Dit boek ligt in het verlengde van Panopticum Corona (2021) en Het grote interview met Omsk Van Togenbirger en andere teksten over de totalitaire wereld (2022) waar geschetst wordt hoe, onder het voorwendsel van een pandemie, de vrijheid van alle wereldburgers wordt beknot door een totalitair regime dat slechts één credo duldt.
In dit werk staat de bestraffing van de ongehoorzamen centraal: de boekverbranding met in haar zog de massamoord. Maar die wereldwijde praktijk ontgaat de massa daar die werd opgesloten in een kerker van virtualiteit.
De vooralsnog onovertroffen voorloper van deze gruwel is de Congo-historie: de pronkzucht van een megalomane vorst en de slachting van miljoenen zwarten welke nog steeds wil blijven doorgaan voor bekerings- en beschavingswerk.
Het slechte geweten van de demagogen creëert angst, angst roept om veiligheid en veiligheid eist controle. Meer bepaald controle op het onderhouden van de omerta. Wie het niet kunnen laten om de waarheid te spreken, hebben nu alleen nog uitzicht op het einde.
Jimi Hendrix (1942-1970): Amerikaanse gitarist, zanger en liedjesschrijver in de stijl van de rock, blues en jazz.
26-08-2011
Adolf Loos
Adolf Loos (1870-1933): Oostenrijks architect. Loos was een fel tegenstander van ornamenten, die volgens hem eigen zijn aan primitieve culturen, en zo ook was hij gekant tegen de Art Nouveau.
Louis Sullivan
Louis Sullivan (1856-1924): Amerikaans architect uit Chicago, stichter van het modernisme en het functionalisme, en een van de uitvinders van de wolkenkrabber.
25-08-2011
Le Corbusier
Le Corbusier (geboren Charles-Édouard Jeanneret-Gris) (1887-1965): Zwitsers-Frans architect, volgens sommigen de grootste architect van de twintigste eeuw. De naam Le Corbusier is afgeleid van de naam van een overgrootmoeder van de architect, Lecorbésier.
24-08-2011
Victor Horta
Victor Horta (1861-1947): vooraanstaand Belgisch architect ten tijde van de Art Nouveau (Jugendstil). Horta ontwierp ingewikkelde constructies van glas en staal. Hotel Tassel in Brussel is een van zijn bekendste bouwwerken. Een viertal ervan, onder meer het Horta-museum, behoren tot het werelderfgoed van de UNESCO.
Antoni Gaudi
Antoni Gaudi (1852-1936): groot Spaans architect ten tijde van de Art Nouveau, stichter van de zogenaamde organische architectuur, wiens beroemdste gebouw de Sagra Familia is in Barcelona. Gaudi was eerst vrijmetselaar maar bekeerde zich algauw tot het katholicisme. Hij leefde en stierf arm. Met de bouw van de genoemde kathedraal werd in 1882 begonnen en het meesterwerk staat nog steeds in de stellingen.
Hubert von Herkomer
Hubert von Herkomer (1849-1914): Brits schilder van Duitse afkomst die tevens componist en cineast was. Deze portrettist is ook bekend om zijn realistische uitbeeldingen van het armenleven.
23-08-2011
Christiaan Huygens
Christiaan Huygens (1629-1695): Nederlands wis- en natuurkundige, ook sterrenkundige. Huygens onderzocht de lichtbreking, ontwikkelde een telescoop, ontdekte de ringen van Saturnus, vond het slingeruurwerk uit, ontdekte het beginsel van de stoommachine alsook dat van de buskruitmotor. Huygens geloofde in buitenaards leven en wordt daarom door sommigen beschouwd als een voorloper van de science-fiction.
Gottfried Wilhelm Leibniz
Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716): Duits wis- en natuurkundige, filosoof, historicus, rechtsgeleerde en diplomaat. Leibniz vond de differentiaal- en integraalrekening (de zogenaamde analyse) uit, onafhankelijk van Newton. Van zijn filosofie is zijn monadenleer (uit 1714) het meest bekend. Van Leibniz is de uitspraak dat wij leven in de best mogelijke van alle denkbare werelden.
George Berkeley
George Berkeley (1685-1753): Iers filosoof van Engelse afkomst en Anglikaans bisschop, grondlegger van het subjectief idealisme. Zijn belangrijkste werk is getiteld: A Treatise Concerning the Principles of Human Knowledge. Volgens Berkeley's immaterialisme kunnen alleen geestelijke dingen op zichzelf bestaan, terwijl materiële dingen pas kunnen bestaan binnen het bewustzijn van een subject.
22-08-2011
Thomas Reid
Thomas Reid (1710-1796): Schots filosoof en predikant.
16-08-2011
David Martin
David Martin (1737-1797): Brits portretschilder.
Allan Ramsay
Allan Ramsay (1713-1784): Schots portretschilder.
Maximilien Robespierre
Maximilien Robespierre (1758-1794): Frans staatsman in het schrikbewind tijdens de Franse Revolutie. Hij liet communisten en Girondijnen terechtstellen met de guillotine. Later stelde hij een algemeen kiesrecht voor mannen in. Hij kreeg uiteindelijk ook zelf het schavot. In de verkiezing van de grootste Fransman aller tijden, in 2005, eindigde Robespierre 72ste. Massamoordenaar Napoleon Bonaparte kwam op de 16de plaats.
David Hume
David Hume (1811-1876): Schots filosoof, verlicht empirist en agnosticus. A Treatise of Human Nature is zijn belangrijkste werk. Hume schreef ook een zes-delige geschiedenis van Engeland.
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778): [schets naar een portret van Allan Ramsay waar hij werd afgebeeld in Armeense klederdracht] Zwitsers-Frans schrijver, filosoof, componist en plantkundige. Emile ou de l'éducation is een van zijn bekendste werken, het staat een vrije opvoeding voor, in de natuur en wars van godsdienst. Het boek werd onmiddellijk verboden en verbrand. Ook uit zijn Discours sur les sciences et les arts blijkt Rousseau een tegenstander van de corrumperende materiële vooruitgang en een bewonderaar van de wilde mens.
Victor Cousin
Victor Cousin (1792-1867): Frans politicus en filosoof.
(*) Gastcommentator Dirk Biddeloo behoort tot de grote hedendaagse schrijvers; hij is een meester in de tragie-komedie, tevens dramaturg, componist en instrumentist. Biddeloo is bovendien een uitstekend kenner van de Russische cultuur, en in het bijzonder van de Slavische literatuur.