Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
 • oefening Zone1 Oostende
 • brand Poperinge
 • oefening Zone1 Oostende
 • oefening Zone1 Oostende
 • oefening Zone1 Oostende
 • vko Veurne
 • brand Langemark-Poelkapelle
 • oefening Zone1 Oostende
 • brand Kortemark
 • vko Zarren
 • vko Heuvelland
 • brand Ieper.
 • brand Ieper..
 • vko Ieper
 • vko Diksmuide/Lampernisse
 • brand Ieper
 • vko Elverdinge
 • brand Houthulst
 • redden van dier DIksmuide
 • vko Geluwe
 • vko A19 Geluveld
 • vko Bikschote Langemark
 • brand Houthulst/Jonkershove
 • reinigen openbare weg Diksmuide
 • brand Wervik
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  14-06-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper

  Opnieuw dodelijk verkeersongeval in Ieper

  Zondagavond gebeurde op de Zuiderring te Ieper, tussen de rotonde aan het voetbalveld en de rotonde met de Meenseweg een zwaar verkeersongeval. Een BMW raakte er een voertuig, Mercedes die uit de tegenovergestelde richting kwam, na de botsing kwam de BMW over de gracht in een veld terecht waarbij de wagen mogelijks meermaals over de kop is gegaan. Eén van de inzittenden van de BMW overleed ter plaatse, de andere inzittende raakte licht gewond. In het aangereden voertuig vielen vier lichtgewonden. Een verkeersdeskundige kwam ter plaatse om de precieze oorzaak van het ongeval te onderzoeken. De Zuiderring bleef urenlang afgesloten voor het verkeer tussen de twee rotondes.

  Vorige week zondag gebeurde in de Ieperse deelgemeente Elverdinge ook al een zwaar verkeersongeval waarbij één dodelijk slachtoffer te betreuren viel.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide/Lampernisse

  Jongeman (21) gaat met Mini uit de bocht, botst tegen boom en belandt 70 meter verder op dak

  Woensdagnamiddag werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een gekneld persoon in voertuig. In de Alveringemstraat te Lampernisse, deelgemeente van Diksmuide was een 21 jarige jongeman afkomstig van Middelkerke met zijn Mini Cooper uit de bocht gegaan, aan de linkerkant van de weg tegen een boom gebotst waarbij zijn linker voorwiel afbrak, daarna werd de wagen terug naar de rechterkant van de weg gekatapulteerd waar hij nog een rakelings langs een elektriciteitspaal op zijn dak in de gracht terecht kwam. Brandweer Westhoek moest de deur van de wagen verwijderen om bij het slachtoffer te kunnen waarna hij met een schepplank onder begeleiding van de MUG-arts uit de wagen gehaald. Het slachtoffer werd met zware verwondingen aan zijn dijbeen overgebracht naar het ziekenhuis, hij bleef de hele tijd bij bewustzijn.

  Voetbalcarrière in gevaar?

  De 21-jarige bestuurder is een goeie voetballer bij KSV Diksmuide. Hopelijk komt zijn carrière niet in gevaar nu ze recent zijn gefusioneerd met KV Oostende waar hij op hoger niveau zou kunnen spelen.
  04-06-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper

  Brand in woonzorgcentrum: man (95) naar ziekenhuis,                             9 andere bewoners geëvacueerd

  In het Ieperse woonzorgcentrum Huize Sint-Jozef brak zondagochtend brand uit in de kamer van een 95-jarige bewoner. De man raakte geïntoxiceerd door de rook en is overgebracht naar het ziekenhuis. Negen andere bewoners werden geëvacueerd. “Dankzij ons personeel werd erger voorkomen”, aldus de directie. De hulpdiensten kregen zondag melding van een brand om 6.42 uur in het woonzorgcentrum Huize Sint-Jozef, dat gelegen is langs de Meenseweg in Ieper. De brandhaard situeerde zich in de kamer van een 95-jarige man, op een afdeling van het woonzorgcentrum waar nog negen andere bewoners verblijven. “Vermoedelijk ging het om zelfontbranding van een batterij”, zegt directeur Hilde Hemelsoen. “Omwille van zijn dementie besefte de bewoner niet dat de kamer zich vulde met rook. Het personeel liet de branddeur van zijn kamer dicht in afwachting van de komst van de brandweer. Bij het openen van de deur kon een uitslaande brand ontstaan, die zich zou verspreid hebben naar de hele afdeling. In de kamer zelf konden ze geen hulp meer bieden door de hevige rookontwikkeling. Ze ontfermden zich over de negen andere bewoners en brachten hen zo snel mogelijk over naar een veilige brandvrije zone.  foto's TP
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Elverdinge

  Bestuurder Lotus wagen overleden na zwaar ongeval afgelopen zondag in Elverdinge

  Afgelopen zondag gebeurde een bijzonder zwaar ongeval in de Veurnseweg te Elverdinge. Een Roemeense bestuurder van een bestelwagen, die volgens de politie een positieve ademtest aflegde, reed er achteraan in op een Lotus sportwagen die stilstond op de weg omwille van een wegversmalling door wegenwerken. De Lotus sportwagen werd weg gekatapulteerd en raakte hierbij nog een ander voertuig. De ravage was bijzonder groot en de 43-bestuurder van de Lotus sportwagen afkomstig van Langemark-Poelkapelle werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar is hij vandaag aan zijn verwondingen overleden. De passagier van de sportwagen, een 42-jarige vrouw uit Langemark-Poelkapelle raakte eveneens zwaar gewond.

  De Roemeense bestuurder pleegde na het ongeval ook nog vluchtmisdrijf, maar kon door de politie ingerekend worden.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Houthulst

  Brand in verlaten bedrijfsgebouwen te Klerken

  Zondagnamiddag omstreeks 15.10u werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een beperkte brand in de verlaten bedrijfsloodsen van Friesland Campina in Klerken, deelgemeente van Houthulst. Brandweer Westhoek had het vuur snel onder controle en voerde nog een controle uit in alle ruimten van de site. Vermoedelijk gaat het om brandstichting. Politiezone Polder onderzoekt de zaak.
  28-05-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.redden van dier DIksmuide

  Brandweer redt ree uit het water aan het Spaarbekken

  Zaterdag werd brandweer Westhoek-post Diksmuide opgeroepen voor het redden van een ree in het water. Het dier ongeveer 2 jaar oud spatelde rond in een van de vele kanalen rond het Spaarbekken het dier kon veilig en wel op droge gebracht worden door behulp van een vangnet. Het diertje huppelde terug de vrije natuur in.
  24-05-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Geluwe

  Vrachtwagen met kalkoenen gekanteld in Geluwe

  Dinsdagmiddag had een Nederlandse vrachtwagen een lading kalkoenen opgehaald bij een kalkoenkwekerij in de Kampstraat te Geluwe, deelgemeente van Wervik. In een scherpe bocht liep het echter volledig verkeerd. De bestuurder keek in zijn achteruitkijkspiegel om te zien of de aanhangwagen mooi op de smalle baan bleef, terwijl de vrachtwagen met zijn linker voorwiel in de zachte berm naast de weg terecht kwam. Alhoewel de bestuurder niet te snel reed probeerde hij nog terug op de weg te komen, maar dat lukte niet. De vrachtwagen schoof steeds dieper en kwam uiteindelijk in de gracht terecht, waardoor de vrachtwagen kantelde. De aanhangwagen bleef wel grotendeels op de weg en kantelde niet. Brandweer Westhoek werd opgeroepen om zoveel mogelijk kalkoenen van de verstikkingsdood te redden, wat ook is gelukt, mede door het slechte weer. Moest het warmer zijn geweest zouden er meer kalkoenen gestikt zijn. De overlevende kalkoenen werden teruggebracht naar de kwekerij waar ze opnieuw in een afzonderlijke stal werden geplaatst en gecontroleerd door een veearts. Nadat de takeldienst de aanhangwagen van de gekantelde vrachtwagen had losgemaakt konden deze kalkoenen door een andere vrachtwagen van dezelfde Nederlandse transportmaatschappij worden opgehaald.
  21-05-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko A19 Geluveld

  Wagen over de kop op A19 in Geluveld

  Dinsdagmorgen is op de A19 in Geluveld richting Kortrijk een wagen over de kop gegaan en daarna op zijn zijkant tot stilstand gekomen. Brandweer Westhoek werd opgeroepen om de bestuurder uit zijn wagen te bevrijden. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Door het ongeval ontstond een file vanaf Ieper richting Kortrijk.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Bikschote Langemark

  Jonge vrouw in kritieke toestand nadat ze achteraan op landbouwvoertuig botst en daarna tegen boom tot stilstand komt

  Zondagmorgen 12 mei omstreeks 06.45u kwam het op de Provincieweg te Bikschote, deelgemeente van Langemark-Poelkapelle tot een zware aanrijding van een BMW en een tractor met landbouwmachine. Beide voertuigen reden richting Ieper, toen ter hoogte van het kruispunt met de Diksmuidestraat de tractor linksaf wou slaan, knalde de 23-jarige bestuurster achteraan in op de tractor met landbouwwerktuig. Hierbij liep de wagen zware schade op aan de bestuurderszijde. De wagen tolde nog wat verder en kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. Brandweer Westhoek kwam ter plaatse om de bestuurster uit haar wrak te bevrijden. Ze werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Een verkeersdeskundige kwam ter plaatse om de precieze oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Een deel van de Provincieweg bleef urenlang afgesloten voor het verkeer.


  05-05-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Houthulst/Jonkershove

  Uitslaande brand vernielt woning in Houthulst

  Brandweer Westhoek opgeroepen voor een uitslaande woningbrand in Houtshulst. Bij aankomst van de eerste ploegen stond de woning in lichterlaaie en ging dit gepaard met hevige rookontwikkeling. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de brand was zo hevig dat de woning volledig uitgebrand is. Op het moment van de brand was de bewoner niet aanwezig in de woning. De naburige woningen werden gevrijwaard.  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reinigen openbare weg Diksmuide

  Reinigen openbare weg Centrum van Woumen bij Diksmuide


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Wervik

  Papiercontainer vat vuur op recyclagepark

  Zaterdagnamiddag kort na 15.00u werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een buitenbrand op het recyclagepark in de Robert Klingstraat te Wervik. Een perscontainer met papier en karton had er vuur gevat. Brandweer Wervik-post Wervik was net bezig aan een oefening in De Riemeers en snelden zich naar het recyclagepark. Meteen werden de bluswerken gestart, maar het vuur zat binnen in de container. Een haakvoertuig van Mirom werd opgevorderd om de container weg te halen van de pers en daarna leeg te maken voor de nablussingswerken. Bezoekers die op het moment van de brand aanwezig waren konden het recyclagepark verlaten, waarna het park werd gesloten.


  25-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide.

  Brand legt keuken van Restaurant in de as te Diksmuide

  Woensdagavond richtte een zware brand veel schade aan in een brasserie in Diksmuide en vlakbij de IJzertoren.Een vuile donkere bruine rook verspreidde zicht over het pand maar de uiteindelijke brand was in de keuken van het restaurant. Een buurtbewoner belde de hulpdiensten hij had wat rook opgemerkt aan de gemeenschappelijke muur. Toen brandweer Westhoek post Diksmuide ter plaatse kwam, kwam er al veel rook uit gebouw ze moesten een garage poort en de van het restaurant forceren.

  De keuken is volledig uitgebrand vermoedelijk woedde de brand al een tijdje tegen die opgemerkt werd door dat de binnendeuren op stonden kon de rook en het roet over het volledige restaurant zich verspreiden en daar door is er veel schade. Het gebouw werd geventileerd zodat alle rook uit het gebouw is wat de oorzaak is een zaak voor de politie.  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide..

  .

  .


  17-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pensioen voor 60 jarige in Ieper

  Brandweerman Boudewijn (60) krijgt passend afscheid van collega’s

  Dinsdagavond kwam er bij Brandweer Westhoek-post Ieper een oproep binnen voor milieuvervuiling op het kanaal langs de Sasstraat te Boezinge. Brandweerkorporaal Boudewijn Degroote en luitenant Filip Deramoudt begaven zich naar de plaats waar de milieuvervuiling zou opgemerkt zijn, maar eenmaal ter plaatse werd er geen milieuvervuiling vastgesteld. Boudewijn kreeg te horen dat de vervuiling zou afgedreven zijn richting Merkem, waarna ze onverrichter zake konden terugkeren naar de kazerne.

  Wat Boudewijn niet verwacht had, was dat dit opgezet spel was van de collega’s die hem bij terugkeer stonden op te wachten met een erehaag en meerdere interventiewagens, waarna Boudewijn nog een fotocollage uit zijn brandweercarrière in ontvangst mocht nemen en tenslotte kreeg hij natuurlijk ook de traditionele douche.

  Ook de familie van Boudewijn was aanwezig in de brandweerkazerne toen hij van zijn oproep terugkwam. Boudewijn was 41 jaar brandweervrijwilliger en werd bevorderd tot korporaal. “Hij stond voor iedereen klaar, je kon er alles aan vragen”, aldus collega Luc Laseure.

  De brandweerman heeft een mensenleven kunnen redden. “Ik heb ooit iemand uit het water gehaald. Hij werd gereanimeerd en herstelde. Intussen heb ik de man ontmoet. Dat moment in mijn carrière maakt mij het meeste trots.”

  Boudewijn werkt bij de technische dienst van Ieper en gaat ook daar met pensioen tegen 1 mei. “Het is tijd om plaats te maken voor de jongere mensen. Ik heb intussen een en ander meegemaakt: een openhartoperatie in 2005 en een hersenbloeding in 2017. Op 19 februari werd ik 60 jaar, dat is een mooie leeftijd om in schoonheid te stoppen. Ik wil iedereen bedanken voor het eerbetoon. Het pakt mij enorm.” Zelfs de jongste telg in de familie was erbij: kleindochtertje Manon, pas vier maanden oud. “Opa zal nu meer tijd hebben om voor haar te zorgen.”

  Foto: T.P.
  14-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide

  Bestuurder belandt met wagen in de gracht in Kaaskerke/Diksmuide

  Zondag iets na 16 u kwam langs de kaaskerkestraat een wagen in de gracht de wagen reed in de richting van Pervijze in een bocht ging de wagen rechtdoor. Een passant stopte bij het ongeval om de man te helpen daarvoor moet hij wel de rechtse deur open met veel macht open trekken en het slachtoffen een man van middelbare leeftijd uit de wagen sleuren hij begon met reanimeren. De hulpdiensten waren vrijnel ter plaatse en namen de reanimatie over ook kwam een MUG team ter plaatse. De Kaaskerkestraat werd ter hoogte van de Oude barriere en restaurant letteburg afgesloten voor alle verkeer. De man werd onder MUG begeleiding over gebracht naar het ziekenhuis te Veurne . Wat de oorzaak van het ongeval is nog onbekend.   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko De Panne

  Ambulancier en politieman redden leven van Franse vrouw

  Vrijdag kwam een franse vrouw met haar wagen in het kanaal duinkerke Nieuwpoort terecht in Adinkerke De Panne. De wagen begon snel te zonken een getuige belde de hulpdiensten en een voorbijganger sprong de wagen achterna. De brandweer ,politie, ambulance en een MUG team waren vrijsnel ter plaatse een ambulancie en een politie man sprongen ook in het water . De Franse vrouw kwam van het recreatiegebied De Drie Vijvers gereden en ter hoogte van het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort vergiste ze zich en reed zonder remmen rechtdoorhet water in. De vrouw werd overgedragen aan de duiker van Brandweer Westhoek alle personen werden vrijsnel uit het water gehaald gelukkig had het water niet echt koud vertelde de politie man met een lach.  De vrouw werd met lichte verwondingen overgebracht naar het zieknehuis te Veurne maar wa wel in shock.  De dDuinkerkekeiweg was die hele tijd afgesloten voor alle verkeer.   09-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onweer Ieper

  Lakenhallen grondig gecontroleerd na melding brand bij onweer

  Talloze bliksemschichten deden het belfort en de Lakenhallen maandagavond oplichten tijdens het felle onweer. Plots rukte de brandweer massaal uit voor een melding van mogelijke vlammen en rook ter hoogte van de toren. De brand werd maandag gemeld rond 21.45 uur. Er was sprake van brand in de Halletoren, maar dan ter hoogte van de Burggraafstraat aan de Sint-Pieterskerk. Uit voorzorg snelden interventievoertuigen naar beide Ieperse torens: het belfort op de Grote Markt en de toren van de Sint-Pieterskerk. “We hebben onmiddellijk opgeschaald met verschillende ladderwagens”, zegt Filip Deramoudt, luitenant bij de Ieperse post van Brandweer Westhoek. “De kerk bleek vrij snel loos alarm.” Op de Grote Markt bleven de opgeroepen brandweerwagens en brandweerlieden wel een tijdlang ter plaatse. “We hebben alle ruimtes, torens en daken van de Lakenhallen en het belfort van beneden tot boven aan een grondige inspectie onderworpen”, aldus Deramoudt. “Aan de buitenkant voerden we de controle uit met behulp van de ladderwagen, binnen beklommen we de trappen. Dat waren er behoorlijk veel, maar we hebben het er natuurlijk voor over.” Het zeventig meter hoge belfort, erkend als Unesco werelderfgoed, werd onlangs gerestaureerd. De voorzijde van de Lakenhallen is ook bijna afgewerkt. Voor de controle kwam Stijn Fertin ter plaatse. Als hoofd van de technische dienst is hij de werfleider op de site. “Gelukkig hebben we uiteindelijk nergens brand gevonden”, zegt hij ijna twee uur na de oproep konden de voertuigen en brandweerlieden vertrekken. “We controleerden het volledige gebouw om zeker te zijn”, stelt Deramoudt. “We zijn trots op onze mooie Lakenhallen, het zou heel jammer zijn als er iets mee zou gebeuren. Door deze controle konden we alle risico’s uitsluiten. Voor ons werd het een drukke avond, maar met een goede afloop. We zien het liever zo.”

  Wateroverlast

  Naast het loos alarm in de torens waren elders in Ieper nog een vijftal oproepen voor wateroverlast en mogelijke blikseminslagen.

  foto's TP & FVL


  08-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper

  Zondagavond is er voor de tweede maal in drie dagen tijd een wagen uitgebrand in Ieper.

  Zondagavond merkte Ruben K. uit Ieper kort nadat hij was thuisgekomen, dat er brand was ontstaan aan zijn hybride BMW330e. De wagen stond geparkeerd op de site van carwash Colyny die Ruben samen met zijn vader uitbaat. Bij het buitenkomen was er al een grote rookwolk te zien en ook buurtbewoners snelden ter plaatse. Ruben probeerde nog met een brandblusapparaat het vuur te lijf te gaan, maar door de hitte en ontploffingen moest hij die poging staken. Het vuur sloeg ook over op de stofzuigers van de carwash, die onlangs nog maar werden vernieuwd. Moest de brand later die nacht zijn ontstaan toen de eigenaar reeds in bed lag, waren de vlammen mogelijks ook overgeslagen op de carwash, dat kon de brandweer nu verhinderen. De brandweer werd trouwens enkele weken terug al eens opgeroepen voor brandgeur uit de wagen, maar na controle bleek er niets aan de hand. Zondag was het dus wel ernstig. Het voertuig werd uit veiligheidsoverweging overgebracht naar een site waar geen gebouwen of andere auto’s in de nabijheid zijn voor het geval dat de batterij opnieuw zou opflakkeren.

  Foto: T.P.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper

  Man (88) ontsnapt aan vlammen nadat auto begint te branden

  Opschudding op de Veemarkt in centrum Ieper zaterdagvoormiddag: een auto was er even voor 10 uur beginnen branden, wat leidde tot uitslaande vlammen en kleine ontploffingen. De Mercedes was tot stilstand gekomen op het kruispunt van de Veemarkt en de Slachthuisstraat tussen horecazaak Ariane Hotel en café Oude Veemarkt. De bestuurder kon tijdig het voertuig verlaten. Brandweer Westhoek kwam ter plaatse en kreeg de brand snel onder controle. Volgens de eerste vaststellingen was er geen schade aan de geparkeerde wagens en woningen in de buurt. De brand zou ontstaan zijn nadat de bestuurder, een 88-jarige man uit Heuvelland, een tijdje was blijven rijden op een platte band. De wagen werd getakeld.

  foto's en tekst Thijs Pattyn


  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs