Dit boek ligt in het verlengde van Panopticum Corona (2021) en Het grote interview met Omsk Van Togenbirger en andere teksten over de totalitaire wereld (2022) waar geschetst wordt hoe, onder het voorwendsel van een pandemie, de vrijheid van alle wereldburgers wordt beknot door een totalitair regime dat slechts één credo duldt.
In dit werk staat de bestraffing van de ongehoorzamen centraal: de boekverbranding met in haar zog de massamoord. Maar die wereldwijde praktijk ontgaat de massa daar die werd opgesloten in een kerker van virtualiteit.
De vooralsnog onovertroffen voorloper van deze gruwel is de Congo-historie: de pronkzucht van een megalomane vorst en de slachting van miljoenen zwarten welke nog steeds wil blijven doorgaan voor bekerings- en beschavingswerk.
Het slechte geweten van de demagogen creëert angst, angst roept om veiligheid en veiligheid eist controle. Meer bepaald controle op het onderhouden van de omerta. Wie het niet kunnen laten om de waarheid te spreken, hebben nu alleen nog uitzicht op het einde.
Max Scheler (1874-1928): Duits-joods filosoof in de strekking van de fenomenologie en wijsgerig antropoloog.
Maurice Merleau-Ponty
Maurice Merleau-Ponty (1908-1961): Frans filosoof in de strekking van de fenomenologie.
Alfred North Whitehead
Alfred North Whitehead (1861-1947): Brits-Amerikaans filosoof en wiskundige, vader van het procesdenken dat zegt dat de werkelijkheid voortdurend in groei is. Enkele van zijn belangrijkste werken zijn Principia Mathematica (een wiskundig werk, geschreven samen met Bertrand Russell), Process and Reality en The Concept of Nature.
Jean-François Millet
Jean-François Millet (1814-1875): Frans schilder in de strekking van het realisme, lid van de school van Barbizon. Tot Millet zijn bekendste werken behoren De arenleessters en Het angelus.
24-11-2012
Ernst Cassirer
Ernst Cassirer (1874-1945): Duits-joods neokantiaans filosoof. Cassirer zegt dat wij de werkelijkheid nooit rechtstreeks nabij kunnen komen, we benaderen hem altijd via symbolen.
Kurt Koffka
Kurt Koffka (1886-1941): Duits-joodse psycholoog, mede-oprichter van de Gestaltpsychologie.
23-11-2012
Carl Stumpf
Carl Stumpf (1848-1936): Duits filosoof en psycholoog, leerling van Franz Brentano. In zijn belangrijkste werk, Tonpsychologie, onderzocht Stumpf psychologische tendenzen in de muziekgeschiedenis.
Franz Brentano
Franz Brentano (1838-1917): Zwitsers filosoof en theoloog. Aanvankelijk seminarist, keerde hij zich af van de kerk, onder meer omdat hij het oneens was met het onfeilbaarheidsdogma. Een van zijn belangrijkste werken is Psychologie vanuit een empirisch standpunt (1874), een filosofie van de psychologie ('psychognosie') die de betrouwbaarheid van de waarneming op de korrel neemt.
22-11-2012
Johann Schenk
Johann Schenk (1753-1836): Oostenrijks componist, vriend van Mozart en leermeester van Beethoven in 1793.
Carl Thomas Mozart
Carl Thomas Mozart (1784-1858): was een van de twee in leven gebleven kinderen van Wolfgang Amadeus Mozart. Carl Mozart gaf zijn muziekstudies op, werd ambtenaar en leidde een volstrekt onopvallend leven.
21-11-2012
Franz Xaver Wolfgang Mozart
Franz Xaver Wolfgang Mozart (1791-1844): zesde kind van Wolfgang Amadeus Mozart en Constanze Weber. Hij volgde muzieklessen bij Antonio Salieri, van wie gezegd werd dat hij zijn vader, Wolfgang Amadeus Mozart, zou vergiftigd hebben. Hij schreef kamermuziek, liederen en pianoconcerti. Zijn muziek is zo goed als vergeten.
19-11-2012
De apostel Paulus
De apostel Paulus [vrij naar een doek van Rembrandt].
18-11-2012
Alain Badiou
Alain Badiou (°1937): filosoof en wiskundige, geboren in Marokko, schrijft en doceert in het Frans en is politiek links geëngageerd. Badiou wijst het postmodernisme af. In zijn werk Saint Paul. La fondation de luniversalisme (1997) [Paulus. De fundering van het universalisme 2008] beschouwt hij de apostel Paulus als stichter van het universalistische denken.
Jan Neruda
Jan Neruda (1834-1894): vooraanstaande Tsjechische schrijver en dichter, kosmopoliet en 'anti-held' in reactie tegen het heroïsme van het nationalisme. Hij had een zwakke gezondheid. In zijn laatste jaren schreef hij over de oude dag en leed hij aan depressies. De Chileense schrijver Pablo Neruda gaf zichzelf de schrijversnaam Neruda vanuit zijn bewondering voor Jan Neruda.
Pablo Neruda
Pablo Neruda (1904-1973): [zijn eerste echte naam was: Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto; hij noemde zichzelf Neruda naar Jan Neruda; zijn pseudoniem werd later zijn echte naam] Chileens dichter. Zijn bekendste werk, geschreven als communist-balling, is Canto General uit 1950. In 1971 kreeg Pablo Neruda de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn (verboden) begrafenis werd een protestmanifestatie tegen dictator Pinochet.
Carlo Collodi
Carlo Collodi (1826-1890): [echte naam: Carlo Lorenzini] Italiaans schrijver, beroemd geworden door zijn schepping Pinocchio. Collodi schreef vooral sketches en politieke satires. Pinocchio heette aanvankelijk Het verhaal van een marionet, dat vanaf 1883 wekelijks verscheen in een blad voor kinderen. Enriccho Mazzanti (1850-1910) was de oorspronkelijke illustrator van het verhaal dat in 1940 ook nog verfilmd werd door Walt Disney.
(*) Gastcommentator Dirk Biddeloo behoort tot de grote hedendaagse schrijvers; hij is een meester in de tragie-komedie, tevens dramaturg, componist en instrumentist. Biddeloo is bovendien een uitstekend kenner van de Russische cultuur, en in het bijzonder van de Slavische literatuur.