Na een leerrijke voormiddag konden we ons deze namiddag uitleven tijdens het Gekkenspel. Meester Hans en juf Caroline staken een mysterieus Cluedo - achtig spel in elkaar. De leerlingen vonden het alleszins supertof! Deze avond gingen we naar de Last Post. We vonden de stilte die aan de Menenpoort heerste best wel ontroerend. Zeker omdat er zoveel volk aanwezig was. Knap dat mensen nog zoveel respect kunnen hebben . Toen we terug in de Iep aankwamen was er in de kelder heel veel ambiance. Er werd gezongen, gespeeld en een frisdrankje gedronken.
Oja, hadden we al verteld dat het eten hier heel heel lekker is! Chapeau voor de koks! (Nomi, Sander)
Hieronder zie je de eerste en de tweede strofe van ons openluchtklassenlied dat de leerlingen deels zelf schrijven. De eerste strofe en het refrein is geschreven door juf Caroline en meester Hans. De tweede strofe door Silke, Lennert, Randy, Scott, Lenka en Benjamin.
Dinsdag 31 maart 2009: Nationale Ieperse Verwendag
We moesten deze ochtend heel vroeg
opstaan voor een zeer lekker ontbijt.
Vandaag is het trouwens ook de
Nationale Ieperse Verwendag. Dat betekent dat we elkaar moeten
verwennen. Sommigen dienen voor elkaar het eten op, anderen geven
elkaar een massage of dragen elkanders rugzak.
Het vijfde leerjaar is gaan wandelen op
de Ieperse Vestingen. Daar leerden we veel bij over de soldaten,
waar de schuilplaatsen waren, vanwaar ze schoten... Ook gingen we
een begraafplaats van de Commonwealth bezoeken, eigenlijk waren we
even op blitsbezoek in Engeland. In de ijskelder die we bezochten
was het best koud.
Het zesde leerjaar ging op bezoek in
het In Flanders Fieldsmuseum voor de workshop 'Kijkkast van Kobe'.'
Ze leerden dat er in de Eerste Wereldoorlog verschillende soorten
helmen en bommen waren. Ze bezichtigden ook verschillende messen,
bajonetten... Er werd trouwens ook een bajonet doorgegeven.
De leerlingen mochten ook een gasmasker
en een helm uit de Eerste Wereldoorlog op hun hoofd plaatsen. Het
In Flanders Fieldsmuseum was niet zo heel erg groot, maar wel heel
leuk. Het liep daar ook vol Britse leerlingen rond.
Toen we terug in de Iep aankwamen,
werden we door onze gastvrouw verrast met een heel lekker en verzorgd
koud buffet.
Na een geslaagde treinreis zijn we
eindelijk in De Iep aangekomen. De juffen en meesters toonden onze
kamers, waarna we volop konden uitpakken en ons installeren.
Maandagmiddag gingen we dan op
verkenning in Ieper, dankzij een zoektocht. Vele dingen kenden we al
van in de les, andere dingen waren weer totaal nieuw.
's Avonds organiseerden Snellen Eddy en
Kelly (meester Hans en juf Caroline) een heus swingpaleis. De
jongens waren wel zeer tevreden met hun gelijkspel en ondertussen
konden we ook de danskwaliteiten van onze jongens bewonderen tijdens
de Macarena.
Vandaag, donderdag 26 maart 2009, organiseerde de gemeentelijke sportdienst en SVS het jaarlijkse netbaltornooi voor de leerlingen van het vijfde leerjaar. Toen we deze ochtend op school vertrokken, waren de verwachtingen van onze klas hooggespannen. De drie ploegen waren goed opgeleid door meester Hans en we moesten enkel de busreis doorstaan om in de sporthal van Steendorp voor winst te gaan. Dat het niet gemakkelijk zou zijn, wisten we op voorhand. Alle wedstrijden waren dan ook heel spannend, de ene winnend en de andere verliezend afgesloten. Maar bovenal is de meester fier op de fairplay en het respect voor elkaar en de andere ploegen die we getoond hebben. Enkel en alleen daarvoor al een heel dikke proficiat! Een sporttornooi wil je natuurlijk winnen en dat was voor de ene ploeg al wat vlotter dan de andere ploeg. Uiteindelijk eindigden de Pikante Panda's als 8e ploeg in de jongensreeks, de meisjesploeg The Little Sweeties eindigden in hun reeks als 7e ploeg. De overwinning in de jongensreeks ging ook naar onze klas. De Black Boys verpulverden de tegenstand en hadden eigenlijk nog de meeste moeite met hun klasgenootjes.
Een dikke pluim voor deze overwinning aan Scott, Jordy, Jef, Yannick, Charles, Lennert en Cédric. Zij zullen later dit schooljaar de kleuren van onze school verdedigen op het provinciaal tornooi te Gent. Ook aan de twee andere ploegen wil ik een dikke pluim geven voor hun inzet en enthousiasme, ook wanneer het wat moeilijker ging. Bovenal: deelnemen is belangrijker dan winnen!
Ons klasgenootje Robin werd het voorbije 'Schoolschaakkampioen van Vlaanderen' voor leerlingen van het vijfde leerjaar. Robin en zijn klasgenootjes zijn heel fier op onze kampioen. Robin bracht vandaag zijn beker mee naar school!
Nog iets meer dan twee weken en we vertrekken naar Ieper. De meester en de juf legden ons ondertussen al heel het programma uit, we kregen een mooi filmpje over Ieper te zien en nu zijn we heel wat aan het leren omtrent de Eerste Wereldoorlog.
Het wordt nu wel een beetje spannend...een weekje weg van huis met de hele klas. Het zal zeker en vast leuk worden!
Op donderdag 12 maart kregen we in onze klas het bezoek van Timothy. Timothy werkt voor Green vzw en kwam het project LABO voorstellen. LABO betekent eigenlijk Leren Afval Beheren Op school en thuis. Hij legde ons op een heel leuke en duidelijke manier uit hoe we minder afval overhouden, hoe we een grote afvalberg kunnen vermijden... Een heel aangename en leerrijke voormiddag.
We hebben de jeugdboekenweek uitstekend ingezet. We konden luisteren naar de fantastische verhalen van Luc Descamps. Deze auteur kon wel heel goed vertellen. Nadien gingen we elk op onze eigen computer op zoek naar verdere informatie over de carrière van deze schrijver.
Deze blog is vanavond online geplaatst. De eerstvolgende weken zal het misschien nog niet al te druk worden. We lopen een beetje in, maar vanaf de openluchtklassen te Ieper zullen we regelmatig een berichtje en foto's posten.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!