Newton in het dagelijks leven
Actie is reactie
Inhoud blog
  • Energie besparen tijdens het zwemmen dankzij de wetten van Newton.
  • Newton in de supermakt
  • De wetten van Newton tijdens de voetbal training.
  • Verbouwen lukt enkel met het naleven van de wetten van de Fysica
  • Fysica in de fitnnes
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    08-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het naleven van fysica wetten op de bus (8/02/16)

    8/02/16

    In de krokusvakantie heb ik het openbaar vervoer gebruikt om me te kunnen begeven naar de Universiteit van Antwerpen om daar enkele proeflessen bij te kunnen wonen. Nadat lijnbus 36 uit de Kennedy tunnel kwam, stond er enkele honderden meters verder een file. In deze file verplaatste de bus zich zeer traag. Deze verplaatsing gebeurde namelijk in kleine schokken, waarbij maar enkele meters werden afgelegd. Wat me opviel was dat deze schokken die ik voelde als passagier bij het snel opdrijven van de motor waarna er op een krachtige manier geremd werd. Was dat deze schokken veel krachtiger waren dan die van een passagiers wagen. Deze schokken die veroorzaakt worden bij het opdrijven en remmen berusten op enkele wetten van Newton. vandaar dat ik dit evenement in verband breng met deze blog.

    Als een bus in 1 richting rijdt of stilstaat (in rust), steunt die bus op de 1ste  wet van Newton: het traagheidsbeginsel. Deze luidt: ‘Ieder lichaam waarop geen resulterende kracht werkt is in rust of voert een ERB uit.’

    Als de bus vanuit zijn rusttoestand wilt geraken zal hij een kracht moeten uitvoeren, deze resulterende kracht moet groter zijn dan de andere krachten die inwerken op de bus (lichaam). Om een verandering in de eerdere toestand te doen ontstaan. Door deze eerste wet van Newton ontstaan ook de schokken die je als passagier voelt. Deze ontstaan namelijk door de steeds veranderend toestand van de bus. Als het lichaam van in rust naar de beweging toestand veranderd, zal het lichaam ( bus en  de inzittenden) een overvloeiing van de bewegingstoestand ondergaan. Daarom dat je als passagier naar achter geduwd lijkt te worden als de bus van rust naar bewegingstoestand over gaat. Het lichaam lijkt in rust te willen blijven bij deze overgangsfase, waardoor de passagiers deze overgang van bewegingstoestand ook ervaren.


    Auteur: Jairo Jamba




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs