Astrid Wittebolle kent u misschien als de auteur van de betreurde rubriek 'Site van de dag', tot voor twee jaar dagelijks in de Bis-pagina's. Op de site van het Vlaams-Nederlands huis deBuren (www.deburen.eu) schreef ze deze column:
Zalm
Astrid Wittebolle 05.12.2008
Onkies. Dat is ze op zijn minst, de aankondiging van uitgever Mediafin. Haar zakenkranten De Tijd en L' Echo krijgen in mei 2009 zalmkleurige pagina's.
Prijskaartje onbekend. U leest het goed. Hun sterke resultaten zijn van
dien aard dat ze deze esthetische chirurgie dubbel en dik verdiend
hebben. Wie in vredesnaam op dit soort nieuws zit te wachten? Dat soort
vraag stelt u zich beter niet. Zeker niet in de week dat, bijna
griezelig gelijktijdig en met hetzelfde uitgestreken gezicht, te kennen
wordt gegeven dat er bij de kwaliteitskranten De Morgen - Mediafin is voor de helft eigendom van De Persgroep, die De Morgen uitgeeft - en De Standaard
dringend gesnoeid moet worden. Meteen wordt de - zalmkleurige? -
paraplu van de financiële crisis als een heus rakettenschild
opengetrokken. En als we dat degelijke argument niet geloven dan zijn
de 'multimediale investeringen voor de toekomst', lees: het internet,
er altijd nog om de schuld in de schoenen te schuiven. Hallo! Noem
katten nu toch eens eindelijk katten. (En zalmen zalmen.) Hier zijn
hogere machten aan het werk. Die van de centen, van de aandeelhouders,
van het spelletje van winst en verlies. Niet meer of niet minder. Dit
gezegd zijnde. Laat deze wetenschap u vooral niet ontmoedigen. Zwem
tegen de stroom in.
Wij hebben met verontwaardiging vernomen dat de direktie van "De
Morgen" de beslissing genomen heeft 16 joernalisten te ontslagen en dit
ondanks het feit dat het verkoop van "De Morgen" naar omhoog gaat.
In
naam van de SJPS (journalistenmaatschappij van "Le Soir") wensen wij
jullie veel moed en betuigen wij onze voltallige solidariteit.
Philippe De Boeck
Voorzitter van de SJPS
(en ex-stagiair gedurende 2 maanden op De Morgen in 2002)
Het personeel van De Morgen reageert verbijsterd op de omvang en de inhoud van de besparingsplannen die woensdag door de directie en de hoofdredactie werden voorgesteld. De leescijfers van de krant stegen dit jaar met 15 procent en de krant haalde zijn grootste bereikcijfers ooit. Zelfs met de economische crisis in het vooruitzicht is het ontslag van 26 werknemers onverteerbaar.
De groei en de concurrentiepositie van de krant op de kwaliteitsmarkt wordt met deze afvloeiingen ernstig in gevaar gebracht.
Het heeft er volgens de personeelsleden alle schijn van dat de directie en de hoofdredactie een structurele ingreep voorstellen voor een conjunctureel en dus tijdelijk probleem. De redactie stelt vast dat de petitie tegen de verhuis van de redactie naar de site van De Persgroep Publishing (DPP) in Kobbegem, die onlangs door de overgrote meerderheid van de redactie werd ondertekend, door de hoofdredactie en de directie wordt genegeerd. Maar nog meer dan de verhuis uit Brussel zal het wegsaneren van meer dan één vierde van het personeelsbestand de redactionele autonomie onherstelbaar aantasten.
De kritische opmerkingen die de redactie formuleerde bij een ambitieus investeringsplan van de hoofdredactie, dat amper een half jaar geleden werd gepresenteerd, werden in de wind geslagen. De redactie lijkt met het collectief ontslag de prijs te betalen voor ernstige fouten van het management van de krant. Zij vragen zich af waarom er in het plan zeer ingrijpend wordt gesnoeid in het personeelsbestand, terwijl er geen ingrepen worden voorgesteld om de redactietop af te slanken.
De redactie van De Morgen vraagt opheldering over de cijfers van het plan. Zij sluiten acties in de komende weken niet uit.
Deze blog wil een dialoog opstarten met iedereen die over dit collectief ontslag, en, bij uitbreiding, de onafhankelijkheid van de krant, wil reageren.