Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
21-10-2012
Interclub ronde 3
Interclub ronde 3
Stefan had vrij snel gedaan. Na een rustige opening maakte hij een blunder met onmiddellijk dameverlies als gevolg.
Willy was net als de vorige keer in een woelige stelling gekomen waarbij zijn tegenstander een pion offerde voor snelle ontwikkeling en aanvalsmogelijkheden. Willy speelde actief terug, offerde een pion terug (maar dat was op de damevleugel hetgeen lijnen zou openen op de lange rokade-koningstelling.
Peter speelde niet de beste opening en de tegenstander kwam geleidelijk in het voordeel. Maar het was een klein voordeel en vereiste dus accuraat spel. Toen de tegenstander iets te enthousiast ging aanvallen, kon Peter de dames ruilen en zo een stuk behouden tegen enkele pionnen. het zag er lang gevaarlijk uit, maar Peter hield het hoofd koel en duwde zijn vrijpion naar dame.
Luc had een pion verloren door een zetomwisseling. Ook een tweede pion ging eraf en de stelling zag er bedenkelijk uit. Maar Luc's eindspelkennis (loper tegen paard) bleek voldoende om de twee pluspionnen te neutraliseren. Eén werd er uitgeschakeld en op het einde had Luc nog winstkansen, maar geheel zichzelf bood hij remise aan. In het post-mortem bewees hij dat hij het bij het rechte eind had.
Voor de tweede ronde mochten we naar Mechelen, TSM. Die ploeg stond op de kop na hun 4-0 overwinning in de eerste ronde, dus niet makkelijk.
Luc liet zich alvast niet intimideren en zijn damevleugel-initiatief werd als snel tastbaar met druk op de b-pion. De tegenstander probeerde daartegen nog wat te doen, maar moest zijn stukken op slechte velden zetten. Van het een kwam het ander, en Luc kon uiteindelijk doorbreken met fatale gevolgen.
Stefan kwam goed uit de opening met als enige minpunt een achtergebleven pion. Dat baarde wat zorgen maar die waren nog OK. De tijdnood was zorgwekkender. Net toen het ergste achter de rug leek, zette Stefan pardoes zijn koning in een paardschaak op de 39ste zet.
Hendrik had ondertussen een verdacht gambiet rustig behandeld. Misschien had hij nog wat meer maar hij zag het niet meteen en stelde remise voor. Dat werd geweigerd om twee zetten later heraangeboden te worden door de tegenstander. Geen salonremise, meer zat er waarschijnlijk niet in.
Peter had in de opening slim een pion of twee weten te winnen. Hij wikkelde af naar een loper en paardeindspel waarin hij met paard en pluspion trachtte te winnen. De tegenstander had al wat pionnen geruild en ondanks de pluspion leek het remise. Toen er een pionnenwedloop startte, was de remise zelf verplicht. Maar de tegenstander promoveerde niet, bleef met b-pion en koning tegen dame, wat Peter mooi afwerkte.
In bijlage de stand na één ronde, en ook het klassement. Onze volgende tegenstander staat helemaal bovenaan, nadat het Humbeek met 12-4 (ofte 4-0) versloeg. Allez hop.
Eerste ronde Interclubs 2012-2013
De eerste ronde was thuis maar werd uitzonderlijk niet in de Kring gespeeld. Voor de gelegenheid werd een zaaltje in CC Ter Vesten gehuurd, en daar kondigden ze zondag mooi aan dat er geschaakt ging worden. Nog enkele andere beelden om wat de sfeer te scheppen.
En dan over naar het schaken. Schaakclub Woluwé was ruim op tijd present en beloofde een zware dobber te worden afgaande op de elo's.
Luc opende stevig en kreeg wat voordeel (een open c-lijn, dame op a6, initiatief). De tegenstander verdedigde tamelijk passief door met zijn paardenpaar te manoeuvreren op de onderste rijen, maar Luc vond geen weg erdoor en besloot toen maar om remise voor te stellen. De tegenstander had dat aanvankelijk niet door, maar even later was het toch remise.
Slah moest met zwart en werd meteen wat in het defensief gedrongen. Nochtans liep de witte aanval niet vanzelf, maar Slah verzuimde op een paar momenten misschien om wat scherper voort te zetten en de tegenstander wat meer vuur aan de schenen te leggen.
Willy had intussen geopend met iets 'Frans'-achtig, de tegenstander vond het nogal 'Nimzo-Larsen'-achtig. De redactie vond het allemaal nogal rommelig-achtig: de witte koning sloop naar f1 daarmee de boel blokkerend, terwijl zwarte stukken nogal ongecoordineerd leken samen te werken. Uiteindelijk bleek de activiteit op te wegen tegen de druk en kon Willy ('met chance') toch de overwinning opeisen.
Stefan kwam in een middenspel waar de tegenstander het loperpaar had in ruil voor een verzwakking van de pionnen. De hele stelling deed wat denken aan de Schwesnikow-hoofdvariant. Daarin koos de tegenstander voor het goede plan met druk over de c-lijn die door Stefan wat onderschat werd (en aanvallen is toch leuker). Uiteindelijk was de aanval van de tegenstander het best. Eerst stukwinst en dan de partij.
Het Persoonlijk Ligakampioenschap 2012 - 2013 start op 28 oktober en wordt georganiseerd door de Koninklijke Mechelse Schaakkring. Meer informatie in de bijlage.
Schaakkring Brasschaat nodigt uit voor het 12de Open Tornooi van Brasschaat, van zaterdag 18/08 tot zondag 26/08/2012.9 ronden Zwitsers, 90 min + 30 sec. per zet.Aanmelding op 18/08 van 12.00 tot 13.30 uur. Aanvang zaterdag en zondag : 14.00 uur, op weekdagen : 19.00 uur
Bestaande uit 7 ronden Zwitsers systeem - 2 uur K.O. Er zijn geldprijzen voorzien voor een totaal bedrag van 3.730 . De deelnemers die geen geldprijs winnen, ontvangen een prijs in natura waaronder zes hotelbonnen ter waarde van 250 elk.
Vóór 15 augustus 2012 betaalt men 20 , daarna 25 (10% korting voor groepen van minstens 5 spelers). De deelname is voor niemand gratis. Maximum 100 schakers kunnen deelnemen. De inschrijvingen gebeuren in volgorde van ontvangst van betaling. De deelnemers dienen zich op 23 augustus 2012 tussen 8.30u en 9.45u ter plaatse aan te melden.
GRATIS PARKING tijdens de 4 tornooidagen in de H.Hartlaan vóór De Branding voor de eerste 25 autos met minstens 2 deelnemers. De volgorde van betaling telt. Resterende tickets worden op de eerste dag van het tornooi toegekend aan de eerst ingeschreven individuele deelnemers.
Ziehier een mededeling waarbij aan mij gevraagd werd om deze te versturen naar elke schaker.
Zoals velen onder jullie al vernomen hebben is er vorig jaar een ambitieus schaakproject gestart in België.
Go for Grandmaster heeft als doel om onze jeugdige toptalenten naar een grootmeestertitel te loodsen.
De VZW Go for Grandmaster heeft nu ook een elektronische nieuwsbrief waarmee de schaakwereld geïnformeerd wordt over de stand van zaken. Omdat ik het initiatief een warm hart toedraag nodig ik jullie uit om je in te schrijven op deze nieuwsbrief.
In de eerste partij kreeg Anand licht voordeel en velen vreesden dat Gelfand geen match zou zijn voor de wereldkampioen. Maar Gelfand bleef overeind, sterker nog, hij speelde het voordeel dat Anand had geleidelijk weg tot die in remise moest berusten.
Anand kon in partij twee buigen op een groot openingsvoordeel nadat hij een verbetering bracht op partij nummer 10. Zijn voordeel bestond uit een pluspion die zwaarder woog dat Gelfand's loper en tijdelijk actieve stelling. Gelfand had nog maar 10 minuten maar speelde opnieuw ongelofelijk schaak dat uitmondde in het briljante 23...Lc8! Daarna kwam de Israëlische grootmeester pas echt in tijdnood. Dat duurde voor de resterende vijftig zetten (10 seconden erbij per zet). Op een bepaald punt had hij nog maar twee seconden op zijn klok. De gedurige tijdnood eiste tenslotte zijn tol toen hij een simpele afruilcombinatie toeliet die leidde naar een gemakkelijk gewonnen eindspel voor Anand.
Gelfand kreeg beslissend voordeel na de opening wat hij had kunnen bekronen met 26.Pxe4. Dat is een anti-positionele zet (die ook gemist werd door GM Svidler in de commentator-box), maar die wel een stuk won! Anand had net naar deze positie toe geblitzt, dus mocht hij verloren hebben, dan... Maar nu speelde het tijdsvoordeel in zijn voordeel. Het werd een remise, maar niet nadat Anand eerst nog blunderde (43.Pf3?) en Gelfand die later ook nog had kunnen winnen met 61. Kg3 in plaats van 61.Th7 met remise tot gevolg.
Gelfand had de quasi onmogelijke opdracht om met zwart te winnen tegen de wereldkampioen, die met het eind in zicht geen risico meer moest nemen. Anand koos een zeer remise-achtige variant waarbij Gelfand wel een voordeeltje kreeg, maar dat steeds binnen de remise-marge bleef.
Daarmee verlengt Anand zijn titel voor een derde keer. En dat niet tegen de minste: Kramnik in Bonn 2007, Topalov in Sofia 2008 en nu Gelfand 2012. Anand had nochtans niets dan lof voor Gelfand die eerst voorronden moest spelen (zie eerdere posts op deze blog) en daarin ook voorbij Kramnik en co moest.
Over het feit dat er zoveel remises waren, zei Anand dat zowel hij als Gelfand eigenlijk geen risico's konden nemen wegens de korte match. En dat de zenuwen ook belangrijker waren dan schaken. Dat was ook het oordeel van Kramnik in de commentator-ruimte, die stelde dat voor al dat geld (beide heren kregen 2,5 miljoen euro) 'ze wel wat mochten werken'. Hij heeft een punt want de match Kasparov-Kramnik telde 14 partijen en toen al klaagde Kasparov dat die match eigenlijk te kort was.
Hoe dan ook. Kramnik zal zijn titel in 2013 of 2014 opnieuw moeten verdedigen. Misschien is het dan de creatieve Aronian, of misschien wel de jonge nummer 1 Magnus Carlssen.
Na de eerste 6 remises die toch vrij interessant waren, leek Anand de match onder controle te hebben. In partij 7 ging het echter zwaar mis voor de wereldkampioen: hij verloor na zwakke 20ste, 21ste en -zoals hij zelf aangaf- een 'wanhopige' 23ste zet de partij nadat Gelfand zijn betere stelling vakkundig uitmelkte. Na de match zou Anand verklaren dat dat één van de zwartste dagen uit zijn carrière was, en hij die nacht zeer slecht sliep omdat hij dacht dat hij wereldkampioen af was. Dit is de partij.
Gelfand-Anand, 7de
partij
1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pc3 Pf6 4. e3 e6 5. Pf3 a6 6. c5 Pbd7 7. Dc2 b6 Klaarblijkelijk een nieuwtje. Gek, want het is een heel natuurlijk zetje. 8.
cxb6 Pxb6 9. Ld2 c5 10. Tc1 cxd4 11. exd4 Ld6 12. Lg5 O-O 13. Ld3 h6 14. Lh4 Lb7
15. O-O Db8 16. Lg3 Tc8 17. De2 Lxg3 18. hxg3 Dd6 19. Tc2 Pbd7 20. Tfc1 Tab8 21. Pa4 Pe4 Na zijn twijfelachtige 20ste zet, gaven de meeste critici dit aan als het begin van het einde. 22. Txc8+ Lxc8 23. Dc2 g5 Wanhoop, volgens Anand, maar vind maar iets beter. 24. Dc7 Dxc7 25. Txc7 f6 26. Lxe4 dxe4
27. Pd2 f5 28. Pc4 Pf6 29. Pc5 Pd5 30. Ta7 Pb4 31. Pe5 Pc2 32. Pc6 Txb2 33. Tc7
Tb1+ 34. Kh2 e3 35. Txc8+ Kh7 36. Tc7+ Kh8 37. Pe5 e2 38. Pxe6 1-0
Na deze nederlaag was Anand zwaar aangeslagen. Gelfand leek zekerder dan ooit. Het was dan ook een donderslag bij heldere hemel toen de Indiër partij 8 won in amper 17 zetten. En dat in een wereldkampioenschap. Waarschijnlijk wilde hij Anand te gretig afmaken, nu hij zwakte had bespeurd. Hij kreeg het deksel op de neus:
Anand-Gelfand, 8ste
partij
1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. f3 c5 Gelfand speelt plotsklaps de Ben-Oni. Wilde hij Anand verrassen, nog meer doen twijfelen. De terugslag is zwaar. 4. d5 d6 5. e4 Lg7 6. Pe2 O-O 7. Pec3 Ph5
8. Lg5 Lf6 9. Lxf6 exf6 10. Dd2 f5 11. exf5 Lxf5 12. g4 Te8+ 13. Kd1 Lxb1 14. Txb1
Df6 Gelfand speelt heel direct, observeerden verschillende grootmeesters. Maar hier overdoet hij het net. 15. gxh5 Dxf3+ 16. Kc2 Dxh1 17. Df2 1-0
Na deze twee beslissende partijen leek het alsof de protagonisten terug overschakelden op het spel dat ze ervoor speelden: solide wedstrijdschaak, geen risico's.
Toch zou Anand na de match verklaren dat ze beiden nog probeerden, maar binnen de redelijke grenzen. Je wilt namelijk wel de play-offs vermijden. Maar daarvoor ga je geen risico's nemen waardoor je de play-offs misschien niet haalt. Hoe dan ook, na partij 12 zat Anand maar bedenkelijk te kijken alsof hij besefte dat het wereldkampioenschap nu elke kant op kon. De zijne, of die van Gelfand.
Wie de match om het wereldkampioenschap live wil volgen kan dat doen op de site van de FIDE, waar ook de commentatoren (top GM's van het ogenblik) hun uitleg komen doen: http://moscow2012.fide.com/en/
De zevende partij, en de start van de tweede cyclus van 6 partijen, start vandaag (20/05) om 13u en is daar dus live te volgen.
De heel voorlopige data voor Interclub zijn al bekend. Opgelet: deze zijn nog niet officieel maar geven aan wat tot de mogelijkheden behoort (vandaar soms twee data).
Een nieuw toernooi in Nederland vraagt voor inschrijvingen. Inmiddels 87 aanmeldingen voor het LBV Chess Tournament in Roosendaal (Nederland). Het begint voorzichtig ergens op te lijken.Voor meer informatie surf naar: www.schaakpromotie.nl
Het kampioenschap tussen Anand en Gelfand is van start gegaan. Alhoewel de uitdager voor de verrassing zorgde in partij nummer één is het toch de wereldkampioen die na zes partijen lichtjes voorligt op punten. Kasparov die tijdens de zesde partij even langs kwam stelde het zo: Anand's spel is er wat op achteruit gegaan en hij moet het opnemen tegen een underdog in een korte match. Een uitschuiver is het einde, dus speelt hij ook defensiever. Gelfand heeft minder te verliezen maar heeft sinds 1993 niet meer van Anand gewonnen. hij heeft er dus alle baat bij om de match zo lang mogelijk gelijk te houden en te hopen dat Anand's zenuwen het zullen begeven. Hieronder de eerste zes remises, er is een kleurwissel voor de volgende zes.
1ste partij Anand-Gelfand
1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 De verrassing van het wereldkampioenschap.
Tot nu toe heeft Gelfand nog nooit de Grünfeld verdediging gespeeld, die
bekendstaat om zijn scherpe stijl. 4. Pf3
Lg7 5. cxd5 Pxd5 6. e4 Pxc3 7. bxc3 c5 8. Lb5+ Deze schaak wordt wel vaker
gespeeld. Waarschijnlijk wou Anand even testen hoe goed Boris voorbereid was.
Het is ook een vrij solide voortzetting.
8 Pc6 9. d5 Da5 10. Tb1 a6 11. Lxc6+ bxc6 12. O-O Dxa2 13. Tb2 Da5 14. d6 Nieuw
maar te verwachten. Gelfand vind de goede verdediging en houdt makkelijk
remise. 14 Ta7 15. Lg5 exd6 16. Dxd6 Td7
17. Dxc6 Dc7 18. Dxc7 Txc7 19. Lf4 Tb7 20. Tc2 O-O 21. Ld6 Te8 22. Pd2 f5 23. f3
fxe4 24. Pxe4 Lf5 1/2-1/2
1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. f3 Dit is de variant
waarmee Anand Gelfand onder druk wil zetten. Weeral kiest de wereldkampioen
niet voor de hoofdvarianten maar een eerder zelden voorkomende voortzetting.
Het is ook psychologisch bedoeld waarschijnlijk: even laten twijfelen, want
Boris heeft wel al Konings-indish gespeeld, en zou dan in de Sämisch-variant
1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 Bg7 4.e4 d6 5.f3) kunnen overgaan. 3 d5 Toch Grünfeld. 4. cxd5 Pxd5 5. e4 Pb6 6. Pc3 Lg7 7. Le3
O-O 8. Dd2 e5 9. d5 c6 10. h4 cxd5 11. exd5 P8d7 12. h5 Pf6 13. hxg6 fxg6 14.
O-O-O Ld7 15. Kb1 Tc8 16. Ka1 e4 17. Ld4 Pa4 18. Pge2 Da5 19. Pxe4 Dxd2 20. Pxf6+ Txf6
21. Txd2 Tf5 22. Lxg7 Kxg7 23. d6 Tfc5
Waarschijnlijk
verkeerd, aldus Anand op de persconferentie. 24. Td1 a5 25. Th4 Tc2 26. b3 Pb2 27. Tb1 Pd3 28. Pd4 Td2 29. Lxd3 Txd3 30. Te1 Td2 Kasparov vond dat Anand niet accuraat genoeg
gespeeld had in deze partij en dat zijn vormpeil de laatste jaren wat bergaf
ging. Hij zei dat er na de 30ste zet beter twintig minuten nagedacht
was om een goed plan te vinden. Mogelijk, maar Anand had nog maar tien minuten
op de klok. 31. Kb1 Lf5+ 32. Pxf5+ gxf5 33. Te7+ Kg6 34. Tc7 Te8 35. Th1 Tee2 36. d7
Tb2+ 37. Kc1 Txa2 1/2-1/2
1. e4 Dat Anand hiermee ooit zou
openen was te verwachten. Dat hij het net nu doet is vooral psychologisch. Zal
Anand voor de rest van de match overschakelen op e4, zijn meest natuurlijke
openingszet (en verliest Boris team zijn tijd met voorbereiding voor nog
Grünfelds). 1 c5 Ook hier geen
verrassing: Boris speelt al lang
Siciliaans (naast Russisch). 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4.
Pxd4 Pf6 5. Pc3 e5 Men zou ook Najdorf
kunnen verwachten. Op GM-niveau is de Schveschnikov echter zeer gebruikelijk.
En met een vrij hoge remisemarge. 6. Pdb5
d6 7. Lg5 a6 8. Pa3 b5 9. Pd5 Le7 10. Lxf6 Lxf6 11. c4 b4 12. Pc2 O-O 13. g3 a5
14. Lg2 Lg5 15. O-O Le6 16. Dd3 Lxd5 17. cxd5 Pb8 18. a3 Pa6 19. axb4 Pxb4 20. Pxb4 axb4
21. h4 Lh6 22. Lh3 Db6 23. Ld7 b3 24. Lc6 Ta2 25. Txa2 bxa2 26. Da3 Tb8 27. Dxa2
1/2-1/2
6de partij Gelfand-Anand
1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pc3 Pf6 4. e3 e6 5. Pf3 a6 6. Dc2 Een sluwe voortzetting om Anand uit het Slavisch te
halen. Hij reageert echter gepast. 6 c5 Hiermee
gaan we over in de Tarrasch verdediging en Gelfand hoopte misschien hier iets
uit te halen, maar Anand toont diepe voorbereiding. 7. cxd5 exd5 8. Le2 Le6 9. O-O Pc6 10. Td1 cxd4 11. Pxd4 Pxd4 12. Txd4
Lc5 13. Td1 De7 14. Lf3 O-O! Dit moet een psychologische tik voor Gelfand
zijn, Anand offert zijn pion omdat hij het allemaal al gezien heeft in de
voorbereiding. 15. Pxd5 Lxd5 16. Lxd5 Pxd5 17. Txd5 Tac8 18. Ld2
Gelfand geeft de pion terug voor snelle ontwikkeling, maar het is remise. 18 Lxe3 19. Lc3 Lb6 20. Df5 De6 21. Df3 f6
22. h4 Dc6 23. h5 Tfd8 24. Txd8+ Txd8 25. Dxc6 bxc6 26. Te1 Kf7 27. g4 Ld4 28. Tc1
Lxc3 29. Txc3 Td4 1/2-1/2
Nog twintig dagen voordat het
wereldkampioenschapsmatch tussen titelhouder Anand en uitdager Boris Gelfand
begint. Van 11 tot 28 May beslissen ze in een match over amper 12 partijen wie
zich wereldkampioen mag noemen voor het komende jaar. Het traject van Boris
Gelfand kan je nog op deze blog terugvinden in het archief.
Een aantal grootmeesters gaf al
commentaar op de match: de meeste grootmeesters keken uit naar de match: Anand
is tactisch sterk, terwijl Boris dan weer het voordeel heeft van minder van de
computer afhankelijk te zijn. Te kort,
minstens 14 partijen nodig, vond Kramnik. Kasparov had zoals gewoonlijk een
apart standpunt. Hij vond dat de match niet de twee sterkste schakers van het
ogenblik verenigde.
De match gaat alvast door op de
prachtige Tretyakow Gallery in Moskou. Meer info en verslaggeving op de officiële
(engelstalige) site http://moscow2012.fide.com/en/
Nog 128 dagen te gaan en dit leuke tornooi gaat alweer van start ! Op zaterdag 18 augustus
start de twaalfde editie
en dit tot en met zondag 26 augustus in dezelfde tornooizaal
als vorig jaar : namelijk de Ruiterhal in het park van Brasschaat. niet te
lang wachten met inschrijven best. Alle info en inschrijvingsdocument kan je vinden op de website van Brasschaat:
http://www.brasschaak.be/
1 mei toernooi in Schoten Het jaarlijks 1 mei schaaktornooi komt er weer aan. Het tornooi zal zoals vorig jaar plaatsvinden in de lokalen van Basisschool Bloemendaal. (Gelijkvloers, voldoende ruimte en en toegankelijk voor rolstoelgebruikers )
Uitnodiging in bijlage. Een samenvatting : Dinsdag 1 mei 2012, Basisschool Bloemendaal (Paalstraat 309 te Schoten), 9 ronden 15 min K.O. Inschrijven kan nog de dag zelf tot 10.30u. Zij die zich voorinschreven (telefonisch of per e-mail) mogen zich aanmelden tot 10.50u. Prijsuitreiking : 17.40u. Diverse Geldprijzen, ratingprijzen of naturaprijs voor iedere deelnemer. 8 Inschrijvingsgeld ter plaatse te betalen.
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.