Na enkele maanden van stilstaan heeft de motor opnieuw gedraaid. Voor het demonteren en ombouwen waren de carbs uitgekuist en had de fiets een onderhoud gekregen, starten deed hij dus vrijwel meteen.
De ventilatoren waarvan er nog maar één werkte, zijn nagekeken en draaien beiden terug zoals het hoort. Een van de borsteltjes binnenin het ventilatormotortje was stuk en een nieuwe ventilator zou me algauw +-50 euro gaan kosten + ik zou 3 a 4 weken moeten wachten. Samen met mijn grootvader die de elektronica doet, alles opengehaald en het desbetreffende borsteltje gedemonteerd. Omdat het om zo'n klein borsteltje ging bleek niemand dit te hebben... buiten de modelbouwzaak om de hoek 2,5 euro en een uurtje werk later was alles terug tip top inorde.
De tellerpartij van Koso is voor het grootste deel ingebouwd en aangesloten. Vooral de juiste instellingen (qua toerentalweergave...) zijn nog wat experimenteren. De Koso teller biedt de mogelijkheid om 2 externe temp. sensoren aan te sluiten. De darm waarlangs de warme olie het blok verlaat werd doormidden gesneden en een 14mm koso sensoradapter werd ingebouwd. Aangezien de 14mm te dik was voor de 10mm darm heb ik 2 verloopstukken gebruikt en 14mm darm. De sensor is eveneens getest en alles lijkt naar behoren te werken. De tweede temp. sensor wordt aangesloten op de darm van de koelvloeistof. Deze darm is veel groter, hiervoor werd een 22mm adapter besteld via het net. Deze bouw ik zodra geleverd, in tussen het stuk darm waar de koelvloeistof de radiator ingaat.
Volgende zaken zijn eveneens gedaan:
- subframe geschuurd, geplamuurd, gespoten... (kwestie van netjes te zijn) - ophangbracket gemaakt om de Koso speedsensor te bevestigen - magnetische remschijfbout geplaatst (speciaal voor tellers met powertest)
* De schroefdraad die op de vastgelaste moeren (aan de achterzijde) van de tanksteun zat, was stuk. Ik heb de moeren uitgeboord en netjes gladgeschuurd zodat een M6 inbusbout er doorheen past. Aan de achterzijde is er geen luchtfilterbox meer en heb ik genoeg ruimte om de inbusbout vast te zetten met een geborgde moer. De tanksteun zelf heb ik matzwart gespoten en voorzien van nieuwe rubbers.
* Nadat ik de alu koplamphouders gemonteerd had bleek de lamp veel te ver naar voren te staan. Na wat meetwerk heb ik de houders ingekort, de gezaagde uiteinden opgeschuurd en alles terug matzwart gespoten. Er is net voldoende ruimte gelaten tussen de koplamp en het frame om de kabelboom weg te stoppen en de Koso teller + het contactslot te monteren.
Na een aantal weken op pootjes is de fiets eindelijk voorzien van zijn nieuwe Brembo achtervelg. De K&N filters zijn gemonteerd en een heleboel andere zaken zijn aangepast.
Een overzicht:
- achtervelg van Brembo voorzien van de nieuwe band die op de Grimeca velg lag - nieuwe op maat gemaakte stalen remleidingen vooraan - lagers in de achtervelg vervangen door nieuwe SKF-exemplaren - achterremklauw van Brembo + spacer en Paioli adapter gemonteerd - alu koplampsteunen ingekort en gespoten - universele chokehendel gemonteerd en kabels ingekort - universele (losse) K&N filters gemonteerd - bedrading aangepast voor de koplamp - remschijf achteraan gemonteerd -15mm achterwielas gemonteerd en aangepast + nieuwe rondellen en een moer voor 14mm draadeinde - bussen gemaakt om de kettingspanners terug te brengen van 17naar 15mm - Stuurgewichten gemonteerd - Brembo achterremklauw opgepoetst + voorzien van EBC-brakepads - tanksteun aangepast en gespoten - nieuwe bouten voor de remklauwen op maat gemaakt - ...
Zoals reeds gezegd, kocht ik een tweedehands Brembo achterremklauw en adapter ('brakeplate') van Paioli. Deze is voorzien op de nieuwe 15mm wielas. Omdat de originele MuZ onderdelen (velg, spacers...) niet dezelfde afmetingen hebben als de SZR onderdelen, bezorgde Bill me ook een spacer. Deze spacer komt tussen de velg en de klauwadapter te zitten en brengt de velg op de juiste plaats. De ketting zou dan normaal in lijn moeten komen.
De Brembo remklauw was toe aan nieuwe remblokjes. Na demontage bleken deze hetzelfde te zijn als die op de oude Grimeca remklauw. Aangezien deze nog maar pas werden vervangen, zijn ze nog goed voor heel wat kilometers.
Via de Motozoom website kocht ik 2 matzwarte koplampsteunen, om mijn aangepaste Ducati-Monster-koplamp te bevestigen, op de SZR voorvork. De koplampsteunen komen standaard met verschillende rubbers en zijn netjes afgewerkt.
Omdat de chokebediening bij de MuZ, standaard op het linker bedieningsarmatuur staat en dit bij de SZR-exemplaren niet zo is, kocht ik een universele chokehendel.
De originele chokenaald, veer en bevestiging die op de carburator past, blijft behouden. De originele buitenkabel blijft eveneens behouden, maar is te lang en wordt ingekort. Hetzelfde gebeurd met de binnenkabel. Het MuZ-frame bevat 2 dunnere verstevigingsbuisjes (balhoofd), op het linkse buisje kan ik de chokehendel perfect monteren.
Zoas eerder gezegd was het mijn bedoeling om de originele 17mm MuZ achterwielas te behouden en de lagers in de Brembo velg afkomstig uit de SZR te veranderen. Dit bleek echter enorm veel werk te worden en op aanraden van Bill Jurgenson (zie lijst me interessante links) die zowel de MuZ als SZR van A tot Z kent ga ik de originele achteras netjes laten afdraaien tot 15mm SZR dikte. Indien nodig laat ik gewoon een nieuwe as van 15mm dikte op maat maken.
Om de kettingspanners in de achterbrug, die ook voorzien zijn op een 17mm as netjes te laten aansluiten laat ik voor de rechterzijde een bus draaien die over de 15mm as schuift en de ruimte uitvult. Een enkele bus volstaat normaal want de as kan langs de linkerzijde tot waar hij net de linker achterbrugpoot uitkomt 17mm blijven.
Via Bill kon ik naast een Brembo achterremklauw van een SZR ook een aangepaste remklauwadapter passende op de MuZ bekomen die een spacer bevat om het SZR wiel netjes in lijn te plaatsen.
De schetsplaten (voeten) en afdekkapjes van de framebuis zijn in het matzwart gespoten en de verf is goed uitgehard. Het resultaat is meer dan geslaagd.
Bij een speciale motor hoort een speciale helm. Tot kort reed ik met een Caberg V2R op men hoofd. Geen 'brol', maar ook niet echt goed. Wind -of geluiddicht was deze al zeker niet. Alles wat los kon komen te zitten zat los en het geïntegreerde zonnevizier was ronduit hatelijk. De zon hield het niet tegen en het bleef niet goed meer zitten. 'Safety first' en dus opzoek naar een betere helm. Op het net vond ik een 'Suomy Vandal Brand' limited edition met 'Beta' decals. Nieuw in de doos. Normaal kost dit model (stock zonder speciale decals) rond de 470 euro maar ik hoefde er niet zoveel voor neer te tellen. Conclusie: verkoper gelukkig, ik gelukkig... iedereen gelukkig!
De afgelopen dagen niet zo bijster veel gedaan. Wel eventjes het Grimeca achterwiel gedemonteerd en tot de conclusie gekomen dat ik de wiellagers van de nieuwe Brembo velg zal moeten veranderen wanneer ik de originele wielas wil behouden uit de MuZ (daar was weer schitterend over nagedacht ). De SZR-as is 15 mm, terwijl de MuZ-as 17mm is. Als ik een SZR-as zou gebruiken die dus zo door de velg past moet ik de kettingspanners laten aanpassen want deze zijn ook voorzien op de 17mm as... + een dunnere as lijkt me niet echt een verbetering . Hopelijk kunnen de lagers aangepast worden . Een nieuwe bus wordt eveneens op maat gedraaid!
Tussendoor had ik de schetsplaten (voeten) en afdekkapjes van de framebuis er even afgehaald om te poetsen. Maar eens opgepoetst vond ik ze toch niet meer zo mooi ogen. Alles netjes ontvet en in de grondverf gezet. Morgen of overmorgen als alles deftig uitgehard is een eerste laag lak geven. De kleur wordt matzwart.
Het subframe hing vol met overbodig geworden stukken metaal. O.a. de ophangbeugels van de voetsteunen (+ uitlaat), zadelslotbevestiging, ophangpunten van de luchtfilterbox... . Al deze zaken mochten verwijderd worden.
Werkwijze was eenvoudig: 1) met een fijn slijpschijfje onder de lasnaad doorslijpen (zonder de buis te raken) 2) met een afbraamschijf de lasnaden wegwerken 3) bijwerken met een ijzervijl en opschuren met fijn korrelig schuurpapier
De originele Grimeca achtervelg van de MuZ Skorpion is enorm zwaar en dus kocht ik net zoals vooraan een Brembo exemplaar afkomstig uit een Yamaha SZR. De tandwielhouder zat er uiteraard ook bij. De nieuwe achterband die ik op de Grimeca had laten plaatsen kan gewoon op het Brembo exemplaar worden overgezet. Afmetingen van de velg/band zijn eveneens 150/60 R17 (150 breed - 60 hoog - diameter 17).
* Exact gewicht van beide velgen (Grimeca en Brembo) volgen later. Het is echter meteen duidelijk dat de Brembo enkele kilo's lichter is!
Met dank aan Paul Potuit van wie ik deze prachtige velg overnam.
Ik had reeds enkele stukken van het subframe afgeslepen, maar gemonteerd met olietank, luchtfilterbox, kabels... was verder aanpassen onmogelijk. Omdat ik de olietank, rubbers, bekabeling en slangen toch eens grondig moest nakijken besloot ik alles even te demonteren. Het aanpassen van het subframe mag geen half werk worden en dus ga ik dit samen met een lasser doen. Alles wordt netjes afgeslepen en bijgewerkt waar nodig.
(minpunt) * Het subframe is vrij zwaar en er moet zoveel mogelijk weggehaald worden!
De originele luchtfilterbox gaat eraf en losse K&N filters rechtstreeks op de carbs komen in de plaats. Aangezien de batterij normaal in een bakje achter de luchtfilterbox zit moet hiervoor een nieuwe houder ontworpen en gemaakt worden.
De originele tellerset van MuZ is in drie woorden samengevat, "groot, zwaar en onnauwkeurig". De opvolger van de oorspronkelijke teller vond ik in een digitaal exemplaar van KOSO, namelijk de RS DYNO. Online besteld bij http://www.josdijkman.nl/shop/ en na een week netjes geleverd. Samen met de teller bestelde ik ook een extra temperatuursensor.
Prijs digitale teller = 185,00 euro Prijs temperatuursensor = 17,50 euro
De originele MuZ koplampen staan er bekend om stuk te trillen en voor een ondermaatse verlichting te zorgen. De originele kop (en onder)kuip gaat toch weg en dus vond ik het tijd voor een andere look. Op het net kwam ik voor een mooie prijs een BOSCH koplamp afkomstig van een Ducati Monster tegen. Deze koplamp is voorzien op een H4 lamp en dus een hele verbetering (langere levensduur, meer licht...), enkel de aansluitfiches moeten nog pas gemaakt worden.
De nieuwe koplamp (lamp PHILIPS H4) heeft volgende functies: Low beam + High beam --> samen in 1 lamp (de MuZ heeft origineel voor elk een lamp) + afzonderlijk standlicht
De oude (originele) MuZ Skorpion Koppelingshendel zat op Gilles Tooling Light GP-clipons. Deze raakten doordat ze eigenlijk enkele cm's te kort waren de kuipbeugels of kopkuip. Eens de clipons dan toch in een juiste (aanvaardbare) hoek waren gezet, zat de koppelingshouder -en kabel lichtjes geklemd. Resultaat: de kabel schuurde steeds door. Met de nieuwe SZR-vork en bijhorende clipons kwam ook een originele SZR koppelingshendel + houder. Veel robuuster dan het MuZ exemplaar en beter te regelen. Het rubberen afdekkapje van Domino werd gewoon overgenomen. Het gashandle is eveneens een enorme verbetering! Zoals eerder gezegd is de behuizing van het SZR exemplaar uit metaal. De 2 stelschroeven ontbraken echter en dus kocht ik er 2 nieuwe aan die perfect passen. Om de stelschroeven netjes af te dekken kwamen er rubberen kapjes over die vast gezet zijn met een stripje.
De ophangbeugeltjes voor snelbinders (rekkers) werden weggeslepen alsook het handvat om de motor op zijn middenbok te trekken. De middenbok was toch al weggehaald. Alles wordt wel nog netjes afgewerkt wanneer het achterframe verder wordt aangepast met monozit...
Aangezien de UPSD -vork uit de SZR een dikkere en anders gevormde balhoofdpen heeft dan de MuZ Skorpion, moest er dus één en ander aangepast worden. De balhoofdlagers van de MuZ waren nog perfect en ik besloot om deze te laten zitten en de pen pas te maken. Dit mocht echter geen geknoei worden en per toeval kwam ik in contact met Karel Marcoen. In het verleden zelf mecanicien geweest bij de MuZ invoerder en echte motorliefhebber/kenner. Karel een echte vakman is nu zaakvoerder van K.M.T.S. "Karel Marcoen Technical Service", waar je voor o.a. volgende zaken terecht kunt:
KMTS BVBA
--OPLOSSINGEN VOOR TECHNISCH MECHANISCHE PROBLEMEN--
-Service in jouw bedrijf, storingzoeken, herstelling en onderhoud.
-Onderhoudsatelier voor ; Draaien, CNC Frezen, Boren, Persen,
-Gespecialiseerd in herstellings -en stukwerk.
-CAD/CAM consulting, werkvoorbereiding en n.c. programmatie.
-Service voor DUPLOMATIC gereedschapswisselaars.
-Service en calibratie van meettasters op bewerkingsmachines.
-Spindel service.
7jaar ervaring in de verspaningsindustrie als
machinesteller en werkvoorbereider in de toonaangevende lucht_ en ruimtevaart- industrie van België en 4 jaar als reizend application en service engineer bij s werelds grootste cnc machinebouwer.
Karel nam de SZR pen onder handen en paste ze perfect aan, 'Plug and Play' dus
*Verschil met de MuZ is het hoger zitten van de bovenste kroonplaat omdat de Japanners gebruik maken van contramoeren waarmee je alles kan regelen. Eens alles gemonteerd merk je hier niets van en het geheel staat netjes in elkaar. Over het resultaat ben ik dus zeer tevreden!
De UpsideDown vorkbenen tonen veel strakker en zijn optisch + technisch een hele verbetering ten opzichte van de oude smalle vorkpootjes. De UPSD is van Paioli (net zoals de oude vork). In de toekomst worden er wel nieuwe (betere) dempingsveren gestoken van WP/Bitubo/Hyperpro/... .
(Op de foto staan naast de vorkbenen, ook de aluminium racebussen en voorwielas.)
Fabrieksaf heeft een MuZ Skorpion Traveller/Tour/Sport een voorvelg van Grimeca. De mijne weegt met voorband en lagers (zonder remschijf en as) +- 9,5kg. De Yamaha SZR voorvelg die ik op de kop kon tikken en waar een bijna nieuwe band rondzit, weegt (in dezelfde opstelling als de Grimeca) +- 8,4 kg. Een verschil van +- 1kg. De 3.00-17 voorvelg van de Yamaha SZR is van Brembo.
Aangezien de Brembo voorvelg voorzien is voor 2 remschijven en origineel in de UpsideDown vork zit, past alles perfect. Samen met de voorvelg kocht ik een originele voorwielas. De bussen die over de as schuiven en het wiel netjes centreren, zijn op maat (uit aluminium) gemaakt.