Heeft U interesse in de plaatselijke geschiedenis, genealogie of heemkunde in en rond Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken?
Waarom dan geen lid worden van de heemkundige kring Ravensteyn vzw? U ontvangt 4 nummers van ons tijdschrift (samen 200pagina's info) per jaar en U krijgt korting op onze andere publicaties.
Stort 15,00 € als lidgeld of 20,00 € als erelidgeld op de bankrekening BE92 0682 0724 0123 van de heemkundige kring Ravensteyn vzw met vermelding van uw naam en (ere)lidgeld jaar.
Alfons Baudet, lid van de kring verzamelde gedurende jaren gegevens bij de mensen van Schiplaken, die W.O. II aan den lijve meegemaakt hebben en goot deze in een kroniek.
Het boek, dat 110 bladzijden telt en overvloedig geïllustreerd is met vele foto's is verkrijgbaar aan de prijs van 11,00 euro voor leden van de kring en 13,00 euro voor niet-leden.
Op zaterdag 10 september is het verzamelen geblazen aan de kerk van Boortmeerbeek om onder begeleiding van een gids van de heemkring de Drietorenwandeling te (her)ontdekken.
We starten om 13.30 u aan deze wandeling van een tiental km, die ons over rustige wegen en paadjes leidt via de dorpskernen van Hever, Schiplaken en Boortmeerbeek naar enkele bezienswaardigheden van onze gemeente.
van een Londerzeelse karabinier te velde, gewond en krijgsgevangen
In het tijdschrift van de Geschiedkundige en Heemkundige Kring van Londerzeel en in t Ridderke, het tijdschrift van Hoembeka van de heemkundige kring van Hombeek en in de Klaroen van de Oud-Strijders van Londerzeel verschenen reeds enkele uittreksels uit het verslag dat Aloïs Pas naliet over zijn ervaringen als karabinier bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het is een boeiend verhaal van de roerige dagen voor het uitbreken van de oorlog, over zijn schijnbaar doelloze tocht vanaf 3 augustus 1914 doorheen de provincies Brabant en Antwerpen die eindigt op het slagveld van Schiplaken waar hij op 26 augustus zwaar wordt verwond en gevangen genomen; over zijn verblijf in de hospitalen van Haacht en Brussel en zijn reis naar en zijn verblijf in het lazaret van het kamp van Soltau. Het verhaal wordt afgesloten met zijn blijde terugkeer in zijn geboortedorp Londerzeel op 17 augustus 1915.
Weldra verschijnen de Herinneringen met het boeiend verhaal van Aloïs Pas integraal in boekvorm!
De Herinneringen worden aangevuld met een beknopte levensschets van de auteur, een tijdslijn van het begin van de oorlog, een schets van de toestand in Londerzeel tijdens de eerste oorlogsmaanden en een beschrijving van de slag van Schiplaken. Het boek bevat eveneens informatie over het veldhospitaal in het noviciaat van de ursulinen in Haacht en over het kamp en het lazaret van Soltau, diep in Duitsland, waar hij finaal zal terecht komen en er o.m. de oorlogs-gijzelaars van Londerzeel zal ontmoeten.
De uitgave kwam tot stand op initiatief van de nazaten van Aloïs Pas en van Wim Pas, voorzitter van de Erfgoedvereniging De Gulden Roos vzw en met de enthousiaste medewerking van Fons Moeyersons van de Geschied- en Heemkundige Kring van Londerzeel. Medewerking werd eveneens verleend door de heemkundige kringen van Londerzeel, Boortmeerbeek, Haacht, Hombeek, Lebbeke, Meise, Tervuren en Zemst en door de Verenigde Oud-strijders en Oud-soldaten Londerzeel.
De editie en de randactiviteiten werden mede mogelijk gemaakt door de projectsubsidie die door de provincie Vlaams-Brabant werd toegekend.
Technische fiche
Circa 216 paginas op satijnmat kunstdrukpapier 150 g, formaat 290 x 240 mm. Ingebonden in linnenband met blinddruk en kapitaaltjes en met een stofwikkel in kleurendruk.
Rijkelijk geïllustreerd met kaarten, prentkaarten, fotos, oude documenten, tekeningen en met een losbladige kaart van de helletocht, met tijdslijn.
De talrijke illustraties maken de lectuur extra aantrekkelijk en leerrijk.
U kan nu reeds voorintekenen door overschrijving van 25 euro, i.p.v. 30 euro, op rekening BE11 0682 2011 4548 van vzw De Gulden Roos, 1860 Meise.
Afhalen kan na de presentatie op 10 september waarop de voorintekenaars worden uitgenodigd en tijdens de periodieke zitdagen van de GHK Londerzeel in de bibliotheek van Londerzeel. Wenst u dat het boek u wordt toegestuurd? Gelieve dan 5 euro extra te storten.
Voor verdere informatie kan u terecht bij wim-pas@scarlet.be.
DINSDAG 22 MAART 2016 - 20 uur - NACHT VAN DE GESCHIEDENIS
In zaal Carpus, Ravesteinstraat, Hever
'Vlaams-Brabant drinkt'
door
ANNELIES TOLLET
Met als leidraad haar boek Vlaams-Brabant drinkt - bier- en jenevercultuur sinds 1800, vertelt de spreekster over de boeiende geschiedenis van de Brabantse bier- en jenevercultuur.
200 jaar Brabantse drankcultuur is vooral een verhaal van voortdurende schaalvergroting, waarbij de dorpsbrouwerijen en artisanale stokers onder druk komen te staan van de toenemende industrialisering. Dat de provinciehoofstad Leuven sinds kort de grootste biergigant ter wereld huisvest, maakt deze thematiek extra actueel. Na de Tweede Wereldoorlog komt echter een tegenbeweging van ambachtelijke brouwers op gang, en ook vandaag blijven een aantal lokale brouwerijen en stokerijen hardnekkig hun plaatsje op de markt verdedigen.
De spreekster heeft ook aandacht voor de maatschappelijke aspecten van alcoholgebruik, zoals drankmisbruik en -verslaving, de beteugeling van alcoholisme in de 20ste eeuw, en de sensibiliseringscampagnes vandaag.
Maar bovenal heeft ze oog voor de mensen achter het bier- en jeneververhaal: industriële brouwers die ook naam maakten in de plaatselijke politiek, stokers die kost wat kost hun familiebedrijf overeind wilden houden in een economisch snel veranderende wereld, naoorlogse pioniers die het artisanaal gebrouwen bier opnieuw op de kaart probeerden te zetten, en vooral ook veel gewone mensen, die samen kwamen en komen om op café te genieten van een frisse borrel of pint.
Een organisatie van HK Ravensteyn en Davidsfonds Hever & Schiplaken
Inkom : niet-leden : 8,00 euro
Leden Davidsfonds, Culturele en Heemkundige Kring Ravensteyn : 6,00 euro
Onze kring tracht al bijna gedurende 29 jaar de leden te voorzien van allerlei wetenswaardigheden over hetgeen onze vroegere en huidige bewoners of de dorpen van Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken hebben ondergaan of meegemaakt
De manier waarop we die informatie tot nu toe gebracht hebben was via papier (tijdschrift, boeken...) en gedeeltelijk via deze weblog. In de toekomst zou dit kunnen veranderen.
Het is niet van" moeten wijzigen", maar gezien de voortdurende wijzigingen in het medialandschap menen we dat we onze kring beter bereikbaar kunnen maken door ook die trends te volgen.
Het opzetten van een website is een stap waarbij men niet over één nacht ijs mag gaan, maar integendeel, een stap die goed onderbouwd moet zijn en doordacht moet uitgevoerd worden.
In die evolutie is ieders mening, ieders idee een "must have" om mee te pakken.
Daarom willen we vragen aan de (toekomstige) leden hun ideeën en bedenkingen daaromtrent te willen overmaken.
En omdat we willen weten in hoeverre onze leden zich op dit terrein reeds thuis voelen, zouden we graag jullie antwoord willen ontvangen op volgend adres :
Ter gelegenheid van het stamboomweekend worden ook tal van nieuwe boeken aangekondigd en ter inzage gelegd. Het lijkt wel de boekenbeurs in het klein.
Een greep uit de nieuwigheden:
- De Ware Vrienden van het Archief (Mechelen) publiceren maar liefst vier nieuwe bewerkingen van notariaatsarchieven uit het Mechelse stadsarchief en het tweede deel van de transcriptie
en de vertaling van het oudste schepenregister van Mechelen (1345-1353).
- Heemkring Het Hoefijzer uit Rijmenam presenteert de eerste twee delen van de transcriptie van de schepenregisters van Rijmenam.
- Hagok brengt o.a. het boek De Eerste Wereldoorlog in het dagboek van de Tildonkse Ursulinnen van de hand van Roger Casteels.
- Rik Wouters stelt zijn trilogie voor over de Tremelose bij- en toenamen en zijn nieuwste werk (het twintigste in een lange rij !) over Tremelo-Baal, leven met de fusie .
- André Van Aerschot brengt de heruitgave van zijn boek Jefke in de Grote Oorlog , het verhaal van iemand van bij ons, die op vlucht ging voor het oorlogsgeweld tijdens W.O.I. Een verhaal dat veel gelijkenissen vertoont met hetgeen de mensen nu beleven, die have en goed achterlaten in het Midden-Oosten om daar het oorlogsgeweld te ontvluchten in hun kapotgeschoten land. Deze heruitgave is het initiatief van Kaaitheater Brussel, K.U. Leuven en Trevor vzw. De opbrengst van dit boek gaat integraal naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
- De inrichtende vereniging, heemkring Ravensteyn stelt een fotoboek voor, waarin oud en nieuw in Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken naast mekaar gepresenteerd wordt.
Aan dit laatste werk is ook een tentoonstelling gekoppeld onder de titel Onze gemeente vroeger en nu fotos van zoals het vroeger was en nu geworden is.
Uit de inleiding van het boek :
Het aanzicht van onze leefwereld veranderde/verandert in de loop der jaren al dan niet ten goede en dit met een steeds toenemende snelheid.
Er is al enorm veel verloren gegaan. Denken we maar aan de vernieling, die o.a. de Eerste Wereldoorlog met zich bracht of die de zucht en drang
naar modernisering, die in elke generatie schuilgaat, met zich mee brengt.
De heemkundige kring stelt zich tot taak de momentopnames van deze veranderende wereld te bewaren voor en ook te delen met de toekomstige
generaties, o.a. door het uitgeven van een selectie van afbeeldingen in dit fotoboek.
Ledenprijs van dit fotoboek (A4-formaat, 100 blz in kleur) : 15,00 euro. Niet-ledenprijs : 18,00 euro.
De heemkring verwacht U op 6 september e.k. tussen 14.00 en 18.00 uur op zijn infostand aan de sporthal, Sportveldweg 6 te Boortmeerbeek tijdens Boortmeerbeek Feest.
Ter gelegenheid van het 17de stamboomweekend van de kring op 14 en 15 november 2015 organiseren we een tentoonstelling rond genealogie van gebouwen.
Vele oude gebouwen sneuvelen om plaats te maken voor nieuwe projecten. Zo wijzigt het uitzicht van onze gemeente aan een rotvaart. Ook open ruimte verdwijnt in sneltreinvaart.
Wat fysisch verdwijnt, verdwijnt ook na enige tijd uit ons geheugen.
De heemkring wil vastleggen wat verdwijnt. Daarom zoeken we oude foto's van wat al verdwenen is of wat op verdwijnen staat.
Bezit U oude foto's van gebouwen uit onze gemeente, laat het weten aan de behartiger van dit project : Guido Smets, Peter Benoitstraat 21, Hever
guido_smets@Hotmail.com of 015/51 39 05. Zo werkt U mee aan de opbouw van ons collectief geheugen, want zonder verleden is er geen toekomst!
Met Uw goedvinden zal hij de documentatie, die U kan bezorgen, zo vlug als mogelijk inscannen en deze U onbeschadigd terugbezorgen.
De kring dankt U nu reeds voor Uw gewaardeerde medewerking.
Nieuwe uitgave : Samen 1.000 jaar en meer ... Eeuwelingen uit onze gemeente
Ter gelegenheid van het 16de stamboomweekend verscheen een nieuwe uitgave van de heemkring:
Samen 1.000 jaar en meer ... Eeuwelingen uit onze gemeente.
Deze nieuwe uitgave vormt een mooie aanvulling op een vroeger werk uit 2002 over Eeuwelingen uit Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken en hun voorouders.
In de nieuwe uitgave komt een nieuwe reeks eeuwelingen aan bod, afkomstig uit de families Cloetens, Deconinck, Denys, de Pauw, Geets (2 x), Hendrickx, Moons, Perremans, Stalmans, Van Baelen, Vanderhoeven (2 x) en Van Gorp (2 x)
Naast tal van foto's wordt voor elke eeuweling de kwartierstaat weergegeven, soms opklimmende tot de 10de generatie.
Prijs van het boek :
voor de leden van de heemkring Ravensteyn : 8,00 euro (excl. verzendignskosten)
voor niet-leden : 10,00 euro (excl. verzendingskosten)
Heel veel Walen hebben Vlaamse familienamen. Dat komt doordat er tijdens de vorige eeuwen heel wat Vlamingen naar Wallonië verhuisd zijn. Bij die Vlaamse migranten zaten niet alleen dijkwerkers en schippers, maar ook boeren.
Walloniëkenner Guido Fonteyn vertelt het verhaal van de Vlamingen, waaronder de Vlaamse boeren, in Wallonië.
Guido Fonteyn (Evere, 1946) was journalist voor De Standaard vanaf 1971 en was voor die krant meer dan tien jaar de enige Vlaamse verslaggever in Wallonië, bij de collega's van de Waalse krant Vers l'Avenir met basis in Namen. In het verlengde van zijn journalistieke activiteiten ging Guido Fonteyn boeken wijden aan zijn geliefde onderwerp: Wallonië.
Iedereen welkom!
Inkom: 8 euro Leden van Heemkundige kring en Davidsfonds: 6 euro