De Sint was al zijn spiekpietjes kwijt. Gelukkig kon hij op de leerlingen rekenen. Zij vonden alle spiekpietjes.
De Sint en Piet kwamen op bezoek in de klas, daar zongen we onder begeleiding van enkele leerlingen die op een instrument speelden, een sinterklaasliedje. Ook Piet deed mee. We kregen heel wat lekkers en een geschenkje voor de klas.
Hartelijk dank Sint en Piet!
Tijdens ons project rond kansrijk speelden we het spel: geldweg. Bij dit spel moeten de leerlingen een budgetplan opstellen voor een maand van een gezin. Ze moeten allerlei aankopen doen, moeten omgaan met onvoorziene aankopen, reclame... Zo leerden ze omgaan met geld. Het was wel niet gemakkelijk, maar ze hebben er veel uit geleerd. Enkele reacties: "Het is wel niet gemakkelijk voor onze ouders.", "Zo zorg je dat je niet in de schulden komt.", "Ik heb een tv willen kopen omdat dat toch leuk is.", "Je kan niet alles kopen wat je wil."...
Deze week was het voorleesweek. Daarom "trakteerden" de leerlingen van het zesde leerjaar en het 1ste middelbaar van onze school, alle klassen op een echt voorleesmoment. Sommigen kwamen in de klas aan een groepje voorlezen, anderen namen de leerlingen mee naar een andere plaats in onze school, zoals het poelenbos.
In de klas hadden de leerlingen, tijdens de les Nederlands, een dialoogje geschreven tussen twee dieren. Ze moesten er op letten dat ze geen moeilijke taal gebruikten, want het was voor kinderen van de eerste kleuterklas. Ook moesten ze zorgen dat ze de tekst gemakkelijk konden lezen en volgen. Want om poppenkast te spelen moet je niet enkel een tekst lezen maar ook met je handen bewegen. Na wat oefenen, gingen we voor het echte optreden naar de kleuters. Deze vonden het een geslaagd optreden.
Het was weeral zover... Loopschoenen aan, spieren ontspannen, super motivatie, enkele richtlijnen en veel supporters... Dit zijn de ingrediënten voor een goede loopwedstrijd. En wat voor één... Ze haalden allemaal de eindmeet, de één wat vroeger dan de andere. Zo slaagden ze er zelfs in om enkele medailles in de wacht te slepen. Wat waren we trots op alle deelnemers van onze school!
Drama drama drama als de kinderen thuis komen en in het Raviolaans of het Siranas beginnen te spreken, weet dan dat ze op reis zijn geweest naar een vreemd land met een nog vreemdere taal.
Nadat we plechtig beloofd hadden ons aan de afspraken te houden, nam meester Jeroen ons mee naar het land Raviolie. Wat we daar allemaal meemaakten Gelukkig konden we ons snel aanpassen, ook het Raviolaans bleek niet zo moeilijk om te leren.
Daarna mochten we zelf een taal zoeken en kregen we allerlei situaties voorgeschoteld.
We kijken al uit naar de volgende avonturen met meester Jeroen.
We maakten kennis met het begrip 'determineren'. Hiervoor speelden we eerst met de klas 'Wie is het?'. Vervolgens gingen we dan al deze eigenschappen voorstellen in een schema. Zo ontstond onze eerste determinatietabel.
In en rond het poelenbos gingen we op zoek naar bladeren die we met zon tabel moesten determineren om een paar dagen later het poelenbos in te duiken met verschillende tabellen. Je kunt niet geloven welke kriebelbeestje we allemaal hebben gevonden. Om nog te zwijgen over de paddenstoelen en de vele bomen die in het poelenbos staan.
In de klas deden we ook enkele proefjes en merkten we dat planten zich echt niet vervelen.
Wat doe je als je letterlijk het noorden kwijt bent? Je hebt geen zon (want het is bewolkt) om het noorden te vinden, geen windhaan met een windroos, het is nog te lang wachten tot je de poolster ziet en tot overmaat van ramp, heb je het enige kompas laten vallen... Is er een mogelijkheid om zelf een kompas te maken??
Na het plannen en ontwerpen van een kompas, gingen de leerlingen aan de slag met het maken van een eigen kompas.
Met k'nex een vis maken leek een gemakkelijke opdracht, maar niets was minder waar. De opdrachten werden stap voor stap gegeven, maar na enkele opdrachten zagen de vissen bij sommige groepjes er toch wat raar uit. Om een vlinder te maken hadden we nog meer blokjes nodig. Er waren ook heel wat meer opdrachten. Toch was de vlinder gemakkelijker om te maken omdat we op voorhand een afbeelding van de vlinder hadden gezien.
Waar ben je op reis geweest? Wat heb je er gedaan? Ben je in België gebleven of het je verre oorden bezocht? Zweden of Italië, kan ik dat in de atlas vinden? Ligt dat ver van België, waar we wonen?
Al deze vragen kregen in de klas een antwoord. Zo werd ook het opzoeken in een atlas kinderspel. Wanneer het ons niet onmiddellijk lukte, staken anderen een handje toe.
De hele week hebben we het straplied gehoord en het dansje geoefend. Toen het eindelijk strapdag was konden we alles eens demonstreren. Er was zelfs iets spectaculairs gebeurd: in plaats van vier rijen (leerlingen die met de auto, fiets, bus of te voet kwamen), hadden we er plots vijf! De rij van de voetgangers was verdubbeld!!! Van de lange rij, van de leerlingen die met de auto kwamen in het begin van de week, schoot nog minder dan de helft over. Dit was een heuse prestatie waarvoor we de leerlingen en hun ouders bedanken.
Dat stappen en trappen is wel gezond voor ons lichaam en goed voor het milieu. Maar het kan ook gevaarlijk zijn?! We leerden dat we in de buurt van vrachtwagens zeer goed moeten opletten. In de klas leerden we aan de hand van filmpjes en tekeningen over de dode hoek. We kregen enkele belangrijke tips zoals:
ga nooit vlak voor of achter een vrachtwagen of naast de cabine staan.
maak oogcontact met de chauffeur.
blijf ver genoeg achter de vrachtwagen als die rechts wil afslaan.
geef voorrang aan veiligheid.
Maar filmpjes en tekeningen zijn niets in vergelijking met het echte werk. Gelukkig kwam een mama, die vrachtwagenchauffeur is, alles eens demonstreren. Zo zagen we zelf wat voor een vrachtwagenbestuurder zichtbaar en vooral onzichtbaar is.
Bij de start van de verkeersweek hadden we een probleem: de pauw wilde zijn nieuwe, mooie fiets tonen aan de schildpad. Maar de schildpad kon de straat niet oversteken, want het was veel te druk.
Gelukkig was Bonkie er om het verkeer wat stil te leggen. De leeuw had bedacht hoe dit allemaal opgelost kon worden. Toen we eens keken hoe iedereen naar school kwam, zagen we dat de rij, van diegene die met de auto kwamen, toch behoorlijk lang was. Misschien moesten er minder leerlingen met de auto komen en moesten we met zn allen eens stappen of trappen naar school. Gelukkig is het vrijdag STRAPDAG!
Ook in het vijfde leerjaar mogen we met blokjes spelen. Een prachtig bouwwerk ontwerpen en dan de verschillende zijaanzichten tekenen. Kan je dit bouwwerk nabouwen aan de hand van mijn tekeningen?