Dit boek ligt in het verlengde van Panopticum Corona (2021) en Het grote interview met Omsk Van Togenbirger en andere teksten over de totalitaire wereld (2022) waar geschetst wordt hoe, onder het voorwendsel van een pandemie, de vrijheid van alle wereldburgers wordt beknot door een totalitair regime dat slechts één credo duldt.
In dit werk staat de bestraffing van de ongehoorzamen centraal: de boekverbranding met in haar zog de massamoord. Maar die wereldwijde praktijk ontgaat de massa daar die werd opgesloten in een kerker van virtualiteit.
De vooralsnog onovertroffen voorloper van deze gruwel is de Congo-historie: de pronkzucht van een megalomane vorst en de slachting van miljoenen zwarten welke nog steeds wil blijven doorgaan voor bekerings- en beschavingswerk.
Het slechte geweten van de demagogen creëert angst, angst roept om veiligheid en veiligheid eist controle. Meer bepaald controle op het onderhouden van de omerta. Wie het niet kunnen laten om de waarheid te spreken, hebben nu alleen nog uitzicht op het einde.
Ik heb de witte water-lelie lief, daar die zo blank is en zo stil haar kroon uitplooit in 't licht.
Rijzend uit donker-koele vijvergrond, heeft zij het licht gevonden en ontsloot toen blij het gouden hart.
Nu rust zij peinzend op het watervlak en wenst niet meer...
Frederik van Eeden (1860-1932)
J.J. Slauerhoff (4)
J.J. Slauerhoff (4)
Avond
Het huis sliep achter zijn gesloten blinden, Wij zaten samen op de kille bank, De dag was als haar oude vader krank, De blaren fluisterden met moede winden.
Moe van de geuren die zij moeten dragen Van graven oud en rozen uitgebloeid, Weemoedig vlagend door verwarde hagen En t armelijk loof dat om de zerken groeit.
Je hebt weinig gedacht en veel gezwegen En stil de handen om mijn hoofd gelegd, Zoo zeggend: "Ook de grootste liefde kan niet tegen Den dood die niets ontziet en alles slecht."
J.J. Slauerhoff (1898-1936)
J.J. Slauerhoff (3)
J.J. Slauerhoff (3)
Woninglooze
Alleen in mijn gedichten kan ik wonen, Nooit vond ik ergens anders onderdak; Voor de eigen haard gevoelde ik nooit een zwak, Een tent werd door den stormwind meegenomen.
Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. Zoolang ik weet dat ik in wildernis, In steppen, stad en woud dat onderkomen Kan vinden, deert mij geen bekommernis.
Het zal lang duren, maar de tijd zal komen Dat vóór den nacht mij de oude kracht ontbreekt En tevergeefs om zachte woorden smeekt, Waarmee k weleer kon bouwen, en de aarde Mij bergen moet en ik mij neerbuig naar de Plek waar mijn graf in t donker openbreekt.
J.J. Slauerhoff (1898-1936)
07-01-2012
Francis Galton
Francis Galton (1822-1911): Brits onderzoeker, vader van de eugenetica.
Jan Jacob Slauerhoff (2)
Jan Jacob Slauerhoff (2)
De schalmei
Zeven zonen had moeder: Allen heetten Peter, Behalve Wankja die Iwan heette.
Allen konden werken: Een was geitenhoeder, Een vlocht sandalen, Een zelfs bouwde kerken, Maar Iwan die Wankja heette Wilde niet werken.
Op een steen in de zon gezeten Bespeelde hij zijn schalmei.
O mijn lieve, Mijn lustige, Laat mij spelen. In de schaduw van mijn Korte rustige vallei Laat anderen werken Sandalen maken of kerken. Wankja heeft genoeg aan zijn schalmei.
Figuur, vrij naar Ivan Kramskoi (Russisch schilder, 1837-1887).
29-12-2011
Biddende jonge vrouw, vrij naar Vasily Surikov
Biddende jonge vrouw, vrij naar Vasily Surikov (Russisch schilder, 1848-1916).
28-12-2011
Pavel Tretyakov
Pavel Tretyakov (1832-1898): [vrij naar Ilya Repin] Russisch maecenas en gallerijhouder ten tijde van Repin.
27-12-2011
Arnon Grünberg
Arnon Grünberg (°1971): Nederlandse schrijver van joodse origine.
24-12-2011
Bartholomeus Spranger
Bartholomeus Spranger (1546-1611): Vlaams maniëristisch kunstschilder van vooral allegorische en mythologische taferelen.
Pascal Vyncke
Pascal Vyncke (°1985): Vlaams burgerlijk ingenieur, computerdeskundige, stichter van seniorennet en schrijver over computeren en fotografie (voor senioren). In zijn werk geeft Vyncke blijk van een grote vakkennis, een uitmuntende taalbeheersing en een uitzonderlijk pedagogisch talent, wat resulteert in een reeks van heldere en vaak bekroonde succesboeken, waaronder Computeren na 50 en Internet na 50.
20-12-2011
Werenfried Van Straaten
Werenfried Van Straaten (1913-2003): ['de spekpater'] sterk anti-communistisch Nederlands Norbertijn en priester, stichter van Oostpriesterhulp, een hulpactie voor de 14 miljoen gevluchte Oost-Duitsers onmiddellijk na W.O.II.
19-12-2011
Padre Pio
Padre Pio (1887-1968): 'de gestigmatiseerde wonderkapucijn', [Francesco Forgione], Katholiek heilige en een van de 'hoofdpersonages' uit het boek getiteld "Paranormale Heiligen" (2011) van de Vlaamse romanschrijver en essayist Ludo Noens. Zie: http://www.bloggen.be/ludonoens/archief.php?ID=1465567
13-12-2011
Francesco Primaticcio
Francesco Primaticcio (1504-1570): Italiaans maniëristisch schilder, tevens beeldhouwer en architect.
(*) Gastcommentator Dirk Biddeloo behoort tot de grote hedendaagse schrijvers; hij is een meester in de tragie-komedie, tevens dramaturg, componist en instrumentist. Biddeloo is bovendien een uitstekend kenner van de Russische cultuur, en in het bijzonder van de Slavische literatuur.