...onze proeftuin op de voet gevolgd ... mijn "klasdagboek" bij het verloop van het uitwerken van onze proeftuin T² !
04-02-2008
De doorlichting en ... de gouden tip !!
In het voorjaar van 2007 kwam de inspectie - 2 personen, meneer Martin Descheemaeker en meneer Patrick Durieux - De Zon doorlichten. In het kader van de samenwerking Zon & Wingerd, en het zorgbeleid ( op school- én scholengemeenschapniveau ) werden Charlotte en ik gevraagd op gesprek bij meneer Patrick Durieux.
We vertelden hoe onze samenwerking in mekaar zat, en vermeldden er ook bij hoe jammer we het vonden dat we wettelijk geen kant opkonden met uitwisseling van leerlingen.
En toen gaf de inspecteur ons een 'gouden tip' : we keken best om een PROEFTUIN aan te vragen !!
We hadden al heel wat middelen, mogelijkheden, strategieën, ... bekeken om de samenwerking verder uit te diepen, maar aan een proeftuin hadden we nog niet echt gedacht. Trouwens, de proeftuinen liepen al een tweetal schooljaren, het zou dus moeilijk worden om er een nieuwe te beginnen !!!
Op 1 juni 2007 gingen Marc, directeur in De Zon en ik naar een symposium in Gent : daar stelden de lopende proeftuinen hun werking voor. En daar hoorden we van de Minister dat er per 1 oktober 2007 42 nieuwe proeftuinen zouden kunnen opstarten ! Onmiddellijk namen we daar contact met 'klavertje 4', een proeftuin uit het Kortrijkse. Zij waren bereid om 'peter' te worden van onze proeftuin.
Het overleggen, debateren, uitschrijven , ... van een concreet project kon beginnen. We hadden tijd tot eind september 2007. We gingen er voor ...
-> we zien dat sommige leerlingen hun 'talenten' niet tenvolle kunnen benutten ! Wat als je als leerling heel zwak bent voor rekenen ... maar wel kan dansen als de beste ?? Wat als je als leerling dyslexie hebt ... maar wel een stem hebt waar je direct 'idool' mee wint ??
-> we zien dat leerlingen een richting kiezen naar secundair toe, maar dat ze niet écht weten wat zo'n richting omvat ! En dan moeten ze al vroeg in het schooljaar opnieuw 'ingeschaald' worden ...
-> we zien dat ook op kleuterniveau een verkeerde keuze kan gemaakt worden ! Om uiteenlopende redenen worden kleuters heel snel verwezen naar het buitengewoon onderwijs, waar ze dan wel op hun plaats zitten !
-> we zien dat de leerkrachten niet zo veel afweten van wat gebeurt in de 'andere scholen' : kleuterleiders, onderwijzers, regenten kunnen heel wat opsteken van mekaar !
-> we zien dat de overstap van gewoon naar buitengewoon onderwijs voor sommige ouders 'een stap te ver' is ! Meestal omdat ze die richting niet kennen, vaak om "wat de mensen wel niet gaan zeggen", ...
-> we zien dat alleen al de ligging van onze scholen ( 3 scholen op amper 200 m van mekaar, de Ster op amper 15 minuutjes afstand !) er om vraagt om intensief te gaan samenwerken !
-> we zien dat onze eerste aarzelende stappen in samenwerken heel wat positieve reacties ontlokken ! De leerlingen - en voor hen doen we het toch, nietwaar ? - zijn er bij gebaat, en voelen zich er goed bij. De leerkrachten voelen 'steun en begrip', alleen al het kunnen vertellen aan mekaar, maakt al veel goed. De ouders vinden het zeer goed, vooral als ze hun kind zien 'veranderen' !
Vooraleer ik hier de verschillende acties, werkvormen kan voorstellen, moet eerst het volgende gebeuren : -> de 5 partners zitten rond de tafel en bespreken welke acties haalbaar en/of wenselijk zijn. -> de 5 partners trekken elk naar hun team en toetsen daar de haalbaarheid van de acties. Pas dan zal ik de conclusies kunnen 'op mijn blog gooien' !! Maandag neem ik contact met alle directies om een overlegmoment vast te leggen.
Er is één werkpunt waar ik al kan aan werken : Ik breng in kaart in welke vakken en op welke momenten 'technologie' aan bod komt in alle drie de niveaus : * kleuterniveau. * lager niveau. * middelbaar niveau.
Van daar uit proberen we de technologie in alle niveaus op mekaar af te stemmen.
Quote !!! " ... Jullie Belgen bekijken alles graag negatief, maar het kost niks om wat positiever te zijn. Je kan een speler scouten en alleen zijn gebreken noteren : dan wordt zo'n gast niet gekozen.Terwijl ik altijd kijk naar wat-ie wel kan. Ik pak ze om hun kwaliteiten. " Jan Boskamp, voetbaltrainer Humo - 29.01.'08