RSCAfancom is een Dochter pagina van http://www.purplespirit.be/ ROYAL SPORTING CLUB ANDERLECHT
25-09-2008
Zes vragen over de nv Anderlecht
Wat zijn de gevolgen voor de statuutwijziging van vzw Anderlecht naar nv Anderlecht? Met de hulp van specialisten, onder wie sporteconoom Trudo Dejonghe van de Lessiushogeschool Antwerpen, beantwoorden we uw vragen.
Wat is het verschil tussen een vzw en een nv?
Een vzw of een vereniging zonder winstoogmerk streeft een ideaal na en beoogt geen winst. Een nv of een naamloze vennootschap wil winst maken en kan bestaan uit een grote groep investeerders.
Dringt een statuutwijziging zich op?
Een vzw in een commerciële omgeving als het voetbal is te vergelijken met een dinosaurus op de E40. De statuten van de vzw zijn jaren geleden vastgelegd en verouderd. De boekhouding is ondoorzichtig, de werking log. Investeerders kunnen daardoor zelfs worden afgeschrikt.
Heel wat voetbalclubs met een vzw-statuut goten bepaalde afdelingen al in een nv. 'Zo heeft Club Brugge voor zijn merchandising nv De Klokke. Anderlecht verzorgde zijn catering via nv Saint-Guidon', zegt sporteconoom Trudo Dejonghe.
Wat zijn de voordelen? Als nv kan Anderlecht makkelijk nieuw kapitaal binnenbrengen, terwijl dat als vzw niet mogelijk is. De nv Anderlecht kan aandelen uitschrijven die extra geld opleveren. 'Heel wat clubs hebben daarmee de bouw van een nieuw stadion of de renovatie van het oude gefinancierd', zegt Dejonghe. Anderlecht droomt inderdaad van een groter stadion.
Als de familie Vanden Stock zich zou willen terugtrekken uit de club, verdienen ze daar nu geen stuiver aan. Als Anderlecht een nv wordt, kunnen ze die verkopen voor veel geld.
De geloofwaardigheid en zichtbaarheid van een nv is op de financiële markt veel groter, wat investeerders happiger maakt.
De structuur wordt soepeler. Als de meerderheid van de aandeelhouders een andere koers wil varen, dan kunnen ze dat doen.
Zijn er nadelen?
De nv Anderlecht kan in handen vallen van een vreemde investeerder als die de aandeelhouders kan verleiden met grof geld. Dat hoeft geen nadeel te zijn, maar het risico bestaat dat de club een speelbal wordt van een wispelturige eigenaar. 'Op termijn zullen veel clubs in de kleinere voetballanden zoals België in handen komen van grote clubs. Arsenal kan bijvoorbeeld de moederclub zijn, die spelers stalt bij dochterclub Anderlecht', zegt Trudo Dejonghe.
Het werk van fiscale specialisten ten spijt zal de nv Anderlecht allicht meer belastingen betalen dan de vzw omdat de vennootschapsbelasting hoger is dan die van een rechtspersoon (vzw).
Komen er andere mensen op de bestuurszetels te zitten? Niet noodzakelijk. De nieuwe functies kunnen perfect worden ingevuld door mensen die de club nu al leiden. Anderzijds kunnen er rond de CEO (Herman Van Holsbeeck?) nieuwe professionele managers verzameld worden.
Trekt Anderlecht naar de beurs?
Vers kapitaal kan ofwel via de beurs (grote publiek) ofwel via deelnemingen van een kleiner groep rijke investeerders gebeuren. Een intrede op de beurs is echter weinig waarschijnlijk. Door de beurscrisis zijn er nu nauwelijks of geen beursintroducties, terwijl de voetbalclubs die dat in het verleden deden, zoals Ajax, nog weinig navolging krijgen.
Een beursintroductie legt een enorme druk op de sportieve resultaten. Niet-kwalificatie voor de Champions League bijvoorbeeld kan een aandeel doen kelderen. Bovendien zijn aandelen in voetbalclubs niet zo'n goede investering.