Vlaanderen heeft extra centen veil voor de haven van Zeebrugge. Dat hebben Vlaams minister Kris Peeters (CD&V) van Openbare Werken en minister-president Yves Leterme (CD&V) bekendgemaakt.
Vlaanderen trekt meer dan vier miljoen euro uit voor de verlenging van de kaaimuur en de bouw van een aanlegsteiger aan de Bastenakenkaai.
Ook het Sterneneiland, een broedplaats voor vogels, wordt groter.
Het ziet er ook naar uit dat er een derde en vierde treinspoor zal worden aangelegd tussen Zeebrugge en Gent.
De haven wil al jaren extra sporen omdat dan meer containers per trein naar het binnenland kunnen worden gebracht.
De extra sporen zullen Vlaanderen ruim 115 miljoen euro kosten.
Ongeval tijdens het aanmeren aan de Toyota-jetty achterhaven
Tijdens het aanmeren van de " Baltic Breeze " is er een motorstoring opgetreden die tot redelijk wat schade heeft geleid zowel naar het losplatform als aan het schip zelf.
De Julius Sabbe Studiekring, een vzw die ijvert voor de toekomst van de Zeebrugse haven, roept alle Bruggelingen op om aan te dringen op een studie en de latere verwezelijking van het Noorderkanaal. Dat kanaal moet Zeebrugge met het kanaal Gent-Zelzate verbinden. De studiekringheeft op zijn algemene vergadering daarover een motie goedgekeurd.
De studiekring steunt het haven- en stadsbestuur in zijn vraag om een dergelijk kanaal aan te leggen. In de motie staat dat de havens van Gent en Antwerpen meer dan 50 procent van de invoer langs zee landinwaarts zien gaan via de binnenvaart. Voor Zeebrugge is dat slechts 5 procent.
Dat kan volgens de studiekring de werkgelegenheid in de haven aantasten.
Door een staking bij de ferrydiensten in Nederland is het extra druk in de haven van Zeebrugge.
Sinds gisterenmorgen ligt het ferryverkeer van Nederland naar Engeland stil.
De vakbonden in Nederland hebben de werknemers van Norfolk Line, P&O Ferries en Stena Line opgeroepen tot een staking, omdat de onderhandelingen over een nieuwe CAO afgesprongen zijn.
De ferries worden afgeleid naar Zeebrugge. Volgens de havenvoorzitter Joachim Coens kan de haven die drukte aan. "Er zijn mogelijkheden om die schepen aan te meren", luidt het.
- Het Noorse Pan Fish is de nieuwe eigenaar van Fjord Seafood, de Noorse zalmkweker en eigenaar van het grootste Belgische visverwerkende bedrijf. De nieuwe groep zal een kwart van de wereldwijde zalmmarkt controleren, zo schrijft De Tijd dinsdag.
Nadat Pan Fish onder impuls van zijn belangrijkste aandeelhouder, de Noorse miljardair en scheepsmagnaat John Fredriksen, de voorbije maand een belang van 57,7 pct in Fjord Seafood had opgebouwd, raakte maandag bekend dat Pan Fish nu ook een bod plant op de rest van de aandelen.
Door de overname van Fjord Seafood kent zijn Belgische dochter, de vroeger Pieters Groep, een vierde eigenaarswissel sinds de familie Pieters in 1997 uit het bedrijf stapte.
In 2002 kwam de onderneming in handen van Fjord Seafood en werd ze omgedoopt tot Fjord Seafood Europa.
De Belgische afdeling is een buitenbeentje in de groep. Terwijl Pan Fish en Fjord Seafood vooral vis kweken, is de vroegere Pieters Groep gespecialiseerd in het verwerken van vis.
Pan Fish zou niet van plan zijn de Belgische dochter, goed voor een omzet van 241 miljoen euro, af te stoten.
De onderhandelingen tussen MacAndrews (CMA CGM) en shortsea rederij Kursiu Linija, die reeds ver gevorderd zijn, zullen wellicht binnen enkele weken afgerond worden. Beide partijen laten voorlopig niets los over de richting waarin de gesprekken gevoerd worden. Blijkbaar laten ze alle opties open: joint venture, gezamelijke diensten, slotuitwisseling, gedeeltelijke of volledige overname. MacAndrews wil zijn activiteiten op de Baltische Zee fors uitbreiden en Kursiu Linija zoekt expansiemogelijkheden. Kursiu Linija exploiteert een containerdienst vanuit Zeebrugge naar de Baltische regio.
Oostendse vismijn doet bod op pakhuis in Zeebrugge
De nv Pakhuizen, een dochtermaatschappij van het Autonoom Gemeentebedrijf Vismijn Oostende (AGVO), heeft een bod gedaan op een pakhuis in Zeebrugge. Het gaat om een magazijn in de Groenlandstraat, gelegen in het 'European Fish Centre' (EFC).
,,Dit bod drukt de geruchten dat de Oostendse vismijn die van Zeebrugge wil sluiten de kop in. De reders die het pakhuis gebruiken, zijn vaste klanten in Oostende, maar willen hun schip en pakhuis in Zeebrugge houden'', zegt voorzitter van AGVO en vismijnschepen Yves Miroir (SP.A).
,,Dit bod kan positief zijn voor de concurrentie en is vooral voordelig voor de vissers en de reders. We zien deze aankoop dan ook als een uitbreiding van de service aan de klanten van de Oostendse veiling'', aldus schepen Miroir.
Het bod uit Oostende bedraagt 176.200 euro. Het pakhuis in het EFC in Zeebrugge zal nu openbaar verkocht worden. Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet bekend. (DJI)
- De Vlaamse regering keurde gisteren een nieuwe sloopregeling voor de visserijsector goed. Het is de bedoeling om tien van de 123 vissersvaartuigen uit de vaart te halen door het invoeren van deze premiemaatregel. Dat moet volgens Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) zorgen voor een verhoging van de rendabiliteit in de noodlijdende sector. Deze rendabiliteit is gevoelig gedaald als gevolg van de aanhoudende dalende trend van de visquota en een verdubbeling van de stookolieprijzen zonder dat daar een evenredige verhoging van de visprijzen mee gepaard ging.
De Spaanse methaantanker "Castillo de Villalba" liep eerder deze week onverwacht Zeebrugge aan. Het 90.835 bt metende schip vervoerde aardgas uit het Egyptische Idku naar Montoir voor Gaz de France. Die nam vanwege de stakingsdreiging - ingegeven door het protest van studenten en vakbonden - geen risico en liet het schip doorvaren naar de Belgische haven, waar Zeebrugge Shipping & Bunkering optrad als agent.
In Sint-Pieters-Brugge komt een hypermarkt bij het industrieterrein Blauwe Toren. Het bedrijf Codic koopt ruim zeven hectare industrieterrein voor ruim anderhalf miljoen euro.
Er komt een groot warenhuis met andere winkels eromheen.
Het stadsbestuur verbiedt wel winkels van minder dan duizend vierkante meter om andere winkels in Brugge te beschermen.
Groen! vindt de locatie aan het industrieterrein Blauwe Toren slecht gekozen. De partij wil dat de stad een mobiliteitsstudie maakt vooraleer ze een bouwvergunning aflevert.
Vrt
Ja , blijkbaar is Groen! weeral de partij bij uitstek om dwars te gaan liggen , nu is de locatie weer niet goed terwijl dit toch een industrieterrein is en laat het nu net Groen! zijn die nu aandringt voor een mobiliteitsstudie terwijl de havengemeenschap al jaren vragende partij is om een betere ontsluiting van de haven dit zowel in Zeebrugge als Brugge ( kanaalzone ) en dan heb ik het niet enkel over de binnenvaart maar ook over de wegontsluiting. Zoals de zaken er nu voor staan zullen we in de nabije toekomst zeker file-bestendig moeten worden.Rekening houdend met het feit dat er bepaalde werkzaamheden gaan uitgevoerd worden op de expressweg ivm het ondertunnelen van bepaalde kruispunten en met het seizoenverkeer naar de kust , t'zal plezant worden !! Soms vraag ik me toch af of die gasten wel weten wat ze willen en of ze wel met hun tijd mee zijn , lappersfortverkaveling zijn ze tegen , aanpassingen van de binnenvaart hebben ze het ook moeilijk mee , dan maar liever een paar honderd extra vrachtwagens per dag op de weg want de oplossing om via de estuaire vaart ( over zee ) naar Antwerpen zo de rijn te bereiken is niet alleen beperkt in schepen maar ook een dure affaire die voor vele rederijen of expeditiebedrijven gewoon niet bespreekbaar is met als resultaat een steeds verder dichtslibben van de bestaande wegeninfrastructuur die ook weer extra belastend is voor het milieu en daarbovenop de werkgevers opnieuw geld kost met langere wachttijden van hun vrachtwagens die in file staan. Jaja , ze zijn goe bezig die Groentjes want dat zijn ze op economisch vlak, zo groen als iet !!
In Zeebrugge-dorp is de aanleg van een groene buffer gestart tussen het dorp en de haven. Een gespecialiseerde firma is gestart met de beplantingswerken die ongeveer een maand zullen duren.
Er komt ondermeer een dubbele bomenrij langs het fietspad van de Zeesluisstraat. Op de verhoogde bermen langs de Isabellalaan komen ruim 15 000 streekeigen plantjes. De aanleg van een groene gordel rond Zeebrugge-dorp is een gezamenlijk initiatief van de Stad Brugge, de haven, Vlaanderen en Europa.
Glaverbeldochter Seapane, een West-Vlaamse producent van isolerende beglazing, schrapt 31 en geen 44 jobs in een herstructurering. Dat is het gevolg van de onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden. Seapane uit Zeebrugge heeft te lijden van een terugval op de regionale bouwmarkt en noteert al drie jaar aanzienlijke verliezen.
West-vlaams logistiek bedrijf haalt megacontract Danone binnen
21-3-2006
De container-operator 2XL opent een nieuw distributiecentrum voor waterproducten van de Franse voedingsreus Danone in Zeebrugge. Het project, dat een investering van 20 miljoen vergde, creëert 35 rechtstreekse jobs en nog eens eenzelfde aantal bij de logistieke partners van 2XL. Het West-Vlaamse 2XL Logistics haalde het contract -met een potentieel van jaarlijks 400.000 paletten waterflessen - binnen ten koste van de haven van Duinkerke. 2XL werd eind 1999 opgestart door de Knokkenaar Jean Van den Poel, de voormalige bedrijfsleider van ECS European Containers. Er werken 55 menesn.
bron: De Tijd
2XL opent nieuw distributiecentrum
.
Op termijn wellicht dertigtal nieuwe jobs
. Het Zeebrugse transportbedrijf 2XL opent deze week nog een distributiecentrum voor waterproducten van Danone. Het magazijn biedt 22.000 vierkante meter stapelruimte, goed voor 40.000 paletten waterflessen van de Franse voedingreus.
De flessen zijn bestemd voor Engeland waar 2XL rechtsreeks aan de klanten levert. Het project levert op termijn wellicht een dertigtal rechtstreekse jobs op. Het Zeebrugse transportbedrijf won vorig jaar nog een Gazelleprijs voor zijn explosieve groei. Er werken momenteel 70 werknemers.
Het
personeel van glasproducent Glaverbel in Zwankendamme heeft het
herstructureringsplan voor de afdeling dubbel glas aanvaard. 18
werknemers gaan vervroegd met brugpensioen, twaalf anderen moeten
opstappen.
Vorige week nog voerden de werknemers actie tegen het
plan. Intussen kregen de bonden het voor mekaar dat twee werknemers aan
de slag kunnen blijven. Wie ontslagen wordt kan rekenen op een
aanvullende vergoeding en begeleiding. Overigens is Glaverbel van plan
om in Zeebrugge bijkomend te investeren.
wtv
Toch raar dat er eerst ontslagen moeten vallen om nadien te kunnen investeren ...... Wat een omgekeerde wereld soms é , maar toch goed nieuws dat alles nu geregeld is, voorlopig .
Meer foto's in detail van de nieuwe kranen en de methode van transport en securing , tevens een paar
foto's van de nieuwe straddle carriers van NOELL .
Bij het glasbedrijf Glaverbel in Zeebrugge zijn de arbeiders vanochtend opnieuw aan het werk gegaan. Sinds donderdag werd er gestaakt.
De arbeiders zijn niet tevreden over de herstructurering binnen het bedrijf. 16 werknemers kunnen op brugpensioen, 13 mensen worden ontslagen.
De vakbonden zijn het niet eens met de keuze van de mensen die moeten vertrekken.
Op dit moment zijn er nieuwe onderhandelingen met de directie van Glaverbel.
De kustloodsen zetten hun stiptheidsactie voort.
De kustloodsen voeren al actie sinds dinsdag. Ze willen een hogere toelage voor het beloodsen van grote schepen
Gisteren was er nog overleg tussen vakbonden en directie, maar dat heeft niets opgeleverd.
Tot nu toe zorgt de actie nog niet voor vertraging voor schepen op weg naar Zeebrugge.
De aardgastransporteur Fluxys voert geen gesprekken met de Russische aardgasproducent Gazprom over het nemen van een belang door Gazprom in de LNG-terminal van Zeebrugge. Dat zegt woordvoerster Berenice Crabs van Fluxys in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn.
,,Er zijn geen gesprekken over het nemen van een belang door Gazprom in de LNG-terminal van Zeebrugge'', benadrukt Crabs. ,,Ik zie trouwens niet in waarom Gazprom daarin zou geinteresseerd zijn. De capaciteit van de LNG-terminal is vanaf 2007 voor 20 jaar vastgelegd in contracten met Qatar-Exxon, Distrigas en Suez LNG.'' De uitbating van de LNG-terminal in Zeebrugge is een gereguleerde activiteit, met tarieven die worden vastgelegd door de Belgische energieregulator CREG.
Minister van Energie Marc Verwilghen had eerder vandaag gezegd dat Gazprom interesse toonde voor de Belgische energiemarkt. Volgens Verwilghen overweegt Gazprom joint ventures en samenwerking met de aardgasmaatschappijen Distrigas en Fluxys, en zou het een belang willen nemen in Fluxys.
Crabs merkt op dat het nemen van een belang in Fluxys door Gazprom een kwestie is voor de aandeelhouders van Fluxys. Suez heeft een belang van 57,25 procent in Fluxys, de gemeentelijke holding Publigas bezit 31,25 procent en de rest is in handen van het publiek. Belangrijk is daarbij te weten dat Publigas een voorkooprecht heeft, als Suez door de Europese Commissie zou gedwongen worden een deel van zijn belang te verkopen. Publigas heeft trouwens al herhaaldelijk gezegd dat het de meerderheid in Fluxys wil verwerven.
Een andere mogelijkheid is dat Gazprom een deel van de capaciteit van Suez in de LNG-terminal zou overkopen. Vanaf 2007 is van de totale capaciteit van de LNG-terminal van 9 miljard kubieke meter de helft (4,5 miljard kubieke meter) voorzien voor Qatar-Exxon, 2,5 miljard kubieke meter voor Distrigas en 2,1 miljard kubieke meter voor Suez LNG. Mocht Suez gedwongen worden een deel van die capaciteit te verkopen, dan zou Gazprom daarvoor een mogelijke kandidaat zijn. Gazprom is trouwens nu al actief op de hub van Zeebrugge.
Fluxys voert intussen wel gesprekken met Gazprom over de ontwikkeling van nieuwe opslagcapaciteit voor aardgas in Poederlee. Beide bedrijven zijn geinteresseerd om deze investering samen uit te voeren.