Dit boek ligt in het verlengde van Panopticum Corona (2021) en Het grote interview met Omsk Van Togenbirger en andere teksten over de totalitaire wereld (2022) waar geschetst wordt hoe, onder het voorwendsel van een pandemie, de vrijheid van alle wereldburgers wordt beknot door een totalitair regime dat slechts één credo duldt.
In dit werk staat de bestraffing van de ongehoorzamen centraal: de boekverbranding met in haar zog de massamoord. Maar die wereldwijde praktijk ontgaat de massa daar die werd opgesloten in een kerker van virtualiteit.
De vooralsnog onovertroffen voorloper van deze gruwel is de Congo-historie: de pronkzucht van een megalomane vorst en de slachting van miljoenen zwarten welke nog steeds wil blijven doorgaan voor bekerings- en beschavingswerk.
Het slechte geweten van de demagogen creëert angst, angst roept om veiligheid en veiligheid eist controle. Meer bepaald controle op het onderhouden van de omerta. Wie het niet kunnen laten om de waarheid te spreken, hebben nu alleen nog uitzicht op het einde.
Thomas Jefferson (1743-1826): derde Amerikaanse president (1801-1809), mede-ontwerper van de onafhankelijkheidsverklaring van 1776; tevens filosoof en kunstenaar. Hij zei: When the people fear their government, there is tyranny; when the government fears the people, there is liberty. ("Waar mensen hun regering vrezen, heerst tirannie; maar waar de regering beducht is voor het volk, is de vrijheid koning.")
26-09-2009
Ayaan Hirsi Ali
Ayaan Hirsi Ali (°Mogadishu, Somalië, 1969): Nederlandse politica die opkomt voor de rechten van de vrouw, in het bijzonder in de politieke islam. In 2004 maakte zij in dat verband de film Submission, samen met Theo Van Gogh.
Ernesto (Che) Guevara
Ernesto (Che) Guevara (1928-1967): marxistisch revolutionair uit Argentinië en Cubaans guerrillialeider samen met Fidel Castro. Na de overwinning in Cuba, trok Che naar Congo en naar Bolivië om ook daar de revolutie te gaan verspreiden. Hij werd echter opgepakt door de CIA en door het Boliviaanse leger geëxecuteerd. In tijden waarin alles geregeerd wordt door corruptie, blijft Che Guevara de jeugd aanspreken als een strijder voor vrijheid en voor authenticiteit.
Charles de Gaulle
Charles de Gaulle (1890-1970): autoritaire maar bijzonder populaire militair die aan het hoofd stond van de Franse regering in ballingschap tijdens W.O.II. Hij was de eerste president van de door hem opgerichtte Vijfde Republiek (1959-1969). In 2005 verkoos het TV-publiek in Frankrijk hem nog tot 'grootste Fransman aller tijden'.
Abbé Pierre (1912-2007) Franse Rooms-katholieke priester, stichter van de Emmaüsbeweging die armen en daklozen bijstaat. Hij was werkzaam o.m. bij de clochards in Parijs. Het is de overtuiging van abbé Pierre dat men mensen niet kan opdelen in wie zichzelf gelovig of ongelovig noemen, of wie daarvoor doorgaan; mensen zijn veeleer te verdelen in, enerzijds, zij die de lijdenden de rug toekeren en, anderzijds, zij die het voor hen opnemen. Onlangs nog werd abbé Pierre verkozen tot derde grootste Fransman aller tijden.
25-09-2009
John F. Kennedy
John F. Kennedy (1917-1963): legendarisch Amerikaans leider, 35ste president van de V.S., regeerde van 1961 tot 1963, het jaar waarin hij werd vermoord. Onder zijn bewind was er in 1962 de zgn. 'Cubacrisis' en kon nipt een derde wereldoorlog met kernwapens vermeden worden dankzij Kennedy's sublieme blufpokertactiek...
Harry S Truman
Harry S Truman (1884-1972): 33ste president van de V.S. Truman volgde F. Roosevelt op na diens dood, op 12 april 1945, in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers gaven zich over op 7 mei, maar in het Verre Oosten duurde de oorlog voort. Op resp. 6 en 13 augustus vielen op Hiroshima en Nagasaki atoombommen, met op slag 150.000 doden. Volgens sommigen beëindigde dit de oorlog, volgens anderen was de (voorwaardelijke) overgave van de vijand reeds een feit...
De zgn. 'Trumandoctrine' (teruggaand op een historische rede van Truman d.d. 12 maart 1947) houdt in dat de wereld verdeeld wordt in, enerzijds, vrije en democratische landen en, anderzijds, onvrije, dictatoriale of communistische regimes. Truman belooft Amerikaanse hulp aan democratieën welke door het communisme bedreigd worden (zoals toentertijd Griekenland en Turkije).
24-09-2009
Thomas Woodrow Wilson
Thomas Woodrow Wilson (1856-1924): 28ste president van de V.S. (1913-1921). Wilson is tot nu toe de enige president van de V.S. met een doctorsgraad die door promotie werd verkregen.
Theodore Roosevelt
Theodore Roosevelt (1858-1919): de zesentwintigste president van de V.S. (1901-1909) en Nobelprijswinnaar voor de Vrede (1906). De "teddybeer" is naar Theodore ("Teddy") Roosevelt genoemd.
Franklin D. Roosevelt
Franklin D. Roosevelt (1882-1945): tweeëndertigste president van de V.S.
23-09-2009
Martin Van Buren
Martin Van Buren (1782-1862): achtste president van de Verenigde Staten. De eerste taal van deze Amerikaanse president was niet het Engels doch het Nederlands.
Dwight Eisenhower
David Dwight Eisenhower (1890-1969): opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-'45) en vierendertigste Amerikaanse president (1953-'61). Zijn woorden uit 1953: "No people on earth can be held, as a people, to be an enemy, for all humanity shares the common hunger for peace and fellowship and justice." En verder: "Every gun that is made, every warship launched, every rocket fired represents, in the final analysis, a theft from those who hunger and are not fed, who are cold and are not clothed.
20-09-2009
Salvador Dali (2)
Salvador Dali (2) (1904-1989) Spaans kunstschilder in de strekking van het surrealisme.
Leon Trotski
Leon Trotski (1879-1940) Russisch revolutionair en politicus uit de periode van de Russische revolutie.
George Washington
George Washington (1732-1797): eerste president van de Verenigde Staten van Amerika.
19-09-2009
Ivan Goncharov
Ivan Goncharov (1812-1891): (schets naar een portret van Ivan Kramskoi) Russisch romanschrijver; zijn bekendste werk is getiteld Oblomov.
18-09-2009
Wladimir Maximov
Wladimir Maximov (1931-1995): dissident Russisch schrijver. Dirk Biddeloo: "Afscheid van het niets is een autobiografische roman over een eenvoudige jongen die zich, na een roerige jeugd in de Sovjet-Unie van de jaren dertig en veertig, in de schrijfkunst gaat bekwamen. In de persoon van Vlad vertelt Maximow zijn eigen levensverhaal. Hij groeit op in een Moskouse achterbuurt. Zijn vader zit in een kamp, wordt vlak voor de oorlog vrijgelaten, maar al snel opgeroepen voor het leger. Zijn moeder schenkt hem weinig liefde. Alleen zijn grootvader, die in een dorp woont en bij wie hij zijn vakanties doorbrengt, heeft hart voor hem. Als hij veertien jaar oud is, loopt hij van huis weg. Dan volgt een lange reeks avonturen die hem via de Kaukasus en Midden-Azië in Siberië doet belanden, waar hij 's zomers werkt als goudzoeker en 's winters culturele avonden organiseert. Hier wordt hij zich langzamerhand bewust van zijn schrijftalent. Na zijn vertrek uit Siberië komt hij in het zuiden van de Oekraine terecht, op een kolchoze. Na enige tijd wordt hij naar de stad teruggestuurd en gaat er zich als arbeider-schrijver bekwamen in de schone letteren. Geleidelijk aan krijgen zijn literaire ambities duidelijker gestalte, maar daarmee nemen ook de moeilijkheden met redacteuren en censoren toe. Deze schitterende roman geeft een aangrijpend beeld van de leefwijze van het gewone volk in de S.U. in de jaren dertig en veertig, van de armoede, de chaotische toestanden in het achterland tijdens en na WOII en vooral van de zelfkant van de Russische maatschappij, de wereld van kleine dieven en zakkenrollers. De stijl en de sfeerschepping zijn verbluffend. Maximow is een autodidact, ja, maar wel een grootmeester!"
14-09-2009
Mahler (001)
Mahler (001)
Max Newman
Max Newman (1897-1984) Brits wiskundige die in de Tweede Wereldoorlog mee hielp bij het breken van de geheime code van de Duitsers.
(*) Gastcommentator Dirk Biddeloo behoort tot de grote hedendaagse schrijvers; hij is een meester in de tragie-komedie, tevens dramaturg, componist en instrumentist. Biddeloo is bovendien een uitstekend kenner van de Russische cultuur, en in het bijzonder van de Slavische literatuur.