Inhoud blog
  • Panama papers
  • Iedereen werk!
  • Valentijn
  • Bewust Groen
  • Stroomvoorziening
    Zoeken in blog

    Over mijzelf
    Ik ben Pieter Bossuyt
    Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Customer Success Manager.
    Ik ben geboren op 27/08/1971 en ben nu dus 53 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Padel, squash, hardlopen, IT.
    Stof tot nadenken...

    Ruimte om mijn ideeën te ventileren, met als doel andere mensen aan het denken te zetten. Klankbord om mijn gedachten te toetsen. Niet om mensen van iets te overtuigen, soms wel om mensen de kans te geven bewuster met bepaalde keuzes om te gaan, als ze dat zelf willen.
    04-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewust subsidiëren
    Even een hersenspinsel over "commerciële" subsidies, misschien een saaie materie, maar iets wat heel onverwachte gevolgen kan hebben.
    Toch waard om even over na te denken...  

    Ter verduidelijking: Ik heb het hier dus niet over subsidies voor cultuur, sport en dergelijke. 
    Die hebben een maatschappelijke functie en moeten ook zo bekeken worden.    

    2 bekende  voorbeelden van commerciële subsidies: 
    - Tot eind vorig jaar kreeg iedereen die een ecologische auto kocht 15% subsidie. Om de begroting te doen kloppen viel die subsidie volledig weg. Gevolg: eind vorig jaar veel verkocht, dit jaar zit de verkoop in het slop.  
    -De groenestroomcertificaten voor zonnepanelen, die door een plotse aanpassing tot augustus nog voor een enorme verkoop hebben gezorgd, maar waarbij de particuliere markt van zonnepanelen nu redelijk stil ligt.   

    Bizar gegeven, op het autosalon in februari, waren de ecologische auto's 10 à 15% goedkoper dan in december ervoor. Hoe is dat mogelijk? Leuk voor de autoindustrie dat veel mensen hun aankoop vervroegd hadden en ze dus extra verdiend hebben (op de kap van de Belgische staat, dus van jullie en mij)  
    Bij de zonnepanelen is dit minder duidelijk, maar toch aanwezig. In Nederland en Duitsland zijn die al jaren beduidend goedkoper dan in België, dus ook hier hebben installateurs extra verdiend op de kap van de subsidies.   

    Gevolg van lang aangehouden subsidies is dus hogere prijzen... Als dat niet pervers is...  

    Resultaat van het plots schrappen of drastisch verminderen van de subsidies is ook duidelijk.  
    Veel installateurs van zonnepanelen ontslaan nu verkopers en personeel, allemaal mensen die ze hard nodig hadden tot en met juli. In het slechtste geval gaan ze bankroet.  
    Bij de autodealers dezelfde uitdagingen. Minder verkoop vraagt voor bezuinigingen en dus uiteindelijk minder personeel, rechtstreeks of onrechtstreeks. Minder verkoop betekent ook minder produceren, dus nog meer jobs bedreigd.   

    Ben ik hier aan het pleiten om die subsidies terug te brengen? Wel, nee!  
    Moeten we subsidies volledig afschaffen? Neen, ook niet. 
    Ik pleit er alleen voor om de politiek bewust met subsidies om te laten gaan. 

    Voor mij is het duidelijk dat lang aanhouden van "commerciële" subsidies zorgt dat de markt daarvan gebruik maakt om meer marge te maken. Een begrijpbare reactie, helaas contraproductief...  

    Naar mijn mening is elke "commerciële" activiteit die alleen kan overleven op subsidies een foute zaak.  

    Wat mochten we nu eens overschakelen op degressieve en eindige subsidies waarbij alles van bij de start vastgelegd wordt. 
    Bijvoorbeeld ieder jaar 10% minder, en volledig gedaan na 10 jaar. (alles kan, als het maar aangepast is aan het doel, stelselmatig vermindert en op een vooraf bepaald moment stopt) 
    Dan kan die subsidie zijn werk doen, namelijk de markt voor een bepaald product of dienst activeren, maar weet iedereen waar hij zich kan aan verwachten in de toekomst. Geen verassingen meer, en dus ook geen negatieve schokeffecten meer. En daar bovenop ook minder misbruik.  De fabrikanten weten ook meteen waar ze zich aan moeten houden en waar ze naartoe moeten werken... 
    Dat dit in samenspraak met de betreffende sector moet worden bepaald staat buiten kijf.  

    Ik ben van mening (sommigen zullen dit liberaal noemen :) ) dat de economie sterk zelfregulerend is. Subsidies zijn noodzakelijk om trends in gang te zetten, maar mogen niet misbruikt worden. Premies voor isolatie zijn goed, maar wie nu nog een huis bouwt met de isolatie zoals 30 jaar geleden, zal dit heel snel voelen in de stookkosten...  

    Wat naar mijn bescheiden mening veelal ontbreekt zijn lange termijn visies. Jammer genoeg iets waar politici die om de 4 jaar herverkozen willen worden niet zo goed in zijn... Misschien een idee om dergelijke zaken door technocraten te laten behandelen?...

    04-11-2012 om 20:44 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewust consumeren
    Wat gebeurt met Ford Genk laat me niet onbewogen. Het vermindert meteen ook mijn keuze in auto's. Ik wou al geen Renault en Opel meer, VW is nog een twijfelgeval, want die fabriek bestaat nog, al is ze kleiner geworden en maakt ze nu Audi's... Maar dus nu duidelijk ook geen Ford meer. Ik herinner me dat veel mensen bij de sluiting van Renault Vilvoorde zeiden dat ze nooit meer een Renault zouden kopen. Ook de politici reageerden furieus. 2 jaar later was Renault marktleider in België, en bestelden politiekorpsen, gemeenten, politici ook netjes weer een Renault als dienstwagen. De mens vergeet blijkbaar heel snel... maar ik dus niet... Waarmee ik naar niemand een steen wil gooien, ieder maakt zijn eigen keuzes...

    Ik probeer hierbij bewust de keuze te maken die het best is voor onze streek, ons land. Het is ten slotte in die streek dat ik leef en bovenal dat mijn kinderen opgroeien. En voor mijn kinderen heb ik wel wat over.

    Bewust consumeren, dat kan heel ver gaan, maar dat hoeft niet. Kiezen om geen InBev producten meer te kopen omdat de winsten daarvan niet aan mijn streek ten goede komen is een kleine moeite. Die Bavik pils vind ik eigenlijk zelfs lekkerder. In de streek gebrouwen, met lokale mensen, geen enorme bonussen aan de bazen en netjes belastingen betalen op het eind van het jaar. Zo vind ik het op zijn best. 
    Electriciteit bij Ecopower en gas bij Lampiris, en niet Electrabel of Nuon die hun winst doorsluizen naar andere landen om zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen... Voor mij een bewuste goed doordachte keuze, voor anderen misschien een brug te ver... 
    Zelfs kopen bij de Vlaamse Colruyt, en niet bij het Duitse Aldi of Lidl, de Nederlandse Albert Hein of de Franse Carrefour past in het rijtje.

    Uiteindelijk min of meer bewuste keuzes om met het geld dat ik uitgeef toch een positieve bijdrage te leveren aan mijn eigen streek. 
    Dat ik daarbij ook wel eens de mist in ga is zeker, maar ik troost me dan met de gedachte dat ik er toch over nagedacht heb. Dat ik probeer "bewust" te consumeren.

    En begrijp me niet verkeerd, dit is geen oproep aan iedereen om bij de geciteerde leveranciers te gaan shoppen of om een Volvo te kopen. Wel om te vragen zelf ook eens na te denken hierover. 
    Moet je dat doen, en moet je dan tot dezelfde gedachten komen? Neen, helemaal niet. Ik ben al gelukkig dat ik dit eens kan schrijven, wat jullie ermee doen is compleet aan jullie. En als ik hier iemand tot nadenken heb gebracht, zoveel te beter...

    29-10-2012 om 23:47 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (1)

    Archief per week
  • 18/04-24/04 2016
  • 22/04-28/04 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs