Vind je een Cayenne met V6-diesel te min? Vanaf januari 2013 is de imposante Porsche-SUV ook beschikbaar met een V8-diesel.
Net als de zescilinder komt de V8 uit de schappen van de Volkswagen-groep. Het gaat om de 4.2 V8 biturbo bekend van de Audi Q7 en A8. In de Cayenne S Diesel is hij goed voor maar liefst 382 pk vermogen en 850 Nm koppel. De prestaties zijn een sportwagen waardig: 0 tot 100 km/u in 5,7 seconden en een topsnelheid van 252 km/u. Door zijn krachtoverschot is deze Porsche zeer geschikt om een boot of een paardentrailer te trekken.
De Cayenne S Diesel kan ook langere afstanden afleggen dan zijn benzinebroers: zon 1.000 km met de gewone brandstoftank en maximaal 1.200 km met de optionele grote tank van 100 liter. Het gemiddelde verbruik bedraagt 8,3 l/100 km.
Uiterlijk heeft hij ongeveer dezelfde kenmerken als de Cayenne S benzine, met onder meer zilverkleurige remzadels en zwarte lamellen aan de voorzijde. Je herkent deze diesel aan de diesellogos op de voorvleugels. En misschien ook aan de klank van de motor? Volgens Porsche zeker niet, de loopcultuur en de klank zou op hetzelfde niveau staan als de V8-benzines.
De prijs is even gepeperd als de motor: 80.223 euro.
Tijd voor het Automotive WTF-momentje van de dag. Is dit de vreemdste of wreedste Porsche klassieker ooit?
Zie hier het resultaat als je traditionele hot-rod bouwkunsten en een overdosis creativiteit los laat op een Porsche 356. Het is een samenraapsel van allerlei verschillende Porsches, overgoten met een futuristisch retro/outlaw-sausje. Het chroom, de uitlaten, wielen en het afgezaagde dak zouden 1:1 op een jaren 50 concept passen. Niets is echter minder waar. Deze 356 is in 1992 door een Australiër gemaakt.
De ingrediënten voor deze exotische Porsche? Een 356-body, 914-6 chassis, luchtgekoelde 3.0 zescilinder boxer uit een 911, een stapeltje Weber-carburateurs en een Porsche 915 versnellingsbak.
Elke vorm van isolatie is achterwege gebleven. De 914-bodemplaat is versterkt met een buizenframe. De 911SC 3-liter boxer is opgebouwd volgens RS specificatie en schopt het tot 280 pk. Een niet kinderachtige set remmen van een 911/934 racer vertragen de Outlaw 356′ waar nodig.
Hoewel puristen slecht zullen slapen na het zien van dit project, is het een prachtige verzameling Porsche-techniek. Een extra dikke motor vóór de achteras, gestroomlijnd plaatwerk, geen demping tussen de piloot en de zescilinder. Een standaard 356 is een leuke klassieker maar eigenlijk een weinig bijzondere auto. Dit is een Porsche supercar zoals ze hem zelf in de jaren 50 niet konden bedenken.
Enkele dagen voor de wereldpremière op het Autosalon van Los Angeles heeft de nieuwe Porsche Cayman zich al een eerste keer laten zien. Nu al de auto van 2013?
Leve Instagram en leve ene Frod1966, de maker van deze beelden. Ze tonen de nieuwe Cayman, zoals hij op 28 november onthuld wordt op het Autosalon van Los Angeles. Het is en blijft een gesloten versie van de Boxster, met hetzelfde chassis, een betere koetswerkrigiditeit en licht opgekittelde boxermotoren.
De boxermotoren liggen centraal achterin en drijven de achterwielen aan via of een manuele zesbak of een gerobotiseerde PDK-zevenbak met dubbele koppeling. De Cayman doet het met een 2.7 van zon 275 pk, de S-variant vertrouwt op een 3.4 van zowat 325 pk. In een later stadium volgt er een wellicht een straffere R-afgeleide.