeld. Mestach en Lemmens wonnen met 6-2 en 6-0 van het Portugese duo Sofia Araujo en Maria Palhoto en treffen in de halve eindstrijd de Zwitserse meisjes Megane Bianco en Gaelle Rey. Bij de jongens moesten Cagnina en Van Dooren met 6-4 en 7-6 hun meerdere erkennen in de Denen Hans Stentoft en Mikael Torpegaard.
Julien Cagnina blijft het uitstekend doen. De 15-jarige tennisser plaatste zich voor de halve finales van het enkelspel. Cagnina (ITF-815) was in de kwartfinales duidelijk te sterk voor de Spanjaard David Perez-Sanz. Hij moest amper vier spelletjes prijsgeven. Het werd 6-3 en 6-1. In de halve eindstrijd neemt hij het op tegen de winnaar van de partij tussen de Tsjech Marek Jaloviec (ITF-780) en de Slovaak David Celovsky (ITF-1645).
An-Sophie Mestach (ITF-64) stoot ook door naar de halve finales van het enkelspel. In de kwartfinales kende ze met 6-2 en 6-1 geen genade met de Italiaanse Silvia Albano (ITF-633). In de halve finales treft de 15-jarige Mestach de Wit-Russische Ilona Kremen (ITF-137).
EERDER: Julien Cagnina heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het enkelspel. De 15-jarige Cagnina (ITF 815) had in de derde ronde weinig problemen met de als zevende geplaatste Italiaan Michele Palma. De setstanden waren 6-2 en 6-1. Cagnina moet later op de dag al aan de bak in de kwartfinales. Tegenstander wordt de Spanjaard David Perez-Sanz.
Na Julien Cagnina bij de jongens heeft ook An-Sophie Mestach zich geplaatst voor de kwartfinales van het enkeltornooi. Mestach (ITF 64) had in de derde ronde geen medelijden met de Georgische Eristavi en haalde het makkelijk in twee korte sets, twee keer 6-1. Later op de dag al ontmoet ze in de kwartfinales de winnares van de partij tussen de Sloveense Tina Rupert en de Italiaanse Silvia Albano (ITF 633).
Joseph Van Dooren is uitgeschakeld in de achtste finales. Van Dooren (ITF 695) ging met 2-6, 6-3 en 6-4 onderuit tegen de als derde geplaatste Brit Joshua Ward-Hibbert (ITF 1989). Het werd een pijnlijke nederlaag voor Van Dooren, die zowel in de tweede als in de derde set kansen kreeg om het laken naar zich toe te trekken.
Uitslagen van de Belgen op de zesde dag van de Wereldspelen
WATERSKI Kate Adriaensen heeft haar start niet gemist. In het klassieke waterskiën legde ze tijdens de schiftingen beslag op de eerste plaats in de slalom en finishte als derde op het onderdeel figuren. In de totaalstand staat ze voorlopig als eerste gerangschikt. De top-zes van de schiftingen stoot door naar de finale van zaterdag. Op de slalom lukte de 23-jarige Borgerhoutse aan een snelheid van 55 km/u vijf boeien met een koord van 12 meter. Dat leverde haar 1000 punten op waarmee ze het haalde voor de Amerikaanse Hensley en de Française Costard. Op het onderdeel figuren legde ze beslag op de derde plaats met 940,99 punten achter Hensley en Costard. In de tussenstand leidt Adriaensen met 1940,99 punten voor Hensley (1931,03) en Costard (1906,03).
Quentin Deleforterie (Ligny) plaatste zich ook rechtstreeks voor de finale van het wakeboarden. De 21-jarige Deleforterie eindigde als tweede in zijn schiftingsreeks. De top-2 van elke reeks mocht rechtstreeks naar de finale. Met de Brit Nicolas Davies is onze landgenoot momenteel de enige Europeaan in de finale.
Minder goed verging het de Limburgse Ellen Venken. De 22-jarige Venken, die zich tot doel had gesteld een medaille te halen op deze Wereldspelen, kwam in haar reeks twee keer ten val en finishte als vierde. Haar rest zaterdag nog een kans op een finaleplaats via de herkansingen.
PETANQUE: zilveren medaille! Fabrice Uytterhoeven en William Van der Biest hebben zilver veroverd bij de duo's. In de finale verloren ze met 13-5 van torenhoog favoriet Frankrijk. Onze landgenoten waren voortdurend op achtervolgen aangewezen nadat de Fransen (Damien Hureau en Julien Lamour) van bij de start uitliepen tot 6-0. Eerder wonnen Uytterhoeven/Van der Biest van diezelfde Fransen in de schiftingsronde met 13-3, maar dat was volgens coach Jean-Marie Bilquey het gevolg van een tactische blunder van de Fransen.
JU-JITSU: bronzen medaille! Het Belgisch duo Wendy Driesen en Yazid Dalaa heeft brons veroverd op het onderdeel gemengd. In de strijd om de derde plaats versloegen de Belgen het Nederlandse koppel Ruben Artsman en Aarti Baran. Driesen en Dalaa verloren hun openingswedstrijd van de Franse topfavorieten Perea en echtgenote Aurore Bouhier, die later de gouden plak zouden winnen. Daarop wonnen ze hun herkansingswedstrijd van de Oostenrijkers Bichler en Heider.
Danny Covyn won in de categorie fighting tot 94 kg zijn eerste wedstrijd van de Montenegrijn Barac. Daarna verloor hij zijn kamp voor de halve finales tegen de Rus Kuneskov en vervolgens ook zijn herkansingswedstrijd van de Oekraïner Rubtsov.
21-07-2009
Uitslagen van de Belgen op de vijfde dag van de Wereldspelen
JU-JITSU Zowel Nadia Bertrand als Willy Dupont zijn vroegtijdig uitgeschakeld. Zowel Bertrand als Dupont verloren hun herkansingswedstrijd voor een plaats in de strijd om brons. Bertrand (fighting woman -62 kg) haalde het in haar eerste wedstrijd van de Israëlische Rilsky om vervolgens in de halve finales de duimen te leggen voor de latere Taiwanese finaliste Tzu Hsien Yang. In een herkansingswedstrijd met een plaats in de kamp om brons als inzet verloor ze van de Russische Berezikova. Willy Dupont (fighting men -85 kg) verloor in de eerste ronde van de latere halvefinalist Gastgeb uit Oostenrijk. In de herkansingen won hij zijn eerste kamp tegen de Deen Matthiassen om vervolgens te verliezen van de Nederlander Gertjan Hofland.
KORFBAL: zilver voor België België heeft alweer vrede moeten nemen met zilver. Het is de achtste keer op rij dat België in de finale van de Wereldspelen de duimen moet leggen voor Nederland. Deze keer met 25-20. De laatste zege van België in een officiële interland tegen Oranje dateert al van het WK in 1991. Dat het moeilijk zou worden tegen onze noorderburen wisten onze landgenoten op voorhand. En toch hadden ze er goede hoop in: de sfeer in de groep die aan maturiteit had gewonnen was fantastisch, de voorbereiding was schitterend verlopen, kortom, als alles meezat moest het lukken. Met snel en agressief spel probeerden de Diamonds van bij de aanvang gelijke tred te houden met de Nederlanders, die wel het voordeel van een grotere gestalte hadden. Er werd vrij stevig gespeeld, getuige daarvan niet minder dan 18 strafworpen over de gehele wedstrijd. Via 5-5 na 11 minuten werd de rust bereikt bij een achterstand van 3 korven, 13-10. Een gebrek aan afwerking bij onze landgenoten lag mee aan de basis van een grotere voorsprong voor de Nederlanders: 18-12 na 6 minuten in de tweede helft. De Belgen gaven zich echter niet zomaar gewonnen, geruggesteund door het publiek knaagden ze aan hun achterstand: 19-15 na 20 minuten. Twee minuten later was het echter weer 24-16 en was de kous af.
ACROGYM Maaike Croket (20), Corinne Van Hombeek (21) en Eloïse Van Staen (15) vielen net naast het podium bij de trio's. Ze eindigden als vierde in de finale achter Rusland, Groot-Brittannië en Oekraine. Onze landgenotes strandden op 0,956 van de winnaars. Een domper op de verwachtingen van de Belgische meisjes die er goede hoop op hadden na hun zege in de World Cup begin deze maand in de Verenigde Staten.
BOWLING Katrien Goossens en Jean-Marc Lebon zijn uitgeschakeld in het individueel tornooi. Eerder werden ze ook al uitgeschakeld in de finale van het dubbel gemengd. In het individueel tornooi startten de beide atleten met hun individuele score uit het dubbeltornooi en ze kregen nog twee keer 6 games af te werken. Ook daarin slaagden ze er niet in een plaats af te dwingen bij de top-10. De 43-jarige Lebon finishte uiteindelijk als 14de op 23 deelnemers, Goossens als 20ste op 23 deelneemsters.
SKYDIVING Het team van de Verenigde Staten is winnaar geworden van het skydiven. Na vier sprongen op maandag en dinsdag, het evenement werd de eerste twee voorziene dagen uitgesteld omwille van de slechte weersomstandigheden, haalden de Amerikanen een totaal van 141 punten. Rusland legde beslag op de tweede plaats met 125 punten voor Frankrijk (121) en België (119). Het Belgisch team bestond uit Andy en David Grauwels, Roy Janssen, So Waedong en cameraman Danny Jacobs. Deze formatie veroverde in 2006 de Europese titel, vier jaar terug in Duisburg eindigden ze als vijfde op de World Games.
PETANQUE Het Belgisch mannenduo Fabrice Uytterhoeven en William Van der Biest heeft zich geplaatst voor de finale. In de halve finales schakelden onze landgenoten gastland Taiwan uit met 13-6. In de finale nemen Uytterhoeven en Van der Biest het op tegen de Fransen Hureau en Lamour. Eerder in het tornooi zegevierden de Belgen in de schiftingen al met 13-3 tegen de Fransen.
Uitslagen van de Belgen op de tweede dag van het EJOF
TURNEN De Belgische jongens hebben in de kwalificaties knap gepresteerd. Tomas Tys en Thomas Neuteleers plaatsten zich niet alleen voor de allroundfinale van donderdag, Neuteleers (gelijke leggers en balk) en Thys (grond) turnen vrijdag ook drie toestelfinales.
VOLLEYBAL De Belgische jongens hebben hun tweede wedstrijd gewonnen. In groep B haalden de Belgen het na een spannende wedstrijd met 3-2 van gastland Finland. Na bijna twee uur stonden de 25-14, 25-22, 23-25, 25-27 en 15-11 setstanden op het scorebord. Maandag hadden onze landgenoten hun eerste duel met 3-0 verloren van Servië. De Belgen hadden iets goed te maken na de 3-0 pandoering en startten uitstekend. Met mooie aanvallen en dito verdediging ging het naar 25-14. Ook de tweede set werd gewonnen, al was die iets evenwichtiger. In de derde set stonden de Belgen een tijdje op voorsprong, maar de Finnen trokken die toch met 23-25 naar zich toe en haalden het ook in de vierde set (25-27). In de laatste en beslissende set vonden de Belgen hun betere spel terug en werd het 15-11 in hun voordeel. het team van coach Emile Rousseaux blijft zo in de running voor een halvefinaleplaats. Woensdag valt de beslissing in de derde en laatste groepswedstrijd tegen Rusland, dat eerder al met 3-2 verloor van Finland en met 3-0 onderuit ging tegen Servië. De top twee van elke groep plaatst zich voor de halve finales. België: Deroo, D'Hulst, Perremans, Heyrman, Ponnet, Ilsbroux en Ribbens (libero). Kwamen in: Lemmens en Martinus.
TENNIS De vier Belgen hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel. Bij de jongens haalden Julien Cagnina en Joseph van Dooren, die vrij waren in de eerste ronde, het met 6-1 en 7-5 van het Sloveense duo Bizjak/Rozac. In de kwartfinales wachten de Denen Hans Stentoft en Mikael Torpegaard. Bij de meisjes haalden An-Sophie Mestach en Elke Lemmens het met twee keer 6-2 van de Finse meisjes Julianna Heino en Ella Leivo. Woensdag wacht de Portugese tandem Sofia Araujo en Maria Palhoto.
Julien Cagnina, Joseph Van Dooren en An-Sophie Mestach hebben zich allemaal kunnen plaatsen voor de derde ronde van het enkelspel. De 15-jarige Cagnina (ITF 803) speelde bij de jongens een knappe partij tegen de als tiende geplaatste Portugees Diogo Rocha (NG) en haalde het met twee keer 6-1. In de derde ronde treft hij het zevende reekshoofd, de Italiaan Michele Palma. De eveneens 15-jarige Van Dooren (ITF 713) klopte de Fransman Maxime Hamou met 6-2 en 6-1 en botst in de derde ronde op de als derde geplaatste Brit Joshua Ward-Hibbert (ITF 1971). Bij de meisjes klopte An-Sophie Mestach de Servische Natalija Kostic (ITF 171) met 6-3 en 6-2. In de derde ronde wacht de Georgische Barbare Eristavi.
ATLETIEK: twee Belgische medailles! Pieter-Jan Hannes is knap vierde geworden in de finale van de 3.000 meter. De 16-jarige Hannes lag lange tijd in zesde positie, maar dankzij een bijzonder snelle laatste ronde boekte hij nog twee plaatsen winst. De Antwerpenaar, die voor OLSE loopt, klokte af in 8'34"28. Hij strandde op minder dan twee seconden van brons. Het goud was voor de Brit Callum Hawkins (8'23"62).
Aurélie De Ryck werd in het Tampere Stadium derde in de finale van het polsstokspringen. De Ryck, een 16-jarige topsportschoolatlete die voor AC Lyra uitkomt, sprong over 3m80 en moest enkel de Russin Tatiana Stetsyuk (3m90) en de Finse Reetta Hämäläinen (3m85) laten voorgaan. Onze landgenote, die vorige week nog twaalfde werd op het WK voor scholieren in het Italiaanse Bressanone, sprong foutloos over 3m40 en 3m55 en had drie pogingen nodig om 3m65 te overschrijden. Ze toonde haar mentale weerbaarheid, wipte in twee pogingen over 3m75, was foutloos op 3m80, maar miste drie keer op 3m85.
Julien Watrin behaalde een zilveren medaille op de 100 meter. De 17-jarige atleet van AC Dampicourt klokte af in 10"82 en moest enkel de Spanjaard Gavalda (10"77) laten voorgaan. Watrin had een dag eerder de snelste tijd uit de reeksen gelopen (10"86). Hij bezorgt België zo al de derde medaille op dit EJOF, na het goud voor 2000 meter steeple-loopster Sofie Gallein en het brons voor polsstokspringster Aurélie De Ryck. Bij de meisjes eindigde Camille Laus als zesde in de finale van de 100 meter in 12"16 optekenen.
Rodric Seutin heeft de finale van de 110 meter horden bereikt. De atleet van AC Lyra werd tweede in zijn reeks in 14"11, goed voor de zevende tijd van alle finalisten. De finale wordt donderdag gelopen.
Jolien Dirckx is achtste geworden in de finale van het hoogspringen. Ze bleef steken op 1m75. Het goud was voor de Italiaanse Alessia Trost, die over 1m85 wipte. Dirckx ging bij haar eerste poging over 1m70, had drie pogingen nodig om 1m75 te overschrijden, maar faalde daarna drie keer op 1m79.
JUDO Lien Moors is vijfde geworden in de categorie onder 48 kg. Evelien Cappaert (-44 kg) en Geoffrey Maes (-50 kg) sneuvelden in de herkansingen. Lien Moors was vrij in de eerste ronde en won nadien van de Oekraïense Chernetska (waza-ari) en de Roemeense Ghindariu (ippon). Daarna verloor ze met waza-ari van de Russin Mezhetskaya en in de kamp om het brons ging ze met 2 yuko's onderuit tegen de Poolse Rasinka. In de categorie onder 44 kg verloor Evelien Cappaert haar eerste partij met ippon van de Russin Nizamova. Ze werd naar de herkansingen verwezen, maar daar werd ze met yuko verslagen door de Hongaarse Batizi. Geoffrey Maes was vrij in de eerste ronde en verloor daarna met waza-ari van de Armeniër Harutuynyan. Hij moest naar de herkansingen, waar hij zijn eerste duel met waza-ari won van de Let Staruhs, maar een ronde later ging hij met yuko onderuit tegen de Rus Magdich.
ZWEMMEN Ward Bauwens is achtste geworden in de finale van de 400 meter vrije slag. Zijn tijd was 4'04"72. Louis Croenen werd derde in de B-finale van de 100m vlinder. Hetzelfde resultaat voor Raf Vandevelde op de 200m school en Yne Dom op de 200m wissel. Chloë Matroule pakte de vierde plaats in de B-finale op de 200m rug en Morganne Lanmbrechts de achtste plaats op de 100m vrij.
WIELRENNEN Boris Vallee is 14de geworden in de tijdrit. Martijn Degreve finishte als 29ste, Rob Leemans één plaatsje lager. De zege na de 7,1 km lange rit tegen de chrono ging naar de Zwitser Fabian Lienhard. "Onze jongens hebben het er vrij goed van af gebracht", vond coach Rony Vanmarcke. "Ik had stiekem gehoopt op een plaatsje bij de eerste tien, maar al bij al is een stek in de top-15 zeker niet slecht. De medailles gaan niet toevallig naar renners uit Zwitserland, Groot-Brittannië en Frankrijk, drie landen die meestal goede tijdrijders in de gelederen hebben", stelde Vanmarcke.
BASKETBAL De Belgische meisjes hebben hun tweede wedstrijd in groep A verloren. Turkije haalde het na een aangename wedstrijd met 70-61. Aan de rust stonden de Belgische meisjes 31-23 in het krijt. De Belgische meisjes begonnen goed aan de partij, maar waren in de aanvangsfase niet goed bij schot. Na een gelijkopgaand eerste kwart waren de Turken in het tweede kwart veel efficiënter en stonden ze 8 punten voor. Na de koffie gingen de Belgische meisjes furieus van start en kwamen ze zelfs even op voorsprong. Ze konden hun hoge tempo echter niet aanhouden en stonden na het derde kwart opnieuw vijf punten achter. In het laatste kwart was de kous af bij de Belgen. Een sterke Julie Vanloo werd topschutter met 21 punten.
TUSSENTIJDSE ROUND UP Het EJOF is belangrijker en belangrijker aan het worden. Dat vindt Guido De Bondt, die naast secretaris-generaal van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comite (BOIC) ook aan het hoofd staat van de EJOF-commissie. "Toen we in 1991 met het EJOF startten, was het bijna een experimentele competitie. Nu is het uitgegroeid tot een echte evaluatiemogelijkheid en ook de nationale federaties stellen vast dat het EJOF een bijzonder goede waardemeter is", aldus De Bondt. "We streven ook meer en meer naar hoge kwaliteit in de ploegsporten. Zo neemt bijvoorbeeld in het volleybal de top zeven van het EK jeugd deel. Het EJOF is geen festival meer, maar een sportevenement van hoog niveau. Het is ook een soort mechanisme, en kan vergeleken worden met een trein die begint te rijden. Als atleten daadwerkelijk echte toppers zijn, moeten ze professioneel kunnen werken, ideaal begeleid worden en echt leven voor hun sport. Het EJOF is vaak het startpunt van zo'n proces."
Vrijdag is de laatste competitiedag op dit EJOF. "Als alles zo blijft lopen, zal ik zeer tevreden kunnen terugkijken. De organisatie heeft hier en daar wel wat probleempjes, maar de Finnen zijn goede organisatoren en een perfecte organisatie bestaat simpelweg niet. So far so good zou ik zeggen." Binnen twee jaar wordt de elfde zomereditie van het EJOF in het Turkse Trabzon gehouden. Ook daar voorziet De Bondt weinig of geen moeilijkheden. "De Turken vinden het een eer om zo'n competitie te mogen organiseren en bovendien is de minister van Sport afkomstig uit Trabzon. Dat komt dus allemaal wel goed."
20-07-2009
Uitslagen van de Belgen op de vierde dag van de Wereldspelen
KORFBAL België heeft zich geplaatst voor de finale. Ons land won zijn halve finale van Rusland met 24-8. Bij de rust was het 14-2. In de finale nemen onze landgenoten het op tegen de winnaar van het duel tussen Taiwan en Nederland.
ACROGYM: goud en zilver voor België! Julie Van Gelder en Menno Vanderghote hebben zilver behaald bij de gemengde paren. Met een score van 28,653 punten eindigden ze na de Verenigde Staten (28,806 ptn) en voor Groot-Brittannië (28,551).
Tatjana De Vos en Florence Henrist hebben goud veroverd bij de meisjes paren. Met 28,612 punten wonnen ze in de finale met een heel nipte voorsprong op Azerbeidzjan (28,602 ptn). Groot-Brittannië pakte het brons met 28,453 punten.
EERDER: Het meisjespaar Tatjana De Vos en Florence Henrist (Sportac Deinze) en het gemend paar Julie Van Gelder/Menno Vanderghote (Wild Gym/Sportac Deinze) hebben zich gekwalificeerd voor de finale. Na de kwalificaties (balans en tempo-oefening) stonden onze landgenoten bij de beste vier. Van Gelder/Vanderghote beëindigden de schiftingen op de eerste plaats, De Vos Henrist op de tweede. Aan deze Wereldspelen nemen de beste zes teams van de wereld deel die zich wisten te plaatsen via het WK in Glasgow vorig jaar. Daar veroverden Tatjana De Vos en Florence Henrist zilver, Julie Van Gelder en Menno Vanderghote boekten er een vierde plaats.
BOWLING Katrien Goossens en Jean-Marc Lebon zijn 14de geworden in het dubbel gemengd. Onze landgenoten kwamen na de 6 games tot een totaal van 2312 punten. De top-3 van deze schiftingsronde, die later op de dag strijdt voor de medailles, ging naar Colombia met 2605 punten voor Zuid-Korea (2588) en Maleisie (2576). De deelnemers aan dit dubbeltornooi nemen hun individuele score mee naar het individueel tornooi dat dinsdag wordt gespeeld over tweemaal zes games. De top-10 plaatst zich voor de finale.
EJOF geopend met korte maar krachtige ceremonie
Een korte maar krachtige openingsceremonie in het Finse Tampere Ice Stadium betekende zondagavond de start van de tiende zomereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF). Gedurende vijf dagen zullen 3.550 jonge atleten uit 49 Europese landen tegen elkaar strijden in negen disciplines. België wordt vertegenwoordigd door 96 atleten, die uitkomen in zes individuele sporttakken (atletiek, turnen, judo, tennis, wielrennen en zwemmen) en twee ploegsporten (volleybal, zowel voor mannen als vrouwen, en vrouwenbasket). In het handbal komen de Belgen niet in actie. Ilka Van de Vyver, kapitein van de Belgische volleybalploeg, kreeg zondag de eer om de Belgische vlag te dragen tijdens de openingsceremonie.
België heeft een bijzondere relatie met het EJOF. De eerste editie, die in 1991 in Brussel plaatsvond, was immers het geesteskind van Jacques Rogge, toenmalige voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en huidig voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Sindsdien groeide het EJOF uit tot een hoog aangeschreven internationale competitie voor beloftevolle Europese atleten tussen 14 en 18 jaar. Jacques Rogge was zondag ook aanwezig op de openingsceremonie in Tampere. De IOC-voorzitter is van mening dat die ceremonie voor de jonge atleten "de eerste stap in de olympische wereld" betekent. "Ik hoop vooral dat jullie allemaal kampioenen worden. Een winnaar is hij of zij die het eerst over de streep komt, maar een kampioen is diegene die de fair play-gedachte hoog in het vaandel draagt en geen doping nodig heeft. Neem deel als echte rolmodellen", gaf Rogge de deelnemers nog mee.
Uiteindelijk werd het EJOF echt op gang geschoten door de Finse president Tarja Halonen en Patrick Hickey, de voorzitter van de Europese Olympische Comités (EOC). Enkele bekende Belgische sporters die schitterden op het EJOF zijn Justine Henin (tennis/zilver), Kim Gevaert (atletiek/goud) en Ann Simons (judo/goud), die er alledrie bij waren in 1995 in het Britse Bath. Op het vorig EJOF in Belgrado in 2007 kwam de Belgische delegatie met tien medailles naar huis, vier gouden, drie zilveren en drie bronzen. De Belgische gouden plakken kwamen op naam van 2000 meter steeple-loper Andreas Van Ham en 3000 meter-loper Dieter Vanstreels, het tafeltennisduo Lauric Jean en Cédric Nuytinck en het meisjesvolleybalteam.
Uitslagen van de Belgen op de eerste dag van het EJOF
VOLLEYBAL De Belgische jongens hebben hun eerste wedstrijd met 3-0 verloren van Servië. De setstanden waren 25-12, 25-22 en 25-18. In de eerste set speelde België niet goed. Het maakte te veel fouten en moest de set met 25-12 prijsgeven. De tweede manche was spannender. De Belgen speelden een pak beter en hielden tot 22-22 gelijke tred met de Serviërs. Servië, op het EK jeugd in april nog vice-Europees kampioen, stak toen een tandje bij, maakte drie punten op rij en trok de tweede set met 25-22 naar zich toe. Ook in set drie bleek Servië iets beter (25-18). "Ik ben teleurgesteld", verklaarde coach Emile Rousseaux na afloop. "In het begin hielden we een tijdje gelijke tred, maar daarna sloop er twijfel in onze gelederen. We maakten te veel onnodige fouten en speelden onnauwkeurig. In de tweede set ging het beter, maar de tegenstander bleef op een heel hoog niveau", klonk het.
De Belgische meisjes klopten Nederland met 3-0. De setstanden waren 25-19, 25-11 en 25-18. Het team, onlangs nog knap derde op het WK jeugd in Thailand, greep haar Nederlandse leeftijdsgenotes meteen naar de keel en speelde met veel tempo. Ze lieten Nederland nooit in de wedstrijd komen. "Ik ben blij dat we hier een goede start genomen hebben", verklaarde coach Van de Vijver. "In vergelijking met het WK hebben we toch enkele nieuwe pionnen moeten inpassen, maar het team draait, en dat is een fijne gedachte", stelde hij. Door het wegvallen van Italië spelen de Belgische meisjes woensdag pas opnieuw. De tegenstander is Duitsland.
ATLETIEK: eerste Belgische medaille Sofie Gallein heeft voor de eerste Belgische medaille gezorgd. De 16-jarige Gallein won in het Tampere Stadium de 2.000 meter steeple. Ze had een ruime voorsprong op haar negen concurrentes. Gallein, een topsportschoolatlete die voor AV Roeselare uitkomt, zette ook meteen een nieuw persoonlijk record neer. Ze klokte af in 6'42"71 en doet daarmee ruim twee seconden beter dan haar vorige besttijd. Niemand minder dan polsstoklegende Sergey Bubka overhandigde Gallein haar gouden plak. "Sofie heeft een uitstekende race gelopen", vertelde haar coach Fernando Oliva. "De Servische deelneemster, Simovic, versnelde plots na 1.000 meter. Sofie is echter slim gebleven, heeft haar wedstrijd goed ingedeeld en verdiend gewonnen."
TENNIS Julien Cagnina en Joseph Van Dooren hebben zich allebei geplaatst voor de tweede ronde van het enkelspel. Cagnina (ITF 803) was in de eerste ronde veel te sterk voor de Est Aleksei Bohan. Het werd twee keer 6-1. In de tweede ronde wacht de als tiende geplaatste Portugees Diogo Rocha. Van Dooren (ITF 713) had het een pak lastiger tegen de Litouwer Augustas Radziukynas, maar haalde het toch in drie sets. De setstanden waren 6-7, 6-2 en 6-2. In de volgende ronde treft Van Dooren de winnaar van het duel tussen de Fransman Maxime Hamou en de Fin Rasmus Lindstrom. Later op de dag komen ook An-Sophie Mestach (ITF 63) en Elke Lemmens (ITF 446) in actie in het enkelspel bij de meisjes. Het dubbelspel gaat dinsdag van start.
ZWEMMEN De Belgische aflossingsploeg op de 4x100m vrije slag bij de jongens heeft zich geplaatst voor de A-finale. Ook de andere Belgen die maandagvoormiddag in de reeksen in actie kwamen, zetten goede prestaties neer. Zij plaatsten zich voor de B-finales. Op het EJOF mogen de acht snelste tijden naar de A-finale, terwijl de nummers 9 tot en met 16 de B-finale zwemmen.
Olivier Van der Sande, Iarre Lafort, Louis Croenen en Nathan Bonnel (4x100m vrij) wonnen hun reeks in 3'30"76 en zwommen de derde snelste tijd, na Frankrijk (3'29"24) en Rusland (3'29"88). Louis Croenen (100m vrij) klokte in de reeksen af als elfde (52"79, een nieuw persoonlijk record). Croenen zal de B-finale niet zwemmen, omdat zijn focus maandagnamiddag op de A-finale bij de 4x100m vrij ligt en hij ook een zwaar programma heeft.
Ook Charles Navarre (100m rug) liet de elfde tijd optekenen. Met zijn 2'08"98, een nieuwe persoonlijke besttijd, werd hij derde in zijn reeks. Op de 400m vrij bij de meisjes kon Natacha Delvoie geen A-finaleplaats behalen. Delvoie, die in haar reeks als derde eindigde, liet van alle deelnemers de twaalfde tijd noteren (4'31"23, ook een PR). Joan Grandjean, zus van Yoris, zwom op de 100m vlinder de 16de tijd van alle deelneemsters (1'06"41, PR) en finishte als vijfde in haar reeks. Op de 200m rug was Julie De Coster (2'41"28) goed voor de 14de tijd. Ze verbeterde haar persoonlijke besttijd met bijna vier seconden.
De 4x100m-ploeg (vrij), met Yasmine Bonne, Yne Dom, Chloe Matroule en Morganne Lambrechts, werd derde in haar reeks (4'01"72) en zwom de elfde chrono. In hun discipline is er geen B-finale. Maandagnamiddag worden de A- en B-finales op deze afstanden gezwommen.
Zondagavond wordt met de openingsceremonie in het Tampere Ice Stadium in het Finse Tampere de tiende zomereditie van het Europees Jeugd en Olympisch Festival (EJOF) op gang geschoten. Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), kijkt alvast uit naar dit sportevenement voor jonge Europese topsporters. "Het EJOF is een uitstekende gelegenheid voor onze jonge atleten om het gevoel van een grote competitie op niveau te krijgen", verklaarde Beckers, die zelf ook in Tampere aanwezig is. "Zo kunnen ze zich tegen competitiegenoten uit andere landen meten", klonk het. "Niet alleen de competitie op zich is daarbij belangrijk, ook de hele sfeer die daarrond hangt. Ook op persoonlijk vlak is het EJOF voor de atleten een ervaring die kan tellen. Het is voor hen een heel vroege internationale ervaring en net daarom is deze competitie zo interessant. Het is een belangrijke periode in de ontwikkeling van de atleten", aldus Beckers. De voorzitter kijkt eveneens uit naar de ploegsporten, aangezien België met de basketbalmeisjes en de volleybaljongens en -meisjes drie teams afvaardigt. "Teamgeest is immers ook een heel belangrijk aspect in het leven van een atleet. Ook daarom ben ik blij dat we drie nationale teams kunnen afvaardigen in Tampere. Het niveau van deze competities ligt immers heel hoog", besloot Beckers.
Uitslagen van de Belgen op de derde dag van de Wereldspelen
SKYDIVING De deelnemers konden eindelijk aan de slag na twee uitgestelde wedstrijddagen. En op het einde van de eerste dag was de leiding in handen van het team van de Verenigde Staten met 51 punten. Belgie, met Andy en David Grauwels, Daniel Jacobs, Roy Janssen en So Waedong, bezet voorlopig de derde plaats met 43 punten. In het skydiven springen de 4 valschermspringers vanop een hoogte van zowat 3000 meter uit het vliegtuig om in een tijdspanne van 35 seconden zoveel mogelijk opgelegde figuren te maken. Dit alles wordt gefilmd door een cameraman (Danny Jacobs) die ongeveer anderhalve meter hoger hangt. Die beelden worden dan door de jury later beoordeeld.
KORFBAL Belgie heeft ook zijn laatste wedstrijd uit de voorronde gewonnen. Tegen Portugal werd het 26-18. Belgie speelt maandag de halve finale tegen Rusland. Nederland, dat zijn laatste wedstrijd won met 35-10 van Australie, neemt het in de halve finale op tegen Taiwan. Belgie, dat enkele basisspelers op de bank liet, opende onmiddellijk de score, om met 4-0 te leiden na 5 minuten. Mede door een grotere gestalte waren onze landgenoten meer in balbezit en kregen ze ook meer kansen. Bij de rust was het 13-5. Na de pauze voerde coach Eddy Van Hoof opnieuw enkele wijzigingen door, maar de concentratie was wat zoek. Vooral verdedigend gingen onze landgenoten in de fout waardoor de Portugezen wat aan hun achterstand konden knagen. Uiteindelijk werd het een gemakkelijke zege met 26-18.
SKEELEREN Wouter Hebbrecht, Ferre Spruyt en Kwinten Tas hebben de schiftingen van de 500 meter niet overleefd op de laatste dag van de skeelercompetitie. Voor Wouter Hebbrecht alvast een fikse ontgoocheling. De tweevoudige Europese kampioen wou op de Wereldspelen absoluut een medaille halen. Tijdens de schiftingen eindigde Spruyt als vijfde in zijn reeks. In een andere reeks weer Tas vierde, Hebbrecht vijfde. Enkel de eerste twee gingen door naar de halve finales.
Volgens coach Deroo is deze mindere prestatie van onze landgenoten mede te verklaren door het feit dat de ondergrond van de 200 meter lange piste zodanig glad is, dat de atleten er weinig grip op hebben. Daarnaast zijn er de zeer korte bochten. "Twee vaststellingen waar we niet omheen kunnen en die onze landgenoten niet gewoon zijn waardoor ze echt benadeeld werden. Daarnaast is het zeer frustrerend om steeds te moeten opboksen tegen atleten als de Colombianen en de Taiwanezen die trainen en leven als echte profs." Coach Deroo wanhoopt echter niet: "Komende weken worden in Oostende de Europese kampioenschappen georganiseerd. Deelnemen aan deze Wereldspelen was er zeer goede voorbereiding. Ik ben ervan overtuigd dat ze er zullen staan".
Lange afstandspecialist Ferre Spruyt, die geregeld deelneemt aan marathons, en Kwinten Tas, die ook op de langere afstanden aan zijn trekken komt, waren aanvankelijk niet voorzien om deel te nemen aan de 500 meter, maar uiteindelijk kwamen ze toch aan de start. "Nu we hier toch zijn hebben we niets te verliezen op deze afstand. Je weet maar nooit" aldus coach Roland Deroo. Holsbekenaar Spruyt was na afloop nog overtuigender dan ooit: "Geef mij maar de lange afstand. Drie rondjes en gedaan. Pff, niets voor mij". Voor de 22-jarige Kwinten Tas, die voor het eerst deelneemt aan deze Wereldspelen, was het vooral de bedoeling ritme en snelheid op te doen met het oog op het EK in zijn thuishaven Zandvoorde.
18-07-2009
Uitslagen van de Belgen op de tweede dag van de Wereldspelen
KORFBAL België heeft zich geplaatst voor de halve finales. Tegen gastland Taiwan haalden onze landgenoten het met 30-16. België speelt zondag zijn derde en laatste schiftingswedstrijd die enkel nog van tel is voor de samenstelling van de halve finales. Met België plaatste ook Nederland zich bij de laatste vier. De Belgische korfballers hielden dus hun medaillekansen gaaf, al was niet iedereen er voor de aanvang gerust in: op het voorbije WK verloor ons land immers nog van Taiwan. De thuisploeg ging, gesteund door een enthousiaste menigte, fel van start en pakte uit met agressief korfbal. Taiwan opende de score (0-1) maar onder aanvoering van een raak schietende Mitch Lenaerts en Annick Dekeyser namen de Belgen snel een 2-6 voorsprong. Taiwan prikte even terug tot 6-8, maar na de 6-9 van Duronjic leek de veer gebroken. Bij de rust leidden de Belgen met 9-14. Ook na de rust hetzelfde spelbeeld. Lenaerts bleef scoren (7 in totaal) en dat werkte aanstekelijk op de rest van de ploeg waarin alle basisspelers scoorden. Bij een 13-24 stand op 10 minuten van het einde voerde coach Eddy Van Hoof vier wissels door en ook die lieten zich niet onbetuigd zodat het einde werd gehaald met 30-16 op het scorebord.
SKEELEREN Ferre Spruyt en Kwinten Tas zijn uitgeschakeld in de reeksen van de 1000 meter. Wouter Hebbrecht kwam niet aan de start en zet alles op de 500 meter die zondag wordt gereden. Spruyt en Tas zaten in dezelfde reeks en enkel de reekswinnaars en de 10 snelste verliezers stootten door naar de halve finales. Van bij de start nam Tas resoluut de leiding met als doel een snelle reekstijd te lukken. Ondanks de aanwezigheid van 2 Italianen kreeg hij niet de minste steun om de snelheid op te trekken en reed zowat drievierde van de wedstrijd aan de leiding. Spruyt hield zich gedeisd in de groep, spurtte nog mee, maar verder dan de vierde plaats kwam hij niet. Tas finishte als zesde. Beiden lukten respectievelijk de 14de en 17de tijd van de verliezers. Het werd trouwens de traagste reeks vermits geen enkele deelnemer erin slaagde zich te plaatsen via zijn tijd.
Ferre Spruyt en Kwinten Tas zijn later op de dag respectievelijk als negende en 12de geeindigd op de 15 km afvalling. Onze landgenoten hielden goed stand tijdens de 75 ronden van 200m, maar ze vielen naar het einde toe af. De zege ging naar de Colombiaan Jorge Luis Cifuntes voor de Fransman Yann Guyader en de Colombiaan Andres Felipe Munoz. Zondag is de laatste dag dat het skeeleren op het programma staat. Enkel Wouter Hebbrecht treedt nog aan op de 500 meter.
VALSCHERMSPRINGEN Net zoals vrijdag, toen slechts een deel van de deelnemers hun proeven konden afwerken, werden zaterdag alle nummers in het valschermspringen afgelast. De klimatologische omstandigheden werden nog fel beinvloed door de naweeën van de tropische storm Molave die vrijdag de Filippijnen fel teisterde en ook het zuiden van Taiwan in zijn greep had. Skydiving wordt beoefend op een hoogte tussen 2.700 en 13.000 voet en de slechte weersomstandigheden maakten het voor de deelnemers onmogelijk om de controle over hun sprongen te behouden. Belgie neemt aan het skydiven deel met Andy en David Grauwels, Danny Jacobs, Roy Janssen en Waedong So.
17-07-2009
Wereldspelen zijn officieel geopend met knappe ceremonie
Met een schitterende openingsceremonie in aanwezigheid van onder meer de Taiwanese president Ying-Gheou Ma, het Japanse IOC-lid Chic Igaya (die IOC-voorzitter Jacques Rogge vertegenwoordigde) en de Amerikaan Ron Froehlich (de voorzitter van de Internationale Vereniging voor Wereldspelen) werd de achtste editie van de World Games in het Taiwanese Kaohsiung op gang geschoten. En voor Goehring zullen alle atleten als winnaars Kaohsiung verlaten: "Natuurlijk zullen er winnaars en verliezers zijn.Maar alleen al hier te zijn en deel te nemen aan de Wereldspelen maakt van jullie allen winnaars" aldus de Amerikaan.
In een tot de nok gevuld Main Stadium, dat plaats biedt aan 45.000 toeschouwers, verzorgden de ruim 4000 figuranten een feeëriek spektakel van zang dans. En de weergoden waren de organisatoren bijzonder goed gezind: waar de regen in de namiddag bij bakken uit de hemel viel, werden de hemelsluizen kort voor het begin van de openingsceremonie dichtgedraaid en bleef het de rest van de avond droog. Eén van de hoogtepunten van de avond was de intrede van zowat 1800 atleten die onder een gigantisch applaus van een enthousiaste menigte hun opwachting maakten in het stadion. Na een concert met vedetten als de Nieuw-Zeelandse soprane Hayley Westenrae, de Britse tenor Russell Watson, de Japanse rockvedette Shin en de plaatselijke Tiger Huang werd de avond afgesloten met een "surround" vuurwerk.
Het Main Stadium in Kaohsiung, waar donderdagavond de openingsceremonie van de Wereldspelen plaatsvond, is een uniek staaltje van technisch vernuft. Het Main Stadium beslaat 19 hectaren, telt 45.000 zitplaatsen en is het enige stadion ter wereld met zonnepanelen op het dak. De niet minder dan 100.000 panelen zijn multi-functioneel: niet alleen voorziet het stadion zijn eigen elektriciteit tijdens de Wereldspelen, maar daarnaast zullen ze buiten het sportseizoen aangewend worden voor andere doeleinden. Het ontwerp van dit zeer duurzame groene stadion komt van de Japanse architect Toyo Ito de er een ecologische topper van maakte waarin het groen rondom het stadion een grote rol speelt. De vorm van het stadion verwijst naar een stromende rivier, reden waarom één zijde van het stadion werd opengelaten.
Chinese delegatie boycot de openingsceremonie van de Wereldspelen
De 77 sporters en 22 officials van China hebben in het Taiwanese Kaohsiung de openingsceremonie van de Wereldspelen geboycot. De 99-koppige delegatie van de Volksrepubliek was niet aanwezig in het stadion. China gaf geen uitleg voor de boycot, maar vermoed wordt dat China een politiek signaal wil geven omdat de Taiwanese president Ma Ying-jeou de Spelen opende. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan, met z'n 23 miljoen inwoners, als een afvallige provincie. President Ma kreeg van de International World Games Association (IWGA) toestemming om de achtste World Games te openen. In de 7 vorige edities was deze eer steeds weggelegd voor de IWGA-voorzitter.
Uitslagen van de Belgen op de eerste dag van de Wereldspelen
KORFBAL België heeft zijn start niet gemist. Tegen Groot-Brittannie wonnen onze landgenoten hun openingswedstrijd met 25-13, na een ruststand van 13-6. Het werd een vlotte zege tegen Groot-Brittannië dat al na 4 minuten tegen een 4-1 achterstand aankeek. Onze landgenoten liepen via Mitch Lenaerts uit tot 7-3 na 10 minuten en diepten die voorsprong verder uit tot 7 punten bij de rust. Na de pauze voerde de bondscoach enkele wissels door maar de Belgen bleven makkelijk scoren en liepen langzaam verder uit en via 18-10 na 10 minuten en 23-12 na 20 minuten werd het einde gehaald met een kloof van 12 punten: 25-13.
SKEELEREN Wouter Hebbrecht is zesde geworden op de 300 meter tijdrijden. De tweevoudige Europese kampioen, die zich tijdens de kwalificaties vlot plaatste voor de finale met de vierde tijd, finishte op 0.807 seconde van thuisrijder en winnaar Wei Lin Ho. Twee Colombianen palmden de andere medailles in. Vier jaar geleden in Duisburg eindigde de Evergemnaar ook al op de zesde plaats. Onze landgenoot neemt later nog deel aan de 500m en eventueel ook aan de 1000m.
Op de 10.000 meter afvalling/puntenkoers werd Ferre Spruyt zevende, Kwinten Tas eindigde als 12de. De race werd gewonnen door de Fransman Yann Guyader, voor de Colombiaan Nelson Garzon en de Venezolaan Daniel Alvarez. Het werd een loodzware wedstrijd tussen twee regenbuien door. Zowel Spruyt, een lange afstandspecialist, als Tas kloegen na afloop over de moeilijke klimatologische omstandigheden in Kaohsiung.
16-07-2009
Ilse Heylen is aan een sterk seizoen bezig in het judo
Het judo krijgt niet meer de aandacht die de sport mocht genieten in de glorieperiode van Gella en Ulla. Toch zijn enkele judoka's aan een prima seizoen bezig. Zoals Ilse Heylen bijvoorbeeld. Na haar zevende plaats (ondanks een zware schouderblessure en een overduidelijke arbitragefout) op de Olympische Spelen van Peking ging de ingeweken Oost-Vlaamse bij haar terugkeer uit China onmiddellijk onder het mes. Op voorhand was geweten dat de revalidatie en de weg terug ongeveer zes maanden in beslag zouden nemen. Echt nagedacht over het mogelijke einde van haar carrière werd er niet, Heylen heeft nog veel te veel ambitie, werklust en vooral plezier in de sport om een punt te zetten achter haar internationale carrière. De Olympische Spelen van Londen ziet zij zelf als het eindpunt van dit schitterend avontuur. Voor de derde keer de Olympische Spelen halen en er ook vechten voor de medailles, dat is haar ambitie!
Wanneer Ilse begin dit jaar eindelijk een eerste serieuze training kon aanvatten, gebeurde het ondenkbare. Ze zakte al tijdens de opwarming door haar knie en later zou blijken dat alweer een operatie noodzakelijk was. Haar vechtlust en ambitie zorgden er ook hier weer voor dat Ilse slechts zes weken later opnieuw op de mat stond en het seizoen, weliswaar met vertraging, kon aanvatten. Samen met trainer/coach Olivier werd er hard gewerkt om het EK te halen, het eerste hoofddoel van het seizoen. In haar laatste voorbereidingstornooi in Lommel won Ilse er in de klasse tot 57 kg (een gewichtsklasse boven die van haar) al haar kampen op overtuigende wijze.
Veertien dagen later op het EK in de gewichtsklasse tot 52 kg moest ze enkel nipt haar meerdere erkennen in de Finse Sundberg, maar ze werd toch derde en veroverde zo haar vijfde Europese medaille in zes jaar. Dit vormpeil werd behouden en bevestigd op de volgende tornooien: vijfde op de Grand Slam in Moskou, derde op de World Cup in Madrid en op de Grand Slam in Rio de Janeiro. Deze derde plaats betekende voor Ilse haar 20ste medaille op een groot internationaal tornooi. Samen met haar Olympische medaille en haar vijf Europese medailles vormt dit een indrukwekkend palmares.
Dit betekent eveneens dat Ilse (komende van nergens door haar kwetsuren en de gemiste tornooien) opgeklommen is naar de negende plaats op de wereldranking! Zonder de gemiste tornooien in het begin van het jaar (Parijs en Hamburg) zou zij zeker en vast een stek bij de eerste drie veroverd hebben!
Momenteel is Ilse in volle voorbereiding op haar tweede hoofddoel van het seizoen: het wereldkampioenschap in Rotterdam op 27 augustus. Daarvoor plant ze nog stages in Barcelona, in Sindelfingen (Duitsland) en in Zakopane (Polen).
World Games in Kaohsiung bijna officieel geopend
Donderdagavond -om 19u30 lokale tijd (of 13u30 Belgische tijd)- wordt de achtste editie van de Wereldspelen op gang geschoten met een openingsceremonie in het Kaohsiung Stadium. België neemt deel met 46 atleten. Een deel van de delegatie vertrok al de voorbije dagen naar de havenstad in Taiwan, anderen volgen later. Kaohsiung ontvangt van 16 tot 26 juli 4.738 sporters uit 95 landen die in 31 sporttakken strijden voor de medailles.
De Wereldspelen, of de spelen voor niet-olympische sporten, werden voor het eerst georganiseerd in 1981, een jaar nadat twaalf internationale sportfederaties de World Games Council, later omgedoopt tot International World Games Association (IWGA), in het leven riepen. Het doel van de World Games was en is om de kleinere sporten via een dergelijk groot evenement in de media te brengen en interesse te wekken voor een groter publiek voor die sporten.
In elf sporten zullen in totaal 46 Belgische atleten in actie komen in Kaohsiung. België is, met een klein aantal andere landen, een uitzondering op de Wereldspelen waarvoor de atleten normalerwijze geselecteerd worden door de internationale federatie van hun sporttaken en niet door hun land. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) stelde wel zelf de delegatie samen, met als norm dat iedere atleet een potentieel kanshebber moet zijn voor een medaille. "Van alle Wereldspelen is de Belgische delegatie teruggekeerd met een rijke oogst aan medailles en ereplaatsen, wij beogen nu acht medailles. Het zal moeilijk zijn, maar niet moeilijker dan vier jaar terug in het Duitse Duisburg. Daar behaalde België 2 keer goud, 4 keer zilver en 5 bronzen medailles, qua aantal net zoveel als vier jaar daarvoor in het Japanse Akita", aldus BOIC-delegatieleider Philippe Préat. "Ook al zijn er ruim 1.000 sporters meer ingeschreven, wij hielden vast aan onze strenge selectiecriteria en sturen alleen medaillekandidaten. Daarenboven vinden onze sporters deze Wereldspelen zeer belangrijk, belangrijker nog dan de EK's en WK's. En een medaille op de World Games oogt natuurlijk mooi op de palmares van de deelnemers en kan zeer positieve gevolgen hebben voor hun latere toekomst", aldus het hoofd van de zending.
België verzamelde in de zeven vorige edities al 72 medailles (20 goud, 22 zilver en 30 brons). Ons land neemt deel aan 11 sporttakken: valschermspringen (5 deelnemers), boogschieten (3), biljart (1), petanque (2), bowling (2) acrogym (7), ju-jitsu (5), karate (1), korfbal (14), skeeleren (3) en waterski (3). - Valschermspringen (skydiving): Andy Grauwels, David Grauwels, Danny Jacobs, Roy Janssen en Waedong So - Veldboogschieten: Sebastien Denayer (compound), Marina Prelipcean (recurve) en Gladys Willems (compound) - Biljarten: Roland Forthomme (driebanden) - Petanque: Fabrice Uytterhoeven (doublette), William Van der Biest (doublette) - Bowling: Katrien Goossens (individueel & team) en Jean-Marc Lebon (individueel & team) - Acrogym: Maaike Croket (meisjes trio), Corinne Van Hombeek (meisjes trio), Eloïse Vanstaen (meisjes trio), Tatjana Vos (meisjes duo), Florence Henrist (meisjes duo), Menno Vanderghote (gemengd duo) en Julie Van Gelder (gemengd duo) - Ju-Jitsu: Nadia Bertrand (fighting -62 kg), Davy Covyn (fighting -94 kg), Yazid Dalaa (gemengd duo games), Wendy Driesen (gemengd duo games), Willy Dupont (fighting -85 kg) - Karate: Diego Vandeschrick (kumite -75 kg) - Korfbal: Veronique Biot, Jeffrey Campers, Bart Cleyman, Annick Dekeyser, Davor Duronjic, Sara Goossens, Mitch Lenaerts, Britt Logisse, David Peeters, Patty Peeters, Annelis Vandenberghe, Jens Van Hoof, Dennis Vermeiren, Ann Vorsselmans - Skeeleren: Wouter Hebbrecht (sprint), Ferre Spruyt (lange afstand), Kwinten Tas (lange afstand) - Waterski: Kate Addriaensen (klassiek), Quentin Delefortrie (wakeboard), Elke Venken (wakeboard)
15-07-2009
IOC betreurt beslissing van de rechtbank in de zaak van het skispringen
De zaak rond de opname van het skispringen voor vrouwen in het olympisch winterprogramma blijft aanslepen. Een rechtbank oordeelde immers dat het IOC de vrouwen discrimineert door deze sport niet toe te laten in Vancouver 2010. Het IOC begrijpt dat deelname aan de Olympische Spelen of niet een grote rol speelt in de uitbouw van de sport voor vrouwen, maar het Internationaal Olympisch Comité herhaalt ook dat de keuze louter op een technische basis is gemaakt, zonder rekening te houden met het geslacht. "Bovendien", zegt het IOC, hebben we de voorbije decennia heel wat inspanningen geleverd voor de vrouwensporten." Een feit dat ook door de rechtbank wordt bevestigd. "Wij blijven de ontwikkeling van de sport volgen en niets zegt dat de springende vrouwen misschien wel aanwezig zullen zijn op de Spelen van Sochi 2014", aldus nog de woordvoerder van het IOC.
14-07-2009
Ola Olympia: nieuwe sporten in Olympialand?
Zeven internationale sportbonden hebben hun sport voorgedragen om in 2016 toe te treden tot het olympisch programma. Op een conferentie in augustus zullen twee van die sporten gekozen worden om eventueel toe te treden tot de olympische familie. Pas in oktober, op een andere conferentie, beslist het IOC definitief of deze twee sporten ook effectief toegang krijgen. De zeven sporten waarover gediscussieerd zal worden zijn baseball, golf, karate, rugby, skeeleren, softball en squash.
Eerste prangende vragen: moeten er eigenlijk nog sporten toegevoegd worden? En welke sporten komen nu echt in aanmerking? De komende maanden zal geen mens wakker liggen van mijn mening, maar toch deze kanttekening: er is absoluut geen nood aan om een evenement als de Spelen nog groter te willen gaan maken. Dus in die optiek hoeft het niet om sporten toe te voegen. Nog meer sporters, nog een drukker programma en wat nog meer. Maar de Spelen moeten mee met hun tijd en bepaalde sporten winnen aan populariteit, andere dreigen folklore te worden.
Opvallend bij de zeven zijn het baseball en softball. Beide sporten -de ene voor de mannen op de Spelen, de andere voor de vrouwen- werden voor de komende Spelen in Londen van het lijstje geschrapt. Geen slechte zaak, want enkel populair op het Amerikaanse continent. Maar wat als er in oktober voor Chicago wordt gekozen? Kan deze in de States immens populaire sport dan ontbreken op het programma? Het IOC zou zich wel wat belachelijk maken wanneer ze deze sporten voor slechts één olympiade schrappen.
Karate klinkt leuk, maar krijgen we dan geen overaanbod aan gevechtssporten. Boksen, judo, taekwondo en worstelen hebben we al. Gevechtssporten hebben dan ook nog eens het enorme nadeel dat de kampen heel veel beslist worden op punten van scheidsrechters met goede of minder goede bedoelingen.
Golf is wellicht de meest mondiale sport in het rijtje. Maar is deze sport niet voorbestemd voor de beter bedeelde burger? Ik meen te weten dat het tennis ook ooit deze discussie te beurt viel. Geen mens die daarover nog klaagt.
Een nieuwe balsport, nou ja bal, zou het rugby zijn. Sport voor stoere mannen (en vrouwen als die zo al genoemd willen worden). Heel veel respect, maar iets in mij zegt dat deze sport weinig kans maakt.
Zoals in de wielersport het BMX toegevoegd werd voor de Spelen van Athene, zo zie ik ook het skeeleren. Spektakel, beoefend in heel veel landen. Het skeeleren is misschien ook wel de zomerse variant van het schaatsen, wat ook zijn populariteit kent.
Tot slot is er nog squash. Een racketsport die misschien wel zijn plaats verdiend op de Spelen. Ook een moderne sport, kijk maar naar de toename van squashcentras in Vlaanderen de voorbije decennia.
Het wordt moeilijk kiezen volgende maand. En we zouden het niet erg vinden als het in oktober niets wordt. Maar voor elke wedstrijd worden pronostiekjes gemaakt en hoewel het er ééntje is zonder inzet is die van ons: 1. golf, 2. squash, 3. skeeleren. Drie sporten, olympisch of niet, die je absoluut zelf eens moet beoefenen. Wedden dat je jezelf een kampioen voelt? --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen in Vancouver en London vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.
13-07-2009
Het BOIC feliciteert de succesvolle jonge Belgen
Het BOIC en 'Be Gold' verheugen zich over de behaalde resultaten van de nationale -18 ploegen hockey jongens en volleybal meisjes. Het nationale hockeyteam kroonde zich afgelopen zaterdag in Nijvel tot Europees kampioen en de nationale volleybalmeisjes wonnen brons op het wereldkampioenschap in Thailand. Beide ploegen genieten financiële steun binnen het kader van 'Be Gold' dat de ambitie heeft jonge topsporters voor te bereiden met het oog op deelname aan de Olympische Spelen van 2012/2014/2016/2018.
'Be Gold' is een gezamenlijk initiatief van het BOIC, de Nationale Loterij, de gemeenschappen en de sportadministraties. Zowel het hockey- als het volleybalteam heeft zich hierbij gekwalificeerd voor de eerste zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen waarvoor Singapore van 14 tot 26 augustus 2010 gaststad is. Deze resultaten tonen de noodzaak aan van een lange termijnvisie op gebied van scouting, ontplooiing en begeleiding van jonge topsporters.
12-07-2009
Bulgarije verliest zijn allereerste olympische kampioen
De allereerste Bulgaarse olympische kampioen uit de geschiedenis is op 78-jarige leeftijd overleden. Worstelaar Nikola Stanchev behaalde op de olympiade van 1956 in Melbourne goud in de categorie tot 79 kg. Dat jaar won hij ook zilver op de wereldkampioenschappen in Istanboel. In de loop van zijn carrière verzamelde Stanchev elf Bulgaarse titels, acht in de vrije stijl en drie in de Grieks-Romeinse.
11-07-2009
Sponsorwissel voor de Spelen in London 2012
Dat de organisatie van de Olympische Spelen in London 2012 niet van een leien dakje loopt, werd vandaag nog maar es bewezen. De organisatoren hebben af te rekenen met het failliet van één hun sponsors. Het Canadese Nortel Networks zou optreden als technologiesponsor tijdens de Spelen, maar dat zal dus niet gaan. Nortel wordt vervangen door Cisco uit California. Dat betekent wel een minderinkomst van 12 miljoen pond omdat Nortel met zo'n 40 miljoen pond aan cash & service in groep 1 zat, terwijl Cisco in groep 2 thuishoort.