Heeft U interesse in de plaatselijke geschiedenis, genealogie of heemkunde in en rond Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken?
Waarom dan geen lid worden van de heemkundige kring Ravensteyn vzw? U ontvangt 4 nummers van ons tijdschrift (samen 200pagina's info) per jaar en U krijgt korting op onze andere publicaties.
Stort 15,00 € als lidgeld of 20,00 € als erelidgeld op de bankrekening BE92 0682 0724 0123 van de heemkundige kring Ravensteyn vzw met vermelding van uw naam en (ere)lidgeld jaar.
Voor de 20ste maal organiseert heemkring Ravensteyn vzw een jaarlijks stamboomweekend.
Dit jaar komen aan bod :
De Heverse oudstrijders uit de Eerste Wereldoorlog. We hernemen hiermee de tenoonstelling die we opbouwden ter gelegenheid van het concert Oorlog en Vrede van de koninklijke fanfare Albert en die slechts kortstondig tijdens de concertdag te zien was in de Heverse parochiezaal op 13 oktober jl.
Velen hebben die tentoonstelling niet of onvoldoende kunnen bekijken. Daarom herhalen we ze tijdens het stamboomweekend.
Een tweede tentoonstelling heeft als onderwerp de 19de eeuwse vondelingen die in Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken opgevoed werden. Een aantal onder hen werd stamvader of -moeder van plaatselijke families, denk maar aan Compté, De Weser, Waents, Van Lani, Haelens, enz.
Zoals het de gewoonte is, hebben we beide tentoonstellingen ook te boek gesteld. Deze uitgaven zijn verkrijgbaar tijdens het stamboomweekend.
Net zoals vorig jaar heeft de heemkring ook in beperkte oplage de uitgave verzorgd van de werkzaamheden van de Ware Vrienden van het (Mechels) Stadsarchief. Het is algemeen geweten dat het Mechels archief een ware schatkamer is voor onze plaatselijke geschiedschrijving.
Daarom rollen er dit jaar maar liefst vijf boekdelen van de pers, goed voor in het toaal 1.280 pagina's:
Vooreerst drie delen inventarisatie van Mechelse notarissen.
Vervolgens één deel 18de eeuwse testamenten en tot slot de transcriptie en de vertaling uit het Latijn van 14de eeuwse testamenten.
Traditioneel nodigen we ook heemkringen uit het omliggende uit om hun documentatie en nieuwste publicaties aan de geïnteresseerden voor te stellen.
De volgende kringen hebben hun komst al bevestigd : Hagok (Haacht), Het Hoefijzer (Rijmenam), het Molenijzer (Putte), de Semse (Zemst), de Regionale Genealogische Werkgroep, Vaartland (Willebroek), ... en natuurlijk ook heemkring Ravensteyn zelf die de plaatselijke genealogische brionnen ter inzage geeft.
Niet alleen de gevorderde stamboomklimmer, maar ook de beginneling en elke geïnteresseerde in de plaatselijke geschiedenis is tijdens het stamboomweekend van harte welkom.
Bij een bezoek aan het stamboomweekend leer je steeds wat bij.
De toegang is zoals steeds gratis.
.
in de raadszaal van het gemeentehuis van Boortmeerbeek : causerie over de geschiedenis van de Molenbeek door prof. Gert Verstraeten (fac. wetenschappen K.U. Leuven)
aansluitend toelichting over de Watermolen van Servaes door de heemkring
vervolgt met een wandeling langsheen de Molenbeek tot aan de monding in de Dijle met toelichting door Natuurpunt.
De wandeling wordt afgesloten in het scoutslokaal aan de Schoubroekstraat.
deelname gratis.
wel goede stapschoenen voorzien !
een organisatie van de milieuadviesraad, Natuurpunt vzw, heemkring Ravensteyn vzw en Regionaal Landschap Dijleland vzw.
Alfons Baudet, lid van de kring verzamelde gedurende jaren gegevens bij de mensen van Schiplaken, die W.O. II aan den lijve meegemaakt hebben en goot deze in een kroniek.
Het boek, dat 110 bladzijden telt en overvloedig geïllustreerd is met vele foto's is verkrijgbaar aan de prijs van 11,00 euro voor leden van de kring en 13,00 euro voor niet-leden.
Op zaterdag 10 september is het verzamelen geblazen aan de kerk van Boortmeerbeek om onder begeleiding van een gids van de heemkring de Drietorenwandeling te (her)ontdekken.
We starten om 13.30 u aan deze wandeling van een tiental km, die ons over rustige wegen en paadjes leidt via de dorpskernen van Hever, Schiplaken en Boortmeerbeek naar enkele bezienswaardigheden van onze gemeente.
van een Londerzeelse karabinier te velde, gewond en krijgsgevangen
In het tijdschrift van de Geschiedkundige en Heemkundige Kring van Londerzeel en in t Ridderke, het tijdschrift van Hoembeka van de heemkundige kring van Hombeek en in de Klaroen van de Oud-Strijders van Londerzeel verschenen reeds enkele uittreksels uit het verslag dat Aloïs Pas naliet over zijn ervaringen als karabinier bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het is een boeiend verhaal van de roerige dagen voor het uitbreken van de oorlog, over zijn schijnbaar doelloze tocht vanaf 3 augustus 1914 doorheen de provincies Brabant en Antwerpen die eindigt op het slagveld van Schiplaken waar hij op 26 augustus zwaar wordt verwond en gevangen genomen; over zijn verblijf in de hospitalen van Haacht en Brussel en zijn reis naar en zijn verblijf in het lazaret van het kamp van Soltau. Het verhaal wordt afgesloten met zijn blijde terugkeer in zijn geboortedorp Londerzeel op 17 augustus 1915.
Weldra verschijnen de Herinneringen met het boeiend verhaal van Aloïs Pas integraal in boekvorm!
De Herinneringen worden aangevuld met een beknopte levensschets van de auteur, een tijdslijn van het begin van de oorlog, een schets van de toestand in Londerzeel tijdens de eerste oorlogsmaanden en een beschrijving van de slag van Schiplaken. Het boek bevat eveneens informatie over het veldhospitaal in het noviciaat van de ursulinen in Haacht en over het kamp en het lazaret van Soltau, diep in Duitsland, waar hij finaal zal terecht komen en er o.m. de oorlogs-gijzelaars van Londerzeel zal ontmoeten.
De uitgave kwam tot stand op initiatief van de nazaten van Aloïs Pas en van Wim Pas, voorzitter van de Erfgoedvereniging De Gulden Roos vzw en met de enthousiaste medewerking van Fons Moeyersons van de Geschied- en Heemkundige Kring van Londerzeel. Medewerking werd eveneens verleend door de heemkundige kringen van Londerzeel, Boortmeerbeek, Haacht, Hombeek, Lebbeke, Meise, Tervuren en Zemst en door de Verenigde Oud-strijders en Oud-soldaten Londerzeel.
De editie en de randactiviteiten werden mede mogelijk gemaakt door de projectsubsidie die door de provincie Vlaams-Brabant werd toegekend.
Technische fiche
Circa 216 paginas op satijnmat kunstdrukpapier 150 g, formaat 290 x 240 mm. Ingebonden in linnenband met blinddruk en kapitaaltjes en met een stofwikkel in kleurendruk.
Rijkelijk geïllustreerd met kaarten, prentkaarten, fotos, oude documenten, tekeningen en met een losbladige kaart van de helletocht, met tijdslijn.
De talrijke illustraties maken de lectuur extra aantrekkelijk en leerrijk.
U kan nu reeds voorintekenen door overschrijving van 25 euro, i.p.v. 30 euro, op rekening BE11 0682 2011 4548 van vzw De Gulden Roos, 1860 Meise.
Afhalen kan na de presentatie op 10 september waarop de voorintekenaars worden uitgenodigd en tijdens de periodieke zitdagen van de GHK Londerzeel in de bibliotheek van Londerzeel. Wenst u dat het boek u wordt toegestuurd? Gelieve dan 5 euro extra te storten.
Voor verdere informatie kan u terecht bij wim-pas@scarlet.be.