Ik ben Pieter Bossuyt
Ik ben een man en woon in Izegem (België) en mijn beroep is Customer Success Manager.
Ik ben geboren op 27/08/1971 en ben nu dus 53 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Padel, squash, hardlopen, IT.
Stof tot nadenken...
Ruimte om mijn ideeën te ventileren, met als doel andere mensen aan het denken te zetten. Klankbord om mijn gedachten te toetsen.
Niet om mensen van iets te overtuigen, soms wel om mensen de kans te geven bewuster met bepaalde keuzes om te gaan, als ze dat zelf willen.
29-10-2012
Bewust consumeren
Wat gebeurt met Ford Genk laat me niet onbewogen. Het vermindert meteen ook mijn keuze in auto's. Ik wou al geen Renault en Opel meer, VW is nog een twijfelgeval, want die fabriek bestaat nog, al is ze kleiner geworden en maakt ze nu Audi's... Maar dus nu duidelijk ook geen Ford meer. Ik herinner me dat veel mensen bij de sluiting van Renault Vilvoorde zeiden dat ze nooit meer een Renault zouden kopen. Ook de politici reageerden furieus. 2 jaar later was Renault marktleider in België, en bestelden politiekorpsen, gemeenten, politici ook netjes weer een Renault als dienstwagen. De mens vergeet blijkbaar heel snel... maar ik dus niet... Waarmee ik naar niemand een steen wil gooien, ieder maakt zijn eigen keuzes...
Ik probeer hierbij bewust de keuze te maken die het best is voor onze streek, ons land. Het is ten slotte in die streek dat ik leef en bovenal dat mijn kinderen opgroeien. En voor mijn kinderen heb ik wel wat over.
Bewust consumeren, dat kan heel ver gaan, maar dat hoeft niet. Kiezen om geen InBev producten meer te kopen omdat de winsten daarvan niet aan mijn streek ten goede komen is een kleine moeite. Die Bavik pils vind ik eigenlijk zelfs lekkerder. In de streek gebrouwen, met lokale mensen, geen enorme bonussen aan de bazen en netjes belastingen betalen op het eind van het jaar. Zo vind ik het op zijn best. Electriciteit bij Ecopower en gas bij Lampiris, en niet Electrabel of Nuon die hun winst doorsluizen naar andere landen om zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen... Voor mij een bewuste goed doordachte keuze, voor anderen misschien een brug te ver... Zelfs kopen bij de Vlaamse Colruyt, en niet bij het Duitse Aldi of Lidl, de Nederlandse Albert Hein of de Franse Carrefour past in het rijtje.
Uiteindelijk min of meer bewuste keuzes om met het geld dat ik uitgeef toch een positieve bijdrage te leveren aan mijn eigen streek. Dat ik daarbij ook wel eens de mist in ga is zeker, maar ik troost me dan met de gedachte dat ik er toch over nagedacht heb. Dat ik probeer "bewust" te consumeren.
En begrijp me niet verkeerd, dit is geen oproep aan iedereen om bij de geciteerde leveranciers te gaan shoppen of om een Volvo te kopen. Wel om te vragen zelf ook eens na te denken hierover. Moet je dat doen, en moet je dan tot dezelfde gedachten komen? Neen, helemaal niet. Ik ben al gelukkig dat ik dit eens kan schrijven, wat jullie ermee doen is compleet aan jullie. En als ik hier iemand tot nadenken heb gebracht, zoveel te beter...
Reacties op bericht (1)
06-11-2012
ik heb ook nog iets om over na te denken
Pieter ik vind je idee niet slecht en heb ook enkele kronkels om eens over na te denken, het is een opsomming van losse gedachten zonder veel samenhang.
Wat zeggen de mensen die hun nummerplaat ingeruild hebben voor een busabonnement en de promotors van die maatregel nu tegen de Ford arbeiders?
De nieuwe bedrijfswagentax berekend op basis van co uitstoot en aankoopprijs is niet echt gunstig voor de Ford wagens die hier geproduceerd worden. Durven de opstellers van die regel de Ford arbeiders nog recht in de ogen kijken?
Groen zit momenteel op de Wever te kankeren ivm zijn mobiliteitsoplossing voor Antwerpen, zij willen de auto uit de stad en iedereen op het openbaar vervoer. Hoe leg je dat uit aan de Ford arbeiders?
Hoe bepalen ze de loonkost, houden ze bij de berekening wel rekening met de reële loonkost en niet alleen met het gewone bruto? Bovenop het bruto komt nog een patronale bijdrage, elke dag afwezigheid wordt door de werkgever betaald, ziekte, ook na een weekend het zwijn uithangen, enkele weken jurylid zijn in een rechtbank, een stamp krijgen op een voetbalveld bij een caféploegske met werkverlet tot gevolg, dronken op het werk verschijnen,... zo zijn er nog duizend en een regeltjes die de reële loonkost de hoogte injagen en waar nooit iets over gezegd wordt. De loonkost is de totale kost van al die kosten gedeeld door de werkelijk gepresteerde uren, je mag dan nog de productiviteit in rekening brengen maar uiteindelijk kom je tot een cijfer en kapitalisme is nu eenmaal onverbiddelijk over die cijfers... Eerlijk gezegd verwonderd het mij waarom die grote bedrijven hier momenteel nog blijven?
Enkele jaren terug was er een ambtenaar van een kustgemeente die familie van inwijkelingen 1 dag in de gemeente inschreef en die hadden dan recht op een minimum maar volledig pensioen zonder 1 dag zelf bijgedragen te hebben. De bedoeling was de lasten van het ocmw te verschuiven naar de federale overheid. Is die deur al dicht, ik dacht het niet?
Wie gaat ons steunen als die negatieve spiraal niet meer te stoppen blijkt? We stevenen af op een Griekse tragedie!
100 kmo met 40 mensen in dienst zijn ook 4000 arbeidsplaatsen maar geen macht voor de vakbonden en dat willen die uiteraard niet. Het schip (de Belgische economie) is aan het zinken en er worden nog dapper gaten in de vloer geschoten,...
Pieter ik vind het bewonderenswaardig om principes te hebben maar
bij wie heeft 'De lijn' zijn bestelling van nieuwe bussen geplaatst? Waarom zijn alle textiel fabrieken in Europa verdwenen? Waarom zijn alle kruideniers verdwenen? Uiteindelijk is het de consument zelf die onze economie om zeep helpt, niemand gunt nog het succes van een ander en ze gaan nog liever in het buitenland winkelen.
Het is triestig wat er gebeurd en ik ben niet zo optimistisch over de toekomst. Er moet echt eens nagedacht worden over alles en zonder heilige huisjes. Voor degene die het nog niet door hebben: de wereld is veranderd en als we daar niet snel in meegaan zullen we ten ondergaan en dan is het voor iedereen om zeep. Mensen leren blijkbaar niets uit de geschiedenis maar geen enkel "Rijk" is altijddurend en niet meer aanpassen is gelijk aan ten ondergaan.