Schnitzel met wortelen en gekookte aardappelen.
Aardappelen.
500 gr wortelen.
50 gr braadboter.
Peper, zout.
80 gr fijne suiker (volgens smaak).
Peterselie.
Schelletjes uit hesp (vetloos).
Kruidenmengeling nr 1. (zie kruiden).
1 soepbord paneermeel.
4 eieren.
1/4 vleesbouillon blokje.Maizena.
Aardappelen: ± 30 minuten koken.Wortelen:
Snij de wortelen in schijfjes van ± 0.5cm.
Doe boter in een pot en laat die lichtjes smelten.
Voeg er de schijfjes wortelen toe,
roer of schud eens zodat alle stukjes beboterd zijn.
Voeg er een klein snuifje zout en peper aan toe.
Voeg daarbij de suiker. Laat dit alles mooi opstoven.
Tijdig omroeren (zeer belangrijk) tot ze krakerig bijna zacht zijn.
Bestrooi bij het opdienen met fijngesnipperde peterselie.
SCHNITZELVraag aan je slager voor schelletjes fijn gesneden
(minder dan 1 cm) uit de carré. Neem 1 soepbord
paneermeel en voeg daarbij 1.5 soeplepel kruiden nr 1.
(zie kruiden). Roer dit alles goed door elkaar.
Zodat er een licht gekleurd paneermeel ontstaat.
Neem daarnaast nog een soepbord met daarin 3 volledige eieren.
Voeg daarbij 1 koffielepel kruiden nr 1.
(zie kruiden). Dit tesamen omroeren.
Neem het vlees en dompel ze goed onder in het ei.
Daarna goed in de paneermeel. Leg ze op een droog bord.
Laat de boter goudbruin (beurre noisette) worden. Bak nu het vlees.
(Dit heeft maximum 5 minuten baktijd per zijde nodig).
Dus zet je vlees niet te snel op.
Saus:Zorg dat je een koud hard gekookt eitje ter beschikking hebt.
(geplet met een vork).
Doe in je braadjus de hoeveelheid water
die je nodig hebt om je saus te bekomen.
(dat variëert naargelang de hoeveelheid personen).
Voeg daar 1/4 vleesbouillonblokjetoe.
Voeg het geplet eitje bij de jus.
laat dat nog 1 à 2 minuten sudderen.
Je kan eventueel de smaak nog versterken
door een mespuntje kruiden nr 1 aan de saus toe te voegen.
Lichtjes opbinden met maizena en door de chinees of fijne zeef
ontdoen van alle onnodige eierstukjes.
|