Heeft U interesse in de plaatselijke geschiedenis, genealogie of heemkunde in en rond Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken?
Waarom dan geen lid worden van de heemkundige kring Ravensteyn vzw? U ontvangt 4 nummers van ons tijdschrift (samen 200pagina's info) per jaar en U krijgt korting op onze andere publicaties.
Stort 15,00 € als lidgeld of 20,00 € als erelidgeld op de bankrekening BE92 0682 0724 0123 van de heemkundige kring Ravensteyn vzw met vermelding van uw naam en (ere)lidgeld jaar.
Lokale geschiedenis en genealogie in Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken
29-02-2016
Nacht van de geschiedenis 22 maart 2016
DINSDAG 22 MAART 2016 - 20 uur - NACHT VAN DE GESCHIEDENIS
In zaal Carpus, Ravesteinstraat, Hever
'Vlaams-Brabant drinkt'
door
ANNELIES TOLLET
Met als leidraad haar boek Vlaams-Brabant drinkt - bier- en jenevercultuur sinds 1800, vertelt de spreekster over de boeiende geschiedenis van de Brabantse bier- en jenevercultuur.
200 jaar Brabantse drankcultuur is vooral een verhaal van voortdurende schaalvergroting, waarbij de dorpsbrouwerijen en artisanale stokers onder druk komen te staan van de toenemende industrialisering. Dat de provinciehoofstad Leuven sinds kort de grootste biergigant ter wereld huisvest, maakt deze thematiek extra actueel. Na de Tweede Wereldoorlog komt echter een tegenbeweging van ambachtelijke brouwers op gang, en ook vandaag blijven een aantal lokale brouwerijen en stokerijen hardnekkig hun plaatsje op de markt verdedigen.
De spreekster heeft ook aandacht voor de maatschappelijke aspecten van alcoholgebruik, zoals drankmisbruik en -verslaving, de beteugeling van alcoholisme in de 20ste eeuw, en de sensibiliseringscampagnes vandaag.
Maar bovenal heeft ze oog voor de mensen achter het bier- en jeneververhaal: industriële brouwers die ook naam maakten in de plaatselijke politiek, stokers die kost wat kost hun familiebedrijf overeind wilden houden in een economisch snel veranderende wereld, naoorlogse pioniers die het artisanaal gebrouwen bier opnieuw op de kaart probeerden te zetten, en vooral ook veel gewone mensen, die samen kwamen en komen om op café te genieten van een frisse borrel of pint.
Een organisatie van HK Ravensteyn en Davidsfonds Hever & Schiplaken
Inkom : niet-leden : 8,00 euro
Leden Davidsfonds, Culturele en Heemkundige Kring Ravensteyn : 6,00 euro
Onze kring tracht al bijna gedurende 29 jaar de leden te voorzien van allerlei wetenswaardigheden over hetgeen onze vroegere en huidige bewoners of de dorpen van Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken hebben ondergaan of meegemaakt
De manier waarop we die informatie tot nu toe gebracht hebben was via papier (tijdschrift, boeken...) en gedeeltelijk via deze weblog. In de toekomst zou dit kunnen veranderen.
Het is niet van" moeten wijzigen", maar gezien de voortdurende wijzigingen in het medialandschap menen we dat we onze kring beter bereikbaar kunnen maken door ook die trends te volgen.
Het opzetten van een website is een stap waarbij men niet over één nacht ijs mag gaan, maar integendeel, een stap die goed onderbouwd moet zijn en doordacht moet uitgevoerd worden.
In die evolutie is ieders mening, ieders idee een "must have" om mee te pakken.
Daarom willen we vragen aan de (toekomstige) leden hun ideeën en bedenkingen daaromtrent te willen overmaken.
En omdat we willen weten in hoeverre onze leden zich op dit terrein reeds thuis voelen, zouden we graag jullie antwoord willen ontvangen op volgend adres :
Ter gelegenheid van het stamboomweekend worden ook tal van nieuwe boeken aangekondigd en ter inzage gelegd. Het lijkt wel de boekenbeurs in het klein.
Een greep uit de nieuwigheden:
- De Ware Vrienden van het Archief (Mechelen) publiceren maar liefst vier nieuwe bewerkingen van notariaatsarchieven uit het Mechelse stadsarchief en het tweede deel van de transcriptie
en de vertaling van het oudste schepenregister van Mechelen (1345-1353).
- Heemkring Het Hoefijzer uit Rijmenam presenteert de eerste twee delen van de transcriptie van de schepenregisters van Rijmenam.
- Hagok brengt o.a. het boek De Eerste Wereldoorlog in het dagboek van de Tildonkse Ursulinnen van de hand van Roger Casteels.
- Rik Wouters stelt zijn trilogie voor over de Tremelose bij- en toenamen en zijn nieuwste werk (het twintigste in een lange rij !) over Tremelo-Baal, leven met de fusie .
- André Van Aerschot brengt de heruitgave van zijn boek Jefke in de Grote Oorlog , het verhaal van iemand van bij ons, die op vlucht ging voor het oorlogsgeweld tijdens W.O.I. Een verhaal dat veel gelijkenissen vertoont met hetgeen de mensen nu beleven, die have en goed achterlaten in het Midden-Oosten om daar het oorlogsgeweld te ontvluchten in hun kapotgeschoten land. Deze heruitgave is het initiatief van Kaaitheater Brussel, K.U. Leuven en Trevor vzw. De opbrengst van dit boek gaat integraal naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
- De inrichtende vereniging, heemkring Ravensteyn stelt een fotoboek voor, waarin oud en nieuw in Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken naast mekaar gepresenteerd wordt.
Aan dit laatste werk is ook een tentoonstelling gekoppeld onder de titel Onze gemeente vroeger en nu fotos van zoals het vroeger was en nu geworden is.
Uit de inleiding van het boek :
Het aanzicht van onze leefwereld veranderde/verandert in de loop der jaren al dan niet ten goede en dit met een steeds toenemende snelheid.
Er is al enorm veel verloren gegaan. Denken we maar aan de vernieling, die o.a. de Eerste Wereldoorlog met zich bracht of die de zucht en drang
naar modernisering, die in elke generatie schuilgaat, met zich mee brengt.
De heemkundige kring stelt zich tot taak de momentopnames van deze veranderende wereld te bewaren voor en ook te delen met de toekomstige
generaties, o.a. door het uitgeven van een selectie van afbeeldingen in dit fotoboek.
Ledenprijs van dit fotoboek (A4-formaat, 100 blz in kleur) : 15,00 euro. Niet-ledenprijs : 18,00 euro.
De heemkring verwacht U op 6 september e.k. tussen 14.00 en 18.00 uur op zijn infostand aan de sporthal, Sportveldweg 6 te Boortmeerbeek tijdens Boortmeerbeek Feest.
Ter gelegenheid van het 17de stamboomweekend van de kring op 14 en 15 november 2015 organiseren we een tentoonstelling rond genealogie van gebouwen.
Vele oude gebouwen sneuvelen om plaats te maken voor nieuwe projecten. Zo wijzigt het uitzicht van onze gemeente aan een rotvaart. Ook open ruimte verdwijnt in sneltreinvaart.
Wat fysisch verdwijnt, verdwijnt ook na enige tijd uit ons geheugen.
De heemkring wil vastleggen wat verdwijnt. Daarom zoeken we oude foto's van wat al verdwenen is of wat op verdwijnen staat.
Bezit U oude foto's van gebouwen uit onze gemeente, laat het weten aan de behartiger van dit project : Guido Smets, Peter Benoitstraat 21, Hever
guido_smets@Hotmail.com of 015/51 39 05. Zo werkt U mee aan de opbouw van ons collectief geheugen, want zonder verleden is er geen toekomst!
Met Uw goedvinden zal hij de documentatie, die U kan bezorgen, zo vlug als mogelijk inscannen en deze U onbeschadigd terugbezorgen.
De kring dankt U nu reeds voor Uw gewaardeerde medewerking.
Nieuwe uitgave : Samen 1.000 jaar en meer ... Eeuwelingen uit onze gemeente
Ter gelegenheid van het 16de stamboomweekend verscheen een nieuwe uitgave van de heemkring:
Samen 1.000 jaar en meer ... Eeuwelingen uit onze gemeente.
Deze nieuwe uitgave vormt een mooie aanvulling op een vroeger werk uit 2002 over Eeuwelingen uit Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken en hun voorouders.
In de nieuwe uitgave komt een nieuwe reeks eeuwelingen aan bod, afkomstig uit de families Cloetens, Deconinck, Denys, de Pauw, Geets (2 x), Hendrickx, Moons, Perremans, Stalmans, Van Baelen, Vanderhoeven (2 x) en Van Gorp (2 x)
Naast tal van foto's wordt voor elke eeuweling de kwartierstaat weergegeven, soms opklimmende tot de 10de generatie.
Prijs van het boek :
voor de leden van de heemkring Ravensteyn : 8,00 euro (excl. verzendignskosten)
voor niet-leden : 10,00 euro (excl. verzendingskosten)
Heel veel Walen hebben Vlaamse familienamen. Dat komt doordat er tijdens de vorige eeuwen heel wat Vlamingen naar Wallonië verhuisd zijn. Bij die Vlaamse migranten zaten niet alleen dijkwerkers en schippers, maar ook boeren.
Walloniëkenner Guido Fonteyn vertelt het verhaal van de Vlamingen, waaronder de Vlaamse boeren, in Wallonië.
Guido Fonteyn (Evere, 1946) was journalist voor De Standaard vanaf 1971 en was voor die krant meer dan tien jaar de enige Vlaamse verslaggever in Wallonië, bij de collega's van de Waalse krant Vers l'Avenir met basis in Namen. In het verlengde van zijn journalistieke activiteiten ging Guido Fonteyn boeken wijden aan zijn geliefde onderwerp: Wallonië.
Iedereen welkom!
Inkom: 8 euro Leden van Heemkundige kring en Davidsfonds: 6 euro
Het reilen en zeilen van Boortmeerbekenaars in W.O.I.
Met iedere generatie die verdwijnt, verdwijnt ook een stuk van ons geheugen, van ons referentiekader, waarmee we onze huidige samenleving kunnen vergelijken en waarderen.
Zo ook gaat na 100 jaar onze kennis over hoe gruwelijk die Groote oorlog onze gemeenschap trof bijna onvermijdelijk verloren.
Of toch niet? In mei laatstleden was er een overgrote belangstelling voor onze eerste organisatie.
nu een licht aangepast programma met meer informatie over mensen van toenmalig Boortmeerbeek.
Op vrijdag 5 december 2014 om 19.30 u
in de
GILDEZAAL, Hanswijkstraat 2 te Boortmeerbeek
Reilen en Zeilen van Boortmeerbekenaars in 1914-1918
Wat gebeurde er in 1914 in Boortmeerbeek en hoe brachten onze mensen het er van af?
Geïllustreerde causerieën door eigen leden over het wedervaren van onze dorps-genoten tijdens de Eerste Wereldbrand, hier, aan het front en in het buitenland.
Wat deden onze voorouders tijdens W.O. I.?
Talrijke families komen aan bod: Ceulemans, Goovaerts, Hendrickx, Heremans, Janssens, Mayné, Michiels, Sanders, Servranckx, Van den Brande, Van Horenbeeck, Van Rompuy,
Ook meer over de rol van de lokale geestelijken in die benarde tijd.
Toegang gratis voor leden van Heemkring en/of Vl@s
Toegang niet-leden: 5,00 euro/persoon
Iedereen is van harte welkom
en zoals elk jaar vele documentatie-
en infostands van heemkringen uit de omgeving
m.m.v.
Heemkring Het
Hoefijzer, Rijmenam; Hagok, Haacht; het Molenijzer, Putte; de Semse,
Zemst;de Ware Vrienden van het Archief,
Mechelen; Campenholt, Kampenhout; Regionale
Genealogische Werkgroep; HK Jos Resseler, Duffel;
Rik Wouters, heemkundige van Tremelo; Willy Geets, expert oude munten, .....
Kerkgebouwen,
een last, maar ook een lust voor de bevolking.Kom met de heemkring kennis maken met de geschiedenis van de Heverse
parochiekerk. Het kerkgebouw, zoals het er thans bij staat, heeft in de loop
der eeuwen heel wat transformaties ondergaan enheel wat wel en wee meegemaakt.
Met iedere generatie die verdwijnt, verdwijnt ook een stuk van ons geheugen, van ons referentiekader, waarmee we onze huidige samenleving kunnen vergelijken en waarderen. Zo ook gaat na 100 jaar onze kennis over hoe gruwelijk die Groote oorlog onze gemeenschap trof bijna onvermijdelijk verloren. Of toch niet ?
Daarom organiseren de Heemkring Ravensteyn vzw en
Vl@s Vlaamse Actieve Senioren Boortmeerbeek
VRIJDAG 16 MEI 2014 om 19.30 u
In de PAROCHIEZAAL, Ravesteinstraat 2, Hever
het reilen en zeilen van onze dorpsgenoten tijdens DE EERSTE WERELDOORLOG
Geïllustreerde causerie door eigen leden over de wedervaren van onze dorpsgenoten tijdens de Eerste Wereldbrand, hier, aan het front en in het buitenland. Wat deden onze voorouders tijdens W.O. I. ? Hoe brachten ze het er van af?
Jules Wauters (° Boortmeerbeek 1895 - Leuven
1978),in Boortmeerbeek vaak Jules
Vesteen genoemd, was in Boortmeerbeek dé figuur van de volksmuziek. Samen met Guillaume Hannes alias Jomme van Boer
Kalot uit Hever, Emmanuel Van den Mosselaer alias Mainke Pachters in Elewijt, Hendrik Umans alias Rik Sigaar uit Kampenhout en Louis Kuyls
uit Herent was hij één van de levende archieven en vertolkers van de traditionele muziek.
Hij begeleidde ook menige lokale volksdans, zoals de bonjour, de kadril van
Boortmeerbeek en de molendansop zijn ocarina.
Jules vond in een (veel) jongere dorpsgenoot
van hem, Jowan Merckx, een waardige opvolger voor de vertolking van
zijn en onze volksmuziek.
Jowan zette zijn eerste stappen in de muziek
in zijn vroege jeugdjarenbij de dorpsfanfareonder de vleugels van Gust Gooris en Albert
Beire Laenen.Het was tijdens de
jaarlijkse teerfeesten van de fanfare dat zijn belangstelling voor het volkse repertoire ten volle werd opgewekt.
Allerhande deuntjes werden er op verloren, onbewaakte momenten uit de losse
pols en weg van de pupiter tevoorschijn getoverd.
Deze pareltjes werden met nog tientallen
andere voor het nageslacht bewaard door Hubert Boone. Hubert maakte er niet alleen
zijn levenswerk van ze minutieus op te tekenen, maar ook uit te geven en uit te
voeren. Denken we maar aan Huberts toenmalige groep de Vlier op de
Sint-Isidorushoevefeesten (hoeve Van den Broeck bij Steentjesbos) en met de
Brabantse balmuziek van rond 1900. Dit
alles vormde een zeer gedegen leerschool voor Jowan.
Jowan vormt thans met Sarah Louise Ridy het duo AmorromA en heeft gans in de geest en
traditie van Jules Wauters en de anderen een aantal polkas, mazurkas, walsen
en schottischen aan het moderne vinyl (CD) toevertrouwd.
AmorromA geeft op haar
driedubbelaar (3 CDs) op verschillende manieren
een eigen draai aan dit repertoire. Om te beginnen door dankbaar maar vrij met
de stijl aan de slag te gaan in zelf bedachte melodieën en arrangementen. Verder
door voor een atypische uitvoering en sfeer te kiezen - de voor de hand
liggende bezetting van (koper)blazers, accordeon en/of strijkers zorgt voor een
dense klank en een vaak meer opzwepende sfeer, terwijl in AmorromAs
anachronistische benadering met barokharp en blokfluiten transparantie,
helderheid en lichtheid troef zijn. En ten slotte door uitstapjes te maken naar
andere streken en tijdsgewrichten in de vorm van bijvoorbeeld een bourrée of
gigue links of een pavane of polka rechts of ook trage melodieën die als
woordeloze, vertellende liederen rust brengen in de dansritmes.
Em. Prof. dr. Alex Vanneste was sinds 1970
verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceerde Franse taalvaardigheid,
Franse taalkunde, Sociolinguïstiek en Belgische taalpolitiek, en ICT voor
Menswetenschappen. Daarnaast was hij lid en voorzitter van de Raad van Bestuur
van de UA, lid van het Auditcomité, decaan van de Faculteit Letteren &
Wijsbegeerte, voorzitter van de Raad van Bestuur van Linguapolis, lid van de
Raad van Bestuur en van de Algemene Vergadering van het CVA. Prof.dr. Vanneste geldt als dé kenner bij
uitstek van de dodendraad, de door het Duitse leger tijdens de Eerste
Wereldoorlog geplaatste elektrische afsluiting aan de Belgisch-Nederlandse
rijksgrens.
Toegangsprijs : leden Heemkring en/of Davidsfonds : 6,00 euro niet-leden : 8,00 euro