snurkproblemen
Informatiepagina over surken en snurkproblemen
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Snurker wordt steeds jonger en dikker
  • Snurken heeft negatieve impact op relatie
  • Apart slapen kan nachtelijke conflicten vermijden.
  • Rotterdammer slaat snurkende echtgenote.
  • Vaak slaapapneu bij diabeet
    informatie over snurken en andere slaapproblemen
    04-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 2 gezinnen last van SNURKEN
    Word je midden in de nacht ook wel eens gewekt door het luide gesnurk van je partner?
    Dan ben je niet alleen want maar liefst 40% van de volwassenen snurkt, en het belooft er niet beter op te worden.
    Door de vergrijzing blijft het aantal snurkers stijgen, want de kans op snurken wordt groter naarmate we ouder worden.
    Naast leeftijd speelt ook geslacht een rol, maar liefst 1 op 5 mannen snurkt, bij vrouwen is dat slechts 1 op 10.
    De helft van de snurkers beweert relatieproblemen te hebben door het storende nachtritueel, één derde verlaat wekelijks de slaapkamer en 80% slaapt wel eens apart. 
    Op www.apneusnurker.be kunt u meer informatie vinden over snurken, apneu en andere slaapproblemen.

    04-06-2008, 12:42 Geschreven door snurken  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat meer info omtrent slaap apneu

     

    Slaap apneu syndroom

    Samenvatting Epidemiologie Pathofysiologie Gevolgen Anamnese Slaaponderzoek Therapie Doorverwijzing

    Bij een patiënt die komt met snurkklachten moet middels een (hetero-) anamnese nagegaan worden of er sprake is van enkel snurken of dat er sprake kan zijn van een bijkomend slaapapneu syndroom. In de anamnese behoren vragen naar het voorkomen van apneus, slaperigheid overdag, onrustige slaap, nycturie en persoonlijkheidsstoornissen. Bij lichamelijk onderzoek zijn het gewicht, de bloeddruk, de neuspassage en keelinspectie van belang.

    Indien er louter sprake lijkt van snurken, is de eerste stap nagaan of er predisponerende omstandigheden zijn zoals gewichtstoename, alcoliolgebruik, slaaphouding of medicijngebruik. Behandeling bestaat dan uit leefregels (gewichtsreductie, geforceerde zijligging, geen sedativa, geen alcohol en oordopjes voor de partner) en neusdoorgankelijkheidsbevorderende maatregelen (neusspray, neusvleugels). Indien dit onvoldoende helpt kan een operatie van de KNO arts op neus-of keelgebied helpen. Geïnventariseerd moeten worden of de patiënt de klacht dusdanig hinderlijk vindt dat hij er een operatie voor over heeft. Verder is een mandibulair repositie-apparaat, aangemeten door een gespecialiseerde tandarts, een mogelijkheid. Indien er sprake kan zijn van een bijkomend slaap-apneusyndroom dan moet een slaaponderzoek angevraagd worden. Afhankelijk van de ernst van de nachtelijke desaturatie, de co-morbiditeit en de klachten van patiënt wordt de therapie bepaald. Deze bestaat in eerste instantie uit bovengenoemde leefregels en neusdoorgankelijkheids-bevorderende maatregelen. In sommige gevallen is een operatie op keelgebied of een tongrepositie -apparaat een mogelijkheid. Daarnaast is het mogelijk de internationaal meest toegepaste behandeling voor een slaapapneusyndroom is CPAP(continuous positive airway pressure) te kiezen.

    Snurken is ademgeluid tijdens de slaap ten gevolge van een nauwere bovenste luchtweg dan de luchtweg bij mensen die niet snurken. Er treedt een turbulentie van de luchtstroom op en weke delen vibreren. Een persoon die vrijwel elke nacht snurkt wordt een habitueel snurker genoemd. Habitueel snurken komt voor bij 20% van de volwassen mannen en 10% van de vrouwen. Een slaap-apneu syndroom (OSAS) is gedefinieerd als het voorkomen van meer dan 10-15 apneus / hypopneus per uur (apneu hypopneu-index) tijdens de slaap. Ongeveer 15% van de snurkers voldoet aan deze definitie. Dit betekent een prevalentie van het OSASvan 1-4% in de volwassenen bevolking.

    Een apneu is gedefinieerd als het stoppen van de luchtstroom aan neus en mond voor meer dan 10 seconden. Bij een obstructieve apneu gaat daarbij de adembeweging van borst en buik door, ten teken dat de oorzaak gelegen is in een obstructie op bovenste luchtwegniveau. Dit in tegenstelling tot een centrale apneu waarbij zowel de luchtstroom als de adembeweging afwezig is, wat betekent dat er sprake is van een centrale oorzaak. Een hypopnoe wordt gedefinieerd als een vermindering van de luchtstroom ten gevolge van een gedeeltelijke obstructie van de bovenste luchtweg. In de meeste patiënten zullen zowel apneus als hypopneus optreden en het is dan ook de gewoonte deze bij elkaar op te tellen (apneuhypopneu index).

    Tijdens de slaap is de activiteit van de pharynxmusculatuur gereduceerd t.o.V. de wakkere toestand. Dit betekent dat de weerstand in de bovenste luchtweg tijdens de slaap hoger is. In combinatie met andere factoren kan tijdens de inademing 's nachts de negatieve intra-thoracale druk een -gedeeltelijke-collaps veroorzaken in de bovenste luchtweg. Bij een slechts geringe vernauwing heeft dit enkel snurkgeluiden tot gevolg, bij een wat ernstigere vernauwing is er sprake van een hypopnoe en bij een totale obstructie is het gevolg een apneu. Deze genoemde andere factoren bestaan in de eerste plaats uit de individuele anatomie van de pharynx zoals bijvoorbeeld retro-en micrognathie, grote tonsillen, brede tong basis, gestoorde neuspassage, myxoedeem, tumoren. In de tweede plaats speelt overgewicht en met name vetweefsel in de halsregio een rol in de ruimte van de bovenste luchtweg. In de derde plaats kunnen alcohol en sedativa de activiteit van de pharynxmusculatuur verder doen afnemen fen daardoor ook de ruimte in de bovenste luchtweg waardoor eerder snurken, hypopnoes en apneus optreden.

    Uit het bovenstaande mag duidelijk zijn dat snurken, hypopnoes en apneus in wezen een zelfde pathofysiologische oorzaak hebben, echter in ernst verschillen en onder bepaalde omstandigheden in elkaar over kunnen gaan.

    Snurken kan psychosociale gevolgen hebben. De partner slaap slecht of elders, de snurker krijgt klachten op de camping enzovoort. Een gedeelte van de snurkers kan ook slaperig zijn overdag ten gevolge van arousals tijdens de nachtelijke slaap. Deze arousals zijn het gevolg van toenemende bovenste luchtwegweerstand die overwonnen moet worden. Deze snurkers lijden aan het zogenaamd upper airway resistance syndroom.

    Obstructieve apneus en in wat mindere mate hypopnoes hebben nachtelijke zuurstofdesaturaties tot gevolg en een stijging van de koolzuurspanning. Bij een lage zuurstofspanning kunnen ritmestoornissen optreden en cerebrovasculaire accidenten. Ook kan hypoxie tot secundaire polyglobulie en pulmonale hypertensie leiden. De asfyxie leidt tot een verhoogde afgifte van catecholamines en dientengevolge tot een verhoging van de tensie.

    Tijdens de obstructies in de bovenste luchtweg zal de patiënt een zeer negatieve druk opbouwen in de thorax samengaand met scfhommelingen in de bloeddruk. De hypoxie, hypercapnie, de verhoogde poging tot ademen tegen een verhoogde luchtwegweerstand heeft tesamen tot gevolg dat arousals optreden. Arousals betekent slaapfragmentatie en dus slaperigheid overdag.

    Bij een patiënt die komt met snurkklachten moet middels een (hetero-) anamnese nagegaan worden of er sprake is van enkel snurken of dat er sprake kan zijn van een bijkomend slaapapneu syndroom. Bij 60% van de mensen met een OSAS komen apneus, slaperigheid overdag, onrustige slaap, nycturie en persoonlijkheidsstoornissen voor. 10-60% van de OSAS patiënten heeft symptomen van kortademigheidaanvallen 's nachts, wordt 's nachts wakker met het gevoel te stikken, verminderde libido, nachtelijke transpireren en ochtendhoofdpijn. Zelden worden symptomen als enuresis, nachtelijke oesophageale reflux en slapeloosheid (insomnia) gemeld. Eén van de belangrijkste symptomen, overdreven slaperigheid overdag (hypersomnolentie), kan weergegeven worden met een vragenlijst, de zogenaamde Epworth Sleepiness Scale. Een score >10 betekent slaperigheid. Uiteraard sluit een lagere score een OSAS niet uit. Slaperigheid op zichzelf kan overigens vele oorzaken hebben. Slaperigheid door een gestoorde slaap kan, behoudens door OSAS,ook veroorzaakt worden door rusteloze benen of door pijn. Andere oorzaken van slaperigheid zijn chronisch te korte nachtrust, verstoord slaap-waak ritme (bv door ploegendienst), narcolepsie, psychiatrische ziekten en sedativa.

    Bij lichamelijk onderzoek zijn het gewicht, de tensie, de neuspassage en keelinspectie van belang.

    (bron: http://www.umcn.nl/ www.snurken.org)

    02-06-2008, 11:36 Geschreven door snurken  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apneu snurker vaker brokkenmaker...

    Apneu snurker vaker brokkenmaker...

    Snurkers groter risico in het verkeer
    Uitgegeven: 28 mei 2008 14:44
    www.apneusnurker.nl

    Apneu-snurkers hebben door hun slaapgebrek een zevenmaal grotere kans op verkeersongelukken. Dit staat in het boek 'Longziekten - Feiten en Cijfers - editie 2008' van de Nederlandse Longstichting.
    Slapeloze_nacht Bij mensen met apneu stokt de ademhaling tijdens hun slaap geregeld meer dan 10 seconden. Apneu-patiënten zijn hierdoor vaak 's morgens niet uitgerust. Ze hebben daardoor een kleiner concentratievermogen en een groter risico om achter het stuur in slaap te vallen.

    Het aantal apneu-patiënten in ons land wordt ergens tussen de 45.000 en 60.000 geschat. Ruim de helft daarvan loopt door onwetendheid onbehandeld rond met klachten. De vrij vage klachten, zoals slaperigheid, prikkelbaarheid, vergeetachtigheid en hoofdpijn, worden vaak verward met een burn-out of depressie. Arbeidsongeschiktheid komt bij mensen met apneu dan ook opvallend veel voor (zo'n 30 procent).

    Apneu is redelijk goed te behandelen. Bij de ernstige vorm wordt vaak gekozen voor een zogenaamde continue positieve drukbeademing, ook wel CPAP genaamd. Het apparaat dat daarvoor wordt gebruikt staat naast het bed. Het is een soort omgekeerde stofzuiger, die met slang en neuskap een overdruk geeft in de neus/keelholte, waardoor deze niet langer kan dichtklappen.

    (c) gezondheidsnet.nl

    30-05-2008, 15:13 Geschreven door snurken  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderkaakactivering geen eerste keus bij apneu!

    Ik ben er zojuist achter gekomen dat een onderkaakactivering geen eerste keus is op het moment dat er apneu geconstateerd is.

    Tevens blijkt bij een onderkaakactivering dat het kaakgewricht te zwaar belast wordt tijdens de slaap.

    voor iedereen die de Engelse taal machtig is hieronder een uitgebreid bericht:

    Edinburgh Sleep Centre, Respiratory Medicine Unit, University of Edinburgh, Edinburgh, UK. h.engleman@ed.ac.uk

    Mandibular repositioning splints (MRSs) and continuous positive airway pressure (CPAP) are used to treat the sleep apnea/hypopnea syndrome (SAHS). There are some data suggesting that patients with milder symptoms prefer MRS, but there are few comparative data on outcomes. Therefore, we performed a randomized crossover trial of 8 weeks of CPAP and 8 weeks of MRS treatment in consecutive new outpatients diagnosed with SAHS (apnea/hypopnea index [AHI] >or= 5/hour, and >or= 2 symptoms including sleepiness). Assessments at the end of both limbs comprised home sleep study, subjective ratings of treatment value, sleepiness, symptoms, and well-being, and objective tests of sleepiness and cognition. Forty-eight of 51 recruited patients completed the trial (12 women; age [mean +/- SD], 46 +/- 9 years; Epworth 14 +/- 4; median AHI, 22/hour; interquartile ratio [IQR], 11-43/hour). Significant (p <or= 0.01) differences between MRS and CPAP were observed for 7 of 21 variables (effect sizes, 0.3-0.6 SDs), all favoring CPAP, including AHI (15 +/-16 and 8 +/- 6/hour, respectively), effectiveness rating, symptoms, Epworth (12 +/- 5 and 8 +/- 5, respectively), functional outcomes of sleepiness questionnaire, short-form 36 health survey mental component, and health transition scores. Objective sleepiness, cognitive performance, and preference for treatments were not different. In patients experiencing a mild form of the syndrome (AHI < 15, n = 18), symptoms, treatment efficacy and satisfaction, and subjective sleepiness were also better with CPAP than with MRS (effect sizes, 0.7- 1.1 SDs

    30-05-2008, 15:13 Geschreven door snurken  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom bij www.bloggen.be/snurken!!!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste mensen,

    Het leek mij goed/belangrijk om een blog op te zetten over slaapproblemen.

    Ik heb er persoonlijk verschrikkelijk veel last van gehad doordat ik al mijn hele leven lang last had van snurkproblemen.

    Niet alleen ik had dus problemen met mijn slaap, maar vooral mijn partner.

    Sinds 2 jaar heb ik dan eindelijk een middel gevonden tegen mijn verschrikkelijke snurken.

    DE SNÖREX! En het helpt ook nog eens echt! via verschillende omwegen en alles uitgeprobeerd te hebben blijkt dit echt te werken. Met als resultaat: ik blij en vooral mijn partner blij.

    Maar ik heb er een hobby en interesse bij gekregen. Sinds ik geholpen ben wil ik alles uitzoeken en alle mogelijke info opzoeken wat snurken betreft! Dit omdat ik bijna dagelijks van mensen de vraag krijg wat er tegen te doen is.

    Door alle bevindingen en gevonden info op mijn blog te zetten hoop ik op deze manier meer mensen te helpen met het grote probleem: SNURKEN!

    Vanaf nu wekelijks op mijn blog: de oplossingen tegen slaapproblemen en met name snurken.

    groet,

    Jan

    30-05-2008, 15:10 Geschreven door snurken  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Automobilisten gewaarschuwd tegen 'slaaprijden' in NL

    Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

    Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 

    27-09-2005, 16:32 Geschreven door snurken  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snurken

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!

    27-09-2005, 16:32 Geschreven door snurken  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Foto

    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Info pagina over snurken
  • SnörEx®
  • SnorXtop
  • somnosnore
  • Snurkbeugel
  • Snurkwinkel
  • Apneusnurker
  • Snurkkliniek Antwerpen
  • Snurkkliniek Amsterdam
  • Snurkkliniek Weert


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs