derde leerjaar b Een kijkje achter de schermen van onze klas.
06-01-2009
Wat zegt ons nog het feest van Driekoningen?
Je hoeft niet veel te spreken wanneer je naar de kerststal gaat. Weet dat je de vrede vindt als je dit kind naar binnenlaat.
Je hoeft geen schatten mee te dragen, wanneer je naar de kerststal gaat. Weet dat voor dit kind een klein gebaar volstaat.
Je hoeft niet lang te blijven, wanneer je naar de kerststal gaat. Als je maar begrepen hebt, wat dit kind te wachten staat.
Je hoeft niet bang te zijn, wanneer je naar de kerststal gaat. Dit kind legt weer de rust op jouw vermoeid gelaat.
Je hoeft niet veel te wensen, wanneer je naar de kerststal gaat. Weet dat in het nieuwe jaar, dit kind je nooit verlaat.
05-01-2009
6 januari â09 : âDriekoningenâ
De leerlingen van de basisschool Sint-Andreasinstituut Steensedijk vierden op 5 januari 09 Driekoningen met stoet doorheen het dorp.
Zoals de directeur het verwoordde: "Vandaag zijn we met zijn allen, de kleuter- en de lagere school, letterlijk het tweede trimester ingestapt." Inderdaad, de weergoden waren ons redelijk gunstig gezind zodat we allemaal in een ijskoud maar droog winters weertje doorheen enkele straten van ons mooie dorpje konden stappen.
De kleinste kleuters kregen een behulpzame hand van de zesdejaars aangeboden en onder begeleiding van enkele politieagenten verliep alles veilig langs de weg. Na de driekoningenstoet werden alle leerlingen door de ouderraad getrakteerd op warme chocolademelk. De leerlingen konden zich hier aan opwarmen terwijl hun directeur een diepzinnig tekstje over het driekoningenfeest voorlas.
Nadien kwam het "moment suprême"; iedereen kreeg een cakeje toebedeeld maar enkel drie kinderen konden een spliterwt vinden in hun gebak. Zij werden dan ook voor één dag koning of koningin. En wie waren de gelukkigen? Naïma, Amber en Xaina.
24-12-2008
Zalig Kerstfeest!!!
Zalig kerstfeest aan alle mensen van goede wil!
Mochten we een beetje gelijken op de bewoners van de kerststal. Een beetje op Maria: meewerkend met Gods genade in overgave en in groot geloof. Een beetje op Jozef: dat je iets mag hebben van bescheidenheid en trouw waarmee hij zijn verantwoordelijkheid heeft gedragen. Een beetje op de engelen: boodschappers van goed nieuws, vrede, vreugde en geluk. Een beetje op de herders die hun schapen leiden en beschermen. Een beetje op de ezel: een en al oor, luisterbereidheid en veel verdragend. Mocht je iets hebben van zijn koppige trouw om door te zetten op de goede weg. Een beetje op de os, het dier dat trekt; we hebben nood aan voortrekkers en spoortrekkers. En veel, heel veel op het Kind: dat ook in jou iets mag doorstralen van het echte leven en dat in jou de Liefde onweerstaanbaar wordt, iedereen verwarmend.
(Lezing uit de kerstviering federatie Kana Sint-Annakerk 25.12.2008.)
19-12-2008
De jarige van de maand december
Liselotte werd acht jaar vandaag, proficiat!!
17-12-2008
Meester op de fiets.
Begrijp de titel niet verkeerd. Het was niet onze meester op de fiets maar wel de leerlingen. Dinsdag liet een mevrouw ons allerlei oefeningen op en met de fiets uitvoeren. Zo vertelde ze dat we altijd moeten afstappen van de fiets aan de kant van onze ketting, zo blijft de fiets tussen ons en het rijdende verkeer. We somden op wat we werkelijk aan onze fiets moeten hebben om in orde te zijn: goedwerkende remmen, een bel, reflectoren vooraan (wit) en reflectoren achteraan (rood), en lichten als we 's avonds in het donker nog moeten rijden. Na dit gesprek mochten we rondrijden doorheen het parcours dat opgesteld was in een deel van onze sporthal. Wanneer de mevrouw floot, moesten we onmiddellijk kunnen remmen en stoppen met de fiets zonder vallen. Daarna konden we onze behendigheid op de fiets tonen door over en rond allerlei hindernissen in het parcours te fietsen. Als afsluiter werd een afvallingswedstrijd gehouden; we moesten telkens bij het fluitsignaal stoppen met onze voet in een ring dat ergens al op de grond lag. Telkens werd één ring door de mevrouw weggenomen en tenslotte bleef er één overwinnaar over... Proficiat aan alle leerlingen van het derde leerjaar. De mevrouw vond jullie een klas met goede en behendige fietsers. Als toekomstige weggebruikers mogen jullie terecht fier zijn op jullie prestatie.
Hierbijgevoegd vind je nog extra uitleg over dit initiatief van het SVS:
Fietsen moet kunnen Met de fiets naar school gaan is goed voor een dagelijkse portie gezond bewegen, draagt bij tot een milieuvriendelijk verkeer en geeft kinderen een zelfstandige actieradius. Met de fiets deelnemen aan het verkeer is geen sinecure. Een bekwame fietser is de fiets meester. De Stichting Vlaamse Schoolsport zet haar ervaring inzake bewegingseducatie en motorische ontwikkeling in en maakt de jonge fietser vaardig. Een veilige fietser reageert gepast op (on)voorziene verkeerssituaties. Mobiel 21 en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid zetten hun verkeersdeskundigheid in en bereiden de jonge fietser voor op deze verkeerstaak. Om de veiligheid tijdens de vaardigheidstraining te garanderen steunt www.fietshelm.com van de firma Wolvenberg ons door helmen voor alle deelnemers te voorzien.
Fietsen kan De handleiding Meester op de fiets helpt je de fietsvaardigheidstraining te organiseren: hoe zet je een fietsvaardigheidstraining op, welke proeven doe je best, hoe bouw je dit stapsgewijs op met de leerlingen van de verschillende leerjaren... ? Eerst komt fietsvaardigheid aan bod. Dat is de broodnodige instap. Daarna bereiden we de leerling voor op dagelijkse verkeerstaken (links afslaan, fietsen op een rotonde...) en op gevaarlijke situaties (openslaand portier, rechtsafslaande vrachtwagen...)! Leerling, leerkracht en ouders volgen de vorderingen via de individuele leerlingenfiches. Met de speciaal ontworpen materialenset kan een ruime variatie aan fietsvaardigheidsproeven en een fietsparcours gerealiseerd worden. Onze provinciale begeleider stelt de materialenset en het parcours op in uw school, neemt met de leerkracht de handleiding door en bereidt met hem of haar het leerproces voor. De leerkracht behoudt de leiding van de leeractiviteit en de verantwoordelijkheid voor het leerproces.
Praktisch Meester op de fiets is gestart op 15 februari 2005 en richt zich tot beginnende fietsers. Per dag kunnen drie klassen met de materialenset een vaardigheidstraining opzetten. U bestelt de materialenset met begeleiding voor minimaal één dag tot maximaal één week. U kan met verschillende klassen, vestigingen of scholen afspreken. Het parcours kan buiten (speelplaats, parking...) of binnen (sporthal, polyvalente zaal...) worden gebruikt. Het gebruik van de materialenset en begeleiding kost 25 euro per dag, het vervoer 20 euro. De leerlingen oefenen met de eigen fiets of die van hun medeleerling.
Interesse ? Contacteer het secretariaat van de Stichting Vlaamse Schoolsport in uw provincie. Een inschrijvingsformulier vindt u hier.
18 december van 17 u. 30 tot 21 uur: kerstmarkt op onze school met kerstevocatie vanaf 18 u. 30 in het auditorium
In het Sint-Andreasinstituut, Steensedijk 151 in Oostende gaat de jaarlijkse kerstmarkt door op donderdag 18 december 2008 vanaf 17.30 uur.
Terwijl de schaapjes in de kerststal buiten elkaar warm houden, kunt u binnen gezellig kuieren op de sfeervol verlichte kerstmarkt.
De opbrengst van deze avond gaat zoals elk jaar naar goede doelen. Kerstversiering, sieraden, frisse bloemstukjes, geurige wafels, kerstkaarten en kaarsen, zelfgemaakt inpakpapier, zoetigheid en nog zoveel meer worden te koop aangeboden in de vele kerststalletjes, ondermeer ten voordele van organisaties voor het goede doel.
Loop ook even door de inkomhal. Daar kan je in een crea-tentoonstelling de kerst- en nieuwjaarscreaties van de leerlingen van de basisschool Steensedijk bewonderen. De middelbare school verzorgt de kerstevocatie om 18.30 uur in het auditorium.
Uiteraard is er ook de kans om de inwendige mens te sterken: glühwein, jenever, verschillende kerstbieren, pizzas, warme chocolademelk, warme wafels, frieten en frikadellen,
Om 21.00 uur eindigt de kerstmarkt.
Onze school zal volledig ondergedompeld zijn in een gezellige, warme kerstsfeer. Hopelijk mogen we jullie verwelkomen.
We wensen jullie nu alvast sfeervolle kerstdagen toe!
De directies en ouderraden van de basisschool en de secundaire school Sint-Andreas.
05-12-2008
Belangrijke data in december.
Geen zwemmen! dinsdag 02 december voormiddag: ijsschaatsen aan de kiosk vrijdag 05 december: verjaardag Sinterklaas op school week van 08 tot 12 december: proefwerkweek ( zie proefwerkenregeling ) dinsdag 16 december: meester op de fiets donderdag 18 december: kerst op school met evocatie in het auditorium door de middelbare school
Kerstvakantie van 20 december tot en met 04 januari: zalig kerstfeest en een gelukkig nieuw 2009!!
Koorrepetities
Eerste trimester
maandag 13 oktober
maandag 17 november
maandag 24 november
maandag 15 december
Tweede trimester
maandag 12 januari
maandag 02 februari
maandag 09 februari
maandag 16 maart
maandag 30 maart
Derde trimester
maandag 04 mei
maandag 11 mei
zaterdag 16 mei
voormiddag: eerste communie
Met vriendelijke groeten,
Leo De Bruyker
Proefwerkregeling eerste trimester
Proefwerkenregeling derde leerjaar eerste trimester 2008 2009.
Voor de leerstof rekenen vragen we om alle toetsen, extra oefenbladen en herhalingsblaadjes door te nemen. De vragen worden gesteld over de leerstof uit het werkboek Pluspunt a ( blok 1 t.e.m. 5) en uit het werkboek b ( blok 6).
De verscheidene vakonderdelen werden in het werkboek per oefening met volgende letters aangeduid :
B = bewerkingen
G = getallenkennis
MK = meetkunde
MR = metend rekenen
T = toepassingen
Voor de leerstof taal vragen we om alle toetsen en extra oefenbladen door te nemen. Voor taalschat en voor taalbeschouwing werden hierboven de blz. opgegeven. Een spreekbeurtje over een vrij gekozen onderwerp wordt vanaf donderdag 27/11 t.e.m. 12/12 afgenomen via een beurtrol die wordt meegedeeld.
Met deze proefregeling hopen wij u van dienst te zijn bij het begeleiden van uw kind tijdens de proefwerkperiode. Mogen we vragen om vooral voor een rustige en kalme studiesfeer te zorgen. Tijdig je werk plannen en op tijd naar bed gaan is meestal de beste manier om tot flinke resultaten te komen. En weet dat als er nog vragen oprijzen, de leerkrachten steeds bereid zijn om extra uitleg te verschaffen tijdens de lessen.
Veel succes toegewenst van juffrouw Anne en meester Leo!
De sint op school
5 december; een heuglijke dag voor onze leerlingen want de sint kwam op school. In het auditorium gaven de leerlingen het beste van zichzelf: een dansje, een gedichtje, een liedje... De sint en zijn pieterbaas hadden oor voor elke groep en wij kwamen te weten dat de sint meer dan 800 jaar oud was en zijn zwarte Piet ... 21 jaar?! Sommige leerlingen maakten van deze kans gebruik om hun verlanglijstje aan de sint af te geven of minstens voor te lezen. Of dit zal helpen, weten we niet.
In de namiddag keken we een mooie film uit. Wall-E; het verhaal van een robot die de aarde moet opruimen van al het afval dat de mensen achter lieten op aarde voor ze voor goed de ruimte in trokken om daar in een immens schip te overleven. Uiteindelijk wordt deze robot de held die ervoor zal zorgen dat de mensen terugkeren naar hun blauwe planeet. Een film dus met heel wat denkstof en mogelijkheid tot discussie.
Na deze mooie dag voor de kinderen houden we onze ogen gericht op de komende week die heel belangrijk zal zijn: de proevenweek. Nu is het aan de leerlingen om te bewijzen dat ze de nieuwe leerstof kennen. Wie goed heeft opgelet, zal zeker mooie resultaten oogsten en er bestaat ook nog een spreekwoord zoals ' De soep wordt nooit zo heet gegeten als dat hij wordt geschonken'.
Waarmee we willen zeggen dat er geen enkele reden tot paniek is. Wie voldoende nachtrust neemt, kan de proeven aandachtig maken... Ook tussen de proevetjes door is er plaats om de lessen voor te bereiden. Alvast een hele fijne proevenweek toegewenst!
02-12-2008
Schaatsen was leuk!
Niets leuker dan 's morgens vroeg de dag in te vliegen met een stevig partijtje ijsschaatsen! Onder een blauwe winterhemel gleden sommigen al onmiddellijk als echte ijsberen het ijs op terwijl anderen voorzichtig hun eerste pasjes op de gladde ondergrond waagden. Hoewel enkele jongens en meisjes ( en de juf ) nog meer de grond kusten dan onze vorige paus kon dit de ijspret niet bederven! Mooi dat heel wat kinderen elkaar een handje hielpen... Met een paar gezonde blozende wangen trokken we de schaatsen na een anderhalfuurtje uit en misschien maken sommigen een nieuwe afspraak op het Wapenplein in de kerstvakantie!
Even was ik verloren, ma en pa gingen op zoek, nu ben ik geboren en verwacht heel veel bezoek!
Toeka
Herinneren jullie je nog dit tekstje?
Het stond vorig schooljaar op het geboortekaartje van Toeka. Dit schooljaar wordt Toeka dus één jaar oud en maandag 17 november werd dit gevierd in het auditorium.
Iedere klas had een cadeautje mee gebracht. Voor onze klas was dit een doos met een handschoen en enkele attributen. Meester Leo legde ons uit dat we met handschoenen aan niet goed kunnen voelen. Die doos was een voeldoos om te gebruiken in de les met Toeka.
Toeka is de naam van een speelse vogel die heel wat beleeft doorheen verhalen en activiteiten. Hij wil kinderen laten stilstaan bij hun denken, houding en hun gedrag. Daarnaast moedigt hij hen aan samen met juf of meester op een speelse manier sociale vaardigheden in de oefenen.
Toeka is ook de naam van het totale programma dat tot doel heeft de ontwikkeling van sociale vaardigheden van kinderen vanaf de eerste kleuterklas tot en met het zesde leerjaar te stimuleren om het algemeen welbevinden van kinderen te verhogen.
Voor elke kleuterklas en voor elk leerjaar worden twee projecten per schooljaar voorzien. Hieronder kan je lezen aan welk thema er telkens gewerkt wordt.
Klas
Thema's van de projecten
1ste kleuterklas
Durven ontdekken
Afpakken
2de kleuterklas
Vertrouwen
Stout zijn
3de kleuterklas
Liegen
Schuld
1ste leerjaar
Zorgen voor
Samen plezier maken
2de leerjaar
Mag ik meespelen?
Rekening houden met elkaar
3de leerjaar
Is wat ik zie of hoor ook echt zo?
Openstaan voor
4de leerjaar
Waarderen en verantwoordelijkheid
Vertrouwen
5de leerjaar
Hoe komt mijn gedrag over?
Omgaan met ontgoochelingen
6de leerjaar
Samen sterk
Vormen van een eigen mening
16-11-2008
De jarige van de maand november
Op 10 november werd Laura 8 jaar!
Proficiat !!
11-11-2008
90 jaar wapenstilstand: zeg eens
11 november wapenstilstand.
Op vele plaatsen in ons land en in onze buurlanden, zelfs tot ver buiten onze grenzen, zijn mensen blijven stilstaan bij de gedachte aan de Grote Oorlog van '14-'18. Het 'Ten Velde' en 'The last Post' klonk uit menig klaroen over de verlaten kille velden van de kerkhoven waar onze gesneuvelde soldaten begraven liggen. "Altijd iemands vader, altijd iemands kind..." zingt Willem Vermandere in zijn lied "1000 soldaten".
We vergeten de gedode burgers en kinderen niet die in het geweld van de oorlog meegesleurd werden en hun leven abrupt werden ontnomen. Vandaag de dag zien we ook nog heel wat geweld en oorlog in het nieuws. Zullen we het dan nooit leren om in vrede met elkaar om te gaan??
Misschien kunnen we starten in onze eigen leefkring; op school, op de speelplaats, in de klas... waar soms kleine oorlogjes onder elkaar worden gevoerd maar dan onder een andere naam; de naam van het 'pesten'... Proberen we eens om iets goeds van elkaar te zeggen, om elkaar te ver(der)dragen, ook al kunnen we het niet goed met elkaar vinden?
Doen!!
09-11-2008
De fakkeltocht
Op vrijdag 14 november om 18 u. 15 richt de ouderraad een heuse fakkeltocht te Stene in. De weergoden zullen ons zeker gunstig gezind zijn. Na de deugddoende wandeling is er gelegenheid om de innerlijke mens te versterken met een spaghetti en een drankje. Vergeet niet je hiervoor in te schrijven!
In de klas hebben de leerlingen alvast hun lantaarn al geknutseld. Zie bijhorende foto's van de knutselles.
05-10-2008
De kalender van september en oktober
donderdag 25 september 2008: oudercontact in klas om 19 uur vrijdag 26 september 2008: zwemmen woensdag 8 oktober 2008: geen school; pedagogische studiedag vrijdag 10 oktober 2008: zwemmen vrijdag 24 oktober 2008: zwemmen 27 oktober tot en met 2 november 2008: herfstvakantie.
Data van de repetities schoolkoor
Oostende, 06.10.2008
Geachte Ouders, beste Koorleden,
Uw kind kan zich ook dit jaar opnieuw inschrijven voor het koor.
Dit schooljaar verzorgt het koor de eigen eucharistievieringen op school en luistert het traditiegetrouw de eerste communie op.
In de klas van 3 B worden we verwacht vanaf 12 u. 30.
We maken uiteraard ook tijd vrij om hedendaagse liederen te zingen of te beluisteren. Ook dit jaar kan het koor wederom een gezellige groep van gemotiveerde zangers worden.
Wil onderstaande data noteren en bijhouden?
Met vriendelijke groeten,
Leo De Bruyker
Eerste trimester
maandag 13 oktober
maandag 17 november
maandag 24 november
maandag 15 december
Tweede trimester
maandag 12 januari
maandag 02 februari
maandag 09 februari
maandag 16 maart
maandag 30 maart
Derde trimester
maandag 04 mei
maandag 11 mei
zaterdag 16 mei
voormiddag: eerste communie
Medisch onderzoek
Op woensdag 15 oktober gaat een medisch onderzoek op school door. Dit gebeurt door de medische cel van het CLB.