Het skelet heeft meer dan 200 botten, De schedel heeft er 22, ieder hand heeft er 27, elke voet heeft er 26. Je ruggengraat telt eveneens 26 botten die allemaal tegenover elkaar kunnen bewegen. Je rug is dus heel buigzaam, probeer maar! Het dijbeen is het grootste bot van de mens. De botten beschermen kwetsbare organen zoals de longen, het hart en de hersenen. Moesten we deze botten niet hebben zouden we bij een enkele botsing dood zijn doordat onze longen of hart zouden platgedrukt zijn. Ze zorgen er ook voor dat we niet in elkaar zakken. Gewrichten verbinden de botten, zodat het lichaam met behulp van de spieren kan bewegen.
De spieren zitten dus vast aan de botten. Je sterkste spieren zitten aan de zijkant van de mond en ze dienen om te kauwen. Vaak werken 2 spieren samen, bijvoorbeeld de buig- en strekspier van je arm. De biceps is het bovenste gedeelte van de spier in je arm, de triceps het onderste. Alle mensen hebben dezelfde spieren maar door te trainen kan je ze sterker maken. De spieren hebben energie nodig om te werken. Die energie haalt ons lichaam uit het voedsel.
Het spijsverteringsstelsel is meer dan 8 meter lang. Als je eet gaat voedsel eerst door de slokdarm en daarna komt het in de maag terecht. Als alles in de maag is, is er al een half uur verstreken. De slokdarm heeft sterke spieren: zelfs als je op je hoofd staat kan je nog altijd eten. In de maag wordt voedsel gekneed en opgelost. Dan gaat het verder naar de dunne darm. Het duurt 3 uur voor het voedsel het begin van de dunne darm heeft bereikt. In de dunne darm wordt het voedsel door het lichaam opgenomen. Dit duurt ongeveer 2 uur. Daarna komt de dikke darm en wat er daarna gebeurd kan je wel raden(het komt terecht in de wc-pot)! De energie die het lichaam uit het voedsel haalt komt terecht in het bloed.
De kleur van bloed wordt bepaald door de cellen: de rode bloedlichaampjes. Dit komt omdat dit de meeste voorkomende cellen zijn in het bloed. Er zijn 2 miljoen rode bloedlichaampjes in een druppel bloed en je maakt er elke seconde 2,5 miljoen nieuwe. Een volwassen mens heeft ongeveer 5 liter bloed. Je bloedsomloop lijkt ook een beetje op een centrale verwarming. Hij vervoert warmte van warme naar koude lichaamsdelen. Bloed bevat ook nog witte bloedcellen en bloedplaatjes. Als je je snijdt zorgen de bloedplaatjes ervoor dat het bloed kleverig wordt zodat het bloeden stopt. Bloed is belangrijk omdat het tot overal in je lichaam geraakt en daar dus energie, warmte en zuurstof kan afgeven. Bloed stroomt natuurlijk niet zo maar. Daarvoor heb je een pomp nodig: het hart.
Het hart ziet er niet uit zoals wij het indenken Maar het ziet er zo uit. De meeste mensen denken dat het hart links zit maar het zit in het midden. Het hart heeft ongeveer de afmetingen van een gebalde vuist. Je hartslag kan je voelen op plaatsen in je nek en op je borstkas. Het hart van een volwassene klopt ongeveer 80 keer per minuut. Als je loopt of sport gaat je hart sneller slaan. Je hart is een zeer sterke spier.En je hart is aan de linker kant dikker omdat de linkerkant meer moet rondpompen.
Als je lucht inademt gaat ze langs je neus en je mond naar je luchtpijp. De lucht reist verder naar je longen langs 2 buizen, de bronchiën. Dan komt ze in een longblaasje. In het longblaasje geeft het bloed kooldioxide af en neemt zuurstof op. Als je inademt gaat het middenrif naar omlaag en de ribben naar buiten. Als je uitademt gaat het middenrif naar boven en de ribben naar binnen. Wist je dat als je al de buizen van je longen achter elkaar legt, je veel meer dan 100 meter ver geraakt. De linker long is kleiner dan de rechter long om plaats te maken voor het hart. Als je al je longblaasjes open zou spreiden zou je een kwart van een tennisveld kunnen bedekken.
De hersenen vormen het centrale die alles in je lichaam regelt. De buitenlaag van de hersenen is grijs. Dit is het deel van het 'denken'. Je hersenen zijn gekronkeld zodat er meer ruimte is voor cellen. Ze zijn omgeven door een slijmerige vloeistof om ze te beschermen. De zenuwen vervoeren boodschappen van je lichaam naar de hersenen of van je hersenen naar je lichaam. De ruggengraat is een belangrijke zenuwbundel. Als er daar iets mee gebeurt ben je verlamd of dood. De zenuwen voelen aanrakingen zoals pijn, koude of warmte. Je hebt meer zenuwen in je tong en je lippen dan in je armen of je benen.
Wat je waarneemt met je zintuigen de huid, de ogen, oren, neus en mond dus wat je voelt, hoort, proeft, ruikt of ziet, wordt eveneens langs de zenuwen naar de hersenen gestuurd.




|