Met het einde van het academiejaar en de blok in zicht, is het super druk! Van vrije tijd kan dus niet meer veel gesproken worden, als je mij vraagt...
Eerst en vooral ben ik al lange tijd bezig met het organiseren van een verrassingsfeestje voor mijn vriend omdat hij ook in juni afstudeerd. Het is eigenlijk wel een leuke opdracht omdat het wel aansluit bij onze richting eventmanagement. Zo kan ik de zaken die ik geleerd heb in de cursus nu eens werkelijk omzetten in de praktijk. Alles is nu grondig voorbereid en besteld en hopelijk loopt alles goed af! Het is namelijk niet gemakkelijk om aan alles te denken, alles te voorzien, iedereen uit te nodigen en daarbovenop nog eens alles in het geniep te moeten doen!! Maar het lukt voorlopig en ik moet zeggen dat het me absoluut bevalt.
Wat me een beetje minder bevalt, is de blok natuurlijk! Met dit mooie weer, heb ik altijd meer moeite om me achter m'n bureau te zetten en te beginnen met de blok. Maar dan zie je die examenroosters en je vrienden beginnen erover te praten en dan ben je opeens wel geneigd om er toch in te vliegen. Die gezonde portie stress doet wonderen, om er aan te beginnen.
Daarnaast ben ik ook volop bezig met solliciteren en alles wat daar bij komt kijken. We zijn van plan om in september in Zaventem te gaan wonen en ik ben daar dus ook werk aan het zoeken. Ik heb nu mijn eerste gesprekken achter de rug, en het viel meer mee dan ik had gedacht. Ik zie het zitten om aan een toch relatief 'nieuw' leven te beginnen maar die schrik voor het onbekende overvalt me toch soms nog eens.
Zo, hopelijk is alles geregeld en zijn de examens goed gelukt in juni, zodat ik dan eindelijk kan genieten van een welverdiende vakantie....
Dit weekend las ik in 'Het Laatste Nieuws' van 12 en 13 april een artikel die aansluit bij onze cursus Leisure management. Het gaat over een nieuwe trend in de toeristische sector. Ze bieden namelijk vakanties aan met crèche zowel overdag als 's avonds.
De nieuwe trend is er gekomen naar aanleiding van het verdwijnen van de Britse peuter Maddie McCann. Daardoor spreekt men in de Britse pers van een Maddie - effect: we willen absolute veiligheid voor onze kroost. Hier bij ons is dit niet zozeer van toepassing maar het heeft de touroperators toch aan het denken gezet. Hoever moet vakantie - opvang nu eigenlijk wel gaan?
Een groeiend aantal hotels wil inspelen op die nieuwe behoefte naar kinderopvang want als je mensen nu eenmaal een zorgeloze vakantie belooft, moet je dat dan ook effectief proberen waar te maken. Sinds de all - in formules zo populair geworden zijn, zijn er ook bij de ouders nieuwe verlangens ontstaan. Als je 24 uur per dag kan eten, drinken en plezier kan maken in het hotel, dan voelt dat spijtig aan, wanneer je daar 's avonds geen gebruik van kan maken.
Wat houdt de nieuwe trend nu concreet in? Club Med biedt nu in 27 clubdorpen het gloednieuwe 'Pyjamas Club' aan. Hier kunnen de kinderen tot 1 uur 's nachts op zitzakken gezelschapspelletjes spelen of video's bekijken. Voor de kleintjes is er slaapgelegenheid en zo kunnen de ouders in alle rust van hun vrije avond genieten. Andere reisorganisaties die avond crèches aanbieden zijn Sunsail, Mark Warner en Falcon. Hotels daarentegen adverteren met een vrije dag voor ouders zoals Thomas Cook Junoir Club Torida Beach in Ibiza: één keer per week stopt de kinderopvang niet in de namiddag maar om 18 uur, wanneer de meeste uitstappen dus zijn afgelopen. Naast de uitbreiding van de opvang, is ook veiligheid belangrijker geworden. Zo kan je in het Ela Quality Resort in Turkije via een elektronisch systeem steeds traceren waar je kind in de opvang is.
Door dit in de voeren is er een nieuw gat in de markt gevonden. De toeristisch sector weet immers dat kindvriendelijkheid doorslaggevend is bij ouders: er mag nog zoveel luxe en plezier zijn, als de kinderopvang niet klopt, hebben ze daar weinig aan. Een aantal hotels hebben dat gat gezien en zijn de opvang daardoor gaan uitbreiden en ook de rest wil daarin niet achterblijven: want als jij van een koppel hoort dat ze elke avond rustig konden eten omdat de crèche nog open was, en bij jou niet, dan gaan ouders uiteraard gaan nadenken...
Men biedt dus meer comfort aan als je met kinderen op vakantie gaat. Maar men moet zich dan ook deze vraag gaan stellen: kunnen/ willen we eigenlijk nog zelf voor onze kinderen zorgen? Voor vele mensen is de werkdruk en stress nu eenmaal zo groot, dat ze zich op vakantie een totaal ander ritme willen aanmeten. Het toerisme biedt daarom een 'totaalbeleving' aan: vanaf de parking op de luchthaven wil men een goed gevoel creëren, waar geen ruimte is voor frustraties. Hun kinderen worden nu wel niet aanzien als een 'last' maar de het verschil tussen de dagelijkse sleur en de ontspanning die men ervaart op vakantie is groot. Het is dan ook logisch dat ouders één keer per week samen in alle rust willen eten of eens een uitstapje willen doen zonder de kinderen en dan kan men aardig gebruik maken van deze nieuwe dienst.
Het lijkt mij dus een aangename oplossing voor ouders met kinderen, zolang er maar geen misbruik van wordt gemaakt!!
Met heel wat goeie raad en handige tips van paardenliefhebbers en een paar ervaren ruiters sta ik, gewapend met m'n oude rijlaarzen, een versleten broek en een toque op het hoofd klaar voor mijn eerste les. Mijn einddoel: een rit in galop langs de schuimende kustlijn. Maar om niet onvoorbereid aan dit avontuur te beginnen, volg ik eerst een korte cursus paardrijden. En zoals iedereen wel weet: alle begin is moeilijk...
Tijdens de basislessen leer ik de juiste houding aannemen: de teugels onder de pink en als het ware losjes vasthouden maar tevens toch nog contact houden met de mond van het paard, een rechte rug, handen laag, de tippen van mijn laarzen op de stijgbeugels, de benen lang maken en de hielen naar onderen duwen. Het resultaat van deze beginlessen zijn heel erg stramme spieren en een pijnlijke bips, en m'n angst om van een paard te vallen is nog niet volledig weggeëbd.
De eerste lessen waren voor mij ietwat vermoeiend. Eerst en vooral moet je op je houding letten, het paard ook nog aansporen, de juiste signalen geven én ook nog eens zorgen dat je treffelijk in het zadel blijft. Een hele klus dus... Op mijn allereerste les draf begint het paard langzaam te lopen, maar als beginnende ruiter lijkt dit toch onwaarschijnlijk snel. Het vergt nogal wat coördinatie om op het juiste ogenblik eventjes recht te gaan staan in de stijgbeugels, om je handen laag te houden zonder je vast te klampen aan het zadel, het paard toch te blijven aansporen en je niet met een plof te laten vallen in het zadel. Het is moeilijker dan verwacht (het lijkt makkelijk, tot je het allemaal zelf moet doen) maar met opperste concentratie en na veel oefenen krijg ik het toch stilaan onder de knie. Even doorbijten dus, maar de voldoening achteraf is groot.
Paarden zijn prachtige dieren maar tevens ook indrukwekkend en ze hebben ieder hun eigen willetje. Een paard moet weten wie de baas is. Van mijn onwennigheid maken ze maar al te graag misbruik, en ze doen vaak gewoon hun zin. De manegepaarden zijn bovendien een beetje lui. Ik leer ze goed aan te sporen door hard met de hielen in de flanken van het dier te duwen of met de zweep een stevige tik in de hals of op het achterwerk te geven.
En dan als kers op de taart, mag ik een wandeling door de duinen en langs het strand gaan maken!! Een tikje nerveus leid ik mijn 10 jaar oude paard, Oscar, aan de teugels vanuit de stallen naar buiten. Alle andere ruiters zijn ook klaar voor de rit en de paarden staan één voor één ongeduldig te wachten. De manege ligt gedeeltelijk in de polders, omringd door weilanden en weg van alle drukte. Het uitzicht is indrukwekkend en voor mij ook erg rustgevend. Na een paar kilometer gaat de brede polderweg over in een smal duinpad. De uitgestrekte vlakte maakt plaats voor hoge duinen. Vanaf nu stappen alle paarden op een rij achter elkaar. Het is helemaal niet nodig dat ik mijn paard leiding geef, want hij volgt braaf de andere ruiters. Het lijkt wel of de paarden de zee nog sneller horen en ruiken dan wij. Ze versnellen hun pas en zodra de zee en het strand in zicht zijn, wordt overgegaan tot een lichte draf. Even ben ik wel wat in paniek, de schrik om er af te vallen, laat me nog altijd niet volledig los. Maar zodra mijn paard en ik het mulle zand inruilen voor de natte ondergrond, geef ik mij helemaal over. Het ruisen van de zee in m'n oren, die bries, het opspattende water, het uitzicht en de indrukwekkende snelheid laten mij eventjes alles vergeten en doen me zalig wegdromen....
Mijn naam is Stefanie Claeys en ik ben afkomstig uit Nieuwmunster ( een klein polderdorpje naast De Haan). Ik heb reeds 3 jaar in Katho Hantal gezeten voor mijn studies Marketing. Toen ik in het tweede jaar zat, kwam er een nieuwe richting bij ( namelijk Eventmanagement). Dit heeft mij al altijd aangesproken en vandaar dat ik het nu studeer via Open Hoger Onderwijs. Volgend jaar zijn mijn vriend en ik van plan om in Londen te gaan wonen en daar dan ook te gaan werken om wat buitenlandse ervaring op te doen.
Wat doe ik zoal tijdens mijn vrije tijd? In mijn schaarse vrije tijd ga ik graag naar de film, uit eten, winkelen, fietsen, af en toe naar de voetbal, ik ben ook lid van een studentenclub, ik lees ook zeer graag,...
Met regelmaat van de klok zal ik jullie updaten over m'n vrije tijd en de actualiteit, tot binnenkort!
De bedoeling van deze blog is dat ik een aantal maanden een reflectie maak op mijn eigen vrije tijd en die van anderen. Daarnaast geef ik ook mijn visie op de actualiteit van de vrijetijdsindustrie.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.