Klasblog SAIO
derde leerjaar b
Een kijkje achter de schermen van onze klas.
14-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einsteins raadsel
Klik op de afbeelding om de link te volgen








Het volgende raadsel is bedacht door Einstein. Kan jij het oplossen?

Er zijn vijf huizen in vijf verschillende kleuren. In ieder huis woont iemand anders. Ze drinken elk iets verschillends, ze eten allemaal iets anders en ze hebben ieder een verschillend huisdier.
Bij één iemand is dit huisdier een vis. De vraag is ... wie?

Aanwijzingen:
° Elke woont in het rode huis.
° Jan heeft twee honden.
° Piet drinkt thee.
° Het groene huis staat naast en links van het witte huis.
° De bewoner van het groene huis drinkt koffie.
° Het kindje dat drop eet, houdt vogels.
° De bewoner van het gele huis eet marsepein.
° De bewoner van het middelste huis drinkt melk.
° Annelies woont in het eerste huis.
° Wie nootjes eet, woont naast iemand die katten heeft.
° Wie een paard heeft, woont naast het kind dat marsepein eet.
° Het kindje dat chocolade eet, durft ook wel eens bier drinken.
° Bart snoept neusjes.
° Annelies woont naast het blauwe huis.
° Wie graag nootjes eet, heeft een buur die water drinkt.


Als je het antwoord gevonden hebt, mag je me contacteren op het mailadres in de rechterrand. Einstein beweerde dat 98% van de mensen het raadsel niet kan oplossen. Ik ben nieuwsgierig of jij bij die overige 2% behoort.
Veel succes.



Dit raadsel werd reeds door 1 persoon opgelost, proficiat!!!
Wie volgt haar voorbeeld?


12-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan iedereen een zalig Pasen!
 
Je zit er eigenlijk altijd op te wachten
een lief woord aan de ochtendtafel
een telefoontje dat je verlost van het werk
dat weer onbarmhartig op jou ligt te wachten.

Mensen zitten er zo vaak verscholen naar uit te kijken
angstig of alleen achter hun venster met halfdicht gordijn
doodvergeten of stiekem hopend op een zeldzame groet
en steeds maar turen in de verte, naar mensen die somber kijken.

Bij Jezus' dood verrassend aangekondigd: tempelgordijn scheurt,
aarde beeft, rotsen splijten, graven gaan open, doden staan op,
't lijkt alsof Pasen plots gebeurt, maar scheuren vraagt tijd,
rotsen splijten langzaam, en met doden wordt niet geleurd.

Maar wat wel kan is dat mensen stilaan mogen hopen
als kleine dingen hen door anderen worden aangezegd,
bloemen op tafel, zon in de ogen, lach op het gezicht,
dan is het hun liefde die trouw is en die doet hopen.

En er kan zoveel meer: geen droefheid, geen oorlog meer,
geen onrecht, uitbuiting, niemand wordt minderwaardig genoemd,
voor zwakken wordt gezorgd, zwijgenden krijgen stem
en voor wie ongelukkig is geweest wacht ginds de ommekeer.

Pasen, geen dood maar verrijzenis
Pasen, uiteindelijk altijd hoop…

Zalig

Pasen !


rots

 

07-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De jarige van de maand april
Klik op de afbeelding om de link te volgen






Michiel werd negen jaar vandaag, proficiat!!

03-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Goede Week .

Palmzondag

Eén week voor Pasen viert de kerk Palmzondag. Als toeschouwer van het jaar 2009 brengt het een christen dubbele gevoelens.
Inderdaad, enerzijds is er dat succesverhaal: Jezus wordt warm onthaald in Jeruzalem, het Jeruzalem, de beloofde stad van God, erkend om al Zijn daden, om Zijn opmerkelijke en deugddoende boodschap. En Jezus blijft consequent aan die boodschap en aan de oude geschriften: hij komt naar de stad gezeten op een veulen.
Zoals Jezus toen, botst men ook vandaag nog tegen gevestigde instanties, valse waarden, machtsconstructies. Het veulen werkt confronterend. En als Hij wat later ook nog het geld van de wisselaars in de tempel op de grond gooit, handelaars naar buiten drijft omdat niet zij maar God centraal moet staan in de menselijke eredienst, schrijft hij zijn doodsvonnis. Judas - men zegt dat ook hij de geldbeheerder van de apostelen was, en dat hij dertig zilverlingen aantrekkelijk vond - kiest ondanks al zijn positieve ervaringen aan Jezus' zijde toch voor de verleiding van de maatschappij, de macht, de rijkdom, het geweld. Dat geweld zal tegen Jezus gebruikt worden. het vormt de tegenzijde van Palmzondag, want de aankomst in Jeruzalem schrijft de eerste zinnen van Jezus' dood. Maar tevens van Zijn verrijzenis, maar eerst moet voor ieder duidelijk worden dat Zijn boodschap een keuze voor waarheid moet zijn, en dat die keuze soms doorheen lijden en dood voert.



In sommige scholen en streken van Vlaanderen, wordt vaak Palmpasen gevierd. Met een palmpasenstok combineert men het kruis van het lijden, het groen van de hoop, de blijdschap om Zijn koningschap, maar wordt ook een doornenkroon gevlochten rond het kruis, afgewerkt met bloesems en brood om te delen - brood van het laatste avondmaal, van de wonderbare broodvermenigvuldiging -. Ja, in Palmpasen wordt reeds de opstanding gevierd.


Witte Donderdag

Jezus neemt vandaag afscheid van zijn vrienden. Hij weet dat de dood op hem wacht. Het evangelie zegt bovendien dat Hij wist wie Hem zou verraden en waarom: de verlokkingen van de wereld. In Zijn afscheid staan drie dingen geboekstaafd. Hij legt aan Zijn leerlingen nog eens uit wat Zijn boodschap eigenlijk is. Hij roept hen op om in die geest één te blijven en te volharden in Zijn naam, in de Liefde van Zijn Vader, met de Geest die Hij hen belooft. Om die boodschap duidelijk te maken geeft hij twee tekens.

Vooreerst staat Hij op om de apostelen de voeten te wassen. De leider dient een dienaar te zijn. Een christen zet zijn leven ten dienste van anderen omdat hij van hen houdt zoals God ook van hen houdt.

Dan neemt Jezus het brood van de tafel, en in Zijn dankgebed plaatst Hij plots Zijn eigen leven als gegeven brood vooraan. Dit gebeuren greep de apostelen zo sterk aan dat zij in dit gebaar de bundeling van het hele leven van Jezus zagen. Ook het delen van de wijn zagen zij als delend dankend samenzijn in het leven van Jezus.

Deze tekens zijn voor een christenen van uitzonderlijk belang. De katholieke kerk beschouwt hen dan ook als de instelling door Jezus van het sacrament van de eucharistie, namelijk het sacrament van de deling van Jezus' leven door hemzelf aan ons. Het mag dan ook als zeer jammer beschouwd worden dat juist de verschillende interpretaties van dit moment tot zoveel scheuring tussen de christenen heeft geleid. Moeten wij Zijn oproep tot eenheid dan niet beschouwen als een oproep om onze discussie hierrond achterwege te laten, en om Zijn weg te volgen?!

In de liturgie van Witte Donderdag wordt veel zorg besteed aan de eucharistie. Slechts één eucharistieviering op die dag, sober en verzorgd. Enkel hosties, die deze dag geconsacreerd worden, worden genuttigd.
Op deze dag bestaat ook de gewoonte om de gaven van de delende gemeenschap, die in de veertigdagentijd werden verzameld (vb. omhalingen voor Broederlijk Delen), samen te brengen, als een deel van de offerande. Het is een bescheiden deelnemen aan het delend gebaar van Jezus, die Zijn leven deelde.
Op Witte Donderdag heeft de kerk het gebruik om het chrisma te wijden, bedoeld voor de toediening van de sacramenten.


Goede Vrijdag

Jezus wordt overgeleverd aan de wereld, aan de dood. Er zijn verraad, verloochening, schijnheiligheid, opportunisme, hypocrisie,… Jezus wordt mishandeld en draagt Zijn kruis tot op Golgotha waar hij aan het kruis wordt genageld en sterft. De pijn van heel de wereld, van talloze mishandelde, verlaten, zieke, onrechtvaardig behandelde mensen, vluchtelingen, … komt naar boven als wij in de kruisweg de laatste paden van Jezus als mens op aarde volgen. Jezus visie op de wereld past niet in het model van de Joodse samenleving, en de Joodse machtshebbers bewerken de plaatselijke gemeenschap, die even voordien nog jubelend Jezus was tegemoet gelopen. De Romeinse leiders spelen een spel van oppervlakkig recht waarin niet het heil van de mens telt, maar dat van het opportunisme, en van macht. er is geen enkele godsdienst waarin het lijden zelf een rol speelt in de zingeving van het menselijk bestaan. Precies de trouw aan het leven, aan de liefde voor God en medemens, maakt het dragen van lijden zinvol, en ontdoet de dood van een eenzijdig onzinnig gebeuren. Want bij God is men altijd thuis, ook als men gestorven is. Het is die hoopvolle gedachte die wij vanuit het verrijzenisgeloof kennen, die ons op Goede Vrijdag doet stilstaan bij het lijdensverhaal, en ons in gebed doet waken bij het delend gebaar van Jezus, concreet bij de uitstalling en aanbidding van het H. Sacrament.
Op Goede Vrijdag bestaat de gewoonte om rond drie uur in de namiddag, aansluitend bij de evangelieteksten, de kruisweg te vieren, en stil te staan bij het lijden van Jezus, en het lijden van mensen in deze tijd. Ook gebedstochten vinden rond dit uur plaats. En tijdens de liturgie wordt een kruishulde gehouden. Nadien kan een kruisverering worden gehouden die duurt tot aan de paaswake.
Goede Vrijdag roept ons heel sterk op om de weg van Jezus te gaan omwille van het lijden van zoveel mensen in onze tijd. Deze dag is dan ook een vastendag. Eucharistie wordt niet gevierd, communie wordt wel uitgedeeld. Versieringen worden vandaag zoveel mogelijk gemeden. Dit is een dag van rouw in de kerk.







Stille Zaterdag

Stille zaterdag is een dag van rouw. Het is de tweede dag van wat men het paastriduüm noemt. In de christelijke gezinnen wordt vaak lawaai en muziek, en wordt bezonnen en gebeden.

In de liturgie van vandaag is het waken bij de dood van Jezus zeer zichtbaar. Alle versieringen zijn weggenomen in de kerk, uitgezonderd bij het kruis dat nog vereerd wordt. Er wordt geen communie uitgedeeld. De doopvont is leeg.


Paaszaterdag

Op Paaszaterdag wordt de belangrijkste viering in de katholieke liturgie gehouden. Alle geloofselementen van het christendom komen sterk naar boven in de paaswake. Dit is de avond waarin zovelen gedoopt werden en worden, radicaal kiezend voor Jezus om Hem na te volgen. Het is de avond van het licht, Jezus, Licht van de wereld. Zijn kruis wordt verheven en getooid. In Zijn verrijzenis wordt duidelijk hoezeer Zijn boodschap mensen redding brengt. Niet Zijn dood telt, maar Zijn opstanding. "Zoek Hem bij de doden niet. De Heer is waarlijk opgestaan."
In de paasnacht worden de liturgie van het vuur en van het water gevierd. De paaskaars wordt opnieuw ontstoken aan het paasvuur. Zo zal de verrezen Christus weer tussen ons staan.
In de liturgie van het water wordt het doopwater gewijd, en in de geest van het doopsel hernieuwen de gelovigen hun doopbeloften.






Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prettige paasvakantie!!

Geachte iedereen

Na een hele trimester serieus werken, nemen we twee weken pauze.
We wensen iedereen een rustige Goede Week als voorbereiding op Pasen toe.

Ons paasmandje om de eieren van de paasklok in te stoppen is alvast klaar!!

De leerlingen van 3b.

P.s.: de datum van meester zijn fototoestel moet eens juist gezet worden.















Foto

Welkom op de klasblog van 3B!

Een bron van informatie voor wie met onze klas begaan is.
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Inhoud blog
  • Op naar het vierde leerjaar!!
  • We gaan op schoolreis naar het Boudewijn Seapark!!
  • De jarige van de maand juni
  • Einsteins raadsel
  • Aan iedereen een zalig Pasen!
  • De jarige van de maand april
  • De Goede Week .
  • Prettige paasvakantie!!
  • De jarige van de maand maart
  • Belangrijke data in maart.
  • Belangrijk bericht !!!
  • Proevenregeling derde leerjaar!!!
  • Alles met de bal
  • 17 mei concert!!
  • De jarige van de maand februari
  • De ouderraad organiseert...
  • De jarigen van de maand januari
  • De jarigen van de maand januari
  • Koorrepetities
  • Oudercontact op 20 januari 2009
  • Wat zegt ons nog het feest van Driekoningen?
  • 6 januari ’09 : “Driekoningen”
  • Zalig Kerstfeest!!!
  • De jarige van de maand december
  • 18 december van 17 u. 30 tot 21 uur: kerstmarkt op onze school met kerstevocatie vanaf 18 u. 30 in het auditorium
  • Belangrijke data in december.
  • Koorrepetities
  • Proefwerkregeling eerste trimester
  • De sint op school

    Foto


    Archief per maand
  • 06-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 09-2005


    Zoeken in blog


    Startpagina !

    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Onze schoolsite
  • Klasblog 4b
  • Website 3kl
  • Schoolsportkalender
  • Nieuws uit de parochie

  • Rekensites
  • rekentaal
  • rekenweb
  • alles telt

  • leuke links
  • studio 100






  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs