Dit weekend las ik in 'Het Laatste Nieuws' van 12 en 13 april een artikel die aansluit bij onze cursus Leisure management. Het gaat over een nieuwe trend in de toeristische sector. Ze bieden namelijk vakanties aan met crèche zowel overdag als 's avonds.
De nieuwe trend is er gekomen naar aanleiding van het verdwijnen van de Britse peuter Maddie McCann. Daardoor spreekt men in de Britse pers van een Maddie - effect: we willen absolute veiligheid voor onze kroost. Hier bij ons is dit niet zozeer van toepassing maar het heeft de touroperators toch aan het denken gezet. Hoever moet vakantie - opvang nu eigenlijk wel gaan?
Een groeiend aantal hotels wil inspelen op die nieuwe behoefte naar kinderopvang want als je mensen nu eenmaal een zorgeloze vakantie belooft, moet je dat dan ook effectief proberen waar te maken. Sinds de all - in formules zo populair geworden zijn, zijn er ook bij de ouders nieuwe verlangens ontstaan. Als je 24 uur per dag kan eten, drinken en plezier kan maken in het hotel, dan voelt dat spijtig aan, wanneer je daar 's avonds geen gebruik van kan maken.
Wat houdt de nieuwe trend nu concreet in? Club Med biedt nu in 27 clubdorpen het gloednieuwe 'Pyjamas Club' aan. Hier kunnen de kinderen tot 1 uur 's nachts op zitzakken gezelschapspelletjes spelen of video's bekijken. Voor de kleintjes is er slaapgelegenheid en zo kunnen de ouders in alle rust van hun vrije avond genieten. Andere reisorganisaties die avond crèches aanbieden zijn Sunsail, Mark Warner en Falcon. Hotels daarentegen adverteren met een vrije dag voor ouders zoals Thomas Cook Junoir Club Torida Beach in Ibiza: één keer per week stopt de kinderopvang niet in de namiddag maar om 18 uur, wanneer de meeste uitstappen dus zijn afgelopen. Naast de uitbreiding van de opvang, is ook veiligheid belangrijker geworden. Zo kan je in het Ela Quality Resort in Turkije via een elektronisch systeem steeds traceren waar je kind in de opvang is.
Door dit in de voeren is er een nieuw gat in de markt gevonden. De toeristisch sector weet immers dat kindvriendelijkheid doorslaggevend is bij ouders: er mag nog zoveel luxe en plezier zijn, als de kinderopvang niet klopt, hebben ze daar weinig aan. Een aantal hotels hebben dat gat gezien en zijn de opvang daardoor gaan uitbreiden en ook de rest wil daarin niet achterblijven: want als jij van een koppel hoort dat ze elke avond rustig konden eten omdat de crèche nog open was, en bij jou niet, dan gaan ouders uiteraard gaan nadenken...
Men biedt dus meer comfort aan als je met kinderen op vakantie gaat. Maar men moet zich dan ook deze vraag gaan stellen: kunnen/ willen we eigenlijk nog zelf voor onze kinderen zorgen? Voor vele mensen is de werkdruk en stress nu eenmaal zo groot, dat ze zich op vakantie een totaal ander ritme willen aanmeten. Het toerisme biedt daarom een 'totaalbeleving' aan: vanaf de parking op de luchthaven wil men een goed gevoel creëren, waar geen ruimte is voor frustraties. Hun kinderen worden nu wel niet aanzien als een 'last' maar de het verschil tussen de dagelijkse sleur en de ontspanning die men ervaart op vakantie is groot. Het is dan ook logisch dat ouders één keer per week samen in alle rust willen eten of eens een uitstapje willen doen zonder de kinderen en dan kan men aardig gebruik maken van deze nieuwe dienst.
Het lijkt mij dus een aangename oplossing voor ouders met kinderen, zolang er maar geen misbruik van wordt gemaakt!!
|