Zoeken in blog

Over mijzelf
Ik ben Philip, en gebruik soms ook wel de schuilnaam philip de brandweerman.
Ik ben een man en woon in Diksmuide (Belgie) en mijn beroep is Technieker in het Go onderwijs.
Ik ben geboren op 25/12/1967 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Brandweer en Wandelen.
Vrijwilliger bij de Brandweerman sinds 1986 en Korporaal sinds 1997
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen. of philipdebrandweerman@gmail.com

Blog als favoriet !
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
 • vko Heuvelland
 • brand Ieper.
 • brand Ieper..
 • vko Ieper
 • vko Diksmuide/Lampernisse
 • brand Ieper
 • vko Elverdinge
 • brand Houthulst
 • redden van dier DIksmuide
 • vko Geluwe
 • vko A19 Geluveld
 • vko Bikschote Langemark
 • brand Houthulst/Jonkershove
 • reinigen openbare weg Diksmuide
 • brand Wervik
 • brand Diksmuide.
 • brand Diksmuide..
 • pensioen voor 60 jarige in Ieper
 • vko Diksmuide
 • vko De Panne
 • onweer Ieper
 • brand Ieper
 • brand Ieper
 • vko Vleteren
 • vko Ieper-Vlamertinge
  Philip de Brandweerman
  Philip de Brandweerman
  21-05-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Bikschote Langemark

  Jonge vrouw in kritieke toestand nadat ze achteraan op landbouwvoertuig botst en daarna tegen boom tot stilstand komt

  Zondagmorgen 12 mei omstreeks 06.45u kwam het op de Provincieweg te Bikschote, deelgemeente van Langemark-Poelkapelle tot een zware aanrijding van een BMW en een tractor met landbouwmachine. Beide voertuigen reden richting Ieper, toen ter hoogte van het kruispunt met de Diksmuidestraat de tractor linksaf wou slaan, knalde de 23-jarige bestuurster achteraan in op de tractor met landbouwwerktuig. Hierbij liep de wagen zware schade op aan de bestuurderszijde. De wagen tolde nog wat verder en kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. Brandweer Westhoek kwam ter plaatse om de bestuurster uit haar wrak te bevrijden. Ze werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Een verkeersdeskundige kwam ter plaatse om de precieze oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Een deel van de Provincieweg bleef urenlang afgesloten voor het verkeer.


  05-05-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Houthulst/Jonkershove

  Uitslaande brand vernielt woning in Houthulst

  Brandweer Westhoek opgeroepen voor een uitslaande woningbrand in Houtshulst. Bij aankomst van de eerste ploegen stond de woning in lichterlaaie en ging dit gepaard met hevige rookontwikkeling. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de brand was zo hevig dat de woning volledig uitgebrand is. Op het moment van de brand was de bewoner niet aanwezig in de woning. De naburige woningen werden gevrijwaard.  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reinigen openbare weg Diksmuide

  Reinigen openbare weg Centrum van Woumen bij Diksmuide


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Wervik

  Papiercontainer vat vuur op recyclagepark

  Zaterdagnamiddag kort na 15.00u werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een buitenbrand op het recyclagepark in de Robert Klingstraat te Wervik. Een perscontainer met papier en karton had er vuur gevat. Brandweer Wervik-post Wervik was net bezig aan een oefening in De Riemeers en snelden zich naar het recyclagepark. Meteen werden de bluswerken gestart, maar het vuur zat binnen in de container. Een haakvoertuig van Mirom werd opgevorderd om de container weg te halen van de pers en daarna leeg te maken voor de nablussingswerken. Bezoekers die op het moment van de brand aanwezig waren konden het recyclagepark verlaten, waarna het park werd gesloten.


  25-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide.

  Brand legt keuken van Restaurant in de as te Diksmuide

  Woensdagavond richtte een zware brand veel schade aan in een brasserie in Diksmuide en vlakbij de IJzertoren.Een vuile donkere bruine rook verspreidde zicht over het pand maar de uiteindelijke brand was in de keuken van het restaurant. Een buurtbewoner belde de hulpdiensten hij had wat rook opgemerkt aan de gemeenschappelijke muur. Toen brandweer Westhoek post Diksmuide ter plaatse kwam, kwam er al veel rook uit gebouw ze moesten een garage poort en de van het restaurant forceren.

  De keuken is volledig uitgebrand vermoedelijk woedde de brand al een tijdje tegen die opgemerkt werd door dat de binnendeuren op stonden kon de rook en het roet over het volledige restaurant zich verspreiden en daar door is er veel schade. Het gebouw werd geventileerd zodat alle rook uit het gebouw is wat de oorzaak is een zaak voor de politie.  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide..

  .

  .


  17-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pensioen voor 60 jarige in Ieper

  Brandweerman Boudewijn (60) krijgt passend afscheid van collega’s

  Dinsdagavond kwam er bij Brandweer Westhoek-post Ieper een oproep binnen voor milieuvervuiling op het kanaal langs de Sasstraat te Boezinge. Brandweerkorporaal Boudewijn Degroote en luitenant Filip Deramoudt begaven zich naar de plaats waar de milieuvervuiling zou opgemerkt zijn, maar eenmaal ter plaatse werd er geen milieuvervuiling vastgesteld. Boudewijn kreeg te horen dat de vervuiling zou afgedreven zijn richting Merkem, waarna ze onverrichter zake konden terugkeren naar de kazerne.

  Wat Boudewijn niet verwacht had, was dat dit opgezet spel was van de collega’s die hem bij terugkeer stonden op te wachten met een erehaag en meerdere interventiewagens, waarna Boudewijn nog een fotocollage uit zijn brandweercarrière in ontvangst mocht nemen en tenslotte kreeg hij natuurlijk ook de traditionele douche.

  Ook de familie van Boudewijn was aanwezig in de brandweerkazerne toen hij van zijn oproep terugkwam. Boudewijn was 41 jaar brandweervrijwilliger en werd bevorderd tot korporaal. “Hij stond voor iedereen klaar, je kon er alles aan vragen”, aldus collega Luc Laseure.

  De brandweerman heeft een mensenleven kunnen redden. “Ik heb ooit iemand uit het water gehaald. Hij werd gereanimeerd en herstelde. Intussen heb ik de man ontmoet. Dat moment in mijn carrière maakt mij het meeste trots.”

  Boudewijn werkt bij de technische dienst van Ieper en gaat ook daar met pensioen tegen 1 mei. “Het is tijd om plaats te maken voor de jongere mensen. Ik heb intussen een en ander meegemaakt: een openhartoperatie in 2005 en een hersenbloeding in 2017. Op 19 februari werd ik 60 jaar, dat is een mooie leeftijd om in schoonheid te stoppen. Ik wil iedereen bedanken voor het eerbetoon. Het pakt mij enorm.” Zelfs de jongste telg in de familie was erbij: kleindochtertje Manon, pas vier maanden oud. “Opa zal nu meer tijd hebben om voor haar te zorgen.”

  Foto: T.P.
  14-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Diksmuide

  Bestuurder belandt met wagen in de gracht in Kaaskerke/Diksmuide

  Zondag iets na 16 u kwam langs de kaaskerkestraat een wagen in de gracht de wagen reed in de richting van Pervijze in een bocht ging de wagen rechtdoor. Een passant stopte bij het ongeval om de man te helpen daarvoor moet hij wel de rechtse deur open met veel macht open trekken en het slachtoffen een man van middelbare leeftijd uit de wagen sleuren hij begon met reanimeren. De hulpdiensten waren vrijnel ter plaatse en namen de reanimatie over ook kwam een MUG team ter plaatse. De Kaaskerkestraat werd ter hoogte van de Oude barriere en restaurant letteburg afgesloten voor alle verkeer. De man werd onder MUG begeleiding over gebracht naar het ziekenhuis te Veurne . Wat de oorzaak van het ongeval is nog onbekend.   Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko De Panne

  Ambulancier en politieman redden leven van Franse vrouw

  Vrijdag kwam een franse vrouw met haar wagen in het kanaal duinkerke Nieuwpoort terecht in Adinkerke De Panne. De wagen begon snel te zonken een getuige belde de hulpdiensten en een voorbijganger sprong de wagen achterna. De brandweer ,politie, ambulance en een MUG team waren vrijsnel ter plaatse een ambulancie en een politie man sprongen ook in het water . De Franse vrouw kwam van het recreatiegebied De Drie Vijvers gereden en ter hoogte van het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort vergiste ze zich en reed zonder remmen rechtdoorhet water in. De vrouw werd overgedragen aan de duiker van Brandweer Westhoek alle personen werden vrijsnel uit het water gehaald gelukkig had het water niet echt koud vertelde de politie man met een lach.  De vrouw werd met lichte verwondingen overgebracht naar het zieknehuis te Veurne maar wa wel in shock.  De dDuinkerkekeiweg was die hele tijd afgesloten voor alle verkeer.   09-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onweer Ieper

  Lakenhallen grondig gecontroleerd na melding brand bij onweer

  Talloze bliksemschichten deden het belfort en de Lakenhallen maandagavond oplichten tijdens het felle onweer. Plots rukte de brandweer massaal uit voor een melding van mogelijke vlammen en rook ter hoogte van de toren. De brand werd maandag gemeld rond 21.45 uur. Er was sprake van brand in de Halletoren, maar dan ter hoogte van de Burggraafstraat aan de Sint-Pieterskerk. Uit voorzorg snelden interventievoertuigen naar beide Ieperse torens: het belfort op de Grote Markt en de toren van de Sint-Pieterskerk. “We hebben onmiddellijk opgeschaald met verschillende ladderwagens”, zegt Filip Deramoudt, luitenant bij de Ieperse post van Brandweer Westhoek. “De kerk bleek vrij snel loos alarm.” Op de Grote Markt bleven de opgeroepen brandweerwagens en brandweerlieden wel een tijdlang ter plaatse. “We hebben alle ruimtes, torens en daken van de Lakenhallen en het belfort van beneden tot boven aan een grondige inspectie onderworpen”, aldus Deramoudt. “Aan de buitenkant voerden we de controle uit met behulp van de ladderwagen, binnen beklommen we de trappen. Dat waren er behoorlijk veel, maar we hebben het er natuurlijk voor over.” Het zeventig meter hoge belfort, erkend als Unesco werelderfgoed, werd onlangs gerestaureerd. De voorzijde van de Lakenhallen is ook bijna afgewerkt. Voor de controle kwam Stijn Fertin ter plaatse. Als hoofd van de technische dienst is hij de werfleider op de site. “Gelukkig hebben we uiteindelijk nergens brand gevonden”, zegt hij ijna twee uur na de oproep konden de voertuigen en brandweerlieden vertrekken. “We controleerden het volledige gebouw om zeker te zijn”, stelt Deramoudt. “We zijn trots op onze mooie Lakenhallen, het zou heel jammer zijn als er iets mee zou gebeuren. Door deze controle konden we alle risico’s uitsluiten. Voor ons werd het een drukke avond, maar met een goede afloop. We zien het liever zo.”

  Wateroverlast

  Naast het loos alarm in de torens waren elders in Ieper nog een vijftal oproepen voor wateroverlast en mogelijke blikseminslagen.

  foto's TP & FVL


  08-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper

  Zondagavond is er voor de tweede maal in drie dagen tijd een wagen uitgebrand in Ieper.

  Zondagavond merkte Ruben K. uit Ieper kort nadat hij was thuisgekomen, dat er brand was ontstaan aan zijn hybride BMW330e. De wagen stond geparkeerd op de site van carwash Colyny die Ruben samen met zijn vader uitbaat. Bij het buitenkomen was er al een grote rookwolk te zien en ook buurtbewoners snelden ter plaatse. Ruben probeerde nog met een brandblusapparaat het vuur te lijf te gaan, maar door de hitte en ontploffingen moest hij die poging staken. Het vuur sloeg ook over op de stofzuigers van de carwash, die onlangs nog maar werden vernieuwd. Moest de brand later die nacht zijn ontstaan toen de eigenaar reeds in bed lag, waren de vlammen mogelijks ook overgeslagen op de carwash, dat kon de brandweer nu verhinderen. De brandweer werd trouwens enkele weken terug al eens opgeroepen voor brandgeur uit de wagen, maar na controle bleek er niets aan de hand. Zondag was het dus wel ernstig. Het voertuig werd uit veiligheidsoverweging overgebracht naar een site waar geen gebouwen of andere auto’s in de nabijheid zijn voor het geval dat de batterij opnieuw zou opflakkeren.

  Foto: T.P.
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Ieper

  Man (88) ontsnapt aan vlammen nadat auto begint te branden

  Opschudding op de Veemarkt in centrum Ieper zaterdagvoormiddag: een auto was er even voor 10 uur beginnen branden, wat leidde tot uitslaande vlammen en kleine ontploffingen. De Mercedes was tot stilstand gekomen op het kruispunt van de Veemarkt en de Slachthuisstraat tussen horecazaak Ariane Hotel en café Oude Veemarkt. De bestuurder kon tijdig het voertuig verlaten. Brandweer Westhoek kwam ter plaatse en kreeg de brand snel onder controle. Volgens de eerste vaststellingen was er geen schade aan de geparkeerde wagens en woningen in de buurt. De brand zou ontstaan zijn nadat de bestuurder, een 88-jarige man uit Heuvelland, een tijdje was blijven rijden op een platte band. De wagen werd getakeld.

  foto's en tekst Thijs Pattyn
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Vleteren

  Bestuurder (22) onder invloed knalt tegen geparkeerd voertuig:

  In de Woestenstraat in Vleteren kwam het zaterdagnacht tot een zwaar ongeval. Een jonge bestuurder reed onder invloed van alcohol met zijn bestelwagen tegen een geparkeerd voertuig en kwam tegen een woning tot stilstand. De twee inzittenden liepen lichte verwondingen op. “We hadden onze nieuwe wagen nog maar een week”, zucht de eigenaar van het voertuig. Een 22-jarige jongeman week om onbekende reden van zijn rijvak af en knalde met zijn bestelwagen Renault Kangoo tegen een ander voertuig, dat geparkeerd stond langs de weg. Door de klap werd de aangereden Dacia tegen een gevel geduwd. Ook een gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog deelde in de brokken.

  De brandweer van de zone Westhoek werd opgeroepen omdat er sprake was van een geknelde persoon in de Renault Kangoo. Volgens vaststellingen van politiezone Arro Ieper zaten twee 22-jarige mannen uit Vleteren in de bestelwagen. De bestuurder was onder invloed en bleek niet gewond, zijn passagier was lichtgewond.

  Wagens onherstelbaar beschadigd

  Beide wagens waren onherstelbaar beschadigd, de schade aan de gevel bleef beperkt. “We hadden onze nieuwe wagen nog maar een week”, zucht de eigenaar van het voertuig. “Onze vorige auto is twee weken geleden kapotgereden door een dronken chauffeur. Dit was dus nog maar onze nieuwste aanwinst. De moed zinkt ons in de schoenen dat we dit een tweede keer op korte tijd meemaken.”

  Het parket van West-Vlaanderen stuurde een verkeersdeskundige naar de plaats van het ongeval om de omstandigheden verder te onderzoeken. De brandweer bleef ter plaatse om het verkeer te regelen en brokstukken op te ruimen. Daardoor moest het verkeer beurtelings over één rijbaan passeren. 

  foto's DM en FVL


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vko Ieper-Vlamertinge

  Vrachtwagen gaat door middenberm op Noorderring Ieper

  Vrijdagnamiddag botste een vrachwagen met Litouwse nummerplaat op de Noorderring in Ieper ter hoogte van het kruispunt met de Rodenbachstraat tegen een verkeerslicht op de middenberm. De vrachtwagenbestuurder verloor daarna wellicht de controle over zijn stuur, dwarste de middenberm en de Noorderring richting Poperinge en kwam in de berm aan de tegenovergestelde rijrichting, precies tussen twee bomen tot stilstand. De bestuurder kon zelfstandig zijn cabine verlaten en werd overgebracht naar het ziekenhuis. De precieze omstandigheden van het ongeval zijn nog niet duidelijk. De trekker was niet geladen en er waren geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken.


  04-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reinigen openbare weg Ieper

  Brandweer ruimt slib na ladingverlies

  Vrijdagmorgen heeft een vrachtwagen ter hoogte van de rotonde in de Ieperse deelgemeente Voormezele een deel van zijn lading slib verloren. Brandweer Westhoek kwam ter plaatse om het goedje op te ruimen en het wegdek opnieuw schoon te spuiten.


  03-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Heuvelland

  Brand landbouwloods snel geblust

  Maandagnamiddag brak brand uit in een landbouwloods in Kemmel. Brandweer Westhoek had het vuur snel onder controle en de schade bleef beperkt tot de werkplaats en een deel van het dak.


  02-04-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Lo-Reninge

  Doeken met meubelolie veroorzaken zelfontbranding

  Vrijdagavond moest brandweer Westhoek uitrukken naar de Ooststraat in Lo-Reninge. Een woning bleek er onder de rook te zitten. Het waren de bewoners die in een naastgelegen woning woonachtig zijn die de rook opmerkten en de hulpdiensten alarmeerden.
  De brandweer kon snel de brandhaard vinden, dit bleek een mand met vuile doeken van meubelolie.
  De mand werd naar buiten gebracht en geblust. De brandweer ventileerde nog de woning om de rook te verwijderen.
  Kapitein Guido Snick, Brandweer Lo-Reninge: “De brand werd veroorzaakt door zelfontbranding van de gebruikte doeken met meubelolie die in een mand waren opgestapeld. Op de handleiding van de meubelolie stond duidelijk dat je gebruikte vodden met meubelolie eerst in water moet onderdompelen vooraleer deze weg te gooien.”
  Het is hier gelukkig relatief goed afgelopen, maar moest het ’s nachts zijn beginnen ontbranden kon het veel erger geweest zijn. Misschien ooit wel eens van gehoord van chemische broei en brand die daardoor kan ontstaan. Daarom denk je misschien dat chemische broei niets met de door jou gebruikte natuurlijke olie te maken heeft. Toch is dat wel zo. In de olie of oliehoudende producten – zoals boenwas – zitten micro-organismen die warmte genereren. Als een doek met olie op een prop of in een plasticzak of –bak ligt, kan de warmte niet weg en zal de temperatuur oplopen tot zestig à zeventig graden. Bij die temperatuur gaan de micro-organismen dood. Op dat moment nemen de chemische processen het over en daarbij loopt de temperatuur pas echt flink op, je zit dan al snel boven de 100 graden. Het vocht in het materiaal verdampt en de temperatuur loopt nog verder op en vliegt spontaan in brand. Daarom een goede tip naar mensen die meubelolie gebruiken, lees aandachtig de handleiding en dompel de gebruikte vodden eerst onder in water vooraleer deze weg te gooien. Zo kan je brand voorkomen.
  24-03-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide/Vladslo.

  Zware felle brand legt loods in de as te Vladslo

  Zaterdag voormiddag werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een uitslaande brand in Vladslo bij Diksmuide. Een loods op de gronden van een tractoren verkoper brandde volledig uit. Tijdens het aanrijden van de brandweer konden ze al zien hoe erg de brand is de rook was van ver te zien. Vrijsnel werden er extra tankwagens in versterking bij gevraagt voor waterbevoorrading. Tegen de middag was de brand onder controle in eerste instantie werd gefocust op het beschermen van de naastgelegen woning en showroom met tractoren. 


  18-03-2024
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide
  Slecht werkende mazoutbrander zorgt voor zwarte rook in B&B
  Zondag moesten de eigenaars van een woning in Kaaskerke de hulpdiensten bellen ze hadden een verbrande geur en rook waargenomen . Brandweer Westhoek post Diksmuide die snel ter plaatse was kon vrij rap het probleem vinden een slecht werkend mazoutbrander voor de verwarming had wat zwarte rook in de woning geblazen. In de woning was er een hoeveelheid Co aanwezig door alle ramen te open werd er aan een natuurlijke ventilatie gedaan. De ladderwagen werd nog opgesteld voor een controle te doen van de schouw die bleek oké te zijn. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brand Diksmuide/keiem
  Zeventig kuikens sterven bij brand in Keiem bij Diksmuide
  De zeventig kuikentjes op de kleine boerderij van Monique in Keiem stierven zaterdagnacht om 2 uur de vuurdood toen het negentig vierkante meter kippenhok in lichterlaaie stond. Er werd eerst gedacht dat een oververhitte gloeilamp het stro in brand zette en zo het vuur veroorzaakte maar dat blijkt na onderzoek niet te kloppen. We lieten zondag de politie terugkomen en belden ook onze verzekeraar op voor een expertise”, zegt Monique. “Daarbij is duidelijk gebleken dat de brand niet ontstond aan de gloeilamp. De kuikentjes onder de gloeilamp bleken immers niet zo zwartgeblakerd of volledig verbrand te zijn als de andere. Het vuur ontstond zelfs niet in het hok zelf. Er is dus een andere oorzaak, maar omdat we het niet hard kunnen maken dienen we ook geen klacht in. We steken onze energie liever in de heropbouw. 

  Opkweken tot vleeskippen

  Maandag kwam een container alle afval opruimen. “Eenmaal alles afgebroken is, gaan we snel aan de slag voor de heropbouw”, vervolgt Monique. “Volgende week komen al tientallen nieuwe eendagskuikens toe. Die kweken wij op onze boerderij op tot vleeskippen. Voorlopig krijgen ze onderdak in een verwarmde serre. We hebben een vergunning voor 199 kippen. Mensen kunnen hier een kip kopen, maar eigenlijk laten wij ze eenmaal geslachtsrijp slachten bij een kleine slagerij die het verwerkt tot vlees op vraag van onze klanten. Deze brand leidt tot vertraging, maar we willen iedereen zo goed mogelijk blijven bedienen.”  JHM  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs