Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
07-04-2012
SC Burcht organiseert opnieuwe Winter Open en Megablitz
SC Burcht organiseert opnieuwe Winter Open en Megablitz
U kan u nu inschrijven voor Megablitz 2012 en/of Antwerp Winter Open 2012. Wees er snel bij , want de plaatsen zijn beperkt. Info vindt u op onze website www.vulcano-events.be
Al voor de 11de keer gaat het Krekeltoernooi van Tielt van start. Wegens succes verhuist het toernooi naar een andere locatie. Wie wil meedoen, vindt alle informatie in de bijlage.
Interclub ronde 11
In de laatste ronde kon Beveren nog een winst laten optekenen. Stefan had als eerste na amper 13 zetten gedaan. in een wilde Koningsgambiet variant was het snel over en uit. Nochtans was het allesbehalve duidelijk, maar de tegenstander 'vergat' een matdreiging.
Ook Slah was bijna gelijktijdig klaar, maar had wel meer zetten nodig. Na vroege pionwinst werd het voordeel in het eindspel te zwaar en moest de tegenstander opgeven. Luc stelde slim remise voor na een goedgespeelde variant (in één van zijn lievelingsopeningen).
Daarmee kon Hendrik rustig proberen winnen zonder het ploegresultaat in gedrang te brengen.Na enkele fata morgana's en wilde stukoffers voor een massa pionnen van de tegenstander, hield Hendrik het hoofd koel en won in de koningsaanval.
Interclub ronde 10
In de tiende ronde ontving Beveren het sterke Dendermonde. Slah verloor al snel de controle over de gebeurtenissen en kon zijn stempel niet op de partij drukken. Ook bij Luc ging het mis: hij overzag iets in het middenspel waardoor zijn tegenstander plots te veel spel kreeg. Peter probeerde vast te houden aan de damegambietpion, maar de tegenstander kreeg veel iniatietief op de damevleugel dat uiteindelijk in winst werd omgezet. Stefan kwam in een weinig gespeelde variant en reageerde nogal rustig. De tegenstander overzag echter een klein trukje waardoor hij gedwongen werd om de dame te geven voor twee torens. Dat bleek uiteindelijk de winnende variant te zijn.
Wel, dan zijn jullie op Paasmaandag 9 april 2012 van harte welkom op ons Paasrapid toernooi van Schaakclub-Leopoldsburg. Stuur deze uinodiging ook door naar vrienden, clubgenoten. Alvast hartelijk bedankt.Alle inlichtingen zijn terug te vinden op: http://users.telenet.be/paasrapid-leopoldsburg/
35ste Taminco Open Internationaal Schaaktornooi van Gent
Heeft plaats van 14 to 18 juli 2012, 9 ronden zwitsers systeem, partijen 2 uur KO, prijzengeld 6.525 euro bij 300 deelnemers. Dit traditioneel open toernooi heeft plaats vlak bij het stadcentrum van de middeleeuwse stad Gent in de week van de bekende Gentse Feesten.
Zilveren Toren Ronde 7 Stefan won in de opening een pion ten koste van een dubbelpion. Lang leek hij de betere kansen te hebben maar zijn loper op g6 kwam wat in de problemen naar een koningspionnenstorm. Van dan af kreeg de tegenstander de betere stelling en kon uiteindelijk de druk converteren naar een ver doorgestoten vrijpion.
Hendrik had in een Ben-oni achtige stelling al snel voordeel middels een veropgerukte pion. Maar in de complexiteit van het middenspel overzag hij een truukje dat hem verhinderde zijn torens te verbinden. Snel kwam hij in de verdrukking. De noodoplossingen volgden elkaar snel op ("5 blunders op rij" aldus Hendrik himself) en dan was het over en uit.
Peter had hetzelfde gevoel gehad. Na een ongunstig verlopen opening had de tegenstander zowaar een mat in drie overzien. Peter vocht zich terug in de partij en in een bijzonder rommelige stelling met koningen als loslopend wild in de stelling was het onduidelijk wie nu gewonnen stond. Met nog twee minuten op de klok voor de resterende zetten aanvaardde Peter remise.
Slah van zijn kant is tegenwoordig de man in vorm. De walk-overs volgen elkaar nu op in ijltempo. Opnieuw kon hij mooi opbouwen vanuit een degelijke stevige structuur waarbij de tegenstander alle kanssen had om mis te gaan. Gepolst naar zijn mening, antwoordde hij laconiek " 't Is nodig" (om terug wat te stijgen in elo).
Interclub ronde 9 Tegen koploper Hoboken had Beveren ei zo na opnieuw gestunt. Na een opwarmingskoffie voor de ronde konden we aan de slag. Luc kwam in een soort Schlechter-variant stelling die vrij solide is, maar nogal passief. Met manoeuvres met paard en loper rond diens koningsvleugel bracht hij de tegenstander danig in de war. Even leek het alsof het verlies zou worden, maar remise werd een feit.
Ook Slah speelde een solide damepion-opening en liet de tegenstander niet toe om ook maar iets van dreiging te creëren. Pion b2 werd als lokaas aangeboden, maar toen de tegenstander die wilde verorberen deden penningen hun beschermend werk. De onvermijdelijke ruiloperaties leidden ook hier tot remise.
Peter had met g4 een vork op toren en paard in de stelling gebracht tot grote onsteltenis van de tegenstander. Die probeerde de zaken nog te compliceren maar dat veranderde niets aan de zaak. Peter kwam hoogstwaarschijnlijk gewonnen te staan. Terwijl ook Stefan op bord 1 stelling op het bord kreeg die waarschijnlijk gewonnen was.
Helaas, tijdnood (aan beide zijden) deed zijn werk. Stefan dacht een winnende combinatie te hebben, maar toen er nog een wonderzetje was voor wit, keerde het tij. Een snel oprukkende pion besliste de partij. En ook Peter greep mis bij een afruilactie waardoor ook hij nog verloor.
Net niet, maar knap gespeeld van iedereen. Ze hebben ervoor moeten werken, en zweten
Zilveren Toren Ronde 6
In de zesde rond kwam Brasschaat op bezoek. Er was duchtig gesleuteld aan de ploeg met twee vervangers (Jean-Pierre en Stefan), maar toch kon dat nog niet baten. Willy werd op spoed opgenomen en kon pas 's avondslaat terug naar huis.
Stefan speelde een rustige partij, waarbij na een vroege en algehele afwikkeling een toreneindspel op het bord kwam waarbij Stefan met wit een pluspion had op de vleugel met de minste pionnen. Langzaamaan werd de stelling naar winst gevoerd.
Jean-Pierre koos voor hardhandigere maatregelen: met een schijnoffer sloeg hij de koningstelling van de tegenstander stuk en won een pion. In het ontstande dame met toreneindspel hield hij de druk op de ketel en toen de tegenstander dan de onderste rij vrijgaf, kon hij de vijandelijke koning h-lijnen.
Luc en diens tegenstander lieten hun intenties duidelijk blijken. Rokeren op verschillende vleugels met voor beiden een half-open lijn gericht op de tegenstander. Moeilijk te beoordelen stelling, koffiedik kijken wie er nu beter stond tot Luc een toren won. De tegenstander speelde nog even door, maar toen Luc even later de dames kon ruilen gaf hij alsnog op.
Zilveren Toren Ronde 5 Westerlo is traditioneel een zware dobber. Dat was ook deze keer niet anders, ook al zijn de elo's van de tegenstanders misleidend. Slah liet zich weer positief opmerken. Hij speelde rustig en traag en zelfverzekerd. De tegenstander werd langzaam weggeduwd en die druk ging gepaard met de onvermijdelijke fout die Slah mooi afstrafte.
Peter had het moeilijker ondertussen. Hij had in een aangenomen damegambiet de pion bijgehouden en de tegenstander kreeg de druk aan koningsvleugel. Toch viel er nog niet meteen een beslissing. Die viel er wel in de partij van Willy. Met een mooi schijnoffer eigende Willy zich het initiatief en de winst in de partij toe.
Stefan had ondertussen een pion gewonnen maar dat is niet alles. In een Russische partij-achtige stelling was de f5 de druppel die de emmer deed overlopen. Te veel dreigingen kwamen in de stelling, de pluspion was nooit van tel en toen Stefan ook nog de mat overzag was het plaatje compleet.
Peter had ondertussen zijn c-pion naar c1 geduwd en de tegenstander moest er een stuk voor geven. Hij overzag echter een venijnig schaakje na de pionpromotie waardoor de tegenstander materieel gelijkkwam. Er werd nog wel geprobeerd door beide spelers maar een remise was overduidelijk en een feit om een uur 's nachts.
Interclub ronde 8 Met goede moed trokken we naar Humbeek, onze verste verplaatsing. Ter plaatse werden we verwelkomd door Hugo van Steenwinckel en dan konden we van start. Toevallig kwamen we twee oude bekenden tegen die vrijdag tegen ons (de spelers zijn blijkbaar ook bij Mechelen aangesloten). Peter moest tegen de tegenstander va Willy die zich nog herinnerde hoe hij mat in twee had overzien. Hij was speciaal geconcentreerd en Peter moest uiteindelijk de duimen leggen.
Ook Stefan moest dat doen. Nochtans was hij goed uit de opening gekomen en had de tegenstander opgezadeld met een dubbelpion. Na wat ongelukkige dame-manoeuvres kreeg het voordeel vorm in pionnen die naar de koning oprukten. Meer dan dreigen was er niet bij. Alles stond goed gesloten en uiteindelijk was het de pionnenstorm van de tegenstander die alhoewel traag op gang gekomen, toch voldoende gevaar met zich meebracht. Toen Stefan ook nog een simpel truukje overzag was het uit.
De partij van Luc werd aandachtig gevolgd, want beide heren schaakten met open vizier. Uiteindelijk kwam Luc er als winnaar uit, maar de omzwervingen en verwikkelingen brachten spanning en amusement tijdens de partij.
Slah, die tijdig thuis wou zijn voor de finale van de Africa-cup, speelde rustig. Dat was hem ingepeperd door de medespelers en hij hield er zich aan. Dat rustige spel rendeerde onmiddellijk toen Slah de kwaliteit won in het verre eindspel en met toren tegen loper zich niet vergaloppeerde maar het punt binnenhaalde. Gelijkspel en daarmee doen we zeker geen slechte zaak.
Zilveren Toren: ronde 4 Tegen het sterke Mechelen 3
waren de winstkansen klein. Slah en Luc kregen weinig voeten aan de grond tegen
sterke en goed voorbereide tegenstanders. In de partij van Hendrik nam géén van
beide enig risico, wat een logische remise gaf. Willy verknoeide een goede
stelling, kwam hopeloos te staan (de tegenstander overzag een mat in 2) maar won
toch na een onwaarschijnlijke reeks van wederzijdse
blunders.
Interclub ronde 7 We beginnen bij Hendrik. Hij bouwde met zwart een degelijke stelling op, maar de tegenstander kreeg wat overwicht, of liever initiatief. Hendrik stelde remise voor maar de tegenstander weigerde en speelde op winst. Een beslissing die zijn ploegmaats niet goed begrepen gezien de gebeurtenissen op bord 3 en 4.
Luc had in de opening zich mispakt en moest met zijn g-pion terugnemen op f4 waardoor hij een dubbelpion en een open koningstelling kreeg. Daarmee was de toon gezet, en zeker toen hij ook nog eens met de koning naar f3 moest wandelen om de gelederen gesloten te houden. Die koning in het centrum werkte als een rode lap voor de tegenstander en de partij eindigde met een reeks schaaks op open lijnen en een vergeefs vluchtende witte koning.
Slah kwam een kwartier te laat, maar hij zat nog niet neer of het bord stond al in brand. Geheel in zijn eigen temparament speelde hij snel en agressief. De stelling was niet slecht, maar de tegenstander liet zich niet doen en toen Slah zich miskeek en een paard offerde ging het snel bergaf. Daarmee was het 2-0.
Als Hendrik's tegenstander de remise had aangepakt, was de uitslag waarschijnlijk anders geweest. Die tegenstander begon nu aan een tocht met zijn paard langs c6-e7 (schaak)-c8-a7, maar daar strandde het. Hendrik's loperpaar kreeg plots vleugels en twee pionnen werden met de rode loper naar winst geëscorteerd.
Stefan had al van in het begin een klein voordeel. De tegenstander was met de typische geisoleerde pion uit een Tarrasch-achtige opening gekomen, maar slaagde er niet in die te activeren. Erger nog, meer en meer stukken werden geruild en het zag er goed uit. Maar met de 40ste zet in zicht kwam er ook tijdnood. Niet helemaal duidelijk was de stelling, en de tegenstander stelde twee keer remise voor. En waarschijnlijk was het ook remise, maar op de 41ste zet (sic!) zette hij 41...f6?? in plaats van 41...f5 voor remise. Stefan won daarna het pionneneindspel.
Zilveren Toren : ronde 3 Hendrik speelde wederom solide tegen een nochtans gevaarlijke Draken-variant. Hij riskeerde wat door niet te willen rokeren, maar het rendeerde uiteindelijk. Hij won één, twee, drie, vier pionnen. En met 20 seconden op de klok na de veertigste zet had de tegenstander geen reden meer om nog verder aan te dringen.
Luc won meer in positionele stijl. Na langzaam manoeuvreren had hij de tegenstander met een verzwakking aan de koningsvleugel opgezadeld. Dat werd uiteindelijk ook de reden van zijn verlies. Toen Luc's lichte stukken opdoken moest de tegenstander zijn stukken ruilen om erger te voorkomen. Maar met alleen torens kon hij de aanval niet stoppen.
Peter had het moeilijker. Hij had een evenwichtige stelling maar de tegenstander lanceerde een pionnenstorm op zijn koningsvleugel. Hij hield het hoofd koel in de lastige stelling en uiteindelijk was het de tegentander die een fout maakte waardoor Peter het punt binnenhaalde.
Stefan was goed uit de opening gekomen maar overzag een klein truukje in de afwikkeling. Daardoor stond er terug een gelijke stelling op het bord die tot op het einde werd uitgeschaakt. 't is te zeggen tot de veertigste zet. Daarna werd er tot remise besloten in een moeilijk in te schatten eindspel.
In de zesde ronde moesten we naar de ploeg van Paul Van Herck. Vorig jaar kon Stefan nog remise halen met wit in een Spaanse hoofdvariant opening. Dit jaar in een Engelse hoofdvariant ging het minder goed. Nochtans kwam Stefan niet slecht uit de opening. Paul gaf toe dat hij een schaakje overzien had dat zijn damevleugel met een lelijke dubbelpion opzadelde. Die gebruikte hij meteen als speerpunt en langzaamaan kreeg hij tegenspel, en een pluspion, met torens en ongelijke lopers. Paul speelde het eindspel meesterlijk naar winst.
Peter had op bord twee een dubbel toreneindspel na lang manoevreren bereikt. Het hing in de lucht: de beslissing zou vallen tijdens een afwikkeling naar een pionneneindspel. Daarin rekende de tegenstander secuur en maakt Peter een beslissende fout.
Luc had een actieve stelling doorheen de partij, maar de tegenstander stond net wat actiever. Hij buitte dat uit door een aanval op te zetten, kreeg het initiatief en voortdurende druk en dan is een foutje vlug gemaakt natuurlijk.
Norbert, ter vervanging van Slah, hield de eer van de ploeg recht. In een London-systeem-achtige stelling hield hij goed de deur dicht, bood twee maal remise aan, kreeg daarop een vermanend 'U mag maar één keer remise aanbieden' van tegenstander (en scheids) Van De Perre, maar kon uiteindelijk de remise houden. Knap gespeeld!
Willy kwam al snel in de verdrukking na de openingsfase. De tegenstander had zich goed voorbereid en de scheve situatie was niet meer recht te trekken. Gelukkig kon de rest van de ploeg een beter resultaat voorleggen. In een gelijkopgaande partij profiteerde Hendrik van een blunder van de tegenstander om een stuk te winnen, waarna het eindspel routine was. Norbert kweet zich voorbeeldig van zijn taak door te winnen van Malpertuus-kompaan Jeff. Luc tenslotte won vlot in het middenspel.
In de bijlagen vind je de uitslag van ronde 1, 2 en het klassement. We staan aan kop! Misschien niet voor lang, maar laten we maar genieten van het moment
Eerste ronde Zilveren Toren Een verslagje van Willy bereikte de redactie:
"Op het eerste bord kon ik wel wat druk ontwikkelen,
maar toen zag de tegenstander de kans om alles af te ruilen. Remise dus. Hendrik
zette agressief op en counterde dan knap een gevaarlijke tegenaanval met succes.
Slah had enig geluk toen zijn tegenstander winst overzag in het eindspel en wist uiteindelijk de partij
remise te houden.Luc won overtuigend nadat hij al in het middenspel
een winstcombinatie over het hoofd had gezien (hierop gewezen in het post-mortem door analist van dienst: zoon
Patrick)."
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.