Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
19-03-2011
C&D Toernooi
C&D Toernooi Naar jaarlijkse gewoonte organiseert KGSRL ook dit jaar het C&D toernooi. Een toernooi voor deelnemers van een gemiddeld niveau: er zijn twee reeksen: één tot 1600 elo en één tot 1900 elo.
Wie meer elo heeft mag niet meedoen. Een kans voor gewone spelers om ook eens een toernooi te winnen. Enige nadeel: het toernooi wordt gespeeld op 23 en 25 april. Meer info op de website van de KGSRL of in de bijlage.
De
Toernooicommissie ving op zaterdag 18 september 2010 voor het vierde jaar reeds
de unieke schaakformule, getiteld De Zaterdagen van de KGSRL aan.
Wat is het:een
toernooi gespreid over een 40-tal dagen en ronden, waarbij de mogelijkheid
geboden wordt elke zaterdagnamiddag een partij aan een officieel tempo te
betwisten, het resultaat wordt ter ELO-verwerking doorgegeven.
Men hoeft niet bij
voorbaat in te schrijven, men is welkom tot 14 uur 15 om zich aan te melden.
Tot eind juni kan
men nog deelnemen op volgende data:12 maart, 19 maart, 26 maart, 2 april, 9 april, 16 april, 30 april, 7
mei, 14 mei, 21 mei, 28 mei, 11 juni, 18 juni en tenslotte 25 juni.
Alle aangesloten
spelers zijn welkom, wie geen lid is van de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy
Lopez betaalt één Euro per deelname.
Belgisch kampioenschap 2011 SK Rokade Westerlo organiseert van 2 juli tot en met 10 juli het Belgisch schaakkampioenschap in Antwerpen-Berchem: een expertenreeks en een open tornooi.
Voor de expertenreeks hebben de grootmeesters Alexandre Dgebuadze, Vadim Malakhatko, Petar Popovic en IM Bart Michiels toegezegd. De groep wordt in principe vervolledigd met de winnaar van verleden jaar, de winnaar van de elite in Houffalize, 2 spelers aan te duiden door de VSF, 1 speler aan te duiden door FEFB en 1 speler aan te duiden door de SVDB. Spelers die op basis van elo willen deelnemen moeten ten laatste op 31 mei hun kandidatuur indienen bij Nationaal Toernooileider Luc Cornet.
Locatie: Het Huis van de Sport, Boomgaardstraat 22, 2600 Antwerpen
Speeltempo: 40 zetten in 2 uur, gevolgd door 1 uur Quick Play Finish.
Prijzen:
Experten: 1500 1000 500 250 250 euro (plus 25 euro per punt voor iedere deelnemer)
Dames: 300 200 100 euro
Open (Minimum 100 deelnemers): 500 400 300 250 200 150 100 50 50 50 euro
Ratingprijzen: 100 50 25 euro voor <2100 <1900 <1700 <1500 en 50 euro voor de 1° NC
Zilveren Toren: ronde 9 In ronde 9 moesten we naar Brasschaat (tevens de locatie voor de eindronde dus we komen terug!). De ploegen van Brasschaat doen het niet slecht in de rangschikking dus waren wel degelijk tegenstanders om rekening mee te houden.
Slah was echter in een blitz-bui. Na 45 minuten spelen stond er al een eindspel op het bord. Maar wel één met een licht stuk minder. Slah probeerde nog om er het beste van te maken maar zijn paard alleen was niet opgewassen tegen paard en loper van de tegenstander.
Luc speelde ondertussen een goede opening en kreeg geweldige druk tegen e4 door een batterij Lb7, Pf6, Pc5. Bovendien had hij op de damevleugel een gepasseerde a-pion weten te creëren. Ook bij Hendrik zag het er goed uit. Middels het toestaan van een dubbelpion had hij een licht initiatief. Zijn bedenktijd was wel al flink geslonken.
Stefan kwam terecht in een hoofdvariant tegen Bird-kenner Laporte. Alhoewel de hoofdvariant de laatste jaren als onduidelijk werd gebrandschat, spelen toch weer meer mensen hem sinds de monografie van Tim Taylor (uit 2005) die wit goede vooruitzichten beloofd. Het is allemaal niet zo duidelijk en het ging het al vlug verkeerd voor wit toen die een afruil toeliet, en Stefan het iets beter staande dubbel toreneindspel naar winst voerde.
Hendrik kwam kort daarna in een timescramble terecht, maar behield de pluspion. Deze was echter te ver opgerukt om nog op winst te spelen. Remise dus. Dat verwachten we ook van Luc die na een prematuur remiseaanbod van de tegenstander doorspeelde, maar in het verre eindspel het deksel op de neus kreeg. Spijtig, maar wel een boeiende partij.
De gemeenschappelijke slotronde ZT De gemeenschappelijke slotronde ZT 2011 zal plaatsvinden op 25/3/2011 om
20uur. De lokatie is het clublokaal van Brasschaat : Gemeentelijk
Instituut Brasschaat, Door Verstraetelei 50 - 2930 Brasschaat.
De kandidatenmatches krijgen vorm De FIDE heeft bevestigd dat de candidatenmatches uiteindelijk zullen plaatsvinden tussen 3 en 27 mei 2011 in Kazan (Rusland). De paringen voor de eerste match zijn al langer bekend en zijn zo opgesteld dat Topalov geen Russische tegenstander kan krijgen.
Geen Russische tegenstander voor Topalov
Dat heeft alles te maken met Topalovs uitlatingen dat hij niet zou spelen tegen een Russiche tegenstander op Russische bodem. Dat door de negatieve ervaring die Topalov had tijdens zijn match tegen Kramnik, die de relatie tussen de beide heerschappen ernstig verstoorde.
Gezien de match doorgaat in Rusland heeft FIDE ervoor gezorgd dat Topalov pas een Rus kan tegenkomen in de finale van de kandidatenmatches. Alle Russen zitten in reeks 2. Een soort van combiné, tégen de Russen. Fischer zou dat geweldig gevonden hebben. Wat er gebeurt als Grischuk of Kramnik zich inderdaad plaatsen voor de finale niet ondenkbaar, toch? is niet verder gedetailleerd en die mogelijkheid is FIDEs best bewaarde geheim (en zorg).
Er valt wat te verdienen...
De kandidatenmatches hebben een prijzenpot van om en bij 420.000 euro. En die wordt als volgt verdeeld: the 4 verliezers van de eerste matches (1/4 finales) krijgen elk 30.000 euro. De 2 verliezers van de tweede ronde matches (1/2 finales) krijgen elk 60.000 euro. De derde ronde (finale van de kandidatenmatches) zal elke finalist 90.000 euro opleveren.
De winnaar van de finale zal natuurlijk ook het recht verwerven om FIDE wereldkampionen GM Viswanathan Anand uit te dagen voor een match over 12 partijen in de eerste helft van 2012. Het zal dus nog even duren..., maar laten we eerst al eens kijken naar de voorwaarden voor de kandidatenmatches.
De vorm van de kandidatenmatches
In de eerste en tweede match zullen er vier partijen gespeeld worden (2 partijen, 2 rustdagen, 2 partijen). De finale zal over 6 partijen gaan. De paring is dan wel bekend, de kleuren zullen geloot worden tijdens de openingsceremonie van het event. De tijdscontrole is 120 minuten voor de eerste 40 zetten, 60 minuten voor de volgende 20 zetten en dan 15 minuten voor de rest van de partij, met een increment van 30 seconden per zet, startende vanaf zet 61. Dat klinkt nog normaal, maar lees verder...
Als er dan geen winnaar is, zullen er vier rapid-partijen van 25 minuten gespeeld worden, met 10 seconden extra per zet (na een extra rustdag). Dus eigenlijk nog een mini-match na de eigenlijke match op sneller tempo. De vluggeraars krijgen voordeel. Maar lees verder...
Indien ook die rapid-match onbeslist eindigt, volgen er mini-blitz-matches van 2 partijen van telkens 5 minuten en drie seconden extra per zet. Maximum 5 zulke mini-blitzmatches mogen er gespeeld worden. Een overzicht voor degene die nu al duizelig wordt:
Vier partijen (klassiek 40 zetten in 2 uur, enz)
Vier partijen 25 + 10 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Twee partijen 5 + 3 sec. per zet
Alles-of-niets blitzpartij (wit 5, zwart 4)
Als er dan nog steeds geen winnaar is, zal een ultieme alles-of-niets-blitzpartij zorgen voor de beslissing. In die alles-of-niets-blitzpartij heeft wit vijf minuten en zwart vier minuten op de klok. Vanaf zet 61 bereikt wordt, krijgt elke speler nog eens drie seconden extra per zet.
En wat als dat remise eindigt, hoor ik u zeggen. Wel na 19 partijen, mag het lot beslissen van FIDE: de speler die zwart heeft, is de winnaar. Genoeg hout verschoven!
Herhalen van zetten?
Eén detail dat vreemd is voor wie er de reglementen op naslaat is de manier waarop herhaling van zetten-remise moet geclaimd worden. Uiteraard moeten de spelers niet zelf hun zetten opschrijven. De scheids zal dit voor hen bijhouden op een notatieformulier. Maar indien een speler een drievoudige herhaling van zetten wil claimen, staat er:
"De speler die aan zet is, kan de klok stopzetten en het notatieformulier van de scheidsrechter raadplegen en als zijn volgende zet voor een derde keer dezelfde stelling op het bord brengt, of de 50-zetten-regel van toepassing is, moet de speler zelf de zet die hij wil uitvoeren op het notatieformulier van de scheidsrechter schrijven en de remise eisen, als hij dat wil.
Benieuwd wie de eerste speler zal zijn? We weten het in mei.
Zilveren Toren - ronde 6 & voorlopige stand Tegen Geel 2 kreeg Beveren zeer jonge tegenstanders voorgeschoteld. Dat die niet altijd makkelijke prooien zijn, bleek toen Hendrik na goed spelen uiteindelijk iets overzag waarvan het jonge talent onmiddellijk profiteerde. De jongeling blijkt goed op weg te zijn naar 2000+.
Ook Peter onderging hetzelfde scenario maar toen de tijdnood eraan kwam, besloot hij wijselijk remise voor te stellen. Zo sleepte hij toch een half punt in de wacht. Veel meer zat er trouwens niet in, want de stelling was vrij gesloten.
Jean-Pierre speelde goed tegen de oudste van het viertal (de vader van bord 2 en bord 4 om het zo oneerbiedig te zeggen Hij kreeg zelfs een goede stelling met winstkansen volgens ooggetuigen. Maar toen hij een matdreiging negeerde was het dadelijk over en uit.
Op Luc kunnen we een huis bouwen. Hij hield de deur goed gesloten, liet geen truukjes noch foefjes toe, baande zich een weg naar gelijkspel. Over bord 4 klagen we niet dus.
Interclub ronde 9 De negende ronde was de derby der Beverse ploegen. Beveren verwelkomde buurclub Burcht voor een onvervalst Bevers onderonsje. Sommigen merkten op dat er meer spelers van Burcht aanwezig waren (Luc speelt clubkampioenschap bij Burcht), maar dat was pure naijver ;-)
Hendrik viel in voor de zieke Willy, en mocht tegen Patrick aantreden. Hij deed beter dan iedereen dierf vermoedden, want hij wist met één krachtzet (1...Db6!! in de diagramstelling) een gewonnen stelling op het bord te zetten. Daarvoor waren er echter al veel minuten verstreken en in de opkomende tijdnood liet Hendrik zich beduvelen, waarna Patrick de technische klus zeer mooi klaarde.
Luc had niet veel succes met z'n Bird opening. Hij verloor een pion in het vroege middenspel, en zag die -ondanks goed weerwerk- niet meer terug. In de diagramstelling speelde hij de centrum-breekzet 1.e3-e4?? waarop Vic snel profiteerde met 1...f5xe4? 2.Nxe4 Nxf4! Daarna was het moeilijk spelen met de pion minder.
Peter speelde goed en kwam in een toreneindspel terecht. Jan had goed gezien dat het een kwestie was van 'communicerende pionnen'. De vrijpionnen wandelden ongestoord naar de overkant, de koning was in de buurt maar kon ze niet stoppen.
Stefan had de stelling in evenwicht gehouden ondanks een bizarre openingsvariant. Na een vroege afruil van zwarts witveldige loper, draaide steeds rond de zwarte velden d4 en e5. In het eindspel kon de tegenstander dan eindelijk de zet spelen, maar het bleek de verzwakkende en verliezende zet te zijn. De witte koning kon handig profiteren van de openingen in de stelling.
WK 2012: Het wordt niet Londen, misschien India? Vorige week liet Londen al verstaan dat het niet langer in de running is om het wereldkampioenschap 2012 te organiseren. De lange tijd die nodig is voor FIDE vooraleer ze de match definitief kunnen toewijzen is volgens het Londens organisatiecomité de reden van afzegging. De reden dat de FIDE dit nog niet kan toewijzen is eenvoudig: de uitdager moet ook zijn zeg doen, en dat weten we pas in mei 2011 na afloop van de kandidaten-matches.
Ondertussen is bekend dat de Indische schaakbond het wereldkampioenschap zou willen organiseren ter ere van zijn sterspeler. Nog niets concreet, enkel een aankondiging tijdens de laatste FIDE bijeenkomst in Turkije. Niets te vroeg volgens velen omdat Anand nu toch al jaren de schaakscene domineert, en dit gepaard laat gaan met fair-play wat hem bij iedereen, ook collega's enorme goodwill en respect oplevert.
Het is niet de eerste keer nochtans dat een WK waaraan Anand deelneemt, organisatorische problemen kent. Ook Topalov-Anand vond zeer moeilijk een organisator tot uiteindelijk de Bulgaarse schaakbond zijn held Topalov steunde en voor de organisatie zorgde.
Anand liet alvast verstaan dat hij het geweldig zou vinden om zijn titel in zijn thuisland te verdedigen. Temeer omdat hij verwacht dat dit één van de schoonste en spannendste gevechten zal worden om de wereldtitel schaken sinds jaren.
Zal Indië nu hetzelfde kunnen doen en zorgen dat iedereen zich op de partijen kan focussen? Wij, en de hele schaakwereld met ons, hopen het alleszins, maar die beslissing is nog te nemen.
WK 2012: De kandidaten gaan van start De nieuwe formule van de FIDE lijkt op het eerste zicht wel aantrekkelijk. De 'top seeds' (beste van de wereld) worden automatisch geselecteerd.
Tenminste, als ze willen meedoen. De nummer 1 op de elolijst van FIDE, de 19-jarige GM Magnus Carlsen schreef al een open brief aan FIDE om aan te kondigen dat hij bedankt voor de eer, maar niet zal meespelen omdat "zo'n 5-jaren-cyclus te lang duurt, en hij zich liever nog wat toespitst op zijn schaak-ontwikkeling". Hij deed FIDE ook enkele suggesties aan de hand, maar vermeldde ook dat het het beste zou zijn, om de formule nu eens voor een tijdje vast te leggen.
Spijtig natuurlijk, want voor velen is Carlssen de nieuwe Fischer, maar de deelnemerslijst is nog steeds indrukwekkend. De samenstelling is eenvoudig: alle quasi-finalisten van vorige cycli en de beste gerate spelers worden uitgenodigd voor het 8-koppige veld die vervolgens enkele kandidatenmatches zullen spelen om te bepalen wie uiteindelijk WK Anand mag gaan uitdagen.
GM Topalov is erbij. Hij was de laatste verliezende finalist van het WK 2010. GM Grischuk is de vervanger van Carlssen (was ook derde in WK 2010), die was erbij omdat hij eerst gerate was op FIDE 2010 lijst. GM Kramnik was tweede op de elolijst GM Aronian was winnaar van de FIDE Grand Prix 2008-2010 GM Radjabov was de runner-up van de FIDE Grand Prix 2008-2010 GM Gelfand was de winnaar van de 2009 Challenger match GM Kamsky was de verliezer van de 2009 Challenger match GM Mamedyarov is de speler uitgekozen door het organiserende toernooicomité
Zeer indrukwekkende lijst als je op de elo's afgaat. Eén van hen zal dus in 2012 tegen Anand spelen. En om te bepalen wie, worden er mini-(kandidaten)-matches georganiseerd. Volgens Wikipedia zien de paringen er zo uit.
De bookmakers kunnen dus alvast beginnen met wedden wie het uiteindelijk zal halen. Een match Topalov-Kramnik behoort dus tot de mogelijkheden. Krijgen we binnenkort een nieuw Toiletgate-schandaal ?
Wereldkampioenschap schaken Het wereldkampioenschap schaken is door de FIDE omgetoverd van een toernooi-vorm (2005 en 2007) tot een ouderwetse cyclus met kandidatenmatches. De regerende wereldkampioen (momenteel de Indiër Viswanathan Anand) is daarbij volgens velen in het voordeel en kan 'wachten' tot zijn uitdager bekend is, zich dan rustig voorbereiden op het duel, terwijl zijn tegenstander 'moegestreden' aantreedt en eigenlijk kannonenvlees is.
Het lijkt alsof we teruggaan in de tijd, naar de Kasparov-Karpov matches van 1984. Dat jaar leverde de langste match ooit op, waarin Kasparov een 5-0 achterstand met het mes op de keel -wie het eerst zes partijen won, was wereldkampioen- omboog tot 5-3. Hij deed dat door zijn tegenstander uit te putten met voortdurende remises, en pas op winst spelen op het einde van de match. De FIDE-president besloot op dat moment (Karpov had net twee keer in het zand gebeten) dat het welletjes was geweest, verklaarde de match nietig en bepaalde dat er nu 24 partijen zouden gespeeld worden waarbij bij 12-12 de wereldkampioen zijn titel behield.
Insiders beweren dat hij dat deed om wereldkampioen Karpov te redden van gezichtsverlies. Die scheen zo uitgeput te zijn dat een verrassende 5-6 uitslag steeds mogelijker werd. Hoe dan ook, Kasparov won de match en werd de (toen) jongste wereldkampioen ooit. Het jaar erop werd er echter een rematch gespeeld, waarin Kasparov ternauwernood zijn titel kon verlengen. Hij zag Karpov nog eens terug in 1987, toen die de sterkste bleek in de kandidatenmatches. En een laatste keer in 1990.
Kasparov vond het systeem van kandidatenmatches te langdradig, beweerde dat de wereldkampioen te beschermd was en scheurde zich in 1993 af van de FIDE om het wereldkampioenschap te spelen tegen GM Short (die Karpov versloeg in de kandidatenfinale). FIDE organiseerde een eigen 'wereldkampioenschap' met Timman ('Best in the West') en de net zo smadelijk verslagen Karpov. Karpov won dat duel, Kasparov won het zijne.
Maar de ster van Kasparov bereikte zijn piek en niemand sloeg de FIDE wereldkampioenen nog hoog aan. Toen in 1995 de droomaffiche Anand-Kasparov bereikt werd, verzonk de FIDE cyclus in het niets. FIDE ging op zoek naar een betere vorm voor zijn wereldkampioenschap.
Het keerpunt bleek 2000 te zijn. Kramnik versloeg Kasparov en stal diens wereldtitel. En het kwam geleidelijk aan tot een verzoening met FIDE om terug onder één vlag te spelen. Onderwijl bleef FIDE de formule wijzigen: een 'open' wereldkampioenschap waarbij alle grootmeesters konden deelnemen en kwalificeren (verrassende winnaar Khasimdzhanov), een gesloten toernooi met de beste spelers (gewonnen door een Topalov). Die Topalov, bleek een geweldige toernooispeler, maar kon Kramnik niet verslaan in het één-tegen-één-duel. UIteindelijk was het Anand die Kramnik versloeg en nu al een tijdje de eengemaakte wereldkampioen is. De ijzersterke Indiër draagt sindsdien de titel met verve en kijkt al uit naar 2012 waarin hij zijn titel zal verdedigen tegen de winnaar van de heringestelde kandidatentoernooi dat in 2011 zal plaatsvinden.
Zilveren Toren - ronde 5 & voorlopige stand In de vijfde ronde stond een verre verplaatsing naar Lille op het programma. Ook een sterke, want Lille stond eerst. Hendrik was alleszins niet onder de indruk. Hij overweldigde de tegenstander in een klassieke opening met iets dat begon met Lxf7+ en eindigde met een stuk voor. Peter had een pluspion terug moeten afgeven en blunderde uiteindelijk zijn stuk weg. Hij had totaal overzien dat het stuk kon geslagen worden. Slah hield er de suspens in door eerst een koningsaanval toe te staan, om vervolgens vanuit totaal verloren positie te counteren. Tot verbazing van velen - maar niet van hemzelf- was dat ook nog succesvol. Een uitgelaten Slah was blij met het duur verdiende punt. Stefan tenslotte duwde tot in het verre pionneneindspel door op zoek naar winst. Hij kon de winstvoortzetting niet vinden ondanks extra tempo en de uiteindelijke remise was niet meer te vermijden.
De stand is na donderdag (!). De andere ploegen moeten dus nog spelen en uitslagen doorgeven. Maar we zijn toch wat dichter bij de leider geslopen dus.
Zilveren Toren - ronde 3 Ook in Temse botsten we op enkele oude bekenden. Op het eerste bord raakte Marc Stuer niet voorbij Stefan. Willy had meer moeite en moest om kansen te behouden steeds meer materiaal investeren wat uiteindelijk op de lange duur toch niet voldoende bleek. Peter won een pion en daarna een eindspel in eenvoudige stijl. Luc was allesbehalve trots op zijn partij. Gezien hij verloren stond, maar uiteindelijk nog won met de hulp van zijn jonge tegenstander. Maar belangrijkste was: de ploegwinst is binnen.
Zilveren Toren ronde 2 In mechelen is het altijd wat speciaal. Vooral dan omdat je zo ver moet wandelen naar de toernooizaal doorheen de NMBS faciliteit. Toevallig speelde ook Burcht daar en ontmoetten we wat oude bekenden, die al uitkeken naar het Interclubonderonsje van eind februari.
Stefan zette goed op, kreeg het initiatief en zadelde tegenstander op met geisoleerde pion. Na pionwinst rustte hij op zijn lauweren en dat werd dadelijk afgestraft. Willy opende sterk, weigerde een toren, en sloot de dame in. Luc verdedigde goed en remise was een logische uitslag. Slah had een stuk kunnen winnen, maar niet gezien en verloor in het loper tegen paard eindspel.
Zilveren Toren - ronde 1 De eerste ronde zag Beveren in niet zo'n goede vorm. Alle partijen eindigden remise, soms met wat geluk. Maar kom we verloren toch al niet.
Interclub ronde 8 In de achtste ronde kwam Jean-Pierre op tijd. Hij verbaasde vriend, vijand en tegenstander met een bizarre opening, maar kwam er toch goed uit ondanks het wat onregelmatige karakter. Luc daarentegen koos voor het betrouwbare Italiaans met wit en kon prat gaan op een goede stelling waar hij een licht voordeel en initiatief had. Peter had in een Franse doorschuifvariant het typische witte spel, maar moest wel een half-open h-lijn toestaan. Stefan kreeg een damegambiet zonder Lg5 tegen, en plaatste een vroege tegenstoot in het centrum.
Na 4 uur spelen was - heel atypisch- nog geen enkele partij gedaan. Straffer nog, bij geen enkele partij kon je al zien wat de uitslag ging zijn. TSM3 was voor de gelegenheid (zij stonden voorlaatste) versterkt met de bedoeling het degradatiegevaar zeker af te wenden dmv een overwinning.
Peter maakte het hen alvast wat moeilijker. Hij besloot tot een koningsaanval die al na enkele zetten succes opleverde toen de tegenstander een stuk blunderde. Luc had het beste van het spel, maar verloor de kwaliteit in een afwikkeling waarbij hij iets overzag. Daarna was het dweilen met de kraan open.
Jean-Pierre en Stefan speelden het eindspel uit. Jean-Pierre zag in een toreneindspel met elk drie pionnen, deze één voor één verloren gaan. Daarna was het een koud kunstje voor de tegenstander om zijn -verbonden!- pionnen een vrijgeleide te bezorgen.
Stefan had afgewikkeld naar een eindspel met een pion voor, maar vond in tijdnood niet de beste voortzetting. De tegenstander heroverde de pion en kreeg zelfs winstkansen in een eindspel met loper en paard, maar toen die iets te gretig op winst speelde kon Stefan alsnog remise uit de brand slepen.
Ronde 7 Interclub
In de zevende ronde was Temse 3 de tegenstander. Een directe concurrent in het klassement. Belangrijk was dus om niet te verliezen. Maar dat ging bijna fout. Slah bouwde een goede stelling op maar verloor. Een beetje tekenend, want de laatste tijd is Slah alles behalve in vorm. Hopelijk gaat het snel beter.
Luc kwam onder druk in het middenspel maar hield het hoofd koel en dat werd beloond met een pluspion. In het eindspel dames met lopers van ongelijke kleur besloot hij het zekere voor het onzekere te nemen en aanvaardde het remiseaanbod van de tegenstander. Analyse wees uit dat hij zeker de beste kansen zou gehad hebben.
Peter ging volop voor de winst in een Hollandse opening. Hij schotelde de tegenstander voortdurend nieuwe problemen voor en kon prat gaan op een pluspion. Maar een lastige eeuwige schaak zorgde ervoor dat het remise werd.
Stefan bouwde goed op terwijl de tegenstander nogal passief heen en weer schuifelde. Toch slaagde die erin om een pion te winnen. De stelling kreeg echter een open karakter en daarin gebruikte Stefan optimaal zijn actievere stukken. Een dubbele aanval zorgde voor stukverlies en op de daarop volgende mataanval had de tegenstander geen antwoord.
Kersttoernooi Deurne
Wat zeker niet vergeten mag worden te melden is de tweede plaats die schaakclub Beveren behaalde op het Kersttoernooi 2010 van Deurne. Voor het succes waren verantwoordelijk: Stefan Paesschesoone, Willy Schillemans, Hendrik Stuer, Luc Boons, Peter Verbruggen en Norbert Van Hoeyweghen.
Willy en Norbert waren de enige die het onderspit moesten delven. Willy tegen ex-Beverenaar Bert Boons (nu Burcht) en Norbert (officieel non-classé) kwam tegen een iets te hoog gekwalificeerde elo-tegenstander uit, maar weerde zich dapper tot een listig stukoffer zwart op de knieën bracht zoals zo vaak in het
Een meer gedetailleerd verschil en relaas van de partijen kan je terugvinden in het clubblad 'Den Beverse Schaker' van Malpertuus.
Interclub ronde 6
Tegen een zware tegenstander het maximum bijeengesprokkeld. Slah bekwam een pluspion maar gleed toch nog af naar remise. Peter zette goed op maar verloor materiaal. Luc speelde een prachtpartij: counterde een sterke aanval, kreeg zelf een winstkans maar kwam ten slotte remise overeen. Willy kwam slecht uit de opening, herstelde het evenwicht maar blunderde dan een kleine kwaliteit weg, wat in de gesloten stelling fataal was.
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.